Narcistische ouder en HSP.
Narcistische ouder en HSP.

Narcistische ouder en HSP.

Opgegroeid zijn met een narcistische ouder, als HSP, is niets anders dan een traumatische jeugd en onveilig gehecht zijn aan de narcistische ouder. Jouw jeugd was een traumatische jeugd, je had behalve met de worsteling van je gevoeligheid ook te maken met de worsteling van het narcisme in je leven. Narcistische ouder is een emotioneel onbereikbare ouder.

Lees ook: Hoe traumatisch was jouw jeugd? Trauma: onveilig gehecht zijn aan je narcistische ouder.

Ben je opgegroeid met een narcistische ouder?

Dan is je fundament niet zoals het zou moeten zijn: iedere kind heeft recht om op te groeien met liefde, met respect, met aandacht en dat allemaal in een veilige en stabiele omgeving waar je gezond kon opgroeien. Iedere kind met een narcistische ouder heeft dat gemist.

Geestelijk gezonde ouders zien hun kinderen als zelfstandige individuen. Deze ouders voelen zich voldoende waardevol, zonder dat ze daarbij de behoefte hebben om zich waardevol te voelen dankzij de prestaties van hun kinderen. Geestelijk gezonde ouders verwachten niets anders dan dat het kind fouten maakt tijdens het opgroeien. En fouten maken is gezond: daar leert het kind van.

Maar een narcistische ouder ziet diens eigen kind niet als een individu. Een narcistische ouder voelt zich niet waardevol. Een narcistische ouder moet zich waardevol voelen dankzij de prestaties en het voorkomen van diens eigen kind. En narcistische ouders zullen het nooit accepteren dat hun kind fouten maakt en zullen ervoor zorgen dat hun kind zich daar bijzonder schuldig over gaat voelen!

Bovendien, narcistische ouders zijn emotioneel koud en onbereikbaar, spelen kinderen binnen hetzelfde narcistische gezin tegen elkaar uit, zorgen dat het zwarte schaap geïsoleerd raakt, reageren passief agressief op het kind en passen triangulatie toe.

Voor de buitenwereld is het narcistisch gezin een voorbeeldig gezin, maar achter gesloten deuren vindt er narcistisch misbruik plaats.

De narcistische ouder verwacht – nee: eist! – van het kind dat het kind alle emotionele behoeften van de narcistische ouder vervult.

Hoe is het voor het HSP-kind om op te groeien met een narcistische ouder?

Als kind ben je onzichtbaar. Je behoeftes en wensen zijn onzichtbaar. Je bent er alleen om de behoeften en wensen van de narcistische ouder te vervullen.

De narcistische ouder ziet zichzelf als deze het kind ziet. Meestal is het HSP-kind het zwarte schaap binnen het narcistische gezin en een broertje of zusje The Golden Child of het favoriete kind. Vaak spant de narcistische ouder met het favoriete kind tegen het zwarte schaap, om deze te isoleren en te saboteren.

Lees ook: Narcisme: het zwarte schaap van de familie, de zondebok of het onzichtbare kind.

Dit is ook van de redenen waarom kinderen binnen hetzelfde narcistische gezin verschillende herinneringen aan hun jeugd hebben. Alhoewel vrijwel geen enkel kind op het idee komt dat er sprake zou zijn van misbruik, denken ze wel vaak dat ze uit een “rare” familie komen.

Voor alle kinderen geldt: “liefde” van deze narcistische ouder moet je “winnen.”

Het gevoelige zenuwstelsel van HSP kinderen

HSP hebben een gevoelig zenuwstelsel waardoor alle prikkels van buitenaf ongefilterd naar binnen komen. Dit kost tijd om te verwerken, het liefst in een prikkelarme omgeving. HSP hebben daardoor een grotere behoefte aan rust, regelmaat en harmonie. Velen kunnen de onrust, de spanning en het drama binnen het narcistisch gezin niet aan als er onvoldoende tijd is voor de HSP om zich op te kunnen laden.

Het zenuwstelsel staat in verbinding met het immuunsysteem. Als het zenuwstelsel onvoldoende kan herstellen en bijkomen van het ongewenste en manipulatieve gedrag van de narcistische ouder, slaat dat op het immuunsysteem. HSP-kinderen van narcistische ouders kunnen daarom allerlei nare en vage lichamelijke klachten ontwikkelen.

HSP-kinderen moeten de rust en de tijd krijgen om zichzelf dagelijks te aarden. Huisdieren en regelmatig in de natuur aanwezig zijn, waar het kind heerlijk kan ravotten en spelen, zijn een natuurlijke buffer tegen het narcisme en tegen de worsteling zichzelf anders te voelen dan alle anderen vanwege hun gevoeligheid.

HSP kunnen de stemmingen en emoties van anderen aanvoelen en hebben over het algemeen een hekel aan conflicten, discussies en ruzies. Ze raken van streek bij onvriendelijkheid, onrecht, harde geluiden, botheid en dierenmishandeling.

De empaten onder de kinderen zijn in staat om de negatieve energie van de narcistische ouder op zich te nemen.

Lees ook: Wat is het verschil tussen HSP en empaten?

Ook kunnen zowel HSP als empaten erg gevoelig zijn voor energieslurpers.

Lees ook: Hechtingstrauma, de hechting met een narcistische ouder als HSP of HSE is een traumatische hechting.

Opgroeien met schuldgevoelens

Door het ongewenste gedrag van de narcistische ouder, zoals het aantrekken en het afstoten, worden de kinderen afhankelijk gemaakt aan de grillen en grollen van de narcistische ouder. Plotseling kan de narcistische ouder in een goede bui verkeren, zodat de kinderen opgelucht kunnen beginnen aan het maken van korte “fijne” herinneringen binnen hun jeugd, maar al net zo plotseling kan de stemming omslaan en is de narcistische ouder buitengewoon boos, blaft wrede woorden toe en uit stevige en onnodige kritiek op het kind.

De bijzondere talenten van een HSP kind

HSP en empaten bezitten unieke talenten en kwaliteiten. Ze bezitten een fijn gevoel voor muziek en kunst, en hebben vaardigheden die andere kinderen lijken te missen. HSP-kinderen die een sport beoefenen of een muziekinstrument bespelen, hebben iets. Iets dat anderen kinderen niet lijken te hebben.

En dat “iets,” is het bijzondere en unieke dat HSP en empaten bezitten. Daar gaat iedere narcistische ouder misbruik van maken.

Het is een zegen en een vloek om als HSP-kind een bijzonder talent te hebben. Het is een zegen aangezien je narcistische ouder je ziet staan en je op een podium zet zodat je in de spotlichten staat. Het is een vloek omdat de narcistische ouder je constant ziet staan als talentvol ding en constant op het podium zet. Ook als je geen zin hebt. Ook als je geen tijd hebt. Ook als je ziek bent. Ook als je allang uitgekeken bent op je oude talent en een nieuw talent wil ontwikkelen.

Nogmaals: je narcistische ouder ziet je niet als een individu. Behalve dat, jij als HSP hebt enorm veel behoefte om alle indrukken van buitenaf te verwerken in een prikkelarme omgeving. Maar als je een uniek talent bezit, gunt je narcistische ouder je geen moment rust.

Is een kind binnen het narcistische gezin succesvol in iets, het liefst in iets wat erg belangrijk is voor de narcistische ouder, dan is het succes van het kind een reflectie als bezit voor de narcistische ouder. Is het kind succesvol? Echt succesvol? Dan interpreteert de narcistische ouder dat het kind voldoende om de narcistische ouder geeft omdat het succesvol is. 

Sta maar eens even stil wat dat moet betekenen voor een kind! 

Is het kind van de narcist echter niet succesvol – om wat voor een reden dan ook – dan is het een mislukking. Iedere keer als de narcist dat kind ziet ervaart de narcistische ouder zichzelf als een mislukking. Voor een narcist staat succes gelijk aan liefde en is liefde niets anders dan succesvol zijn. “Als je van me houdt zorg je ervoor dat ik me goed voel. En pas als ik me goed voel zal ik van je houden.”

Iedere narcistische ouder heeft nogal een buitensporige, onrealistische en hoge verwachting van het kind en dat niet alleen, deze verwachting van de narcist verandert regelmatig. Wat de narcist gister nog grote genoegdoening en voldoening gaf, kan hem, of haar, vandaag niet langer bekoren.

Het is een enorm ingewikkelde puzzel voor het kind om uit te vogelen wat het kan doen, of moet laten, om de waardering en de liefde van een narcistische ouder te winnen. Als de kinderen jammerlijk mislukken in het tevredenstellen van hun narcistische ouder, ervaren deze kinderen dit als hun eigen falen en met reden: de narcistische ouder vertelt ze fijntjes dat het de schuld is van de kinderen.

Lees ook: Ben je te gevoelig als HSP en neem je de negatieve energieën van anderen in je op? Energetische heling!

Kindertijd begrijpen: wat is er vroeger gebeurt tussen jou en je narcistische ouder?

Binnen narcistische gezinnen heersen onuitgesproken regels. Communicatieregels zijn bijzonder subtiel en beschadigend. Dankzij deze regels weerhouden de narcistische ouders zichzelf ervan om hun verantwoordelijkheid te nemen over hun eigen gedrag of emoties, want dankzij deze regels verwachten deze ouders dat hun kinderen deze verantwoordelijkheden op zich nemen. Maar al te vaak worden deze regels toegepast op een passief agressieve manier.

Om gezonde kinderen op te voeden zouden ouders een relatie met hun kinderen op moeten bouwen dat gevuld is met plezier, wederzijds respect, liefde, aandacht, wederzijds vertrouwen en enz. Narcistische ouders praten vooral tegen hun kinderen om te zieken, zeiken en te treiteren. Om gezonde kinderen op te voeden zou je als ouder tegen je kind moeten praten alsof je tegen een goede vriend praat. Alleen zo zal het kind zich veilig hechten.

De passief agressieve communicatievorm van een narcistische ouder

Om een voorbeeld te geven hoe het zou moeten gaan tussen een gezonde ouder/kind relatie, vraagt de moeder aan het kind: “Hoi lieverd, als je tijd hebt, zou je dan voor mij even de vuilnis buiten willen zetten? Dank je wel lieverdje!”

De versie van een narcistische ouder kan zijn: “Kom ik verdomme doodmoe thuis na een zware dag op het werk en wat trof ik thuis bij aankomst aan? Een zooitje! Moet ik nu echt alles zelf doen? Zelfs de vuilnis staat hierbinnen nog! Heb je er ooit aan gedacht dat de vuilnis naar buiten moet? Ik neem aan dat je huiswerk ook niet gedaan is?”

De verborgen agressieve boodschappen van de narcistische ouder zijn:

  • “Ik doe alles en jij doet niets!” impliceert dat het kind niets doet en
  • “Heb je er nooit aan gedacht dat,” impliceert dat het kind een gebrek heeft aan zorg en toewijding en
  • “Ik neem aan dat je huiswerk ook niet af is,” impliceert dat het kind nooit diens huiswerk maakt.

De boodschappen van de narcistische ouder op het kind zijn: het kind krijgt het akelige gevoel in een wespennest te zijn beland en heeft geen idee hoe deze wespennest te ontwijken. De agressieve boodschap van de narcistische ouder voelt voor het kind erg vijandig en vernederend. Bovendien voelt het kind zich schuldig en beschaamd, aangezien:

  • Het kind iedere dag direct uit school trouw en zelfstandig diens huiswerk maakt,
  • Het kind net op school een prachtige prijs heeft gewonnen,
  • Dat het kind bij thuiskomst de afwas gedaan heeft,
  • Nadat het kind de wasmachine had aangezet en
  • Dat het kind voor de buurvrouw – die slecht ter been is – enkele boodschappen heeft gedaan.

Mooie zorgzame HSP eigenschappen en de narcistische ouder kan het niet schelen!

Allemaal bijzonder mooie eigenschappen van een kind en het zorgzame voert de boventoon. Maar de narcistische ouder vraagt niet eens hoe de dag was van het kind. De “vuilnis buiten zetten” is plotseling een symbool geworden hoe hard de narcistische ouder werkt, hoeveel deze wel niet doet en hoe weinig alle andere gezinsleden en dat de narcist het recht heeft om luidkeels te klagen bij de buren over haar “nare en verwende kind dat lui is.” Dit raakt het HSP kind diep.

Iedere kind, maar in het bijzonder het HSP-kind, peilt razendsnel de stemming van de narcistische ouder bij binnenkomst. Ze passen zich direct aan en maken zich uit de voeten als ze voelen dat de narcistische ouder in een afstoot stemming verkeerd. Bovendien, het kind heeft geleerd dat het geen enkele zin heeft de narcistische ouder uit te leggen wat er wel gebeurd is: deze luistert toch niet omdat het de narcist niets kan schelen.

Intuïtie

Ben je HSP en heb je een narcistische ouder? Ga aan de slag met je intuïtie! Mogelijk ben je nu in je volwassen leven zover dat je anderen amper nog durft te vertrouwen. Dat komt omdat je als kind geleerd hebt niet naar je intuïtie te luisteren. Ook al gaf je intuïtie allerlei waarschuwingssignalen af, als kind kon je nergens anders heen. Je was aan de leeuwen overgeleverd. Bovendien, als je opgegroeid bent in een omgeving waar het motto was: “Eer je ouders!” waren al je vluchtroutes al bij voorbaat afgesneden.

Lees ook: Volwassen kind van een narcistische ouder.

Manipulatief gedrag van de narcistische ouder

Bovendien heb je als kind met manipulatief gedrag van de narcistische ouder te maken gehad en met diens manipulatietechnieken. Meestal hanteert iedere narcist 4 a 5 verschillend soorten manipulatietechnieken en dat kan bij ieder kind binnen hetzelfde narcistische gezin om andere manipulatietechnieken gaan. Gaslighting, narcistische woede, grenzen overschrijden, plotselinge boosheid, onder druk zetten, saboteren, liegen, isoleren, tegen elkaar opzetten, overdrijven, pesten, negeren, en bijvoorbeeld het slachtoffer spelen, zijn enkele van de meest gebruikte manipulatietechnieken van de narcistische ouder.

Als iemand te veel manipulatief gedrag vertoont of te vaak manipulatie inzet, zouden alle alarmbellen moeten afgaan. Maar wat als je bent opgegroeid in een omgeving waar uitsluitend manipulatief gedrag bestond? Dan weet je niet wat “normaal” gedrag is, aangezien je dat in je jeugd niet gekend hebt. Meer kennis over het manipulatie gedrag van een narcist is noodzakelijk om jezelf te behoeden voor een latere relatie met een narcist.

In het ebook Kind van een narcist is een compleet nieuw hoofdstuk toegevoegd: Manipulatietechnieken van een manipulerende narcist ontdekken, herkennen en hanteren. Alhoewel het altijd heel moeilijk blijft om een meestermanipulator – zoals iedere narcist is – een stap voor te blijven. Maar zonder deze kennis blijf je altijd achter de feiten aanhollen. Daarom ook een onderdeel om aan kinderen uit te leggen wat manipulatie is, hoe ze het kunnen ontdekken en wat kinderen tegen manipulatie kunnen doen. Kennis opdoen over manipulatie is niet iets wat je slechts leert door het lezen van een ebook, de kracht van het opdoen van deze kennis is het herhalen. Net zoals kinderen op school doen: herhalen en testen totdat ze de stof zelf meester zijn.

Je gewonde innerlijke kind helpen te herstellen

In het ebook Kind van een narcist staat een schrijfoefening hoe je de schuldgevoelens, die je uit je jeugd van de narcistische ouder ontvangen hebt, kunt loslaten. Ook besteden we aandacht aan het gewonde Innerlijke Kind en zijn er een aantal oefeningen hoe je in contact kunt komen met je Innerlijke Kind, hoe je je innerlijke Kind kunt bevrijden en hoe je je innerlijke Kind in veiligheid kunt brengen.

Zelfs nu je volwassen bent, doe je en kan je niets goed doen. Er is altijd wel weer een puntje van kritiek. Om er moedeloos van te worden!

De gevolgen en effecten van de narcistische ouder op het kind

Als kind van een narcistische ouder groei je op met het idee dat je niet deugd. Je bent als de dood dat je fouten maakt en je doet er alles aan om de stemming van de narcistische ouder gunstig te stemmen.

Als kind van een narcistische ouder heb je mogelijk last van bindingsangst en van verlatingsangst. Degene bij wie je veilig zou moeten hechten, was niet veilig voor jou. Deze tweestrijd: hechten aan de narcistische ouder terwijl het niet veilig is, is een thema dat de rest van je leven terugkeert: bang zijn om te hechten aan een partner, bang zijn voor intieme relaties, moeite hebben met liefdesrelaties aangezien je van huis uit geleerd hebt dat de personen die je lief zouden moeten hebben, niet lief zijn.

Afbeelding van Dmitrii Bardadim via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Narcistische ouder en HSP.
Narcistische ouder en HSP