Narcisme in je relatie? Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen de narcist, hoe doe je dat?
Narcisme in je relatie? Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen de narcist, hoe doe je dat?

Narcisme in je relatie? Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen de narcist, hoe doe je dat?

Narcisme in je relatie?

Of je nu hoogsensitief bent of niet, het narcisme heeft een enorme impact op je leven. Het onmogelijke, grensoverschrijdend en destructief gedrag van de (verborgen) narcist heeft er alles mee te maken dat jij uit balans bent, beschadigd bent en jezelf kwijt bent geraakt.

Jezelf ontladen en opladen is belangrijk om je te beschermen tegen het narcisme en om je weerbaarder te maken tegen de narcist in je leven.

Lees ook: Ben je hoogsensitief? Checklist HSP, ontdek de typische kenmerken van een hoogsensitief persoon

Waarom verlaat je de narcist niet?

Er kunnen vele redenen zijn waarom je niet van de narcist kan onttrekken. Sommigen zitten in een dusdanige bedreigende en beroerde situatie dat ze niet weg durven. Bang dat hun narcist de kinderen zal vermoorden. Anderen hebben zich aangepast aan het gedrag van de narcist en weer anderen hebben met een type narcist te maken waar redelijk mee samen te leven valt.

Weer anderen hebben pas net ontdekt dat ze met een (verborgen) narcist te maken hebben en moeten van alles gaan regelen ondanks dat hun gevoelens en emoties in een achtbaan zitten. Weer anderen zijn dusdanig gehersenspoeld dat het grensoverschrijdende gedrag van hun narcist zowel een verslaving als een gewenning is geworden. Ze weten niet meer wat “normaal” gedrag is en door hun totale isolatie is er niemand die tegen hen zegt: ”Heb jij dat onmogelijke gedrag van je narcistische partner echt allemaal zo lang toegelaten?”

Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen de narcist

Kortom, soms ontkom je er niet aan dat je (noodgedwongen) nog samen bent met een narcistische partner. Hoe moet je dan omgaan met de narcist? Hoe bescherm jij jezelf tegen het narcisme? En hoe maak jij jezelf weerbaarder zodat je beter bestand bent tegen het destructieve gedrag van je narcistische partner? Hoe doe je dat zonder zelf overprikkeld en/of overweldigd te raken? Hoe blijf je in balans als hoogsensitief persoon?

Neem afstand van je narcist, letterlijk en figuurlijk, maar hoe doe je dat?

Belangrijk is het dat je voor jezelf afstand creeert tussen jou en je narcist. Letterlijk en figuurlijk. Hoe meer afstand je neemt, hoe veiliger jij je gaat voelen. Hoe doe je dat?

Je vertelt je narcist niets meer over je gevoelens, emoties, dromen, wensen of over je leven. Je informeert de narcist uitsluitend over die dingen die belangrijk zijn, zoals de schoolresultaten van de kinderen,  het huis, de auto, de tuin, de post en enz.  

Met andere woorden, je transformeert jezelf in een buitengewoon saai mens als je met je narcist te maken hebt. Hierdoor voorkom je dat je narcist interesse in je heeft en dat heeft twee voordelen:

De narcist zal vaker en langer van huis zijn omdat jij niet langer “interessant” bent,

  1. Waardoor door de afwezigheid van de narcist thuis, zowel jij als de kinderen vaker rust hebben en met rust gelaten worden, zodat er tijd is om op adem te komen en jezelf op te laden in een prikkelarme omgeving,

2. Waardoor het gevoel van veiligheid vergroot.

Rust en beweging

Vervolgens is het belangrijk dat jij en de kinderen de combinatie: Rust en beweging iedere dag gaan toepassen zodat jullie allemaal beter in balans komen. Jezelf ontladen en opladen is enorm belangrijk als je te maken hebt met narcisme.

Rust heb je nodig om op adem te komen. Rust heb je nodig om te herstellen van destructief gedrag. Rust heb je nodig om als hoogsensitief persoon de batterij op te laden.

Mooie voorbeelden van rustmomenten om jezelf te ontladen zijn bijvoorbeeld: meditatie en yoga.

Rustmomenten om jezelf op te laden is bijvoorbeeld tekenen, schetsen, dichten, muziek maken, fotograferen en enz.

Beweging heb je nodig om je lichaam te helpen te ontgiften. Beweging heb je nodig om alle stress uit je lijf te lopen. Beweging heb je nodig om jezelf van nieuwe energie te voldoen.

Ideaal is als je tijdens de beweging buiten in de natuur loopt, flink zwaaiend met de armen waardoor de beide hersenhelften gestimuleerd worden. Wandel buiten met aandacht, zonder je te laten afleiden door je smartphone, zodat je als herboren thuiskomt!

Lees ook: Stress en overspannen veroorzaakt door je narcist?

Lees ook: Aarden en gronden om beter om te gaan met je stress

Heb je geen tijd voor rust en beweging?

Al begin je iedere dag maar met slechts vijf minuten naar buiten te gaan om even heerlijk buiten te genieten van de mooie natuur en van de wandeling. Het enige wat je nodig hebt zijn je schoenen! Trek ze aan en trek er op uit!

Je gaat vanzelf ontdekken hoe ontzettend fijn deze ontspanning en ontlading voor je is en wat het allemaal met je doet. Je komt opgeladen terug, vol met energie en in een goede stemming! Buiten wandelen is als voedsel voor je ziel en voor hoogsensitieve personen een absolute must maar zeker ook voor iedereen die dagelijks met narcisme te maken hebben!

Zodra je de voordelen ontdekt van het dagelijks buiten bewegen, ga je als vanzelf verlangen naar meer en worden die vijf minuten vanzelf tien minuten of langer.

Lees ook: De natuur, een weldaad voor hoogsensitieve personen.

Zit je met onbeantwoorde vragen over het narcisme of over je narcist?

Ja? Dan wil Ik je graag laten weten dat de nieuwste versie, na een grondige en complete update en hier en daar wat noodzakelijke aanpassingen, van het ebook: “De 100 meest gestelde vragen over narcisme en hun antwoorden,” verkrijgbaar in de shop van de HSP en de NARCIST website. De nieuwste versie betreft de versie van Januari 2020. Enkele nieuwe en aangepaste vragen zijn onder meer:

  • Is het gedrag van een narcist tegenstrijdig met zijn of haar innerlijk?
  • Kan een narcist veranderen? (Lees: wie kan de narcist helpen?)
  • Hoe schadelijk is het gedrag van de narcist nu echt op de slachtoffers?

Klik op de volgende link voor meer informatie: Zit je met onbeantwoorde vragen over het narcisme of over je narcist?

Afbeelding van Momentmal via Pixabay 

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “HSP en de NARCIST” website. 

Narcisme in je relatie? Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen de narcist, hoe doe je dat?
Narcisme in je relatie? Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen de narcist., hoe doe je dat?
Sluit Menu
>
×
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: