Narcistisch misbruik, hoe bescherm je jezelf?
Narcistisch misbruik
Narcistisch misbruik

Jezelf beschermen tegen narcistisch misbruik is belangrijk als je een relatie hebt met een narcist. Je narcistische partner ziet jou als “voeding” en hoe hoogsensitiever jij bent, hoe meer voeding je geeft aan je narcist. Hoogsensitieve personen zijn de perfecte prooi voor een narcist. Een narcist als partner gaat uitsluitend een relatie met je aan omdat je je narcist veel energie, zorg, empathie en aandacht geeft. Van liefde of waardering is geen sprake.

Wel neemt je narcist heel veel ruimte in binnen jullie relatie en gaat (noodgedwongen) mijlenver over je eigen grenzen heen. Een narcist is een meester om je een slecht gevoel over jezelf te bezorgen. De narcist voelt zich groots door jou te kleineren en te manipuleren. Je zelfbeeld wordt stukje bij beetje kapot gemaakt door je narcist.

De enige manier om je leven binnen de relatie met de narcist draaglijk te maken is door je narcist zoveel mogelijk zijn/haar zin te geven, maar lieve mensen, dat is echt geen leven! Als je je narcist namelijk niet zijn of haar zin geeft, breekt de hel los! Jarenlang heb je op eieren gelopen rondom je narcist. En dat gaf je heel veel stress!

Lees ook: Open versus een verborgen narcist, wat is het verschil?

Als je jarenlang samen bent geweest met je narcist is het de hoogste tijd dat jij jezelf in bescherming neemt tegen narcistisch misbruik. Narcistisch misbruik is onzichtbaar misbruik, onzichtbaar omdat het misbruik door anderen nauwelijks opgemerkt wordt. Je hebt jarenlang in eenzaamheid en geïsoleerd van anderen moeten leven. Je narcist heeft je geleerd te zwijgen over wat er precies afspeelt binnen jullie relatie.

Kortom, het is de hoogste tijd dat jij jezelf op de eerste plaats gaat zetten en je leert te beschermen tegen het onzichtbare narcistisch misbruik.

Lees ook. ONvoorbereid scheiden van je narcist, waarom je dat nooit moet doen!


Twijfel je of je met narcistisch misbruik te maken hebt? Hoe herken je narcistisch misbruik?

Kenmerken narcistisch misbruik

Je narcistische partner:

 • Is emotioneel onbereikbaar,
 • Reageert passief agressief,
 • De vrouwelijke versie is altijd en constant zielig,
 • Deelt zijn/haar ongenoegen en minachting over je door je de stiltebehandeling te geven en je volkomen te negeren.
 • Negeert je volkomen in tijden dat jij de steun van je partner heel hard nodig hebt. Erger nog: je narcistische partner laat je in je sop gaar koken als jij hulp nodig hebt!
 • Negeert je essentiële levensbehoefte binnen jullie relatie, je moet het doen zonder liefde, aandacht, veiligheid en verbondenheid. Je voelt je niet veilig, verbonden of geliefd binnen je relatie met je narcist. Je narcistische partner heeft dezelfde emotionele verbondenheid als met een afwasborstel als dat hij/zij met jou heeft.
 • Doet niets anders dan liegen tegen je om zijn/haar verantwoordelijkheden te ontlopen.
 • Heeft je direct geïsoleerd van je vrienden en van je familie door continue kritiek op ze te uiten totdat je die kritiek zo zat was dat je besloot dat het maar beter was om geen contact met ze op te nemen. Achter je rug om heeft je narcist vele leugens over je vertelt tegen je familie en je vrienden.
 • Bekritiseerde je enorm als je dingen niet deed op zijn/haar manier of volgens zijn/haar opinie niet goed genoeg je best deed. Hierdoor ging je voortdurend over je eigen grenzen heen want wat bleek? Wat je ook deed, het was nooit goed genoeg voor je narcist, terwijl je narcist niets uitvoerde.
 • Heeft je voortdurend gekleineerd en gepest, bekritiseerd je persoonlijkheid en jij werd constant verantwoordelijk gehouden voor jullie relatieproblemen, want het was volgens je narcist altijd jouw schuld.
 • Vertelt je “A”, maar de volgende dag beweert je narcist bij hoog en laag dat hij/zij het toch echt over “B” had. Dit doet je enorm aan jezelf twijfelen. Deze techniek van narcistisch misbruik, gaslighting, maakt je gek.
 • Heeft je volkomen afhankelijk gemaakt, ook op financieel gebied: behalve als hij een kwetsbare Florence Nighingale narcist is: uit angst om gekwetst te worden heeft hij liever dat jij alles financieel regelt.
 • Je narcistische partner “straft” je als je zelfstandig dingen doet die niet in zijn/haar straatje passen.
 • Flirt openlijk met anderen, ook waar jij bij bent. Haal het niet in je hoofd er iets van te zeggen, want jij “reageert ook altijd zo gevoelig en zo overdreven!”
 • Onderneemt (doelbewust en expres!) acties waardoor jij pijn, verraad en afwijzing ervaart.
 • Geeft je de schuld van alles.
 • Onthoud je van belangrijke informatie.
 • Berooft je van je eigen ik zodat je narcist je kan beheersen.
 • Vanaf de eerste dag dat jullie kennis met elkaar maakte en er mogelijk sprake was van een eventuele vorming van een relatie, sprak de narcist al leugens over je uit tegenover anderen.

Of je nu nog samen bent met je narcist, of dat je van plan bent je narcist te verlaten, het zal je energieniveau ten goede komen als je alvast enkele stappen leert toe te passen hoe jij jezelf kan gaan beschermen tegenover het lastige gedrag van je narcist.

Lees ook: Waarom gedraagt een narcist zich zoals ze zich gedragen? Verklaring narcistisch gedrag.

Hoe doe je dat, jezelf beschermen tegen narcistisch misbruik? Hier enkele stappen:

 1. Zorg dat je als HSP iedere dag geaard en gegrond bent. Dat is een absolute voorwaarde voor iedere HSP die op de 1 of andere manier worstelt met het narcisme of met de gevolgen van het narcisme.
 2. Maak jezelf Sterker en Krachtiger als HSP en krijg meer energie dankzij voeding zodat je de beschikking krijgt over langdurige energie: ideaal als wapen tegen alle manipulatietechnieken van de narcist en tegen het narcisme: hoe sterker jij bent, hoe zwakker de narcist. Je moet je energieniveau verhogen. Jezelf op de eerste plaats zetten i.p.v. de narcist, is een hele klus, maar door te beseffen dat je het waard bent dat je nu echt aan jezelf moet gaan werken waardoor je de eerste stappen op weg naar herstel zet, zijn ontzettend belangrijk. Door jezelf sterker en krachtiger te maken, waardoor je energie weer begint toe te nemen, heb je automatisch de eerste stap gezet om meer afstand te scheppen tussen jou en je narcist. Jij bent belangrijk om aan jezelf te werken. Jij bent belangrijk om te beginnen te werken aan je eigen herstel.
 3. Lees alles over het narcisme, de narcist heeft zoveel macht over je als jouw onwetendheid over narcisme. Besef dat de narcist niet van je houdt, dat er geen emotionele band tussen jullie is. De narcist voelt precies hetzelfde voor jou als voor de afwasborstel en dat is bar weinig. Er is geen liefde, jullie hebben geen relatie! Hoe moeilijk ook, maar door dit te beseffen, ben jij veel beter in staat jezelf te beschermen tegen de narcist en tegen narcistisch misbruik. Wat jij nog niet weet over het narcisme moet je zien te ontdekken.  Door jouw onwetendheid heeft de narcist nog steeds macht over je. Neem maar van mij aan dat al die kritiek van je narcist op je niets persoonlijks is, sterker nog, het is zijn/haar eigen ellende dat de narcist op jouw schouder probeert te leggen. Het heeft niets met jou te maken! Hoe meer je leest over het narcisme, hoe meer je ontdekt, hoe minder de narcist “grip” op je heeft. Ook is het een goede voorbereiding voor je als je van plan bent je narcist te verlaten. Hoe meer je af weet over het onmogelijke en lastige gedrag, hoe beter jij jezelf kan gaan beschermen tijdens jullie scheiding. Je verslaat je narcist in de rechtszaal door alles over je narcist af te weten en je narcist iedere keer een stapje voor te zijn. Een site waar heel veel informatie over het narcisme te vinden staat is de exitnarcist site.
 4. De narcist laat hun slachtoffer graag geloven dat ze gek zijn. De narcist laat het slachtoffer graag geloven dat er van alles mis is aan het gezonde verstand van het slachtoffer. De narcist laat het slachtoffer graag geloven dat er van alles mis is met het geheugen van het slachtoffer. Misschien denk je zelfs wel dat je een heus psychisch probleem hebt of aan het ontwikkelen bent. De narcist is een meester om je dat aan te praten! Hersenspoelen is wat de narcist met je doet vanaf dag 1 dat jullie elkaar hebben ontmoet. De narcist laat je graag aan jezelf twijfelen, aan je geheugen, aan je gedachten, aan je herinnering en aan je eigen gezonde verstand. Gaslighting is daar een mooi voorbeeld van hoe erg en afschuwelijk narcistisch misbruik wel niet kan zijn. Trap er niet in! Er is echt niets mis met je! Het is de wil van de narcist om je te doen geloven dat je gek bent en niet spoort. Jij bent oké, het is de narcist die niet oké is! Wat je nu moet gaan proberen te doen is het volgende: laat de narcist in je leven maar lekker kletsen. Reageer er niet op! Zodra jij enige reactie geeft op wat de narcist tegen je zegt of doet, heeft de narcist macht over je en erger: door je reactie geef jij je narcist energie en je narcist wil altijd meer energie uit je zuigen. Door je reactie wil je narcist een volgende reactie van je, zodat je narcist meer energie uit je kan zuigen. Door te stoppen met reageren op je narcist, creëer je automatisch afstand en stopt het energie zuigen. Ook kan je met jezelf afspreken dat je als een supersaai mens door het leven gaat zodra je in contact bent met een narcist. Saaier dan saai. Supersaai! En je toont geen enkele emotie! Narcisten verliezen al heel snel hun interesse in hun prooien als er niets meer te halen valt. Jij als emotieloos en supersaai persoon zal geen enkele interesse meer kunnen opwekken van je narcist.
 5. Je bent jezelf kwijt geraakt door de jarenlange narcistisch misbruik. Je eigen normen en waarden bestaan niet meer. Je mag niets, je mag niets zeggen, tegenspraak wordt niet geduld en een eigen mening hebben ook niet, je creatieve uitingen verminderen per dag, je wensen en ideeën doen er niet toe en alsof dat nog niet genoeg is lijkt het er sterk op dat je onzichtbaar bent. Iedereen die je zo behandelt maakt dat jij jezelf kwijt raakt. Ik raad je van harte aan om jezelf te herontdekken in de natuur. Maak contact met de natuur, maak contact met jezelf! Verwacht geen wonderen als je voor het eerst de natuur in trekt, maar het zaad is gezaaid. Geef het water, aandacht en liefde. Verzorg het zaadje, geef het licht. Langzaam, heel langzaam, komt je eigen identiteit weer naar boven. Voor ieder hoogsensitief persoon is tijd doorbrengen in de natuur als voedsel voor je ziel. En je ziel heeft dat voedsel heel hard nodig! (Verhoog je eigenwaarde, ontdek je eigen gezonde grenzen, heel je gewonde innerlijke kind en herontdek jezelf zijn onderwerpen die allemaal aan bod komen in Het Helingsproces.)
 6. Uit je emoties! Je hebt jarenlang als een pop aan touwtjes geleefd, waar je emotioneel misbruikt werd! Sommigen slachtoffers zijn na al die jaren misbruik murw en zijn bijna niet meer in staat om in contact te komen met hun eigen gevoelens! Als het je niet meer lukt om boos te worden of om te huilen, probeer het dan lichamelijk te uiten. Hoe? Door te gaan hardlopen, te boksen, dansen of een andere sport waar je net eventjes iets langer doorgaat, totdat je het voelt “knappen!” Overigens, als je na jaren niet meer in staat bent geweest je emoties te uiten, besef dan dat het enige tijd kan duren eer je weer in contact komt met je eigen emoties. Je hebt ze jarenlang moeten opbergen op bevel van de narcist. Lukt het je niet om je emoties lichamelijk te uiten? Misschien ook omdat je niets met sport hebt? Probeer dan in contact te komen met je emoties door de natuur in te trekken, door meditatie en/of door yoga. Muziek luisteren is voedsel voor de ziel, maar kan je ook zeker helpen om weer dichterbij je eigen gevoelens en emoties te brengen! Overigens, iedereen die niet meer in staat is om in contact te komen met zijn of haar eigen emoties en gevoelens, na jarenlang samen te zijn geweest met een narcist,  is professionele hulp een vereiste!
 7. Verminder stress. Iedere narcist veroorzaakt een ongelooflijke hoop stress. We leven al in een stress wereld en in een stressmaatschappij, maar onze narcist doet daar vrolijk een schepje bovenop. Iedere dag met te veel stress rondlopen is echt niet goed voor je. Voor al die stress in je leven moet je een uitlaatklep vinden. De een vindt het heerlijk om zich met een goed boek terug te trekken, de ander trekt liever de natuur in, weer een ander gaat liever mediteren, weer een ander gaat uren fietsen, weer een ander vindt het heerlijk om heel veel te lachen met vrienden, weer een ander voelt zich stukken beter na een goed gesprek, weer een ander besteed aandacht aan zijn hobby, weer een ander vindt het heerlijk om naar spelende jonge dieren te kijken…enz en enz. Probeer te ontdekken wat bij jou je stress doet verminderen! Chronische stress is iets wat we uit alle macht moeten zien te voorkomen! De stap na chronische stress kan een burn-out zijn, of waar heel veel slachtoffers van narcistisch misbruik tegenaan lopen: PTSS. Post traumatische stress is iets wat je niet wenst te ontwikkelen! Behalve dat, iedereen die slachtoffer is van misbruik, dagelijks met te veel stress rondloopt en een PTSS heeft ontwikkeld zorgt ervoor dat de hippocampus (onderdeel van de hersenen) in volume afneemt met als gevolg: geheugenverlies en verwarde gevoelens en gedachten. Dat wil je niet, echt niet! Daarom: zorg dat je een methode ontdekt dat echt bij jou past waardoor je stress vermindert! Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen, maar ook mediteren en aan yoga doen zullen je helpen je stress te verminderen.
 8. Maak een afspraak met een professioneel. Al die jarenlange narcistisch misbruik moet je een plekje gaan geven. Het komt je eigen helingsproces enorm ten goede en als je een fijne professioneel gevonden hebt en werkt bovendien als een pak van je hart. (Let op! Ook professionele figuren kunnen narcisten of andere destructieve figuren zijn! Heb je een buikgevoel dat er iets niet klopt? Sta op en ga onmiddellijk weg! Narcisten zijn dol op machtsposities en wat is er nu een betere manier om je macht te misbruiken als je als narcist de professioneel bent en een zwak lammetje voor je hebt…? Overigens, er zijn geweldig fijne professioneels die fantastisch werk leveren, maar er zijn er ook…afschuwelijk wat een nachtmerrie!)
 9. Schrijf het van je af! Deel je ervaringen met anderen op een forum! Schrijf al je ellende van je af en schrijf in een dagboek. Lucht je hart! Schrijven werkt therapeutisch! Het lucht op waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe inzichten en je gaat alles veel helderder inzien.
 10. Contact opnemen met lotgenoten en gelijkgestemden, speciaal en uitsluitend voor HSP’ers. Het liefst heb je contact met lotgenoten die net als jij hoogsensitief zijn.
 11. Neem afstand van je narcist door je narcist niet langer te betrekken in je leven. Hoe moeilijk ook, maar probeer niet langer te reageren op het onmogelijke gedrag van je narcist. Je reageert onverschillig als de narcist naar je uithaalt. Blijf gesloten en bijt je tong af, gun je narcist geen enkele reactie, zodat jij je narcist geen energie meer geeft waardoor jij niet langer als voeding fungeert voor je narcist. Behoed jezelf dat je meegesleurd wordt met het narcistisch drama van je narcist. Blijf alert. Verspil je energie niet langer aan je narcist, dat is toch een onbegonnen zaak. Beter is het om je te concentreren en te focussen op een nieuw leven zonder je narcist. Beter is het om je te concentreren en te focussen op manieren hoe jij je leven weer terugkrijgt. Neem je eigen beslissingen en betrek je narcist niet langer in je leven.

En het aller belangrijkste is: leef je leven in liefde i.p.v. in angst.

Veel dingen die hierboven besproken worden, worden ook besproken in Het Helingsproces.

Wist je dat 1 Juni “World Narcissistic Abuse Awareness Day” dag is?

Afbeelding: van Free-Photos via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Narcistisch misbruik, hoe bescherm je jezelf?
Narcistisch misbruik