Narcisme in je relatie? Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen de narcist, hoe doe je dat?
Narcisme in je relatie? Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen de narcist, hoe doe je dat?

Narcisme in je relatie? Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen de narcist, hoe doe je dat?

Narcisme in je relatie?

Of je nu hoogsensitief bent of niet, het narcisme heeft een enorme impact op je leven. Het onmogelijke, grensoverschrijdend en destructief gedrag van de (verborgen) narcist heeft er alles mee te maken dat jij uit balans bent, beschadigd bent en jezelf kwijt bent geraakt.

Jezelf ontladen en opladen is belangrijk om je te beschermen tegen het narcisme en om je weerbaarder te maken tegen de narcist in je leven.

Lees ook: Hoogsensitief? Maak jezelf sterk en krachtig!

Waarom verlaat je de narcist niet?

Er kunnen vele redenen zijn waarom je niet van de narcist kan onttrekken. Sommigen zitten in een dusdanige bedreigende en beroerde situatie dat ze niet weg durven. Bang dat hun narcist de kinderen zal vermoorden. Anderen hebben zich aangepast aan het gedrag van de narcist en weer anderen hebben met een type narcist te maken waar redelijk mee samen te leven valt.

Codependenten en degene die relatieverslaafd zijn hebben zo mogelijk nog meer moeite om een narcist te verlaten dan gemiddeld. Als je niet codependent of relatieverslaafde bent, is dat heel moeilijk te begrijpen of te bevatten.

Weer anderen hebben pas net ontdekt dat ze met een (verborgen) narcist te maken hebben en moeten van alles gaan regelen ondanks dat hun gevoelens en emoties in een achtbaan zitten. Weer anderen zijn dusdanig gehersenspoeld dat het grensoverschrijdende gedrag van hun narcist zowel een verslaving als een gewenning is geworden. Ze weten niet meer wat “normaal” gedrag is en door hun totale isolatie is er niemand die tegen hen zegt: ”Heb jij dat onmogelijke gedrag van je narcistische partner echt allemaal zo lang toegelaten?”

Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen de narcist

Kortom, soms ontkom je er niet aan dat je (noodgedwongen) nog samen bent met een narcistische partner. Hoe moet je dan omgaan met de narcist? Hoe bescherm jij jezelf tegen het narcisme? En hoe maak jij jezelf weerbaarder zodat je beter bestand bent tegen het destructieve gedrag van je narcistische partner? Hoe doe je dat zonder zelf overprikkeld en/of overweldigd te raken? Hoe blijf je in balans als hoogsensitief persoon?

Neem afstand van je narcist, letterlijk en figuurlijk, maar hoe doe je dat?

Belangrijk is het dat je voor jezelf afstand creëert tussen jou en je narcist. Letterlijk en figuurlijk. Hoe meer afstand je neemt, hoe veiliger jij je gaat voelen. Hoe doe je dat?

Je vertelt je narcist niets meer over je gevoelens, emoties, dromen, wensen of over je leven. Je informeert de narcist uitsluitend over die dingen die belangrijk zijn, zoals de schoolresultaten van de kinderen,  het huis, de auto, de tuin, de post en enz.  

Met andere woorden, je transformeert jezelf in een buitengewoon saai mens als je met je narcist te maken hebt. Hierdoor voorkom je dat je narcist interesse in je heeft en dat heeft twee voordelen:

De narcist zal vaker en langer van huis zijn omdat jij niet langer “interessant” bent,

  1. Waardoor door de afwezigheid van de narcist thuis, zowel jij als de kinderen vaker rust hebben en met rust gelaten worden, zodat er tijd is om op adem te komen en jezelf op te laden in een prikkelarme omgeving,

2. Waardoor het gevoel van veiligheid vergroot.

Lees ook: Weggaan bij een narcist, waarom dat zo moeilijk is.

Rust en beweging

Vervolgens is het belangrijk dat jij en de kinderen de combinatie: Rust en beweging iedere dag gaan toepassen zodat jullie allemaal beter in balans komen. Jezelf ontladen en opladen is enorm belangrijk als je te maken hebt met narcisme.

Rust heb je nodig om op adem te komen. Rust heb je nodig om te herstellen van destructief gedrag. Rust heb je nodig om als hoogsensitief persoon de batterij op te laden.

Mooie voorbeelden van rustmomenten om jezelf te ontladen zijn bijvoorbeeld: meditatie, mindfulness en yoga.

Rustmomenten om jezelf op te laden is bijvoorbeeld tekenen, schetsen, dichten, muziek maken, fotograferen en enz. Creatief bezig zijn, in welke vorm dan ook, is bijzonder gunstig voor hoogsensitieve personen!

Beweging heb je nodig om je lichaam te helpen te ontgiften. Beweging heb je nodig om alle stress uit je lijf te lopen. Beweging heb je nodig om jezelf van nieuwe energie te voldoen.

Ideaal is als je tijdens de beweging buiten in de natuur loopt, flink zwaaiend met de armen waardoor de beide hersenhelften gestimuleerd worden. Wandel buiten met aandacht, zonder je te laten afleiden door je smartphone, zodat je als herboren thuiskomt!

Lees ook: Stress en overspannen veroorzaakt door je narcist?

Aarden en gronden

Aarden en gronden is voor iedereen maar in het bijzonder voor hoogsensitieve personen bijzonder gunstig om meer in balans en beter in je vel te komen te zitten. Door goed te aarden en te gronden raakt de overweldigende wereld om je heen je minder.

Lees ook: Aarden en gronden om beter om te gaan met je stress

Heb je geen tijd voor rust en beweging?

Al begin je iedere dag maar met slechts vijf minuten naar buiten te gaan om even heerlijk buiten te genieten van de mooie natuur en van de wandeling. Het enige wat je nodig hebt zijn je schoenen! Trek ze aan en trek er op uit!

Je gaat vanzelf ontdekken hoe ontzettend fijn deze ontspanning en ontlading voor je is en wat het allemaal met je doet. Je komt opgeladen terug, vol met energie en in een goede stemming! Buiten wandelen is als voedsel voor je ziel en voor hoogsensitieve personen een absolute must maar zeker ook voor iedereen die dagelijks met narcisme te maken hebben!

Zodra je de voordelen ontdekt van het dagelijks buiten bewegen, ga je als vanzelf verlangen naar meer en worden die vijf minuten vanzelf tien minuten of langer.

Lees ook: De natuur, een weldaad voor hoogsensitieve personen.

Onverwerkte trauma´s en onzichtbare wonden zijn bijzonder aantrekkelijk voor narcisten!

Om jezelf weerbaar te maken tegen het narcisme, is het noodzakelijk dat je met jezelf aan de slag gaat om oude niet geheelde onzichtbare wonden te helen. Iedere narcist hanteert dezelfde werkwijze om te onderzoeken of je een geschikte prooi bent. Iedereen die hoogsensitief, codependent, zorgzaam, compassievol is, meeleeft en meevoelt met anderen in nood en iedereen met een goed hart is een geschikte prooi.

Maar er is nog iets wat buitengewoon aantrekkelijk is voor iedere narcist: als jij rondloopt met onverwerkt verdriet, met onverwerkte pijn, met niet geheelde trauma´s en met niet geheelde onzichtbare wonden. Als je rondloopt met oude pijnplekken die nooit geheeld zijn en die je nog steeds veel verdriet en pijn bezorgen. Iedere narcist gaat op een afschuwelijke manier veel zout diep in je oude niet geheelde wonden inwrijven. Dat is een manier van hen om aan heel veel voeding te komen: de schrik, de pijn, de angst en het diepe ongeloof dat degene die ooit beweerde heel veel van je te houden je dit kan aandoen, verschaft de narcist heel veel voeding.

Om je voorgoed weerbaar te maken tegen het narcisme is het noodzakelijk om te gaan helen van niet geheelde oude pijnplekken. Hoe minder pijnplekken je hebt, hoe minder interessant je bent voor een narcist om als prooi te dienen.

Heb je genoeg van het narcisme en wil je niet verder beschadigd raken? Ben je het zat dat je constant aan jezelf twijfelt en het gevoel dat je gek gemaakt wordt door een gek? Heb je er genoeg van dat je iedere keer opnieuw over je eigen grens heen gaat? Klap je dicht of bevries je op cruciale momenten? Heb je behoefte aan fantastische oefeningen die je helpen je patronen te doorbreken, kwaadaardige boodschappen van narcisten uit je systeem te halen, je eigenwaarde en zelfvertrouwen te verbeteren en hoe je opgekropte emoties verwerkt, die onverwerkt nare lichamelijke klachten veroorzaken?

En ben je bereid om ACTIEF aan de slag te gaan met de geweldige oefeningen die in het unieke e-book: Het Helingsproces staan, zodat je proces om te helen succesvol van start gaan en een hoge slagingskans heeft om zeer goede resultaten te halen?

Ben je echter getraumatiseerd door een narcist? Om daadwerkelijk in staat te zijn om te helen en te herstellen van narcisme, moet je als HSP je chronisch overbelaste zenuwstelsel kalmeren en tot rust brengen, het liefst op een holistische wijze. Om resultaten te behalen is een goede voorbereiding op je heling noodzakelijk, daarom krijg je ook het e-book: “Als helen van narcisme niet werkt, het geheim van een noodzakelijke voorbereiding op je heling,” bij je aankoop van het e-book: Het Helingsproces.

Wanneer begin jij met je eigen persoonlijke Helingproces?

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Narcisme in je relatie? Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen de narcist, hoe doe je dat?
Narcisme in je relatie? Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen de narcist., hoe doe je dat?