Narcistisch trauma, jeugdtrauma en PTSS na narcistisch misbruik.

Narcistisch trauma, jeugdtrauma en PTSS na narcistisch misbruik.

Wat zijn de kenmerken en symptomen van PTSS na narcistisch misbruik? Wist je dat een typische gedachtegang, in combinatie met de kenmerken en symptomen van trauma na verborgen narcistisch misbruik, vrijwel zeker PTSS veroorzaakt bij de slachtoffers? Herstellen van PTSS na narcisme, een eerste stap.

Narcistisch trauma na narcistisch misbruik

Narcistisch trauma is als je met een narcist en met narcistisch misbruik te maken hebt (gehad). Regelmatig en herhaaldelijk heb je te maken (gehad) met schokkende ervaringen. Ervaringen die voor jou schokkend waren.

Jeugdtrauma is als je opgegroeid bent in een narcistisch gezin, een narcistische ouder had (of hebt), misbruikt, mishandelt en/of verwaarloosd bent als kind of opgegroeid bent met een ouder die verslaafd was (is).

Traumatische stress is als het trauma zo erg is dat je te maken hebt (gehad) met chronische stress. Veel slachtoffers van het narcisme hebben zelfs met PTSS (posttraumatisch stress stoornis) te maken en sommige zelfs met een complexe vorm van PTSS.

Hoe ontstaat trauma?

Trauma´s ontstaan na een overweldigende ervaring. Trauma ontstaat na een overweldigende en ernstige stresssituatie dat levensbedreigend aanvoelt. Maar trauma kan ook ontstaan na ernstig lichamelijk letsel, bedreiging, geweld, natuurrampen, oorlog en enz. Het is voor de persoon een traumatische ervaring. 

Trauma laat sporen na in onze geest, in onze emoties, in ons vermogen om vreugde en blijdschap te ervaren en ook in ons immuunsysteem. Trauma ontregelt het alarmsysteem in onze hersenen, veroorzaakt een toename van stresshormonen activiteit en maakt ons verslavingsgevoelig. Trauma berooft je van het gevoel dat je de controle hebt over jezelf, alsof je jezelf kwijt bent. Trauma ruïneert je leven en je gevoel van veiligheid.

Narcistisch trauma

Het narcistisch trauma kan zo ernstig zijn dat we PTSS ontwikkelen, sommigen ontwikkelen zelfs een complexe vorm van PTSS. Narcistisch trauma kan ontstaan doordat we zijn opgevoed door een narcist, maar ook omdat onze partner narcistisch is. Narcistisch trauma ontstaat door (herhaaldelijke) een gewelddadige, angstaanjagende en/of overweldigende ervaring met de narcist, die je als bijzonder schokkend ervaart.

Narcistisch trauma geeft je het akelige gevoel dat je bewust bent uitgezocht als slachtoffer door de dader, dit tot tegenstelling van trauma veroorzaakt door een natuurramp.

Als je het gevoel hebt dat je iets van controle over de gewelddadige, angstaanjagende en/of overweldigende gebeurtenis hebt, hoe minder emotionele schade je oploopt dan als je geen kant op kunt.

Hoe hopelozer de situatie en hoe hulpelozer jij je voelt tijdens de gebeurtenis, hoe groter het gevoel dat je geen kant op kunt, hoe groter de kans op het vormen van PTSS. Vooral het gevoel niets aan de situatie te kunnen doen en het gevoel dat er geen uitweg is, zorgt mogelijk voor de ontwikkeling van PTSS.

Als de gewelddadige, angstaanjagende en/of overweldigende ervaring met de narcist maar wreed en schokkend genoeg zijn, raak je in het gevolg bang voor alles wat je doet herinneren of denken aan deze wreedheid.

De gebeurtenissen kunnen zo afgrijselijk zijn geweest, dat je hersenen een hyperalertheid gaan ontwikkelen en maar af blijven gaan. Je lichaam is gespannen en stijf.

Narcistisch trauma ontstaat (o.a.) door:

 • Narcistisch misbruik, waaronder gaslighting en het herhaaldelijk gebruik van meerdere manipulatietechnieken,
 • Langdurig en herhaaldelijk ernstig pesten en treiteren,
 • Agressie, bedreiging, aanvallen, huiselijk geweld, marteling en herhaaldelijk angst aanjagen,
 • Verkrachting en seksueel misbruik door een narcist.

Narcistisch jeugdtrauma ontstaat (o.a.) door:

 • Opgegroeid bent binnen de dynamiek van een narcistisch gezin,
 • Kindermishandeling, verwaarlozing, marteling,
 • Lichamelijk misbruik, manipulatie, verkrachting en incest door de narcistische ouder,

In combinatie met:

 • Emotionele onbereikbaarheid van de narcistische ouder,
 • Passief agressieve communicatie, een manipulatieve wijze van de narcistische ouder waardoor het kind met enorme schaamte en met schuldgevoelens komt te zitten en door:
 • Triangulatie waar leden binnen het narcistisch gezin tegen elkaar worden opgezet en het gezin in 2 verschillende kampen verdeeld.

Lees ook: Volwassen kind zijn van een narcistische ouder. Ben je opgegroeid binnen de dynamiek van een narcistisch gezin?

PTSS Post Traumatische Stress Stoornis

In de Amerikaanse DSM IV werd PTSS (posttraumatische stress stoornis) onder de noemer: angststoornis omschreven, terwijl de omschrijving van PTSS in de DSM V als: trauma en stress gerelateerde stoornissen staat omschreven.

Als we het over PTSS hebben, denken we vaak aan oorlogsveteranen. Besef dat op 1 oorlogsveteraan 30 kinderen zijn die thuis mishandelt worden.

Tijd heelt alle wonden, behalve narcistisch trauma en PTSS.

PTSS veroorzaakt door een narcist, wat zijn de symptomen en kenmerken van PTSS?

 • Nachtmerries, flashbacks en herbeleving van het trauma,
 • Vermijding van de nare herinnering en velen ontwikkelen een vorm van verslaving om de gedachten af te leiden – zoals, bijvoorbeeld, winkelen, drugs, alcohol maar ook zelfbeschadiging – alles om de ondraaglijke gedachten te verdringen,
 • Prikkelbaarheid en irritaties,
 • Hevige schrikreacties,
 • Gespannen, stijf en soms ook bevroren lichaam,
 • Chronisch onveilig voelen in en met je eigen lichaam,
 • Gevoel afgesneden te zijn van je eigen lichaam,
 • Gevoel jezelf te verliezen (depersonalisatie),
 • Schaamte- en schuldgevoelens,
 • Maar ook niet weten wat je voelt, gevoelloosheid en leegte (alexithymie: geen woorden hebben voor gevoelens), je lichaam voelt en toont het verdriet en de pijn dat je hersenen niet kunnen registreren,
 • Moeite met de (sociale) omgang met anderen,
 • Sombere en afstandelijke intieme relaties met anderen,
 • Soms ook moeite om oogcontact met anderen te maken,
 • Hebben moeite om nieuwsgierig te zijn naar onbekende personen,
 • Slaapproblemen,
 • Overmand door gevoelens van radeloosheid, moedeloosheid en onmacht (of juist niets kunnen voelen zoals hierboven beschreven),
 • Emotioneel verdoofd, alsof je leeft met de handrem erop,
 • Gevoeliger reageren op zintuigelijke indrukken,
 • (Buitensporige) Woede en/of angst en
 • Soms ook depressief of depressieve gedachten.
 • De ondraaglijke herinnering aan het trauma zijn een kwelling.

Typische gedachten van mensen met PTSS zijn o.a.:

“Ik heb geen toekomst,”

“Ik ben de controle kwijt,”

“Ik voel me dood vanbinnen,”

“Ik ben mezelf verloren,”

“Ik zal nooit meer normale gevoelens hebben,” en

“Ik heb het gevoel dat ik zelf niet eens meer weet wie ik ben.”

Het trauma wordt iedere keer herbeleefd.

Hier bovenop hebben we ook nog te maken met de worsteling om een HSP te zijn en met de dagelijkse stress die tegenwoordig zo gewoon lijkt in de westerse wereld. Het doet onze onzichtbare wonden geen goed en we raken sneller overweldigd en reageren door de jaren heen gevoeliger op prikkels.

De narcist zelf loopt ook met een jeugdtrauma rond, vooral die narcisten die rond hun 5de levensjaar narcistisch zijn geworden. 

Emoties

Emoties die niet geheeld zijn gaan zich vastzetten in het lichaam en gaan op den duur voor allerlei vage en nare lichamelijke klachten zorgen.

De problemen ontstaan pas echt als deze opgekropte en vastzittende emoties niet genezen worden, dan veranderen de vage lichamelijke klachten naar nare en ernstige lichamelijke klachten.

Wanneer kunnen emoties schadelijk worden?

Behalve dat, de vastzittende emoties kunnen echt schadelijk gaan worden omdat ze onze gedachten en denken beïnvloeden en overheersen. Angst en woede zijn van die schadelijke emoties, die je van binnenuit “opvreten.” De chemische component van deze vastzittende en schadelijke emoties blijven door ons lichaam razen en kunnen zich vastzetten in neurale netwerken van de hersenen. 

Lees ook: Het helingsproces

Niet veilig voelen

Het gevoel jezelf niet veilig voelen is een gevoel dat overheerst als je met een trauma te maken hebt. Je voelt je niet veilig, je voelt je nergens veilig en bovendien voel je je niet veilig om over de gebeurtenissen te praten, bang dat je bent om overweldigd te worden door alle emoties die eventueel los kunnen komen. Maar het ergste is misschien nog wel: je voelt je niet langer veilig met je eigen lichaam.

Verbondenheid

Verbondenheid met anderen doen getraumatiseerde personen goed. Een knuffel krijgen is voor getraumatiseerde personen een natuurlijk middel om zichzelf te kalmeren, maar daar staat tegenover de angst om aangeraakt te worden door anderen. Contact met lotgenoten van narcistisch misbruik geeft je een weerklank. Dit gebeurt online en dus op veilige afstand. Je krijgt namelijk het gevoel dat “je erbij hoort” aangezien de anderen hetzelfde hebben meegemaakt als jij. En dat geeft behalve een gevoel van verbondenheid ook een gevoel van vertrouwen. Daarom heeft de HSP en de NARCIST website een besloten facebookgroep: Contact met lotgenoten, speciaal voor HSP’ers.

Herstellen van PTSS na narcisme

Zowel het lichaam als de hersenen zijn in staat om te herstellen van trauma, mits we bereid zijn aan onszelf en met onszelf te werken, innerlijk de diepte in durven te gaan, actief aan onze opgekropte en verborgen emoties aan de slag gaan, een gezonde HSP-levensstijl aannemen en de verantwoordelijkheid nemen over het trauma zodat we niet langer in het slachtofferschap blijven hangen. Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het, zolang je maar iets oppikt van bovenstaande en met jezelf aan de slag gaat.

Het belangrijkste is dat we het contact met ons eigen lichaam herstellen: weer opnieuw vertrouwd raken met de gewaarwordingen en de signalen die ons lichaam geeft. Lichamelijke en fysieke bewustzijn is hierin ontzettend belangrijk! Begin met het opmerken van de gevoelens in je lichaam en schrijf deze op! En dan heb ik het niet over emoties, maar over fysieke sensaties zoals: warmte, kou, druk, tinteling, spierspanning, trillen, laaghangende schouders, in elkaar gezakt, benauwd gevoel op de borst, samenknijpend gevoel in de maag en enz. Voelt je buikstreek bijvoorbeeld altijd koud aan, ook nadat je warm gedoucht hebt of na een intensieve boswandeling, terwijl de rest van je lichaam warm is? Bewust worden van je ademhaling is heel belangrijk en helpt het contact met je lichaam te verbeteren. Yoga tegen trauma (zoek maar op via internet!) kan hierin zeker helpen!

Voor personen met PTSS die delen van hun lichaam niet meer voelen, kan een massage wonderen verrichten, op voorwaarde dat je de persoon die je masseert volkomen vertrouwd. Als dat een te grote stap is, begin dan eerst met het masseren van je eigen voeten. Het is een onschuldig contact met je lichaam, dat een gevoel van geborgenheid kan oproepen.

Stress verminderen, dagelijks bewegen, iedere dag een zweetmoment voor jezelf creëren door je fysiek even uit te leven, gezonde voeding om langdurige energie te krijgen, jezelf sterk en krachtig maken als HSPer en het helingsproces zijn essentiële stappen om te ondernemen zodat je lichaam en je hersenen klaar zijn om de laatste stap, het trauma te overwinnen, te kunnen volbrengen, maar ook om beter om te kunnen gaan met het trauma.

Wil je meer weten over PTSS en ben je HSP of HSE? Vraag dan de gratis PDF aan over PTSS voor HSP’ers!

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Narcistisch trauma, jeugdtrauma en PTSS na narcistisch misbruik.
narcistisch trauma na narcistisch misbruik