Narcisme: Onzichtbaar verdriet, stil en verborgen.
Narcisme: Onzichtbaar verdriet, stil en verborgen.

Narcisme: Onzichtbaar verdriet, stil en verborgen.

Emotionele mishandelingen

Niemand gaat onzichtbare emotionele mishandelingen van de narcist in de koude kleren zitten. Iedere keer maar moeten dealen met de opzettelijk veroorzaakte verwarring en al die twijfel die de narcist veroorzaakt.

Verlies van jezelf

Ook het verlies van jezelf, doordat je iedere keer ver over je eigen grenzen heen bent gegaan en de geïsoleerde positie waarin je je bevindt veroorzaakt groot en stil verdriet. Verdriet dat verborgen is.

Onbegrip uit je omgeving

Het onbegrip uit de omgeving kan als een mokerslag bij je binnenkomen: je wist al dat de narcist koud en ongevoelig reageert, maar dat ook je omgeving het laat afweten als je om steun en begrip vraagt…

Manipulatietechniek

De belofte van de narcist dat echte liefde bestaat en dat jullie samen gelukkig oud zouden gaan worden, staan in schril contrast met de werkelijkheid: het was niets anders dan een veelgebruikte manipulatietechniek om je emotioneel aan de narcist te binden.

Ver over je eigen grenzen heen gaan

De narcist heeft je tijdens jullie kennismaking op handen gedragen om je vervolgens tijdens jullie relatie op een mensonwaardige manier neer te halen en te vertrappen. Je bent ver over je eigen grenzen heen gegaan om je narcistische partner te bewijzen dat je een fantastisch mens bent, zodat je voor gek uitgemaakt werd en voor gek gezet werd waar anderen bij aanwezig waren.

Onzichtbaar verdriet, stil en verborgen.

Onzichtbaar verdriet om de mooie momenten samen die achteraf vals en niet gemeend bleken.

Onzichtbaar verdriet en tranen van binnen dat je je hele leven en je hele wezen gegeven hebt aan iemand die je goedheid en je hart niet verdient.

Ongewild heb je afstand van jezelf genomen. Je hart, je geest en je ziel hebben zich verwond aan een destructieve relatie en heeft zich als een gif door je lichaam verspreid. Het verdriet is enorm: de druk van binnen is groots en staat op ontploffen. Het overmant je en het dringt bij je op. Het verdriet om je verloren veiligheid en je voelt je kwetsbaar en alleen.

Onzichtbaar verdriet is goed verborgen,

Tastbaar voor jezelf maar voor anderen niet,

Soms lijkt het verdwenen, maar keert als een boemerang terug,

Want echt verdwijnen doet stil verdriet niet.

Omgaan met verborgen verdriet

Uit pure ellende weet je vaak niet meer waar je het zoeken moet. De totale ontreddering is overweldigend. Het zit in je hoofd zodat je niet meer helder kunt nadenken. Het zit in je lichaam waardoor je je wil afzonderen en meer wil eten of juist helemaal niets meer wil eten. Maar het zit ook in je ziel waardoor je licht en je grootsheid niet meer kunnen stralen.

Rouwen

Rouwen is belangrijk en noodzakelijk: rouw om je verdwenen zelf, rouw om je rottige relatie dat een illusie bleek te zijn, rouw om de hoopvolle verwachtingen die je had en die nooit zijn uitgekomen. En vraag jezelf vervolgens af: “Wat heb ik nodig, wat moet ik doen, om dit stille en verborgen verdriet te boven te komen?”

Het volgende stuk over rouwen komt uit Het Helingsproces:

Rouwen omdat je jezelf kwijt bent geraakt

Het is echt heel erg dat je jezelf kwijt bent geraakt. En om jezelf weer terug te vinden, of als je jezelf nog nooit eerder hebt gevonden, is het oké om even stil te staan, is het oké om te rouwen om je verloren zelf.

Je rouwt als je relatie stuk gaat. Je rouwt als er een dierbare overlijdt. Je rouwt als je geliefde huisdier komt te overlijden. Je rouwt als je jezelf kwijt bent geraakt….toch?

Ja, rouwen is nodig en rouwen is een – al klinkt het wat raar en wat vreemd – fijn proces om doorheen te gaan als je jezelf kwijt bent geraakt. 

Waarom is rouwen in vredesnaam fijn coach? Door het proces dat het rouwen je geeft, geeft het je de kans om vrede met jezelf te sluiten dat je het zo ver hebt laten komen om jezelf kwijt te raken. Door deze vrede kan je de situatie accepteren, accepteren dat je het zelf zo ver hebt laten komen dat anderen zo over je grenzen heen zijn gegaan dat jij jezelf bent kwijtgeraakt en jezelf bent verloren.

Daarom, rouwen is “fijn.” Het geeft ruimte om te ademen, het geeft verlichting en opluchting. Het is noodzakelijk, het is “goed” en het voelt ook “goed” aan om te rouwen. Rouwen is iets natuurlijks. Rouwen na een verlies is natuurlijk.

Waarom zou je rouwen?

Je bent ooit een relatie aangegaan met je narcist in de hoop dat je een liefdevolle relatie zou hebben met je narcist die zich voordeed als een charmante en galante heer. Dat het allemaal om een illusie ging, geeft je het volste recht om te gaan rouwen. Dat je daar bovenop ook nog eens jezelf bent kwijtgeraakt, is een rouwproces doormaken heel gezond en natuurlijk.

Als je in het rouwproces bent terechtgekomen kunnen gevoelens van boosheid, frustraties, kwaadheid en verdriet zich met elkaar afwisselen.

Het is enorm belangrijk voor je gezondheid om al deze gevoelens lichamelijk te uiten. We hebben al eerder gezien dat het beste medicijn tegen frustratie: voldoening is. 

Ook kan het helpen om een (digitale) dagboek te beginnen waar je alles in opschrijft wat er met je gebeurd is. Het lucht je hart. Als je fijne en goede vrienden hebt is je hart luchten over wat er allemaal gebeurd is een geweldige manier om op een goede manier door je rouwproces te komen. Laat je steunen door deze vrienden! 

Je weet dat je door het rouwproces heen bent als je gevoelens van acceptatie bent gaan ervaren.

(Einde stuk uit het Helingsproces)

Het leven

Het leven bestaat uit afscheid nemen. Het leven bestaat uit groot verdriet. Het leven bestaat uit moeilijke momenten. Het maakt dat je als mens en als persoon een proces doormaakt waardoor je kan gaan groeien en bloeien. Jij als hoogsensitief prachtig persoon bent er op de wereld zodat anderen van je kunnen leren.

Wiens veerkracht inspireert je en geeft je troost?

Iemand die het behoorlijk lastig en moeilijk heeft gehad in zijn leven was Mandela. Zijn veerkracht is voor mij persoonlijk nog steeds een inspiratiebron: hoe is het mogelijk dat je 27 jaar opgesloten was en je geest, je ziel, je hart en je spirituele wezen nog zo puur, eerlijk en vriendelijk was? In plaats van innerlijk dood te zijn, kwam Mandela uit de gevangenis als een strijder die zijn licht en grootsheid straalde naar eenieder die zijn licht en grootsheid wenste te ontvangen.

Mij geeft het troost om naar anderen te kijken die ondanks een hoop ellende in hun leven een onvoorstelbare veerkracht tot hun beschikking hadden en toch opbloeide na alle narigheid. Mij schoot Mandela te binnen, maar misschien heb je zelf andere personen op het oog dat je enorm kunnen en weten te inspireren, ondanks alle ellende die ze meegemaakt hebben.

Zelfhelend vermogen

Iedereen die me al wat langer volgt weet dat ik overtuigd ben van het zelfhelend vermogen van het lichaam, van de geest en van de ziel. Zelfhelend vermogen dat op een holistische manier tot ontwikkeling komt. Ik geloof dat als er een lichamelijk probleem is, dat je dat geestelijk merkbaar kan zijn en andersom. Als je lichamelijk in balans bent, ben je dat geestelijk ook en andersom. Ben je lichamelijk en geestelijk in balans, dan kan je ziel stralen van je mooie licht en van je grootsheid. 

Lichaam, geest en ziel

Stil en verborgen verdriet zit in je lichaam. Stil en verborgen verdriet zit in je geest. Stil en verborgen verdriet zit in je ziel. Stil en verborgen verdriet komt harder binnen bij een hoogsensitief persoon. Hoogsensitieve personen zijn gebaat bij een holistische benadering van aanpak om hun stil en verborgen verdriet aan te pakken.

Holistische benadering verborgen verdriet

Na je rouwproces ben je klaar om je stil en verborgen verdriet aan te pakken d.m.v. een holistische benadering: Mentaal, lichamelijk en op zielsniveau.

Mentale veerkracht verhogen

Vervolgens is het belangrijk dat je je eigen veerkracht gaat verhogen, door te beseffen dat wat er ook gebeurd is in je leven, wat je ook allemaal hebt meegemaakt in je leven, welke ellende je allemaal hebt moeten doorstaan, welk intens verdriet je bij je draagt: het was allemaal niet persoonlijk. Het kwam niet door jou, sommige dingen gebeuren gewoon.

Sommigen dingen gebeuren in je leven zodat je kan groeien zodra je veerkracht is toegenomen. Sommigen van jullie zijn hierdoor in staat om weer anderen te helpen in hun ellende en verdriet, anderen hebben het nodig om een stap in hun leven te kunnen maken zodat ze iets gaan bereiken wat ze niet voor mogelijk hadden gehouden.

Vervolgens is het ook belangrijk om te beseffen dat hoe afschuwelijk de gebeurtenis ook was, hoe intens het verdriet ook was, dat al die ellende niet de rest van je leven gaat bepalen! Er zijn nog steeds hele kleine momenten die je vreugde schenken en als je hoogsensitief bent zal je beter begrijpen wat ik daarmee bedoel. Ik zal je een voorbeeld geven van kleine momenten die je vreugde schenken:

Je hond die gek van vreugde tegen je aanspringt bij thuiskomst, terwijl je slechts 5 minuten van huis was om brood te kopen.

Je collega die even een hand op je schouder legt en een kop koffie voor je neerzet.

Je buurvrouw die met haar kleine meisje langskomt met zelfgemaakte en heerlijk vers geurende Magdalena’s.

Je zit in het niets voor je uit te staren totdat je blik gevangen wordt door twee kleine vlindertjes die al dansend in het zonlicht van bloem naar bloem fladderen.

Je buurman die onverwachts met een paar koude biertjes langskomt om samen naar een voetbalwedstrijd te kijken.

Je tante die je opbelt en zoiets dwaas heeft meegemaakt dat je tegen wil en dank toch moet lachen.

Een vriend die samen met jou en de honden uit wandelen wil in de bossen.

Voor jou gelden misschien andere dingen die je vreugde schenken, zoals misschien het uitvoeren van je hobby of voel je dat je juist op adem komt door te werken. Wees je bewust van deze kleine momenten die je vreugde schenken.

Ook al lijkt het onvoorstelbaar, maar het geeft je veerkracht door te beseffen dat het verdriet niet voor eeuwig is: het gaat ooit slijten, het gaat ooit minder worden, het gaat ooit minder overheersend zijn, het gaat ooit minder alles bepalend zijn: het gaat ooit minder worden. Het blijft niet permanent zo sterk aanwezig. Vergeten doe je het niet, je draagt het zelfs misschien wel de rest van je leven bij je, maar het gaat ooit minder worden!

Zorg voor geestelijke afleiding: iets wat zowel stimulerend als lekker uitdagend voor je is, iets waar je tot je recht komt en iets wat je zowel voldoening als genoegdoening geeft. Denk bijvoorbeeld een aan: dierenvrijwilliger en de natuur helpen als vrijwilliger.

Mentaal je veerkracht verhogen kan je ook doen door regelmatig even te mediteren, diepe ademhalingsoefeningen te doen en door regelmatig ontspannende bezigheden op te zoeken. 

Je veerkracht verhogen is vooral een mentale gelegenheid: je geest knapt ervan op. Laten we nu naar je lichaam kijken.

Lichamelijke veerkracht verhogen

Je lichamelijke conditie bepaald de hoogte van je stress en van je stress ervaringen, met andere woorden: hoe beroerder je lichamelijke conditie, hoe beroerder jij je voelt onder beroerde omstandigheden. Stil en verborgen verdriet is een behoorlijke beroerde situatie die nog beroerder aanvoelt als je je lichamelijk niet goed verzorgt.

Jezelf lichamelijk goed verzorgen verhoogt ook je eigenwaarde aangezien je lekker aan jezelf werkt.

Denk eens aan om je lichamelijke conditie te verhogen aan het volgende:

Lichamelijk je verdriet uiten door te wandelen, te fietsen, te dansen, te zingen, te voetballen of te joggen,

Door een gezonde levensstijl erop na te houden en

Door te detoxen.

Maar ook je ziel heeft behoefte aan steun en troost tijdens stil en verborgen verdriet!

Op zielsniveau je veerkracht verhogen

Je ziel heeft behoefte aan troost zoeken bij iets wat groter is dan jezelf, denk bijvoorbeeld eens aan:

Muziek luisteren, muziekinstrument bespelen en naar mooie muziekstukken luisteren die je echt raken en beroeren is behalve als voedsel voor je ziel ook als een pleister voor de onzichtbare wond.

Trek de natuur in en als je niet in de mogelijkheid bent om je regelmatig in de natuur terug te trekken: haal de natuur in huis!

Ga naar de zee en kijk naar de golven: het is zoals je stil en verborgen verdriet: het komt en het gaat, net als het ritme van de golven. Je knapt enorm op als je naar de zee of naar een groot meer gaat dankzij het mineraal magnesium.

Staat er een harde wind of stormt het zelfs aan zee? Schreeuw je longen leeg tegen de wind in!

Kijk naar de sterren en kijk naar de lichtjes van de sterren die je nu ziet maar die misschien al jaren geleden uitgedoofd zijn.

Bid tot God, Allah of tot het universum. Bid tot je voorouders, bid tot je beschermengel of bid naar datgene waarin je gelooft. Bezoek een kerk en laat de energie van de kerk op je neerdalen.

Schrijf iedere dag (of wanneer je daar de behoefte toe voelt) in een dagboek waarin je je emoties en je verdriet in beschrijft. Gun jezelf de vrijheid om de emoties te voelen en te doorstaan: het gaat meestal even om een paar moeilijke minuten, maar het voelt zo bevrijdend na deze moeilijke minuten!

Neem contact op met lotgenoten en met gelijkgestemden een besloten facebookgroep van de HSP en de NARCIST, een groep speciaal en uitsluitend voor HSPers.

Lees ook: Het rouwproces, rouwen om je rottige relatie: uit je verdriet, je frustratie en je boosheid!

Lees ook: Leren ontvangen als je jezelf kwijt bent geraakt, zodat je jezelf kunt ontvangen d.m.v. goed aarden en gronden of door te accepteren dat alles een min en een plus heeft.

Lees ook: Kennis over het narcisme en herstellen van een narcistische relatie.

Heb je genoeg van het narcisme en wil je niet verder beschadigd raken? Ben je het zat dat je constant aan jezelf twijfelt en het gevoel dat je gek gemaakt wordt door een gek? Heb je er genoeg van dat je iedere keer opnieuw over je eigen grens heen gaat? Klap je dicht of bevries je op cruciale momenten? Heb je behoefte aan fantastische oefeningen die je helpen je patronen te doorbreken, kwaadaardige boodschappen van narcisten uit je systeem te halen, je eigenwaarde en zelfvertrouwen te verbeteren en hoe je opgekropte emoties verwerkt, die onverwerkt nare lichamelijke klachten veroorzaken?

En ben je bereid om ACTIEF aan de slag te gaan met de geweldige oefeningen die in het unieke e-book: Het Helingsproces staan, zodat je proces om te helen succesvol van start gaan en een hoge slagingskans heeft om zeer goede resultaten te halen?

Ben je echter getraumatiseerd door een narcist? Om daadwerkelijk in staat te zijn om te helen en te herstellen van narcisme, moet je als HSP je chronisch overbelaste zenuwstelsel kalmeren en tot rust brengen, het liefst op een holistische wijze. Om resultaten te behalen is een goede voorbereiding op je heling noodzakelijk, daarom krijg je ook het e-book: “Als helen van narcisme niet werkt, het geheim van een noodzakelijke voorbereiding op je heling,” bij je aankoop van het e-book: Het Helingsproces.

Wanneer begin jij met je eigen persoonlijke Helingproces?

 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een e-book! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Narcisme: Onzichtbaar verdriet, stil en verborgen.
Narcisme: Onzichtbaar verdriet, stil en verborgen.