Narcist als scheldwoord, hoe onderscheid je een echte narcist van egoïstische mensen? Wat is het verschil tussen een narcist en een egoïst?
Narcist als scheldwoord, hoe onderscheid je een echte narcist van egoïstische mensen? Wat is het verschil tussen een narcist en een egoïst?

Narcist als scheldwoord, hoe onderscheid je een echte narcist van egoïstische mensen? Wat is het verschil tussen een narcist en een egoïst?

Ik denk dat we ons er allemaal wel eens aan schuldig hebben gemaakt: iemand uitschelden voor narcist. Mogelijk dat wij HSP niet overgaan op schelden, maar het wel gedacht hebben dat iemand een narcist was na egoïstisch gedrag.

  • Voordringen in de rij? Narcist!
  • Drie uur te laat komen op een belangrijke afspraak? Narcist!
  • Het grootste stuk taart nemen? Narcist!

Narcist als scheldwoord

Narcist als scheldwoord, komt steeds vaker voor en de website HSP en de NARCIST wil daar dan ook graag van distantiëren! Narcist als scheldwoord, daar doen we hier niet aan. Hier hebben we het echt over narcisme dat ontstaan is bij jonge kinderen nadat ze een afschuwelijke traumatische thuissituatie hebben ervaren. Deze ervaringen waren zo schokkend, kwellend, overweldigend en traumatisch dat het jonge kind rond diens vierde a vijfde levensjaar besluit: “Helemaal alleen van zichzelf te houden aangezien niemand anders dat doet.”

Wat is het verschil tussen een narcist en een egoïst?

Door het trauma van de narcist, gedraagt de narcist zich egoïstisch. Door het trauma van de narcist, vervalt de narcist iedere keer met diens ongewenste gedrag in een herhalend patroon. Door het trauma van de narcist, ontbreekt ieder gevoel van empathie, meeleven of invoelen voor anderen bij de narcist. Door het trauma van de narcist, moet de narcist anderen controleren. Een narcist kan niet anders, dan anderen controleren. Iedere relatie die narcisten met anderen hebben, is een controlerende relatie. Uitsluitend op deze manier kan een narcist voeding halen uit anderen. Want door het trauma kan de narcist niet bestaan of overleven door de voeding van anderen.

Eerste verschil tussen een narcist versus egoïstische mensen

De narcist heeft een afschuwelijk traumatische jeugd gehad. De narcist heeft een gigantisch trauma opgelopen in diens jonge kinderjaren. Vaak is de narcist opgegroeid binnen de dynamiek van een narcistisch gezin waar het narcistisch misbruik te overweldigend was voor het jonge kind dat het kind niets anders kon dan alles wat met gevoel en emoties te maken heeft, uit te schakelen. Voorgoed.

Bijzonder tragisch en niet te vergelijken met iemand die eens een keer voordringt in de rij.

(Overigens: er zijn ook narcisten die narcistisch zijn geworden wegens een gebrek aan opvoeding: geen grenzen aangeven, alles mag en alles kan en alles wat het kind doet bewonderen en applaudisseren, zelfs als het kind ver onder de maat presteert. Vanzelfsprekend zijn er nog een aantal omgevingsfactoren en genetische bepalingen die bepalen of een kind narcistisch gaat worden.)

Lees ook: Hoe ontstaat narcisme? Hoe ontstaat narcisme bij een kind? Is het erfelijk?

Herhalende en terugkerende patronen van het ongewenste gedrag van een narcist bepalen of iemand narcistisch is, of niet.

Eens een keer voordingen in de rij maakt niet iemand narcistisch. Het is bijzonder vervelend als het gebeurt terwijl jij zelf ook enorme haast en spoed hebt, maar het maakt niet iemand narcistisch.

Tweede verschil tussen een narcist en egoïstische mensen.

Iemand is pas narcistisch als het ongewenste gedrag zich in een herhalend patroon voordoet: als iemand altijd voordringt in de rij, schaamteloos en harteloos, en er zijn meerdere ongewenste gedragspatronen van deze persoon die zich in een herhalend patroon voordoen, dan is er sprake van een stoornis.

Lees ook: Iemand die egoïstisch is, hoeft geen narcist te zijn. Een narcist is altijd egoïstisch. Maar wat is nu het verschil?

Als iemand drie uur te laat komt op een belangrijke afspraak, zonder de anderen daarover te informeren, dan zijn degene die wachten “not amused.” Dat enkelen denken dat het om narcistisch gedrag gaat, is heel begrijpelijk en menselijk als ze onvoldoende kennis over het daadwerkelijke en echte narcisme bezitten.

Als iemand drie uur te laat komt, kan deze met allerlei smoezen aan komen zetten. De ware toedracht zullen we nooit horen, mogelijk vergeten de wekker aan te zetten, de afspraak compleet vergeten of een andere reden. Niet leuk dat laatkomen, maar het kan gebeuren.

Narcistische woede

Als iemand drie uur te laat komt en deze is een narcist, dan moet je eens opletten wat er gebeurt als de wachtenden de narcist aanspreken op het lange wachten: de narcist barst in woede uit: hoe haal je het in je hoofd om een belangrijk persoon als de narcist aan te spreken of het lange wachten? Hoe haal je het in je hoofd om er wat van te zeggen?

Derde verschil tussen een narcist en egoïstische mensen.

Zodra je probeert te communiceren met de narcist, wordt een narcist boos. Je tast het gevoel van belangrijkheid aan van de narcist en dat kunnen narcisten niet verdragen. Narcisten willen jou en alle anderen controleren, haal het niet in je hoofd om een poging te ondernemen om narcisten te controleren door te vragen waarom de narcist drie uur te laat was.

Controle en controlerend gedrag.

Iedere relatie met een narcist, prive of op het werk, is een competitie voor de narcist. De narcist moet en wil iedereen, met wie deze een relatie heeft, controleren. In potentie is iedereen die HSP is een enorm groot voedingsbron voor een narcist. Als jij als HSP (of HSE) een relatie hebt met een narcist, zal de narcist d.m.v. eeuwige competitie jou proberen te controleren. Die eeuwige competitie is natuurlijk gekmakend en dat is nou net waar de narcist op uit is: dat jij (emotioneel en over je toeren) reageert op de narcist. Je hebt geen vrije wil, voor de narcist ben je niets anders dan een enorm grote XXL Albert Heijn: voeding!

Jij als voedingsbron mag echter niet wat de narcist wel doet bij jou: controleren of controlerend gedrag vertonen!

Egoïstische mensen kunnen behoorlijk egoïstisch zijn in hun gedrag en anderen daar enorm mee belemmeren. Maar egoïstische mensen zijn er niet op uit om anderen te controleren.

Vierde verschil tussen een narcist en egoïstische mensen

Als iemand het grootste stuk taart neemt, is dat behoorlijk egoïstisch. Het gevoel van empathie, medeleven en inleven ontbreekt totaal bij iemand met een narcistische persoonlijkheid stoornis. Maar iemand die het grootste stuk taart neemt omdat deze verslaafd is aan suiker, omdat deze al een dag niet gegeten heeft of omdat deze zich oprecht niet beseft heeft dat het de grootste stuk taart neemt, is mogelijk erg egoïstisch bezig, maar is geen narcist.

Gebrek aan empathie, medeleven en inleven

Gebrek aan empathie is een typisch kenmerk van narcisme. Dat tot tegenstelling van iemand die egoistisch gedrag toont: ieder normaal en gezond denkend mens zal beseffen dat het egoistisch gedraagt en zich daartegen verzetten. Een narcist niet. Een narcist omhelst het egoisme en het egoistische gedrag.

Meer lezen over hoe je een narcist herkent? Lees de volgende blogartikelen over het onderwerp!

Photo by Alfonso Romero from FreeImages

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Narcist als scheldwoord, hoe onderscheid je een echte narcist van egoïstische mensen? Wat is het verschil tussen een narcist en een egoïst?
Narcist als scheldwoord, hoe onderscheid je een echte narcist van egoïstische mensen? Wat is het verschil tussen een narcist en een egoïst?