Narcisme: Hoe ontstaan een vechtscheiding en ouderverstoting?

Narcisme: Hoe ontstaan een vechtscheiding en ouderverstoting?

Narcisme: hoe ontstaan een vechtscheiding en ouderverstoting?

Een vechtscheiding en ouderverstoting ontstaat doordat je bent gaan scheiden van een narcist, zonder dat je (de kans kreeg) jezelf kon voorbereiden op de scheiding.

Vechtscheiding en ouderverstoting voorkomen, hoe doe je dat?

Door jezelf te gaan vorobereiden op de scheiding met de narcist. Iedereen die met plannen rondloopt om te gaan scheiden van een narcist, moet zich gaan voorbereiden!

In samenwerking met een scheidingsadvocaat – die uit eigen ervaring meemaakte dat tijdens zijn eigen scheiding zijn narcistische vrouw met alles wegkwam, alles opeiste en weigerde enige medewerking te verlenen – en in combinatie met het stappenplan, maakt het nieuwste ebook: Scheiden van een narcist, hoe doe ik dat? tot de perfecte noodzakelijke voorbereiding, zodat je een vechtscheiding en ouderverstoting kunt voorkomen!!

Lees ook: ONvoorbereid gaan scheiden van een narcist, waarom je dat NOOIT moet doen!

Scheiden van een narcist en jullie samen hebben kinderen.

Als jij wil gaan scheiden van een narcist en jullie hebben kinderen, weet je dat je moet proberen te voorkomen dat jullie kinderen voorgoed in handen van de verborgen narcistische ouder vallen. De kinderen gaan innerlijk dood als ze bij hun narcistische ouder moeten blijven.

Dat weten jij en ik, maar heel veel professionele hulpverlening rondom de scheiding weten dat helaas niet. Met als resultaat dat jij gaat vechten als een leeuw/leeuwin voor je kinderen!

Vechtscheiding

Een vechtscheiding is de meest moeilijke scheiding die er maar is en eigenlijk altijd veroorzaakt door de psychisch zieke ouder: de narcistische ouder en doordat jij gaat vechten om je kinderen uit handen van de narcist te houden.

Wat is een vechtscheiding?

Een vechtscheiding is meestal niets anders dan dat de verborgen narcistische ouder, met een ernstig gebrek aan geweten en realiteit, van geen ophouden weet en blijft doorgaan de andere ouder te treffen. Hard te treffen via en door middel van het kind dat ze samen hebben. Vanzelfsprekend blijf jij vechten voor de veiligheid van jullie kinderen!

Vechtscheidingen kunnen jaren en jaren duren. Het grootste probleem is dat veel hulpverleners rondom de scheiding stekeblind zijn voor het gelieg van de narcistische ouder en onvoldoende kennis over het narcisme, over manipulatie en over narcistisch persoonlijkheid stoornis bezitten.

Manipulatieve vaardigheden

Hun leven lang traint de narcistische ouder op het liegen, bedriegen en oplichten van anderen. Veel van deze narcisten zijn zelfs pathologische leugenaars, en zijn dus een kei in manipulatieve vaardigheden. Een zeer handig hulpmiddel die ze misbruiken rondom de scheiding!

Hoe ontstaat een vechtscheiding?

De eerste indruk, die een narcist achterlaat op de hulpverleners rondom de scheiding, is zeer indrukwekkend. Alle hulpverleners zijn direct gecharmeerd van de narcist! En dat lukt zowel voor de open als de verborgen narcist. De narcistische moeder is hierin helemaal een ster!

De verborgen narcist kan de schijn vaak het hele scheidingsproces hooghouden, de open narcist valt regelmatig door de mand.

Binnen vijf minuten is het kwaad geschied. Overtuigd door het toneelspel van de narcist, overtuigd door het charmante voorkomen van de narcistische ouder, gaan de hulpverleners deze narcist, deze narcistische ouder, direct helpen! Nadat de narcistische ouder vervolgens beweerd dat de andere geliefde ouder de kinderen mishandeld…

Zodra het woord “kindermishandeling” valt, moeten de hulpverleners alarm slaan en zij hebben zich inmiddels een “aardig” beeld gevormd over jou: de geliefde ouder en dat is niet mals! Dankzij het gelieg en de manipulatieve vaardigheden van de narcistische ouder, denken de hulpverleners te weten dat jij, de andere geliefde ouder, een waar monster bent! Zonder dat deze hulpverleners je ooit gezien of gesproken hebben. Zonder dat deze hulpverleners je ooit bezig hebben gezien met de kinderen. Zonder dat deze hulpverleners ooit aan waarheidsbevinding gedaan hebben.

Valse beschuldigingen

Ik hoef je niet uit te leggen dat dit om een valse beschuldiging gaat. Ik hoef je zelfs niet uitteleggen dat de narcistische ouder jou, de andere geliefde ouder, beschuldigt van iets waar de narcist zelf schuldig aan is, toch?

Schokkend: Narcisten die anderen beschuldigen, praten over zichzelf. Als een narcist een ander beschuldigt, bedoeld hij, of zij, zichzelf. Beweerd een narcist dat de andere ouder de kinderen mishandelt, dan bedoelt de narcist dat hij, of zij, de kinderen mishandelt! 

Laatste fase van het narcisme binnen jullie relatie: de vernietingingsfase.

Zodra jij namelijk hebt aangegeven dat je van de narcist wil scheiden, komen jullie in de laatste fase terecht van jullie narcistische relatie: de vernietigingsfase. De narcist zal en moet je vernietigen en kapot maken. 

De narcistische ouder beschuldigt jou van iets waar hij, of zij, zelf schuldig aan is: kindermishandeling.

Maar nu hebben we de poppen aan het dansen! Zonder gedegen onderzoek, wordt het kind uit huis geplaatst – soms onder toezicht gesteld – en in de armen geworpen van de narcistische ouder. Hulpverleners doen helaas vrij weinig aan waarheidsvinding!

(Godzijdank bestaan er hier en daar hulpverleners die WEL aan waarheidsvinding doen en niet oordelen zonder met allebei de ouders gesproken te hebben! Hulde aan deze hulpverleners en godzijdank voor de kinderen bestaan er goede hulpverleners! Helaas zijn het er slechts een paar…)

Narcistische ex en het kind

De narcistische ouder is voor de gemiddelde hulpverleners de perfecte ouder, maar voor het kind is de narcistische ouder een monster.

En jij weet ook als geen ander dat de narcistische ouder totaal ongeschikt is als ouder.

Maar jij weet ook dat de narcistische ouder het kind gaat treiteren en gaat manipuleren. Je maakt je enorm ongerust over het welzijn van het kind. En daar geniet de narcistische ouder stilletjes van. De narcistische ouder heeft wat hij, of zij, wil: jou en het kind kapot maken.

We zijn er nog niet, het gaat nog veel erger worden!

Hoe ontstaat ouderverstoting?

Als het kind voorgoed in handen valt van de narcistische ouder, gaat het volgende gebeuren:

De “straffen” die de narcistische ouder het onschuldige kind oplegt, zouden verboden moeten worden omdat ze echt ronduit verschrikkelijk en onmenselijk zijn: een maand lang het kind compleet negeren is eerder regel dan uitzondering. (En er zijn narcistische ouders die veel langer dan een maand hun kinderen compleet negeren!)

Het kind is te jong en bezit onvoldoende levenservaring om te beseffen en te begrijpen dat het te maken heeft met een psychisch zieke ouder. 

(Het kind dat “getraind” is door de andere geliefde ouder over onderwerpen als voorlichting over het narcisme, manipulatie manipulatietechnieken en welke manipulatietechnieken de narcistische ouder allemaal inzet tegen het kind, chantage, grenzen aangeven, leren “nee” zeggen en het kind geleerd heeft dat het kind “goed genoeg” is, maakt een kans om innerlijk niet dood te gaan en heeft zelfs kansen om weerbaar te zijn tegen het narcisme van de narcistische ouder!! Meer weten? Lees het ebook: Kind van een narcist.)

Het kind weet wel dat het niet langer liefde, troost en aandacht meer ontvangt. Immers: jij, de geestelijk gezonde ouder, de andere geliefde ouder, die het kind altijd heeft geholpen met het huiswerk, het kind naar school bracht en het kind knuffelde en liefhad, bent buitenspel gezet dankzij de narcistische ouder. 

In een wanhopige poging om de narcistische ouder positief te stemmen, doet het kind er alles aan om “straf” te ontlopen. Uit pure angst doet het kind exact wat de narcistische ouder van het kind verlangt.

De narcistische ouder treitert het kind net zo lang totdat het kind precies doet wat de narcist wil: tegen jou zeggen dat het kind “helemaal uit zichzelf” je niet meer wil zien of zegt alle gemaakte afspraken met de andere geliefde ouder af.

Het kind moet wel dusdanige doodsangsten uitstaan om dat te kunnen zeggen tegen de ouder van wie het kind altijd liefde, aandacht en verzorging heeft gekregen.

Het kind moet wel dusdanig gehersenspoeld zijn om dat te kunnen zeggen tegen de ouder van wie het kind altijd liefde, aandacht en verzorging heeft gekregen.

Er komt een kwade dag dat het kind de lastercampagnes wel moet gaan geloven: de andere geestelijk gezonde ouder is immers nooit gekomen om het kind op te halen en te komen redden!

(Het kind weet echter niet dat de andere ouder er alles aan doet om het kind wél te redden, en blijft vechten als een leeuw/leeuwin om de kinderen in veiligheid te brengen, maar wordt tegengehouden door hulpverleners, jeugdbeschermers, justitie en door andere instanties…)

Dit heet ouderverstoting, door toedoen van de narcistische ouder.

Narcisten kunnen het niet verkroppen dat jij, de andere ouder, ouder bent en blijft van jullie kind. Narcisten kunnen het niet verkroppen dat hun ex papa of mama blijft van de kinderen.

De scheiding maakt alles kapot volgens de visie van iedere narcist, dus moet jij, de andere ouder, ook kapot. Het is een rare gedachtenkronkel, maar dat is juist zo typerend van narcisten. Er is geen touw aan vast te knopen.

Het is alles of niets voor narcisten.

Een narcist denkt: “Het leven van voor de scheiding was alles, en zodra de scheiding wordt ingezet is het niets.”

Het is de beroemde vernietigingsfase en het heeft er niets mee te maken of jij de scheiding hebt ingezet of dat het de narcist zelf was die de scheiding heeft aangevraagd: na jullie relatie moet de andere ouder vernietigd worden volgens de narcist.

Heeft je kind vermoedelijk met ouderverstoting te maken? Je kind heeft rechten!!

Narcistische ouders manipuleren!

Narcistische ouders zijn bijzonder succesvol in het manipuleren en het in de war brengen van advocaten, juristen en van de rechter.

En door het grote gebrek aan waarheidsvinding binnen de hulpverlening, jeugdbeschermers en binnen justitie kunnen de narcistische ouders hun goddelijke gang gaan en de levens van zowel hun ex als die van hun kinderen verwoesten. En hieraan moet een eind komen!

Dit is de manier om in een vechtscheiding terecht te komen. Daarbovenop ben je ook nog eens je kind kwijt aan een psychisch zieke ouder en alle hulpverleners en instanties die blind de narcist geloven en volgen.

Hulpverleners die eenmaal besloten hebben de narcist in zijn verhaal te geloven en te volgen, luisteren niet meer naar de andere ouder. Immers, deze ouder is vals beschuldigd van kindermishandeling!

Deskundigen zijn het allemaal met elkaar eens: een vechtscheiding, of ook complexe scheiding of conflictscheiding, is een vorm van geestelijke kindermishandeling. Ik ben het roerend met ze eens!

Maar als de deskundigen dan aankomen met “mediation” moet ik helaas de conclusie trekken dat deze deskundigen het absoluut niet begrepen hebben.

Er valt niet te praten met een narcist.

Laat staan dat er drie verplichte gesprekken met een mediator gepland staan. Er valt niet te praten met een narcist en een narcist WIL ook helemaal niet praten aangezien de visie van een narcist altijd bestaat uit het volgende: “De narcist heeft altijd gelijk, alle anderen hebben altijd ongelijk.” Mediation? Serieus? Maar! Er is hoop!! Dankzij mediation ben je in staat om de narcist te ontmaskeren! Hoe je dat doet? Dat lees je allemaal in het ebook: Scheiden van een narcist, hoe doe ik dat? dat als perfecte en noodzakelijke voorbereiding dient.

(Complete artikel is terug te lezen in het ebook: Kind van een narcist.)

Wat er met je kind gebeurt tijdens een vechtscheiding met een narcist heet: ouderverstoting. Jij bent je kind kwijt door toedoen van manipulatie van je narcistische ex en er zal niet tot nauwelijks contact zijn met je kind na de scheiding.

Lees ook het vervolg: Gevolg narcistische ex manipuleert kind: Ouderverstoting.

 Alle artikelen over Vechtscheiding of hoge conflictscheiding en over ouderverstoting zijn terug te lezen in het ebook: Kind van een Narcist.

Extra tip: Lees het waardevolle boekje: “Het narcistisch Machtsspel – Methodiek Neutraal ouderschap ter preventie Vechtscheiding, Kindermishandeling, Partnergeweld, Ouderverstoting, geschreven door Joke de Jong. Het boekje omschrijft hoe de professioneel tijdens complexe scheidingen en vechtscheidingen door een eenzijdige benadering de complexe scheiding, vechtscheiding, kindermishandeling, partnergeweld en ouderverstoting in stand houdt.

 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. lin

  wow als ik dit lees zie ik helaas mijn eigen gebeurtenis hierin. ik zie mijn dochter en mijn ex in dit verhaal en in al deze
  gebeurtenissen zie ik mijn zoon ook kwijt raken. maar inderdaad ik ben aan het vechten als een leeuwin en hoe zwaar ik het ook heb ik blijf vechten voor mijn 2 kinderen. het enige wat mijn ex wil is mij kapot krijgen maar hij ziet niet in wat hij de kinderen aan doet en dat vind ik nog het ergste.

  1. FleurIrene

   Afschuwelijke situatie en ik leef enorm met je mee! En idd je narcistische ex zal nooit inzien wat hij zijn eigen kinderen aandoet, terwijl hulpverleners er allemaal van uit gaan dat iedere ouder WEL beseft wat hij, of zij, diens eigen kinderen aandoet met diens gedrag. Hoe meer bekendheid we krijgen over het verborgen narcisme en over deze verborgen stoornis, hoe beter, juist voor deze onschuldige zieltjes als je kinderen!
   Ik hoop van harte dat je een advocaat hebt met kennis over het narcisme en dat je van tevoren een plan van aanpak had, zodat je nu in staat bent de narcist te ontmaskeren en te verslaan! Ik wil je heel graag heel veel succes en sterkte toewensen!
   Met hartelijke groet, Fleur Irene – HSP en de NARCIST.nl

  2. Mike

   Hoi Lin,

   Voor mij geldt hetzelfde.
   Ik praat er ook graag over met mensen die zo aan de kant worden gezet.
   Samen sta je sterk.
   Heb je behoefte om een keer te praten stuur me dan een mail naar informatiespaans@gmail.com.
   Ik ben zelf zover dat ik hier mijnwerk van wil maken…..
   Dit hoort geen enkele ouder mee te maken en kinderen al helemaal niet!
   Het is verschrikkelijk.

   Heel veel sterkte in ieder geval,
   Mike

 2. Mike

  Dit is precies wat ik meemaak.
  Ik heb al jaren lang beschuldigingen en aangiftes van mijn ex achter me aan.
  En dat niet alleen ze bereikt werkelijk waar iedereen, mijn werk, buren, familie, vrienden en iedereen waar ze opmieter nare manier empathie kan winnen.
  We gingen uit elkaar, ik kreeg een nieuwe vriendin en kocht mijn eerste woning en was zielsgelukkig.
  Mijn ex stuurde nog liefdesmailtjes waar ik niet op in ging en toen begon de ellende.
  2 weken later verzon ze een aangifte waarna er een instantie bij kwam.
  Die kon ze manipuleren, waarna we naar de raad van kinderbescherming gingen.
  Toen belde iemand in haar straat me op dat ik me aan de afspraken moest houden, terwijl ik me aan elke afspraak hield.
  Omdat ik het zo zat was dat mijn ex iedereen bang van me maakt, ben ik naar het huis gereden van die persoon om te vragen of ze daarmee kon stoppen.
  Dat was de uitgelezen kans van mijn ex om een aangifte te doen dat ik schreeuwend voor haar deur stond.
  Met de aangifte werd niks gedaan omdat er uiteraard geen bewijs en getuigen waren.
  Maar door zo’n aangifte kreeg ik wel te maken met een instantie die de omgang ging regelen.
  Na 1 keer omgang met die instantie, wat ik al belachelijk vond, weigerde mijn ex de d3ur van die instantie en nu zijn we 2 jaar verder en heb ik mijn lieve kindjes 8 uur gezien.
  En zelfs tijdens de ots weet ze een verhaal te verzinnen dat de kinderen getuigen zijn van slaan…….
  Dat was nooit aan de orde maar word klakkeloos aangenomen als waarheid.
  De jeugdbescherming doet niet aan waarheidsbevinding en als mijn kinderen smeken om naar me toe te komen in belgesprekken dan weet mijn ex paniek te zaaien en gaat de jeugdbescherming daarop in en nu heb ik al anderhalf jaar geen contact meer.

  Dit sloopt een ouder en ik heb mijn frustratie aan iedereen die mijn kinderen schade aan doen mijn mening laten blijken.
  En dan ben je natuurlijk de boeman, mijn jonge kindjes moeten vervolgens naar speltherapie, na een jaar hun vader missen en word het zo gespeeld dat ik degene ben die de kinderen dit aan heeft gedaan.
  Ik kan je vertellen dat je niet veel gefrustreerder kan raken dan dit.
  Ik heb nog zoveel dingen om te vertellen……
  Ik kan een boek schrijven over dit narcistische gedrag.
  Hoe goed je het ook doet, als vader ben je kansloos tegen een narcistische moeder.

  Ik vond het mooi geschreven en het is precies wat ik meemaak.
  Van dit soort dingen zou je aangifte moeten kunnen doen tegen de jeugdbescherming.
  Zelf ben ik wel 20x het politie bureau ingelopen om aangifte te doen van laster, door valse aangiftes, maar dat nemen ze niet een.
  Zelfs advocaten die gespecialiseerd zijn in laster die zeggen dat veel vaders dit meemaken en dat aangifte doen kansloos is.
  En zo sta je met je rug tegen de muur en worden mijn kindjes van 6,en 4 volledig beschadigd de toekomst ingestuurd.

  Walgelijkheid op en top.
  Maar ik blijf knokken

 3. Maarten

  Hallo,

  Ik ben een man van 35 jaar.
  Ik kwam op deze site omdat ik dus ook met ouderverstoting te maken heb en het even fijn vind om mijn verhaal te delen.
  Ik heb dus een relatie gehad met en vrouwelijke narcist en daar ook nog een zoontje mee die inmiddels negen is.
  We gingen uit elkaar toen hij ander half a 2 jaar was.
  Het is een verschrikkelijke film waar je in verzeild bent geraakt.
  Ik heb sinds ik uit elkaar ben altijd alles voor mijn zoon gedaan echt alles.
  Maar zei blokkeert alles en maakt van mijn zoon een zombie.
  Het laaste recente wat we nog gedaan hebben is dat we naar het centrum voor jeugd en gezin zijn geweest.
  Nou nou daar heb je dus ook helemaal niks aan.
  Mevrouw had ze binnen de kortste keren in de broekzak.
  Dus daar ben ik mee gestopt.
  Ik ben gewoon ten einde raad wat ik kan doen.
  Ik heb besloten om voor mezelf te kiezen omdat ik me geen raad weet. Ik heb ook nog een heel leven voor me en wil ook gelukkig zijn en niet door pijn omlaag getrokken worden. Ik zou mijn zoon graag zien maar het doet mij juist pijn om te zien dat hij niet zichzelf is. Hij belt mij nooit en laat ook nooit is iets van zich horen. Soms app ik hem wel is maar krijg dan het idee dat mn ex gewoon de berichtjes typt. Ik denk dat het beter voor mijn zoon is dat hij daar blijft. Ik wil hem redden maar dat kan ik niet en weet niet hoe.
  Ik kan jeugdzorg inschakelen maar weet niet of dat verstandig is.
  Hopelijk heeft iemand hier nog tips

 4. Jacqueline

  Beste Maarten, wat vreselijk verdrietig….ik maak het zelf op dit moment ook mee (ouderverstoting)…Heb mijn kinderen al 1,5 jaar niet gezien. Mijn ex wil nergens aan werken omdat hij bang is dat hij ontmaskerd word. Hij komt echt overal mee weg. Zelfs zijn nieuwe partner ziet het niet! Dus wat voor schade dit toebrengt aan onze kinderen. Ongelofelijk…..Ik voel me zo ontzettend machteloos.
  Ik heb een consult/gesprek gehad met Monique meulemans. Zij is specialist ouderverstoting. Van haar heb ik goede tips gekregen, wat ik nu evt nog kan doen. Het is echt de moeite waard om met haar te praten. Door haar voel je je eindelijk gezien en gehoord. Ik heb nu een advocaat ingeschakeld die gespecialiseerd is in ouderverstoting. Het biedt geen garanties mbt het contactherstel, maar dit is t laatste wat ik nog kan proberen. Ik moet dit doen voor mijn kinderen! Heel veel sterkte met alles en dat geldt tevens voor alle vaders en moeders die te maken hebben met ouderverstoting.

  1. FleurIrene

   Bedankt voor je hele goede tip Jacqueline:

   Specialist ouderverstoting, Monique Meulemans, te bereiken via: https://moniquemeulemans.nl/

   Ik vermoed dat veel lezers veel aan haar tips en adviezen zullen hebben! Met hartelijke groet, Fleur Irene

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Narcisme: Hoe ontstaan een vechtscheiding en ouderverstoting?
Narcisme: Hoe ontstaan een vechtscheiding en ouderverstoting?