Narcisme: verschillende typen en soorten narcisten, een overzicht.

Narcisme: verschillende typen en soorten narcisten, een overzicht.

Narcisme: verschillende typen en soorten narcisten, een overzicht.

Soorten narcisten, de zes “hoofd” typen narcisten :

De open narcist,

De verborgen narcist,

De cerebrale narcist,

De somatische narcist,

De held of de spirituele narcist en het

Slachtoffer of de martelaar.

Narcisten zijn of open, of verborgen,

Narcisten zijn of cerebraal of somatisch,

Narcisten zijn of de held of het slachtoffer.

Kleine aantekening: de narcist kan wel schakelen tussen of een held te zijn of zich voor te doen als slachtoffer. Vooral de periode waarin de narcist bezig is diens nieuwe prooi binnen te halen, lukt het de narcist te schakelen tussen een held en een slachtoffer te zijn.

De open versus de verborgen narcist:

De open narcist

Open narcist is iemand waarbij het egoïsme en het grootheidswaanzin voortdurend overheersen. Ze scheppen graag op en zijn erg overdreven in hun manier van doen.

Een open narcist zal zich beter doen voorkomen dan anderen en stelt zich hierin empathieloos naar zijn of haar medemens op. Een open narcist is erg op zichzelf gericht, is bijzonder manipulatief en veeleisend en verwacht van anderen dat hij of zij een speciale voorkeursbehandeling krijgen, ook als ze dat totaal niet verdienen. Een open narcist heeft een verstoord zelfbeeld waardoor hij of zij denkt buitengewoon geweldig en fantastisch te zijn. Een open narcist denkt dat hij of zij zo groots en geweldig is, dat de gewone medemens hem of haar onmogelijk kan begrijpen of kan bijbenen in zijn of haar grootsheid.

Doordat een open narcist zo luidruchtig bezig is met hun narcistische streken, zien we regelmatig de verborgen narcist over het hoofd. Velen denken bij het woord narcist aan een open narcist, terwijl het woord narcist (officieel) eigenlijk van toepassing is op een verborgen narcist.

De verborgen narcist

Een verborgen narcist is iemand als een wolf in schaapskleren: hij of zij probeert de grootheidswaanzin verborgen te houden en doet zich charmant voor.

Een verborgen narcist denkt uitsluitend aan zijn of haar eigen gewin en belang en zijn totaal blind voor gevoelens, emoties en wensen van anderen. Een verborgen narcist zet je op een voetstuk en haalt je ongenadig hard neer en gaat vervolgens geniepig, vals en onopvallend met zijn of haar prooi aan de slag om te vernietigen. Een verborgen narcist zet verschillende maskers op bij verschillende gelegenheden en speelt een fantastisch stukje toneel op voor iedereen die maar applaudisseert voor hem of haar.

Een verborgen narcist leest anderen als een boek. Een verborgen narcist is erg geïnteresseerd in macht, rijkdom en status. Een verborgen narcist zal nooit de hulp van anderen in hun succes erkennen. Een verborgen narcist lijkt te goed om waar te wezen. Een verborgen narcist lijkt op een perfect iemand. Een verborgen narcist is daarom ook bijzonder lastig te herkennen als narcist.

Verborgen narcist gedraagt zich thuis anders dan in het openbaar

“Het verborgen misbruik achter gesloten deuren.” Of: “De verborgen oorlogsvoering achter gesloten deuren.” Of: “Buitenshuis een fijne vent, of vrouw, maar thuis een afgrijslijk monster. Yep, ook tegen diens bloedeigen kinderen!”

Thuis achter gesloten deuren, krijg je te maken met zijn onverklaarbare stemmingswisselingen, harde kritiek, kleineren, geeft je overal de schuld van, negeert je, isoleert je van vrienden en van je familie, maakt je financieel afhankelijk, gedraagt zich jaloers, liegt tegen je en ontkent glashard dat hij tegen je gelogen heeft, beschuldigt je van alles en nog wat, onthoud je van belangrijke informatie, verstopt belangrijke papieren van je, maakt dierbare spullen van je kapot, trekt je aan en stoot je af en het masker van de charmante heer gaat af en daar verschijnt thuis het verborgen narcisme.

Stille narcist en sensitive narcist

Dit type narcist is (zeer) moeilijk te herkennen, daarom spreken we van “verborgen narcisme.” Maar ook komen we termen tegen als: “stille narcist” en in de engelse literatuur komen we ook het woord “Sensitive narcist” tegen. Verschillende termen voor hetzelfde type narcist.

Maar onder het verborgen narcisme valt nog een type narcist. Deze is nog moeilijker te herkennen dan bij het verborgen narcisme al het geval is: de kwetsbare Florence Nightingale narcist.

De kwetsbare Florence Nightingale narcist is een verborgen narcist

De kwetsbare Florence Nightingale narcist heeft dezelfde kwetsbare innerlijk als alle andere narcisten. In tegenstelling tot het verborgen narcisme, die hun kwetsbaarheid verbergen door hun ego op te blazen en zich groots voor te doen, is de kwetsbare Florence Nightingale narcist niet in staat zijn kwetsbaarheid te verbergen achter een schild van opgeblazenheid.

Deze narcist is heel sterk gericht op anderen.

De kwetsbare narcist voelt zich bijzonder kwetsbaar als anderen kritiek op hem hebben of vervelend commentaar leveren. De kwetsbare narcist doet er alles aan om kritiek en negatief commentaar te voorkomen. Daarom is deze narcist gericht op anderen en observeert ze. Als er kritiek van anderen dreigt, ontlopen ze de situatie.

De kwetsbare Florence Nightingale narcist richt zich op anderen door net te doen alsof ze anderen “belangeloos” verzorgen, goede raad geven, kadootjes geven, trakteren op lunch, verwennen, adviseren, verplegen, helpen met verhuizen, helpen met feestjes te organiseren, helpen met schoonmaken, helpen met je bedrijf op te zetten, helpen met van alles en nog wat.

Op het oog lijkt deze hulp allemaal belangeloos. Maar de kwetsbare narcist doet dit allemaal met slechts 1 doel: heel veel bewondering, applaus en waardering oogsten. 

De Florence Nighingale narcist lijkt op het oog sterk op de gulle narcist.

De cerebrale versus somatische narcist:

Somatische narcist

Een somatische narcist is dol op zijn lijf. Hij heeft veel fantasieën over hoe knap/mooi/beeldschoon hij is en over zijn geweldige seksprestaties. Hij voelt zich dommer dan gemiddeld, maar wel veel mooier!

Hij is trots op zijn uiterlijk en schept er graag over op, showt zijn spierballen of slanke taille. Een somatische narcist is vaak een gezondheidsfreak of een extreme bodybuilder, hij volgt extreme diëten en is dol op cosmetische ingrepen. Hij is continu bezig met zijn lijf, uiterlijk en imago en pronkt er mee.

Maar…Niet iedere gezondheidsfreak of bodybuilder is een narcist!

Deze somatische narcist kan een enorme flirt zijn of een femme fataal. Ook als de eigen partner er naast staat, flirt de somatische narcist er lustig op los.

Amorous narcissism: de hartebreker onder de narcisten

In Amerika en in de Engelse literatuur hebben ze het wel eens over “Amorous narcissism.” In de NLse taal kom je deze term niet echt vaak tegen alhoewel je dit type narcist onder: somatische narcist zou kunnen scharen. Dit type narcist, is gefocust op het aantrekken van zoveel mogelijk mensen. Zoveel als maar mogelijk is. Meestal gaat het uitsluitend om een one night stands en het maakt de narcist niet uit wie ervan afweet. Het zelfvertrouwen van deze narcist is even hoog als het aantal “veroveringen,” dus hoe meer hoe beter. Om dit te kunnen bereiken moet deze narcist natuurlijk bijzonder charmant overkomen om anderen te kunnen bekoren. Ze manipuleren door een sprookjesbeeld voor te houden aan de slachtoffers. Het zijn ware hartbrekers. Niet alleen zijn ze hoffelijk, ze zien er – meestal – ook goed gekleed uit en het ergste is: het maakt ze niet uit wie ze kwetsen of hoeveel mensen ze kwetsen.

Cerebrale narcist

Een cerebrale narcist is dol op zijn brein. Hij droomt van roem en succes. Cerebrale narcisten vinden zichzelf lelijker dan gemiddeld, maar zijn wel veel intelligenter! Hun uiterlijk is eigenlijk een belemmering voor ze.

Het zijn die mensen die alles weten over alles en daar ook over opscheppen om aanbidding van anderen af te dwingen. Cerebrale narcisten zijn vaak wetenschappers en intellectuelen, maar ze kunnen zich ook voordoen als een intellectueel: schijnbaar weten ze alles en schijnbaar hebben ze overal verstand van.

Een genie hoeft geen narcist te zijn, maar een cerebrale narcist droomt ervan een ware genie te zijn.

Veel narcisten vertonen allebei de kenmerken: ze zijn zowel cerebrale als dat ze somatisch zijn. Toch is altijd 1 eigenschap overheersend.

De spirituele narcist versus de matelaar:

De spirituele narcist is een verborgen narcist.

Zoals met zoveel narcisten hebben de meeste mensen het niet door dat ze met een narcist te maken hebben als ze in aanraking komen met een spirituele narcist. Deze typen narcisten lijken de perfecte docenten, leraren, meesters en professoren met (vaak) een religieuze achtergrond. Ze luisteren met grote aandacht naar je, schenken je al hun aandacht en steunen je daar waar ze maar kunnen. Dit type narcist geeft je alle kennis waar je zelf al jaren naar op zoek bent.

De spirituele narcist – net als de gulle narcist en de Florence Nightingale narcist – gaat heel overtuigend te werk. Je kunt het je gewoon niet voorstellen dat deze narcisten gewetenloos, empathieloos en onmenselijk zijn. 

Waar het de spirituele narcist om gaat, is om heel veel volgelingen te verzamelen. Volgelingen die de narcist heel veel aandacht, tijd en energie geven. Hem aanbidden en hem volgen. Blindelings. En alles voor hem willen opofferen. De gulle narcist en in mindere mate de Florence Nightingale narcist willen, net als de spirituele narcist, ook niets liever dan trouwe volgelingen verzamelen. Volgelingen die hun voeding geven dmv van aanbidding, bewondering en aandacht. Zonder voeding van de volgelingen kan een spirituele narcist niet bestaan.

De spirituele narcist kan heel jaloers zijn op de successen, macht en rijkdom van een ander.

De martelaar, een verborgen narcist.

De martelaar is een verborgen narcist, kwetsbaar en vaak introvert.

De martelaar is de introverte vorm van de spirituele narcist. Deze martelaar bezit heel veel talenten, maar op de een of andere manier komt dat zelden goed tot uiting en dat is een reden om in het slachtofferschap te verzanden. Ook deze narcist heeft enorm grote aantrekkingskracht op verloren zieltjes die hem blindelings willen volgen. 

De hunkering van deze narcist naar aandacht, applaus, bewondering en aanbidding is net zo enorm als bij de spirituele narcist. Doordat deze narcist introvert is, zal deze narcist diens voeding halen dmv het toepassen van verborgen technieken: manipulatie, chantage, de ander afhankelijk maken aan hem, zichzelf afhankelijk maken aan de ander, vleierij, uitbuiten van zwakke plekken.

Ondanks hun introvertheid kunnen ze heel naar uithalen naar degene die de aandacht van zijn volgelingen wil inpikken. Niemand is in staat om de martelaar tevreden te stellen.

De narcist als held versus het slachtoffer:

De narcist als held

De narcist die zich als een held gedraagt, doet dat uitsluitend om aandacht en applaus te oogsten. De narcistische held wil je dolgraag geld lenen (zodat hij je in zijn macht heeft!) of je van allerlei adviezen voorzien (waarvan de vraag is of de narcist daadwerkelijk verstand heeft over het advies dat hij je geeft!).

De gulle narcist als held

Ook de gulle narcist is een vorm van de narcist als held: de gulle narcist geeft gul geld, geeft gul zorg en geeft gul aandacht, met slechts 1 doel: veel applaus, bewondering en aandacht ontvangen. Maar als het er echt op aan komt, als je huis afbrandt en je hebt echt hulp nodig, dan laat de narcistische held het met een smoesje afweten: te veel werk, ze hebben het druk of ze gebruiken een ander smoesje en laten je barsten. Het gaat dit type narcist vooral om korte termijn winst.

De narcist als slachtoffer

Het is dodelijk vermoeiend om met een narcist om te gaan dat zich als een slachtoffer en als “Ik ben zo zielig, zieliger dan alle anderen!” opstelt: dit gedrag zuigt je energie weg, waardoor de aanwezigen zich leeggezogen en uitgeput voelen. Er is sprake van een enorm energielek omdat het gaat om 1 richtingverkeer.

De narcist die zich constant als het slachtoffer gedraagt, doet dat uitsluitend om aandacht te krijgen. Ze jammeren, zeuren en klagen veel, het is altijd de schuld van een ander en vervallen voortdurend in herhalingen: ze herhalen alle drama´s in hun leven tot in den treure, herhalen alle nare dingen in hun leven en als er een nieuw conflict is in hun leven, kunnen ze daar uren en uren over uitwijden. (Als jij een drama hebt in je leven weten ze het altijd net zo te brengen alsof het drama in hun leven erger is dan die van jou en wuiven het jouwe met een handgebaar weg alsof het totaal onbelangrijk is.)

De mannelijke versus de vrouwelijke narcist:

De mannelijke narcist

Typisch voor een mannelijke narcist is de opgeblazen ego en grootheidswaanzin (onder vrouwelijke narcisten komt dit minder voor: vrouwelijke narcisten verschuilen zich graag achter hun man of partner. “Kijk mij, ik ben de vrouw van …” of ze pronken met hun uiterlijk of met hun kinderen.)

Hij kan een open narcist zijn,

Hij kan een verborgen narcist zijn,

Hij kan een cerebrale narcist zijn,

Hij kan een somatische narcist zijn,

Hij kan een Florence Nightingale narcist zijn.

Mannelijke volwaardige en volledige narcisten vertonen vaak overlappingen en overeenkomsten van een psychopaat of sociopaat, of ze zijn een psychopaat met narcistische kenmerken, of ze zijn een narcist met psychopathische kenmerken. Dit in tegenstelling tot een milde vorm van narcisme.

De vrouwelijke narcist

Typisch voor een vrouwelijke narcist:

Ze klagen en zeuren: ze voelen zichzelf slachtoffer en gedragen zich ook als slachtoffer,

Of ze voelen zich verheven en gedragen zich verwaand en doen net alsof je niet bestaat omdat je te min bent voor ze,

Of ze verschuilen zich achter hun belangrijkrijke, beroemde, rijke of machtige man: “Kijk mij, ik ben de vrouw van…!”

Of ze pronken met hun uiterlijk of met hun kinderen.

Ze kan passief agressief reageren,

Ze kan een open narcist zijn,

Ze kan een verborgen narcist zijn,

Ze kan een cerebrale narcist zijn of

Ze kan een somatische narcist zijn: dan is ze erg gericht op haar uiterlijk, veel bezig met haar uiterlijk en met haar imago, pronkt met haar uiterlijk en kan een enorme flirt zijn.

Ze kan een Florence Nightingale narcist zijn.

Opgeblazen ego en grootheidswaanzin komen wel voor onder vrouwelijke narcisten maar zij zijn veel beter in staat om dat verborgen te houden voor de buitenwereld.

Vrouwelijke narcisten vertonen vaak overlappingen en overeenkomsten met Borderline. (BPD)

Kwaadaardige en boosaardige narcisten versus de altruistische narcist:

Kwaadaardige en boosaardige narcisten

Vanzelfsprekend is het afhankelijk met welk type narcist je te maken hebt. Niet iedere narcist is constant kwaadaardig, er kan zelfs sprake zijn van goede dagen met de narcist, maar  narcisten hebben iets duisters over zich wegens gebrek aan wroeging, geweten, spijt, menselijkheid en aan schuldgevoelens. 

Als de narcist ook goede dagen kent, is hij dan kwaadaardig? Ga maar bij jezelf na of je narcist kwaadaardig is:

Ben je bang voor je narcist? Roept de narcist een oerangst bij je op? Sta je doodsangsten uit? Ben je bang dat je narcist jou of je kinderen iets aandoet? Heeft je narcist je regelmatig bedreigd? Heeft je narcist je regelmatig lichamelijk en fysiek mishandelt achter gesloten deuren? Heeft je narcist je expres meerdere keren angst aangejaagd? Geniet je narcist als je pijn of verdriet hebt? Heeft je narcist gedreigd de kinderen iets ergs aan te doen als jij niet deed wat de narcist van je eiste?

En vertoont de narcist dit gedrag op regelmatige basis? Zonder spijt? Zonder schuldgevoelens? Zonder geweten?

Erger nog: is het gedrag van de narcist met de jaren erger geworden? Klinkt niet als iemand die een goed hart heeft en je het beste gunt. Ondanks dat er ook goede momenten waren. Toch?

Een narcist die kwaadaardig en boosaardig is trekt je mee diens duisternis in, of ben je blij en ontspannen in plaats van angstig en gespannen als de narcist weer thuis komt? Angstig om de kwaadheid en boosaardigheid van de narcist?

Meer weten over kwaadaardige en boosaardige narcisten? Of wil je weten wat de triggers zijn van narcisten? Of waar narcisten niet tegen kunnen? Lees dan: Angst: kwaadaardige narcisten herkennen en overwinnen, tips.

De altruistische narcist

Dit type narcist, de altruistische narcist, is in staat om jaren en jaren lief, zorgzaam, koesterend en beschermend te zijn, om plotseling, zonder duidelijke reden, om te slaan naar wreed, controlerend en naar manipulatief gedrag.

Dit type narcist trekt aan en stoot af. Trekt aan en stoot af. Dit patroon van aantrekken en afstoten, kan dagelijks voorkomen, wekelijks, maandelijks maar deze narcist is ook in staat om jarenlang zich voor te doen als liefdevol en zorgzaam, om je vervolgens hard af te stoten.

Iedere narcist gebruikt dit patroon van aantrekken en afstoten. Het is de manier en werkwijze van narcisten om aan voeding te komen. Zonder voeding van diens prooien kan een narcist niet overleven of bestaan.

Door het verschil in gedrag nu zo groot mogelijk te maken – van heel lief naar heel wreed – reageert het slachtoffer emotioneel. Hoe groter het contrast in het gedrag van de narcist, hoe meer emotionele uitbarstingen en hoe meer voeding de narcist ontvangt.

Schadelijk gedrag van de narcist.

Wat alle narcisten gemeen hebben is dat hun gedrag schadelijk is voor hun omgeving. Ze liegen bedriegen, manipuleren, chanteren en zetten gaslighting tegen je in, om maar zoveel mogelijk emotionele reacties uit hun slachtoffers te krijgen dat voor hen voeding is om te kunnen overleven. Geestelijk, mentaal, emotioneel maar ook spiritueel krijg je klap na klap te verwerken, maar ook lichamelijk kunnen er rake klappen vallen.

 

DE narcist bestaat niet: er bestaan veel verschillende soorten narcisten.

Ik schrijf graag over DE narcist, maar dat klopt natuurlijk van geen kanten. Het schrijft een stuk makkelijker om het hier op de “HSP en de NARCIST” site het over DE narcist te hebben, maar vergis je niet! Er bestaan akelig veel verschillende vormen en soorten narcisten, zoals verborgen en openlijke narcisten, en er bestaan veel verschillende narcistische persoonlijkheden.

Daar bestaan weer verschillende gradaties in, er zijn combinaties daarin mogelijk en de narcist kan trekjes hebben van andere persoonlijkheidsstoornissen. Narcisme kan voorkomen in een milde vorm, maar ook in een volwaardige en volledige vorm en zelfs extreem gevaarlijk zijn! De verschillende vormen en soorten narcisme verschillen ook weer in intensiteit.

Het antwoord op de vraag: “Bestaat DE narcist of bestaan er verschillende soorten narcisten?” is simpel! DE narcist bestaat niet, maar het schrijft wel een stuk makkelijker om het over DE narcist te hebben!

Niemand is hetzelfde. Iedereen is verschillend. Dat geldt, vanzelfsprekend, ook voor narcisten. Met de ene narcist valt redelijk te leven, de ander is in staat om je te vermoorden. Er bestaan kwaadaardige en kwetbare narcisten en pathologische vormen van narcisme. En daar bestaan weer allerlei varianten en gradaties in. 

Om het nog ingewikkelder te maken: het narcisme komt vrijwel altijd voor in combinatie met een andere persoonlijkheidsstoornis zoals een psychopaat of een borderline. En narcisten kunnen zowel mannen als vrouwen zijn, oud en jong. Ook komt het voor dat iemand is opgegroeid in een narcistische omgeving en het gedrag kopieert, zonder zelf narcistisch te zijn!

Om 1 ding heel duidelijk te maken: het is niet de bedoeling om de narcist neer te zetten als een ketter of dat het woord narcist op deze site gebruikt wordt als een scheldwoord. Narcisten zijn in de grond van de zaak vreselijk zielig en enorm trieste figuren, hebben met een enorm groot jeugdtrauma te maken, of zijn vermoedelijk schandalig verwend tijdens hun jeugdjaren met factoren als erfelijkheid en enz dat iemand besluit narcistisch te worden, maar zijn niet te helpen zolang ze zelf niet de noodzaak inzien om te veranderen. Hoeveel liefde je een narcist ook geeft, de narcist zal nooit veranderen. Er bestaat geen “pilletje” tegen het narcisme, en er bestaat ook geen therapie dat iemand met een heuse stoornis afhelpt van diens narcistisch gedrag. Wel kunnen er enkele nieuwe gedragingen aangeleerd worden, op voorwaarde dat het tussen de narcist en de therapeut klikt. Veel narcisten zullen nooit op zoek gaan naar hulp en een officiele diagnose laten stellen, aangezien ze er heilig van overtuigd zijn dat er niets mis is met ze.  

NPS: Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Professor Sam Vaknin: “Narcisten nemen het brein van hun slachtoffers over. Narcisten nemen het brein van hun prooien over. Narcisten nemen het brein van hun medeplichtige over.” Professor Sam Vaknin heeft een narcistische persoonlijkheids stoornis.

De officiële naam van narcisme is: narcistische persoonlijkheidsstoornis. Zoals de officiële naam al aangeeft: het gaat om een stoornis. Tegenwoordig vallen narcisten onder de noemer: antisociale personen.

Meer weten over de narcist, narcisme en het gedrag van de narcist?

Genezen en herstellen van een narcist en helen van narcisme, hoe doe je dat?

Helen van narcisme doe je niet uitsluitend door te helen van het narcisme, ook die zwakke plekken en patronen die je tot zo´n aantrekkelijke prooi hebben gemaakt voor de narcist, moeten aangepakt worden. Je innerlijk heeft klap op klap te verduren gekregen en is toe aan liefdevolle heling vol compassie en zelfliefde.

Helen van narcisme doe je ook door te begrijpen hoe het narcisme werkt en in elkaar steekt, zodat je het herkent en nooit meer intrapt. Jij bent het licht, de narcist is het duister en het is de hoogste tijd dat jij je lichtje weer laat stralen en laat schijnen. In het begin zal het gaan om een zwak vlammetje maar hoe verder je komt binnen het helingsproces, hoe sterker je licht zal schijnen.

Het is tijd om de aandacht nu op jezelf te richten en je te gaan concentreren op je herstel. Door het herstel ga je jezelf terug vinden, jezelf waarderen, van jezelf houden maar ga je ook die patronen aanpakken die je zo aantrekkelijk hebben gemaakt voor narcisten.

Het zijn die patronen die het zo moeilijk voor je maken om weg te gaan bij een narcist, die het zo moeilijk maken om het “geen contact” met een narcist vol te houden, te herstellen en verder gaan met je eigen leven. Je droomleven en je toekomst waar je altijd al over droomde ligt in handbereik als je begint met het herstellen van het narcisme en aan de slag gaat met je oude eerdere ongenezen wonden.

Als je iemand bent die graag het beste in iemand wil zien, en ik neem aan dat je zo iemand bent aangezien HSPers zo in elkaar zitten, dan zal je altijd de mooie momenten met de narcist herinneren. Dat maakt het nog lastiger om de narcist te verlaten.

Door te herstellen leer je afstand te nemen van de negatieve boodschappen van de narcist en diens projecties i.p.v. misleidende overtuigingen voor jezelf te maken. Dankzij het helingsproces zal je het misleidende gedrag van een narcist niet langer accepteren en gaan kiezen voor jezelf.

 

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

P.S.: Ervaren narcisten emoties?

“Narcisten kunnen geen emoties voelen” is ten dele waar: narcisten voelen en ervaren voornamelijk Negatieve emoties. De kwalijke emoties. Achter – bijvoorbeeld – een woedeaanval van een narcist zit wel degelijk een hoop emotie van de narcist: negatieve emoties.

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Narcisme: verschillende typen en soorten narcisten, een overzicht.
Narcisme: verschillende typen en soorten narcisten, een overzicht.