Narcistische Hoovering: narcist zoekt weer contact en probeert je terug te winnen: wat doet een narcist om je terug te krijgen?
Narcistische Hoovering: narcist zoekt weer contact en probeert je terug te winnen: wat doet een narcist om je terug te krijgen?

Narcistische Hoovering: narcist zoekt weer contact en probeert je terug te winnen: wat doet een narcist om je terug te krijgen?

Waarom neemt je narcist contact met je op nadat jullie uit elkaar gegaan zijn?

Heb je een relatie gehad met een narcist? Dan zit je op de reservebank. Jaren later na de relatiebreuk kan de narcist plotseling in je leven verschijnen. Een en al hoffelijkheid, bezorgdheid en vriendelijkheid. Beweerd mogelijk dat jij de liefde van diens leven is en dat ware liefde bestaat. Smeekt je om terug te komen. Draagt je plotseling op handen. Overlaad je met aandacht, complimenten en met cadeaus. Alles wat de narcist tijdens jullie relatie NIET was, toont de narcist nu wel.

Waarom wil de narcist je terug?

Bij jou zou direct meerdere alarmbellen moeten afgaan: dat een narcist je terug wil is bijzonder slecht nieuws! Alle alarmbellen moeten afgaan, als de narcist na lange tijd niets van zich te hebben laten horen, plotseling vriendelijk is. Narcisten zijn niet vriendelijk en ze leven ook niet met je mee.

Houd de narcist dan toch van me?

In sprookjes komt het altijd goed, zelfs na een relatiebreuk. In sprookjes bestaat het: echte liefde, ware liefde en magische liefde. Maar als je een relatie hebt beëindigd en na jaren komt de narcist terug in je leven met de mededeling dat hij, of zij, je terug wil, gaat het allesbehalve om echte liefde.

Ik weet dat veel lezers mogelijk denken of hopen: “Maar mijn narcist is anders! Mijn narcist geeft wel om mij!” Ik wenste dat dat met heel mijn hart waar is om je de teleurstelling te voorkomen.

Kan de narcist van iemand houden?

Mist de narcist me?

Dit is ook een vraag die regelmatig voorbijkomt: slachtoffers van narcisme die zich afvragen of de narcist hun mist. Nee, de narcist mist je niet. De narcist mist je voeding, mist je aandacht, mist je zorgzaamheid en je goedheid. De narcist mist het dat je altijd voor hem of haar klaarstond. Dat je altijd alles gaf waar de narcist om vroeg of eiste. De narcist mist het dat je altijd zo ver over je eigen grenzen heen ging. Voor een narcist besta je niet, de narcist heeft jou of je emoties nooit erkend. Je was er uitsluitend om de narcist van voeding te voorzien. Voor de rest was je iets wat akelig veel leek op een slaaf of een voetveeg. Hoe rot ook om te lezen, maar een narcist heeft exact dezelfde emotionele verbinding met jou als met een afwasborstel. Niets meer en niets minder.

Werkwijze van narcisten: strategie

Hoe langer de narcist geen contact met je heeft opgenomen, hoe meer jij bereid bent om de narcist in je leven toe te laten. Besef dat dit een werkwijze is die alle narcisten toepassen. Ze maken je wanhopig door niets van zich te laten horen en plotseling na jaren nemen ze weer contact met je op. Besef alsjeblieft dat het om een strategie gaat!

Herken de werkwijze van narcisten

Charmeoffensief

De narcist geeft heel veel tijdens diens charmeoffensief om je opnieuw te veroveren en binnen te halen. Alles trekken narcisten uit de kast om je over te halen opnieuw een relatie met de narcist aan te gaan. Mogelijk is het overweldigend en overrompeld het je. Het lijkt allemaal zo perfect, zo magisch en sprookjesachtig…daar kan toch geen kwaads achter zitten? Besef dat narcisten enkel GEVEN tijdens dit korte charmeoffensief en je daarna weer als vanouds aan je lot overlaten. Daarna nemen narcisten en nemen nog wat meer. Van geven is nooit meer sprake.

Is de narcist verandert?

Het is een vraag die vaak gesteld wordt: is de narcist verandert? Kunnen narcisten van gedrag veranderen? Kan iemand die vroeger zo´n monster, plotseling zo hoffelijk, charmant, meelevend, en bezorgd zijn? Je plotseling overladen met complimenten terwijl je tijdens jullie relatie niets anders dan neerbuigende kritiek kreeg? Kan iemand je plotseling op handen dragen en de hemel beloven, terwijl je tijdens jullie relatie genegeerd en vernederd werd?

Aantrekken en afstoten, belonen en straffen

Nee, de narcist is niet verandert: narcisten blijven het patroon van aantrekken en afstoten tonen. Na diens jarenlange afwezigheid, laat de narcist nu diens aantrek patroon zien. Omdat iedere narcist weet dat je na een periode van aantrekken, veel emotionele reacties krijgt uit het slachtoffer, als plotseling een periode van afstoten wordt ingezet.

Kan een narcist mijn tweelingziel zijn?

Ik weet dat sommige slachtoffers van het narcisme denken, of hopen, dat hun narcist hun tweelingziel is. Voornamelijk omdat de narcist in het begin van jullie relatie jou op handen gedragen heeft. Je opgehemeld heeft en je heeft verklaard dat jij de perfecte partner bent. Dat echte liefde bestaat. Het klinkt zo mooi en overtuigend, maar als je met een narcist te maken hebt, is het allemaal schijn. Het spijt me enorm om enkele van jullie te moeten teleurstellen, maar het gaat om een manipulatietechniek. Iedere narcist gebruikt dezelfde manipulatietechniek. Allemaal. Manipulatie als werkwijze om zieltjes te winnen. Het heeft niets met tweelingzielen of met gelijke zielen te maken.

Emotioneel misbruik

Tijdens jullie relatie was het kommer en kwel. De narcist nam jou en je emoties niet serieus, erkende ze niet en herkende ze niet. Emoties zijn belangrijk in ieders leven en hebben zelfs een overlevingsfunctie. Maar als de “liefde van je leven” ontkent dat je emoties hebt, dan hebben we het over emotioneel misbruik.

Leven in angst

Dit misbruik gaat heel ver en reikt heel diep in je. Doordat je leven zich langzaamaan verandert naar een leven in pure angst, gaan je hersenen je helpen om te overleven. Vele traumatische gebeurtenissen met de narcist, vergeet je of verdring je. Je kunt het je allemaal niet meer zo goed herinneren.

Geheugenverlies: Vergeten traumatische gebeurtenissen

En dat is een gevaarlijke valkuil! Ik adviseer daarom altijd om een dagboek bij te houden waar je het onmogelijke gedrag van de narcist in opschrijft. Ook de gevolgen van dat gedrag schrijf je op. Gevolgen voor jou en de kinderen. Zodat je een herinnering hebt aan al die vergeten traumatische gebeurtenissen. Alle slachtoffers van narcisme lijden namelijk aan geheugenverlies. Vooral aan de nare dingen die tussen jou en de narcist hebben plaatsgevonden, kan je niet meer zo goed herinneren!

Laatste fase van narcistische relatie: de vernietigingsfase

Als de breuk een feit is en jij en de narcist zijn in de laatste fase van jullie relatie terechtgekomen, de vernietigingsfase, dan is je leven een hel. Werkelijk alles zet de narcist in werking om je emotioneel, financieel en mentaal te vernietigen. Iedereen om je heen wordt gehersenspoeld en gemanipuleerd om jou te isoleren. Hoe meer jij heftig emotioneel reageert op al het onrecht, hoe langer de narcist met diens afschuwelijke spelletjes doorgaat. Hoe zwaarder je reacties, hoe meer de narcist energie uit je zuigt.

De nieuwe liefde van de narcist

En dan plots is de breuk een feit. De narcist heeft een “nieuwe liefde” (lees: nieuw slachtoffer waarmee de narcist probeert je jaloers te maken zodat je emotioneel reageert en dus voeding blijft geven aan het onmogelijke gedrag van de narcist), jullie zijn gescheiden of verhuisd, de kinderen zijn de deur uit of om wat voor een reden dan ook zien jullie elkaar niet meer en is het contact over en uit.

Herstellen van traumatische ervaringen en op adem komen

Eindelijk rust! Eindelijk tijd om op adem te komen en de ergste kenmerken van PTSS kunnen gaan helen. Mogelijk heb je zelfs tijd om te beginnen om de traumatische ervaringen te verwerken en te beginnen met je Helingsproces.

Wat als je afhankelijk gemaakt ben door de narcist en deze is weggegaan?

Mogelijk ervaar je het als verschrikkelijk dat de narcist weg is. Verlang je terug naar de goede momenten tussen jullie. Ben je nog lang niet toe aan een onafhankelijk leven zonder de narcist. Besef dat als de narcist weer contact met je opzoekt, dat je zeer geschikt bent om opnieuw slachtoffer te worden.

Plotseling staat de narcist voor je deur met een smoesje

Hoe het ook zij, er komt een dag – en die kans is altijd aanwezig! – dat de narcist plotseling na jarenlange stilte, voor je deur staat of contact met je opneemt.

Wat moet ik doen als de narcist weer contact met me opneemt?

Hoe verleidelijk ook om opnieuw contact te hebben met de narcist, doe het niet! Stel voor jezelf een lijstje op met nare en traumatische ervaringen die je meegemaakt hebt dankzij de narcist. Iedere keer als de narcist contact met je opneemt, spiek dan even op dat lijstje. Op deze manier besef je dat degene die voor je staat, niets anders is dan het monster vanm vroeger. Ga over op: “Nooit meer contact.” Mogelijk moet je jezelf weer even geestelijk, mentaal en emotioneel voorbereiden op het nooit meer contact met de narcist.

Narcisme: Wat is hoovering?

Narcisten kunnen uitsluitend overleven en bestaan door de voeding van anderen. Als de narcist, een periode kent waar deze onvoldoende voeding van anderen krijgt, neemt de narcist contact met je op.

Jij voelt je mogelijk gevlijd dat de narcist weer contact met je opneemt.

Het doel van de narcist is echter: voeding. Door je hoffelijk, vriendelijk en charmant te behandelen, trekt de narcist je opnieuw aan. De narcist zuigt je diens donkere hol weer binnen. Zodra je binnen bent, klapt de val achter je dicht en begint het afstoten weer van voren af aan.

Het hoofddoel van narcisten is altijd: voeding. Maar, er kan nog iets spelen waar het gekrenkte ego van de narcist niet tegen kan. De narcist komt wraak nemen. Jij was degene die de relatie tussen jullie toentertijd beëindigd heeft. Dat komt de narcist recht zetten! De narcist gaat een relatie met je aan met als doel: je aan de kant te zetten! Tot grote genoegdoening van de narcist.

Voor narcisten is de controle hebben en houden over wie dan ook belangrijk. Het is voor hen een machtspelletje, waar ze hun slachtoffers wanhopig mee maken! Narcisten zijn dol op dit soort spelletjes!

Hoe herken ik hoovering? Wat zijn de kenmerken?

Kenmerk van Hoovering: na een lange periode van radiostilte neemt de narcist plotseling contact met je op en heeft een raar of vreemd smoesje klaar als deze contact met je opneemt: “Ik hoorde je lievelingsliedje op de radio.” (Jouw liedje wordt natuurlijk veel vaker afgespeeld op de radio, het is gewoon een rot smoes!)

“Ik droomde over je en moest je zien!” (Mogelijk voel je je erg gevlijd, maar het gaat echt om pure manipulatie!)

“Ik heb twee voetbalkaartjes gewonnen en ik dacht dat het wel leuk zou zijn om samen te gaan!” (Terwijl La Narcist voetbal verafschuwde tijdens jullie relatie en je meerdere keren belachelijk heeft gemaakt!)

“Ik wil je graag laten weten dat enkele vrienden over je roddelen!” (Terwijl de narcist nog nooit om jou, jouw vrienden of om je vriendschappen gegeven heeft. Het kan de narcist echt geen moer schelen of iemand over je kletst of niet!)

Het doel van deze rare of vreemde smoesjes is dat de narcist polshoogte komt nemen. Ben jij nog steeds die makkelijke prooi van vroeger of ben je inmiddels gegroeid als mens en als persoonlijkheid? Gedraag je je nog steeds zo heerlijk afhankelijk? Of ben je een onafhankelijke sterke en krachtige persoonlijkheid geworden waarmee niet te sollen valt?

Afhankelijk hoe jij reageert op het eerste contact van de narcist, is bepalend of de narcist doorzet of zich stilletjes terugtrekt.

Kenmerk van Hoovering: het allerlaatste contact tussen jullie was geen leuk contact, mogelijk gingen jullie zelfs met ruzie, haat en nijd uit elkaar. Plotseling staat de narcist voor je deur en is deze poeslief. Alsof er niets is gebeurd! Te lief!

Kenmerk Hoovering: narcisten haten feestdagen of andere speciale of bijzondere dagen, je verjaardag en vakanties. Waarom? Omdat jij in de schijnwerpers staat en niet de narcist. Narcisten willen altijd, ook op jouw verjaardag, 100% de aandacht van alle anderen. Kerstdagen en andere feestdagen verknallen narcisten altijd door hun kinderachtige gedrag. Waarom? Zodat ze heel veel aandacht krijgen van de aanwezigen vanwege hun onmogelijke gedrag. En dan plotseling neemt de narcist contact met je op. Op je verjaardag! Om je te feliciteren! Dat lieve dames en heren is een ongelooflijke enorm grote rode vlag! Juist omdat het zo´n complete verrassing is dat de narcist na lange tijd voor je deur staat om je te feliciteren! Daardoor ben je minder waakzaam en minder op je hoede! Terwijl je altijd en altijd op je hoede moet zijn als je met narcisten te maken hebt!

Kenmerk van Hoovering: heeft de narcist altijd hardgrondig lopen schelden op je ouders en op je vrienden? Ze regelmatig de grond in getrapt en altijd op ze neergekeken? Waren er binnen jullie relatie altijd hevige ruzies over je ouders en je vrienden? Plotseling neemt de narcist na lange tijd contact op met je ouders of met je vrienden. Verteld hen dat hij, of zij, je zo vreselijk mist en dat hij, of zij, zo´n spijt heeft je toen te laten gaan. De narcist misbruikt je ouders en je vrienden om in contact met jou te komen. Het gaat om pure manipulatie!

Photo by cottonbro from Pexels

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondag ochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Narcistische Hoovering: narcist zoekt weer contact en probeert je terug te winnen: wat doet een narcist om je terug te krijgen?
Narcistische Hoovering: narcist zoekt weer contact en probeert je terug te winnen: wat doet een narcist om je terug te krijgen?