Narcisme: wat is grooming?
Narcisme: wat is grooming?

Narcisme: wat is grooming?

Grooming is narcistisch misbruik. Grooming is verborgen en onzichtbaar narcistische misbruik. Juist omdat het verborgen en onzichtbaar is, vallen veel slachtoffers van narcisme prooi aan grooming.

Narcistische grooming is: manipulatie binnen een narcistische relatie.

Narcistische grooming is niets anders dan een manipulatietechniek dat de narcist toepast binnen diens relatie, ongeacht of het om diens eigen partner gaat, diens eigen ouder of diens eigen kind.

Wat wil het slachtoffer?

Ieder slachtoffer van narcisme, die een relatie heeft met een narcist, wil niets liever dan dat de narcist hen hoop geeft. Alles wat je als slachtoffer wil horen, zal de narcist tegen je zeggen. Alles wat je als slachtoffer wil dat de narcist doet, zal de narcist beloven dat hij of zij dat in de toekomst gaat doen. En sommige narcisten beloven dat op een zeer plechtige manier zodat de slachtoffers geen enkele twijfel of achterdocht kennen. Gerustgesteld gaan de slachtoffers over op de orde van de dag. En dat doet de narcist ook: achter de rug van het slachtoffer om gaat het door.

Wat wil het slachtoffer? Dat geeft de narcist. Wat wil het slachtoffer horen? Dat geeft de narcist. Wat heeft het slachtoffer nodig? Dat geeft de narcist. Met diens verschil: het lijkt erop dat de narcist datgene geeft waar het slachtoffer behoefte aan heeft. Iedere achterdocht, iedere twijfel en ieder wantrouwen wordt door de narcist weggenomen.

Om grooming uit te leggen wat het is en wat het met de slachtoffers doet van narcistische grooming, hier een voorbeeld:

Narcisme: een voorbeeld van grooming

Een man betrapt zijn vrouw op vreemdgaan.  Vol ongeloof staart de man zijn vrouw aan: “Ga jij vreemd? Bedrieg jij mij terwijl we elkaar trouw hebben beloofd?” Kalm, rustig en beheerst gaat de vrouw de man troosten. Fluistert allerlei lieve en troostende woordjes en beloofd de man dat ze nooit meer vreemdgaat omdat ze nooit heeft beseft hoe pijn ze haar lieve man heeft gedaan met haar gedrag. Op een gegeven moment is de man voldoende gekalmeerd en overtuigt door de overtuigende woordjes van diens vrouw dat het echt om een vergissing ging en dat het nooit meer gaat gebeuren.

Nog dezelfde avond gaat de vrouw weer vreemd. Nadat ze haar man tevreden heeft gesteld en hem heeft laten horen waar hij behoefte aan had op dat moment, gaat ze daarna vrolijk verder met wat ze al hun hele huwelijk doet: vreemdgaan. En ze is ook niet van plan om er mee te stoppen, maar nu het thuisfront is gekalmeerd kan ze tenminste ongestoord haar gang gaan.

Wat deze vrouw deed heeft een naam: grooming. Je wordt voor de gek gehouden waar je bij staat. Zonder dat je er erg in hebt.

Een voorbeeld van grooming toegepast door een liegende narcist:

Liegt je narcist constant tegen je? Zeg dan alsjeblieft niet tegen je narcist: “Stop met liegen!” want het antwoord zal duidelijk een leugen zijn: “Ik zal niet meer liegen lieverd!” En ook dit is weer een typisch voorbeeld van grooming. Narcisten kunnen namelijk niet stoppen met liegen, dus hoe kunnen ze je beloven om te stoppen met liegen? En grooming komt vaker voor dan je mogelijk gedacht of gehoopt had.

Iedere narcist die gewoon diens eigen gang wil gaan en geen last wil krijgen van het thuisfront, zal grooming toepassen.

Het effect van grooming op de slachtoffers van narcisme

De narcist liegt en manipuleert zo goed, dat zelfs slachtoffers die naar en rot behandeld worden, denken dat er echt van hen gehouden wordt. Ze denken echt dat hun partner (of hun ouder of hun eigen kind) de beste bedoelingen met hen voor hebben. Narcisten zijn dan ook zo overtuigend als ze tegen hun slachtoffer zeggen: “Maar ik houd van je! Ik zou je toch geen pijn doen als ik niet zielsveel van je houd? Ik zou je toch nooit pijn doen als het niet echt voor je eigen best wil was?”

Er zijn vele verhalen bekend van slachtoffers die er ruim 25 jaar, of langer, over gedaan hebben eer ze beseften dat ze in een misbruik relatie vast zaten en dat ze met verborgen misbruik te maken hadden. Omdat het zo moeilijk is om te ontdekken dat wat de narcist doet, echt niet ok is!

Al die jaren werd je bewust en expres in de waan gelaten dat de narcist heel veel om je heeft gegeven, heel veel van je hield en echt het aller beste met je voor had!

De narcist denkt aan zichzelf

De narcist heeft al die jaren uitsluitend aan zichzelf gedacht en niet aan de effecten van diens gedrag op het slachtoffer. Constant praten narcisten diens eigen nare gedrag goed: “Ja maar ik heb het gedaan omdat ik zo veel van je houd! Ik had echt de allerbeste bedoelingen voor je op het oog!” Iedere keer verdraait de narcist de ware toedracht: misbruik is niet ok, ook niet als je na het misbruik zegt dat je het deed omdat je zoveel om de ander geeft! En er zijn narcisten die van het misbruik helemaal een potje maken en in staat zijn tegen het slachtoffer te zeggen dat hij, of zij, erom vroegen! Op deze manier lijkt het alsof het slachtoffer zelf is die misbruikt!

Of narcisten zeggen zoets van: “Ik was boos op je reactie en daarom deed ik je pijn. Als je nou niet zo raar had gereageerd…”

Of narcisten zeggen iets dat lijkt op: “Ik was boos op je en daardoor had ik niet in de gaten hoe destructief mijn gedrag was.”

Wat ze echter niet zeggen is: “Sorry, ik neem mijn verantwoordelijkheid voor mijn nare gedrag.”

Als dan eindelijk na 25 jaar het kwartje valt en al die ontbrekende puzzelstukjes een puzzel vormen, is het een hard gelach als niemand je verhaal geloofd. Want als je hulp zoekt voor al die misbruikjaren, gelooft niemand je. Geen professioneel, maar ook geen vrienden. En dat voelt aan als dubbel verraad.

Anderen kunnen niet zien dat jij misbruikt bent, vandaar ook dat grooming verborgen en onzichtbaar narcistisch misbruik is: anderen zien geen blauw oog bij je en dus zal het allemaal wel meevallen.

En als je op zoek gaat naar hulp: hulp krijgen is makkelijk, zeker tegenwoordig, maar de juiste hulp krijgen voor slachtoffers van narcisme, dat is hele andere koek!

Behalve in de “narcistische” wereld is grooming een groot probleem, ook in de wereld voor jonge, onschuldige kinderlijke slachtoffertjes is grooming een heel groot probleem. Vandaar even in kort aandacht aan grooming als een zedenmisbruik.

Grooming als zedenmisbruik

Grooming toegepast als een zedenmisdrijf, probeert de dader – net zoals bij narcistische grooming – het vertrouwen te winnen van het (jonge en onschuldige) slachtoffer. Zodra het vertrouwen is gewonnen wordt het slachtoffer langzaam gedwongen om over haar, of zijn, grenzen heen te gaan en wordt seksueel misbruikt. Denk hierbij aan: mensenhandel, loverboys, verkrachting, seksuele uitbuiting, kinderporno, aanranding en enz.

Verdacht contact op social media komt vaak voor en kan om grooming gaan, vooral als de slachtoffertjes nog jong, onervaren en onschuldig zijn. Op alle sites waar jonge kinderen komen, kunnen groomers aanwezig zijn.

Grooming is sinds 2010 strafbaar als het slachtoffer jonger dan 16 is en er daadwerkelijk contact is geweest tussen de volwassen dader en het jonge slachtoffer.

In het begin hebben de slachtoffers geen idee dat ze misbruikt worden omdat de achterliggende manipulatietechniek sluw en doortrapt is. Er wordt zand in hun ogen gestrooid, ze worden in slaap gesust en alle twijfels worden met ene grote glimlach en een knuffel weggenomen.

Totdat het afgrijselijke besef bij de slachtoffers komt dat er geen enkele weg terug is en ook geen nooduitgang meer voor ze bestaat.

Meer weten over emotioneel misbruik? Neem een kijkje bij het ebook: “Emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld: de naakte waarheid over verborgen misbruik achter gesloten deuren.”

Afbeelding van Stefan Keller via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondag ochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Narcisme: wat is grooming?
Narcisme: wat is grooming?