Narcisme: scheiden of blijven? Waarom is de mens bang voor verandering in het leven?
Narcisme. scheiden of blijven? Waarom is de mens bang voor veranderingen in het leven?
Narcisme. scheiden of blijven? Waarom is de mens bang voor veranderingen in het leven?

Narcisme: scheiden of blijven?

Narcisme: scheiden of blijven? Bang zijn voor veranderingen, weerhoud veel slachtoffers van het narcisme om te scheiden van hun narcist. Ondanks het narcistische mishandelingen, blijven we omdat we bang zijn voor veranderingen. Omdat we bang zijn voor de gevolgen van een scheiding.

Lees ook. onvoorbereid scheiden van je narcist, waarom je dat nooit moet doen!

Waarom is de mens bang voor veranderingen in het leven?

Over het algemeen is de mens angstig voor veranderingen in het leven. Het geeft een veilig gevoel in een vertrouwde omgeving te zijn. Ook als die vertrouwde omgeving niet veilig is: het voelt vertrouwd aan.  Om meer te bereiken in het leven, om noodzakelijke veranderingen door te voeren, moet men zich in een onbekende omgeving gaan voortbewegen.

Kunnen narcisten veranderen?

Het is een vraag die veel slachtoffers van het narcisme bezighouden: kunnen narcisten veranderen? Gaan narcisten veranderen zodra ze doorkrijgen dat hun partner wil scheiden? Veel narcisten beloven hun partner de hemel op aarde, maar als de partners blijven belanden ze in een hel. Het gedrag van een narcist verergert als je weggaat en vervolgens terug komt.

Stagnatie

Blijf je in je vertrouwde omgeving, dan vindt er stagnatie plaats. Er gebeurd niets. Er vinden geen veranderingen plaats. De narcist gaat niet veranderen. Als je iets wil veranderen aan de situatie met je narcist, dan ben jij degene die de stappen moet gaan zetten. 

Welke drempels houden ons tegen om te veranderen en om gelukkig te worden?

Want wat is dat toch dat we zo bang zijn voor veranderingen in ons leven? Zijn we zo gehecht aan de comfortabele zone dat we ons eigen geluk en toekomst op het spel zetten? En dus maar blijven bij onze narcistische partner?

Geen doel in ons leven

Als hoogsensitieve personen raken we snel overprikkeld door de wereld om ons heen. Met daarbij het narcisme in ons leven, raken we al snel overweldigd. Het liefst trekken we ons terug in een prikkelarme omgeving, om zo snel mogelijk weer op adem te komen. Immers: morgen is er weer een nieuwe dag.

En dat is een valkuil voor ons hoogsensitieve personen. Door een gebrek aan energie, in combinatie met de dagelijkse overprikkeling en het overweldigende gevoel dat de narcist ons geeft, zijn we niet in staat om een doel te hebben in ons leven. Beter gezegd: we zijn amper nog in staat om een doel te hebben in ons leven. We zijn zo gericht op anderen en daarbij zuigt onze narcist onze energie. We zijn in een sleur beland en doen alles op de automatische piloot. Onze ziel huilt maar door een gebrek aan energie laten we het maar zo.

Lees ook: Aarden en gronden voor HSP en hoogsensitieve personen om je stress en spanningen los te laten maar ook als je een enorm energiegebrek hebt.

Controle en balans in ons leven

Dat compenseren we door hard te werken. Hard te werken op het werk of hard werken aan onze hobby en creatieve uitingen. Er zijn zelfs hoogsensitieve personen die een vorm van verslaving hebben, zodat ze niet hoeven te voelen dat hun ziel huilt.

Ongelukkig

We zijn vast komen te zitten in een relatie die absoluut niet bij ons past. We voelen ons ongelukkig met de situatie, want alle verwachtingen die we hadden zijn de grond in gestampt. We zijn vast komen te zitten in onze levenskeuze!

Narcisme: scheiden of blijven?

Verschillende oorzaken en verschillende dingen weerhouden je als je twijfelt over je narcistische relatie: scheiden of blijven? Deze oorzaken weerhouden je om actie te ondernemen zodat alles bij het oude blijft. 

Gebrek aan zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen kan een oorzaak zijn waarom je twijfelt en dus geen actie onderneemt. Binnen je relatie met je narcist kan je zo lang vernederd, mishandeld, bespot. neergehaald en belachelijk zijn gemaakt, dat iedere vorm van zelfvertrouwen is verdwenen.

Hulpmiddel voor hoogsensitieve personen in dit geval is: luister naar je intuïtie! 

Geen vertrouwen in jezelf

Een gebrek aan zelfvertrouwen hoeft niet perse binnen je relatie met je narcist zijn ontstaan. Je relatie met je narcist heeft je zelfvertrouwen geen goed gedaan, dat is zeker. Velen hoogsensitieve personen voelen zich al onzeker vanwege hun bijzondere kwaliteit: hun sensitieve kwaliteiten. Sommigen weten niet eens dat ze hoogsensitief zijn, maar ze voelen wel aan dat ze anders zijn dan anderen. En dat maakt je onzeker!

Geen vertrouwen in jezelf kan ook ontstaan zijn vanuit de jeugd jaren. Vooral als je de volgende zaken constant ingeprent kreeg van je opvoeders:

“Je zal nooit iets bereiken,”

“Ons soort doet dat niet,”

“Je bent een mislukking,”

“Je bent nou eenmaal niet de slimste,”

“Zet jezelf nou niet voor gek,”

“Meisjes doen dat niet!”

“Je kunt het niet,”

“Mensen luisteren toch niet naar je.”

Zelfverzekerde mensen communiceren heel anders dan mensen die zich onzeker voelen. Zelfverzekerde mensen pakken iedere uitdaging in hun leven aan, leren van hun fouten en veranderen de uitdaging tot iets succesvols. Zij communiceren positief met zichzelf.

Mensen die zich onzeker voelen zien in iedere uitdaging een beperking. Laten hun schouders hangen en stellen zich negatief op: ”Lukt me nooit!” Het zal ze inderdaad ook nooit lukken met zo´n negatieve houding! Je bereikt niets met negativiteit!

Alles is energie. Jij en ik zijn energie. Onze gedachten zijn ook energie. Als onze gedachten negatief zijn, is de energie negatief.

Lees ook: Natuur en HSP, wat zijn de voordelen van de natuur?

Negatief

Negativiteit is een sterke emotie die al het goeds om zich heen wegzuigt. Hoe meer aandacht je schenkt aan iets negatiefs, hoe meer je meegesleurd wordt door de intensiteit van het negatieve. Dat is ook de reden waarom je steeds zo moe was in het nabij zijn van je narcist: je narcist dompelde je helemaal onder met zijn of haar negativiteit. Alle ellende van je narcist en alle narigheid van je narcist projecteerde hijof zij op jou.

Stap uit je slachtoffer rol en trek het pak van zelfvertrouwen aan. Omring jezelf met positiviteit en stoot negativiteit van je af. Stoot alle negatieve mensen uit je omgeving af en omring je met positieve en stimulerende mensen! Omdat:

  • Negatieve gedachten, negatieve woorden worden,
  • Negatieve woorden, negatieve handelingen worden,
  • Negatieve handelingen worden negatieve gewoontes.

Met negativiteit schep je geen gelukkig leven!! Met de wet van aantrekking trek je met negativiteit nog meer negativiteit aan. Met negativiteit laat je de narcist winnen.

Krijg je zelfvertrouwen terug

Om veranderingen door te voeren in je leven, moet je vol zelfvertrouwen zijn. Geloven in jezelf. Welke eerste stappen kan je zetten om je zelfvertrouwen terug te krijgen?

Leun niet op anderen,

Communiceer positief met jezelf, iedere keer als jij jezelf afkraakt geef jij jezelf 5 complimentjes,

Luister naar je intuïtie en naar je buikgevoel,

Mediteren,

Aarden en gronden,

Krijg meer energie,

Ontdek een persoonlijk en motiverend doel en focus jezelf op dat doel,

Overleg niet met anderen als je bang bent dat hun inzichten je negatief beïnvloeden,

Vervang negatieve gedachten met positieve: richt jezelf op positiviteit,

Maak een lijst van je eigen goede eigenschappen, talenten en kwaliteiten,

Maak een lijst van succesvolle dingen die je in je leven hebt gedaan,

Leef naar je eigen normen en waarden en niet naar die van anderen,

Omring je met positief ingestelde mensen,

Trek vaak de natuur in en

Om zelfstandig dingen te bereiken moet je je leven NIET laten bevestigen door anderen! Het is jouw leven!

(Overigens: je zelfvertrouwen terugkrijgen is een lang proces. Veel slachtoffers van het narcisme die hun narcistische partner verlaten hebben, zeiden me allemaal hetzelfde: dat had ik veel eerder moeten doen! En, doordat ze nooit meer contact hadden met hun  narcist, kwam hun zelfvertrouwen terug en bloeide ze op.)

Moe en uitgeput, geen energie meer

Een andere reden waarom je twijfelt, is omdat dat je moe en uitgeput bent. Je hebt onvoldoende energie om iets te ondernemen.

Je bent moe en uitgeput omdat je hoogsensitief bent en onvoldoende de tijd krijgt om in een prikkelarme omgeving jezelf op te laden. Een basis levensstijl volgen dat geschikt is voor hoogsensitieve personen kan je hierin zeker helpen.

Maar ook samenleven met een narcist is een reden waarom je moe en uitgeput bent. Vooral als je al enkele jaren samen bent. Het is belangrijk dat je jezelf beschermt tegen narcistisch misbruik.

Ook is het bijzonder stressvol als je samen bent met een narcist. Je beseft vermoedelijk wel dat het belangrijk is dat je uit je giftige relatie met je narcist stapt, maar hoe doe je dat als je moe en uitgeput bent? De gratis minicursus volgen “Meer energie nodig,” speciaal voor hoogsensitieve personen, is raadzaam.

Zodra je beter in je vel zit en minder moe bent, ben je beter in staat om de juiste beslissing te nemen: scheiden of blijven.

Besluit je te gaan scheiden van je narcist?

Als jij je leven terug wil en gelukkig wil worden, is gaan scheiden van je narcist essentieel. Maar! Ga nooit onvoorbereid scheiden van je narcist! Onvoorbereid scheiden van je narcistische partner is de grootste fout die je in je leven kan maken!

Ik ontvang zo vaak hartverscheurende emails in mijn emailbox van partners van een narcist, die besloten hebben halsoverkop van hun narcist of van hun destructieve partner, te scheiden: onvoorbereid! Het zijn afschuwelijke emails die regelrecht uit horror films vandaan komen! Ouderverstoting, nare, dure en jarenlange vechtscheiding en als je jezelf nog niet kwijt was geraakt tijdens de relatie, doe je dat nu tijdens de scheiding. Dit kan je echt voorkomen door je vooraf goed, en in stilte, jezelf goed voorbereiden!!!

En daar heb ik een oplossing voor. Een oplossing dat werkt! Ik heb een noodzakelijke stappenplan ontwikkeld ter voorbereiding op de scheiding, zodat je kan winnen en in staat bent je narcist te verslaan in de rechtszaal. Red je kinderen en jezelf en voorkom een nare, kostbare en lange vechtscheiding met je narcist!

Eind 2020, begin 2021 gaat de site afscheid nemen van het onderwerp: Scheiden van een narcist. De site gaat zich richten op het helingsproces.

Hij/zij verhaal

Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannen slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Nieuw hier? Weet je niet waar of hoe te beginnen?

Ontvang gratis 3 ebooks bij je inschrijving!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis:

Het ontsnappingsplan”, als je wil ontsnappen aan je narcist. Ideaal als je het gevoel hebt geen kant op te kunnen, als je alles kwijt bent en niets meer te verliezen hebt,

Meer energie nodig,” als je wil winnen van een narcist moet je over vitale energie beschikken! Ideaal als je energieniveau laag is en jij je uitgeput, moe, overweldigd en overprikkeld bent en je meer energie nodig hebt om de nare situatie in je leven te veranderen,

Stappenplan narcist verlaten,” hoe je in 7 stappen je narcist verlaat! Ideaal als je wil ontdekken hoe jij je narcist kan verlaten en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Behalve de 3 gratis ebooks ontvang je ook gratis tips, adviezen over het narcisme, over je hooggevoeligheid en over het helingsproces. Je gegevens zijn veilig bij mij en inschrijven is geheel gratis en uitschrijven kan wanneer je maar wenst! Iedereen (m/v) is van harte welkom!

Met hartelijke groet, Coach Fleur Irene

Afbeelding van Valentin Sabau via Pixabay

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “HSP en de NARCIST” website. 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Narcisme: scheiden of blijven? Waarom is de mens bang voor verandering in het leven?
Narcisme. scheiden of blijven? Waarom is de mens bang voor veranderingen in het leven?
Sluit Menu
×

Winkelmand