Narcisme overwinnen voor Hsp’ers op holistische wijze, deel 1: manier van denken en leven in angst veranderen.
Narcisme overwinnen voor HSPers op holistische wijze, deel 1: manier van denken en leven in angst veranderen.

Narcisme overwinnen voor HSPers op holistische wijze, deel 1: manier van denken en leven in angst veranderen.

Wat we ook willen in het leven, we kiezen zelf hoe we erover denken.

De manier van ons denken veranderen

De manier van ons denken veranderen is het wapen tegen je narcist, het narcisme en tegen leven in angst. Zodra we ons denken veranderen ontstaan er mogelijkheden. Mogelijkheden die niet zouden ontstaan als je geloofde dat ze niet mogelijk waren.

Het beste tegengif van angst is: liefde. Laat je liefde vrij en laat je liefde stromen door middel van je denken. Uitsluitend door je liefde creëer je oneindige mogelijkheden. Mogelijkheden die kansen creëren. Kansen op een mooi leven, een liefdevol leven en kansen op een leven waar je voor geboren bent. Zodra je in naam der liefde leeft, denkt en handelt creëer je behalve kansen ook een aantrekkingskracht dat je liefde weerspiegelt en liefde gaat aantrekken. Zodra je in naam der liefde leeft, denkt en handelt activeer je de liefdevolle universele positieve natuurlijke wet.

Een narcist, narcisme en/of leven in angst heeft namelijk niets met liefde te maken. Een narcist, narcisme en/of leven in angst is een universele negatieve wet die geactiveerd wordt zodra je liefde loslaat en angst in je leven toelaat.

Gedachten als: “Ik ben niet goed genoeg!”

Gedachten als: “Ik ben niet goed genoeg,” “Ik haat mijn leven,” “Het komt nooit meer goed, ”of: “Ik haat mijn narcist,” of: “Ik haat mezelf,” of: “Ik walg van mezelf.” Zijn gedachten die de liefde uit je leven verbannen en angst voor terugbrengen. Met dit soort gedachten activeer je iedere keer de universele negatieve wet.

Overigens: dit soort gedachten kennen we allemaal wel als we te maken hebben (gehad) met een narcist en is een zeer begrijpelijke wijze van denken. Ook zelfs zeer menselijk, juist omdat je vele angstige situaties hebt doorgemaakt. Beseffen dat je deze gedachten hebt, beseffen dat je deze wijze van denken moet gaan veranderen, is een allereerste belangrijke stap om het narcisme in je leven geen kans te geven op overheersing en een eerste belangrijke stap om narcisme te overwinnen.

Leven in angst

Kenmerkend van een leven in angst zijn o.a.: liefdeloze gedachten en liefdeloze overtuigingen over jezelf, over je situatie en over anderen. Je blijft in het verleden hangen en je bent het vertrouwen in jezelf kwijt. Typische gedachten zijn o.a.:

  • “Ik kom te kort,”
  • “Ik ben een mislukking,”
  • “Ik ben te oud,”
  • “Het is de schuld van anderen,”
  • “Die ander moet veranderen,” en:
  • “Het is te laat.”

Destructief en ongezond

Leven in angst is destructief en ongezond. Leven met een narcist is destructief en ongezond. Leven in angst bezorgt je langdurige en chronische stress. Je stress aanpakken en je stress verminderen is vanzelfsprekend enorm belangrijk voor je gezondheid, maar zolang je blijft leven in angst is het eigenlijk dweilen met de kraan open. Is er voorlopig geen ontkomen aan, dan is stress aanpakken en verminderen goed voor je welzijn, maar je leven in angst aanpakken is eigenlijk nog belangrijker voor je gezondheid! Leven in angst remt je ongelooflijk af, zodat positief zijn over jezelf, over je situatie, positief zijn over anderen en positief zijn over mogelijkheden onmogelijk zijn geworden.

Hoe versla je angst?

Om angst te verslaan is het belangrijk om ons eigen ego te overtroeven. Ons ego is niets anders dan het angstige denken van ons. Iedere keer als je angstige gedachten hebt, is het je eigen ego dat tot je spreekt. Angst is niet de waarheid, liefde daarentegen wel. Als het ego tot je spreekt is dat niet de waarheid. Dankzij je eigen ego saboteer je jezelf, je relatie en je kansen. Luisteren naar je eigen ego is niets anders dan dat het je ondermijnd en naar beneden neer haalt.

Hoe beter jij in je vel zit, hoe beter jij in balans bent, hoe sterker en krachtiger je bent, hoe beter je in staat bent je leven in angst aan te pakken!

Intuitie

Een zeer belangrijk hulpmiddel voor Hsp’ers om hun angst te verslaan, is je intuïtie. Je intuïtie verbeteren en beter leren ontwikkelen is zo ontzettend belangrijk als jij als HSP met angst te maken hebt in je leven. Luisteren naar je intuïtie werkt bevrijdend en het wijst je echt de goede weg!

Sprirituele

Maar er is nog een trucje om als HSP je angst te verslaan en dat is om in contact te komen met het spirituele. Het echte en het pure spirituele. Het spirituele uit naam der liefde. Contact komen met het spirituele deactiveert het ego. Wijsheid, zelfvertrouwen en rechtvaardigheid gaan zich openbaren als jij als HSP het pad opgaat van het spirituele en je ego achter laat. Nogmaals: het pure, het echte spirituele uit naam der liefde. Het volkomen spirituele.

Blokkades

Blokkades in je leven – zoals leven in angst – blokkeren je denken, blokkeert je vrije wil en blokkeert liefde. Stap er overheen en vervul jezelf met liefde. Dat is je roeping van het leven: een zinvol leven en vervuld zijn. Gebruik God, De Kosmos, of het universum (of waar je in gelooft!) als hulpmiddel om liefde te verspreiden op de wereld. Jij als HSP bezit de kracht om deze liefde te ontwapenen en deze liefde te schenken aan anderen als helende liefde. Vervul en omring jezelf met helende liefde.

Onrecht en misbruik

Onrecht en misbruik doen wat met je. Het gevoel dat je tot slachtoffer bent gemaakt, wordt versterkt door woede. Je woede een uitlaatklep (zonder onschuldige anderen te benadelen!) kan voor je gevoelige zenuwstelsel een verademing zijn om angst achter je te laten en liefde toe te laten.

Woede loslaten en uit je slachtofferschap stappen

Woede loslaten en uit je slachtofferschap stappen is o zo belangrijk om je leven in angst te blokkeren en je leven in liefde te activeren. Liefde is het wapen tegen alles wat liefdeloos is. Vergeven is een zeer krachtige manier van liefde en leven in liefde. En, heel belangrijk: vergeet niet jezelf hierbij te vergeven!

Narcisme overwinnen, door o.a. woede loslaten, uit je slachtofferschap stappen, jezelf en anderen vergeven, schuldgevoelens aanpakken, begint allemaal bij jezelf. Zodra je begrijpt en beseft dat herstellen van een narcist en narcisme overwinnen pas kan gaan beginnen als je er zelf open voor staat en begrijpt en beseft dat het allemaal pas kan gaan beginnen bij jezelf, pas dan kan het Helingsproces gaan beginnen!

Vergeef jezelf en anderen

Een voorwaarde om succesvol anderen en jezelf te vergeven, is als je jezelf niet toelaat om te leren van alles waar jij je slachtoffer over voelt, zal het je niet lukken om jezelf te vergeven. Bovendien: je moet er “klaar” voor zijn, je moet echt het gevoel hebben dat je klaar bent om verder te gaan met je leven. Dat het genoeg is geweest. Genoeg is genoeg. Nu is het jouw beurt.

Negatief zelfbeeld en schuldgevoelens

Een negatief zelfbeeld activeert angst. Maar ook woede, vooral al die opgekropte woede om wat er in het verleden gebeurd is en ook schuldgevoelens activeren angst en je leven in angst. Schuldgevoelens ontstaan maar al te vaak uit projecties van narcisten, vooral als je opgegroeid bent binnen de dynamiek van een narcistisch gezin. Narcisten vervormen je manier van denken, wees daar bewust van! Vraag jezelf regelmatig af: “Zijn deze gedachten van mij, of zijn het projecties van een narcist?”

Zowel een negatief zelfbeeld, (opgekropte) woede en schuldgevoelens blokkeren liefde en activeren angst.

Projecties van een narcist vervormen je gedachten en manier van denken.

In de ogen van God, de Kosmos, het Universum (of waar je ook in gelooft!) zijn we allemaal wezens van liefde, geboren in liefde, gemaakt in liefde en zijn we volmaakt. Dat staat in een schril contrast hoe wij vaak over onszelf denken: “Ik ben niet goed genoeg.” Het gevoel dat er iets mis is met ons (en dat is werkelijk een afgrijselijk gevoel!) heeft maar al te vaak hun oorsprong vanuit de projecties van de narcist. Dankzij deze projecties van de narcist worden je gedachten vervormd (lees: gemanipuleerd) waardoor je negatief over jezelf gaat denken. Het intens trieste aan dit hele verhaal is: al je waardevolle talenten en vaardigheden, al je bijzondere en unieke eigenschappen, gave en andere genialiteiten (die iedere HSP bezit!! Dus ook jij lieve lezer of lezeres!)  laat je ondersneeuwen door het gedrag en door de projecties van de narcist, totdat je beseft dat je gedachten moeten veranderen naar liefde en dat je jezelf moet gaan onderdompelen met liefde.

Ontspannen en in balans

Ontspannen en terug in balans komen is voor iedere HSPer belangrijk, maar juist ook belangrijk voor al die HSPers die te maken hebben met een narcist in hun leven, met narcisme en/of in angst leven. Op adem komen, in je eigen kracht komen te staan en jezelf sterk en krachtig maken helpen en ondersteunen je om het narcisme te overwinnen.

Dit was het eerste deel, het volgende deel gaat over: Zelfliefde, leven in liefde na narcisme en over hulpmiddelen als je als Hsp’er uit balans bent.

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Narcisme overwinnen voor Hsp’ers op holistische wijze, deel 1: manier van denken en leven in angst veranderen.
Narcisme overwinnen voor HSPers op holistische wijze, deel 1: manier van denken en leven in angst veranderen.