Narcistisch misbruik, hoe bescherm je jezelf?
Narcistisch misbruik
Narcistisch misbruik

Jezelf beschermen tegen narcistisch misbruik is belangrijk als je een relatie hebt met een narcist. Je narcistische partner ziet jou als “voeding” en hoe hoogsensitiever jij bent, hoe meer voeding je geeft aan je narcist. Hoogsensitieve personen zijn de perfecte prooi voor een narcist. Een narcist als partner gaat uitsluitend een relatie met je aan omdat je je narcist veel energie, zorg, empathie en aandacht geeft. Van liefde of waardering is geen sprake.

Wel neemt je narcist heel veel ruimte in binnen jullie relatie en gaat (noodgedwongen) mijlenver over je eigen grenzen heen. Een narcist is een meester om je een slecht gevoel over jezelf te bezorgen. De narcist voelt zich groots door jou te kleineren en te manipuleren. Je zelfbeeld wordt stukje bij beetje kapot gemaakt door je narcist.

De enige manier om je leven binnen de relatie met de narcist draaglijk te maken is door je narcist zoveel mogelijk zijn/haar zin te geven, maar lieve mensen, dat is echt geen leven! Als je je narcist namelijk niet zijn of haar zin geeft, breekt de hel los! Jarenlang heb je op eieren gelopen rondom je narcist.

Als je jarenlang samen bent geweest met je narcist is het de hoogste tijd dat jij jezelf in bescherming neemt tegen narcistisch misbruik. Narcistisch misbruik is onzichtbaar misbruik, onzichtbaar omdat het misbruik door anderen nauwelijks opgemerkt wordt. Je hebt jarenlang in eenzaamheid en geïsoleerd van anderen moeten leven. Je narcist heeft je geleerd te zwijgen over wat er precies afspeeld binnen jullie relatie.

Kortom, het is de hoogste tijd dat jij jezelf op de eerste plaats gaat zetten en je leert te beschermen tegen het onzichtbare narcistisch misbruik.

Lees ook. ONvoorbereid scheiden van je narcist, waarom je dat nooit moet doen!


Twijfel je of je met narcistisch misbruik te maken hebt? Hoe herken je narcistisch misbruik?

Kenmerken narcistisch misbruik

Je narcistische partner:

Deelt zijn/haar ongenoegen en minachting over je door je de stiltebehandeling te geven en je volkomen te negeren.

Negeert je volkomen in tijden dat jij de steun van je partner heel hard nodig hebt. Erger nog: je narcistische partner laat je in je sop gaar koken als jij hulp nodig hebt!

Negeert je essentiële levensbehoefte binnen jullie relatie, je moet het doen zonder liefde, aandacht, veiligheid en verbondenheid. Je voelt je niet veilig, verbonden of geliefd binnen je relatie met je narcist. Je narcistische partner heeft dezelfde emotionele verbondenheid als met een afwasborstel als dat hij/zij met jou heeft.

Doet niets anders dan liegen tegen je om zijn/haar verantwoordelijkheden te ontlopen.

Heeft je direct geïsoleerd van je vrienden en van je familie door continue kritiek op ze te uiten totdat je die kritiek zo zat was dat je besloot dat het maar beter was om geen contact met ze op te nemen. Achter je rug om heeft je narcist vele leugens over je vertelt tegen je familie en je vrienden.

Bekritiseerde je enorm als je dingen niet deed op zijn/haar manier of volgens zijn/haar opinie niet goed genoeg je best deed. Hierdoor ging je voortdurend over je eigen grenzen heen want wat bleek? Wat je ook deed, het was nooit goed genoeg voor je narcist, terwijl je narcist niets uitvoerde.

Heeft je voortdurend gekleineerd en gepest, bekritiseerd je persoonlijkheid en jij werd constant verantwoordelijk gehouden voor jullie relatieproblemen, want het was volgens je narcist altijd jouw schuld.

Vertelt je “A”, maar de volgende dag beweert je narcist bij hoog en laag dat hij/zij het toch echt over “B” had. Dit doet je enorm aan jezelf twijfelen. Deze techniek van narcistisch misbruik, gaslighting, maakt je gek.

Heeft je volkomen afhankelijk gemaakt, ook op financieel gebied.

Je narcistische partner “straft” je als je zelfstandig dingen doet die niet in zijn/haar straatje passen.

Flirt openlijk met anderen, ook waar jij bij bent. Haal het niet in je hoofd er iets van te zeggen, want jij “reageert ook altijd zo gevoelig en zo overdreven!”

Onderneemt (doelbewust en express!) acties waardoor jij pijn, verraad en afwijzing ervaart.

Geeft je de schuld van alles.

Onthoud je van belangrijke informatie.

Berooft je van je eigen ik zodat je narcist je kan beheersen.

Vanaf de eerste dag dat jullie kennis met elkaar maakte en er mogelijk sprake was van een eventuele vorming van een relatie, sprak de narcist al leugens over je uit tegenover anderen.

Of je nu nog samen bent met je narcist, of dat je van plan bent je narcist te verlaten, het zal je energieniveau ten goede komen als je alvast enkele stappen leert toe te passen hoe jij jezelf kan gaan beschermen tegenover het lastige gedrag van je narcist.

Hoe doe je dat, jezelf beschermen tegen narcistisch misbruik? Hier enkele stappen:

  1. Maak jezelf Sterker en Krachtiger en krijg meer energie: hoe sterker jij bent, hoe zwakker de narcist. Jezelf op de eerste plaats zetten i.p.v. de narcist, is een hele klus, maar door te beseffen dat je het waard bent dat je nu echt aan jezelf moet gaan werken waardoor je de eerste stappen op weg naar herstel zet, zijn ontzettend belangrijk. Door jezelf sterker en krachtiger te maken, waardoor je energie weer begint toe te nemen, heb je automatisch de eerste stap gezet om meer afstand te scheppen tussen jou en je narcist. Jij bent belangrijk om aan jezelf te werken. Jij bent belangrijk om te beginnen te werken aan je eigen herstel. (Tip. schrijf je in voor onze gratis mini online training: “krijg meer energie zodat je sterker, krachtiger, vitaler en gezonder gaat worden, speciaal voor hoogsensitieve personen (m/v) met een narcistische partner (m/v)”! Je narcist heeft je het liefst als zwak en weerloos slachtoffer, door dat te veranderen heeft je narcist minder macht over je!)
  2. Lees alles over het narcisme, de narcist heeft zoveel macht over je als jouw onwetendheid over narcisme. Besef dat de narcist niet van je houd, dat er geen emotionele band tussen jullie is. De narcist voelt precies hetzelfde voor jou als voor de afwasborstel en dat is bar weinig. Er is geen liefde, jullie hebben geen relatie! Hoe moeilijk ook, maar door dit te beseffen, ben jij veel beter in staat jezelf te beschermen tegen de narcist en tegen narcistisch misbruik. Wat jij nog niet weet over het narcisme moet je zien te ontdekken.  Door jouw onwetendheid heeft de narcist nog steeds macht over je. Neem maar van mij aan dat al die kritiek van je narcist op je niets persoonlijks is, sterker nog, het is zijn/haar eigen ellende dat de narcist op jouw schouder probeert te leggen. Het heeft niets met jou te maken! Hoe meer je leest over het narcisme, hoe meer je ontdekt, hoe minder de narcist “grip” op je heeft. Ook is het een goede voorbereiding voor je als je van plan bent je narcist te verlaten. Hoe meer je afweet over het onmogelijke en lastige gedrag, hoe beter jij jezelf kan gaan beschermen tijdens jullie scheiding. Je verslaat je narcist in de rechtszaal door alles over je narcist af te weten en je narcist iedere keer een stapje voor te zijn. Een site waar heel veel informatie over het narcisme te vinden staat is de exitnarcist site.
  3. De narcist laat hun slachtoffer graag geloven dat ze gek zijn. De narcist laat het slachtoffer graag geloven dat er van alles mis is aan het gezonde verstand van het slachtoffer. De narcist laat het slachtoffer graag geloven dat er van alles mis is met het geheugen van het slachtoffer. Misschien denk je zelfs wel dat je een heus psychisch probleem hebt of aan het ontwikkelen bent. De narcist is een meester om je dat aan te praten! Hersenspoelen is wat de narcist met je doet vanaf dag 1 dat jullie elkaar hebben ontmoet. De narcist laat je graag aan jezelf twijfelen, aan je geheugen, aan je gedachten, aan je herinnering en aan je eigen gezonde verstand. Trap er niet in! Er is echt niets mis met je! Het is de wil van de narcist om je te doen geloven dat je gek bent en niet spoort. Jij bent ok, het is de narcist die niet ok is! Wat je nu moet gaan proberen te doen is het volgende: laat de narcist in je leven maar lekker kletsen. Reageer er niet op! Zodra jij enige reactie geeft op wat de narcist tegen je zegt of doet, heeft de narcist macht over je en erger: door je reactie geef jij je narcist energie en je narcist wil altijd meer energie uit je zuigen. Door je reactie wil je narcist een volgende reactie van je, zodat je narcist meer energie uit je kan zuigen. Door te stoppen met reageren op je narcist, creëer je automatisch afstand en stopt het energie zuigen.
  4. Je bent jezelf kwijt geraakt door de jarenlange narcistisch misbruik. Je eigen normen en waarden bestaan niet meer. Je mag niets, je mag niets zeggen, tegenspraak wordt niet geduld en een eigen mening hebben ook niet, je creatieve uitingen verminderen per dag, je wensen en ideeën doen er niet toe en alsof dat nog niet genoeg is lijkt het er sterk op dat je onzichtbaar bent. Iedereen die je zo behandelt maakt dat jij jezelf kwijt raakt. Ik raad je van harte aan om jezelf te herontdekken in de natuur. Maak contact met de natuur, maak contact met jezelf! Verwacht geen wonderen als je voor het eerst de natuur in trekt, maar het zaad is gezaaid. Geef het water, aandacht en liefde. Verzorg het zaadje, geef het licht. Langzaam, heel langzaam, komt je eigen identiteit weer naar boven. Voor ieder hoogsensitief persoon is tijd doorbrengen in de natuur als voedsel voor je ziel. En je ziel heeft dat voedsel heel hard nodig!
  5. Uit je emoties! Je hebt jarenlang als een pop aan touwtjes geleefd, waar je emotioneel misbruikt werd! Sommigen slachtoffers zijn na al die jaren misbruik murw en zijn bijna niet meer in staat om in contact te komen met hun eigen gevoelens! Als het je niet meer lukt om boos te worden of om te huilen, probeer het dan lichamelijk te uiten. Hoe? Door te gaan hardlopen, te boksen, dansen of een andere sport waar je net eventjes iets langer doorgaat, totdat je het voelt “knappen!” Overigens, als je na jaren niet meer in staat bent geweest je emoties te uiten, besef dan dat het enige tijd kan duren eer je weer in contact komt met je eigen emoties. Je hebt ze jarenlang moeten opbergen op bevel van de narcist. Lukt het je niet om je emoties lichamelijk te uiten? Misschien ook omdat je niets met sport hebt? Probeer dan in contact te komen met je emoties door de natuur in te trekken, door meditatie en/of door yoga. Muziek luisteren is voedsel voor de ziel, maar kan je ook zeker helpen om weer dichterbij je eigen gevoelens en emoties te brengen! Overigens, iedereen die niet meer in staat is om in contact te komen met zijn of haar eigen emoties en gevoelens, na jarenlang samen te zijn geweest met een narcist,  is professionele hulp een vereiste!
  6. Verminder stress. Iedere narcist veroorzaakt een ongelooflijke hoop stress. We leven al in een stress wereld en in een stressmaatschappij, maar onze narcist doet daar vrolijk een schepje bovenop. Iedere dag met te veel stress rondlopen is echt niet goed voor je. Voor al die stress in je leven moet je een uitlaatklep vinden. De een vindt het heerlijk om zich met een goed boek terug te trekken, de ander trekt liever de natuur in, weer een ander gaat liever mediteren, weer een ander gaat uren fietsen, weer een ander vind het heerlijk om heel veel te lachen met vrienden, weer een ander voelt zich stukken beter na een goed gesprek, weer een ander besteed aandacht aan zijn hobby, weer een ander vind het heerlijk om naar spelende jonge dieren te kijken…enz en enz. Probeer te ontdekken wat bij jou je stress doet verminderen! Chronische stress is iets wat we uit alle macht moeten zien te voorkomen! De stap na chronische stress kan een burnout zijn, of waar heel veel slachtoffers van narcistisch misbruik tegenaan lopen: PTSS. Post traumatische stress is iets wat je niet wenst te ontwikkelen! Behalve dat, iedereen die slachtoffer is van misbruik, dagelijks met te veel stress rondloopt en een PTSS heeft ontwikkeld zorgt ervoor dat de hippocampus (onderdeel van de hersenen) in volume afneemt met als gevolg: geheugenverlies en verwarde gevoelens en gedachten. Dat wil je niet, echt niet! Daarom: zorg dat je een methode ontdekt dat echt bij jou past waardoor je stress vermindert! Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen, maar ook mediteren en aan yoga doen zullen je helpen je stress te verminderen.
  7. Maak een afspraak met een professioneel. Al die jarenlange narcistisch misbruik moet je een plekje gaan geven. Het komt je eigen helingsproces enorm ten goede en als je een fijne professioneel gevonden hebt en werkt bovendien als een pak van je hart.
  8. Schrijf het van je af! Deel je ervaringen met anderen op een forum! Schrijf al je ellende van je af en schrijf in een dagboek. Lucht je hart! Schrijven werkt therapeutisch! Het lucht op waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe inzichten en je gaat alles veel helderder inzien.
  9. Contact opnemen met lotgenoten. Het liefst met lotgenoten die net als jij hoogsensitief zijn.
  10. Neem afstand van je narcist door je narcist niet langer te betrekken in je leven. Hoe moeilijk ook, maar probeer niet langer te reageren op het onmogelijke gedrag van je narcist. Je reageert onverschillig als de narcist naar je uithaalt. Blijf gesloten en bijt je tong af, gun je narcist geen enkele reactie, zodat jij je narcist geen energie meer geeft waardoor jij niet langer als voeding fungeert voor je narcist. Behoed jezelf dat je meegesleurd wordt met het narcistisch drama van je narcist. Blijf alert. Verspil je energie niet langer aan je narcist, dat is toch een onbegonnen zaak. Beter is het om je te concentreren en te focussen op een nieuw leven zonder je narcist. Beter is het om je te concentreren en te focussen op manieren hoe jij je leven weer terugkrijgt. Neem je eigen beslissingen en betrek je narcist niet langer in je leven.

Heb je een relatie met een narcist en heb je te maken met narcistisch misbruik en wil jij je leven terug?

Wist je dat 1 Juni “World Narcissistic Abuse Awareness Day” dag is?

Afbeelding: van Free-Photos via Pixabay 

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “HSP en de NARCIST” website.

Narcistisch misbruik, hoe bescherm je jezelf?
Narcistisch misbruik
Sluit Menu
>
×
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: