Na narcisme: Help, ik vertrouw anderen niet meer!
Na narcisme: Help, ik vertrouw anderen niet meer!

Na narcisme: Help, ik vertrouw anderen niet meer!

Heel veel HSP worstelen met dit thema: “Ik vertrouw anderen niet meer” nadat ze in aanraking zijn geweest met narcisme of een relatie hebben gehad met iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.

Als we in aanraking komen met een narcist hebben velen van ons een buikgevoel, of een onderbuikgevoel, of een ingeving gehad. (Sommigen empaten voelen direct aan dat de persoon die voor hen staat geen zuivere koffie is.) Doordat we niet geluisterd hebben naar ons buikgevoel – omdat de narcist met een grote charmante glimlach al onze twijfels wegnam – voelen we ons naderhand behoorlijk beet genomen. Beet genomen door ons zelf.

Lees ook: Wist je dat er drie verschillende HSP en drie verschillende empaten bestaan?

Als er meerdere narcisten in ons leven zijn geweest en we hebben meerdere waarschuwingssignalen van ons lichaam genegeerd, ervaar je onbewust dat je jezelf enorm voor de mal genomen hebt.

Ik vertrouw mezelf niet meer

Hier zijn we niet echt bewust mee bezig, maar we vertalen het naar: “Ik vertrouw anderen niet meer,” terwijl het eigenlijk moet zijn: “Ik vertrouw mezelf niet meer.” Het is niet dat je anderen niet vertrouwt, maar het is dat je jezelf niet meer durft te vertrouwen, aangezien je meerdere waarschuwingssignalen van jezelf compleet genegeerd hebt.

Verwondert vraag je jezelf af waarom in vredesnaam je niet naar je eigen waarschuwingssignalen hebt geluisterd.

Aarden en gronden

Een van de dingen die HSP en empaten dagelijks nodig hebben om goed in een overweldigende wereld te kunnen functioneren is: aarden en gronden. Ongegronde HSP hebben de grootste moeite om naar hun intuïtie te luisteren of naar hun buikgevoel of onderbuikgevoel te luisteren, laat staan dat ze in staat zijn om hun intuïtie beter te ontwikkelen.

Als je met narcisten in aanraking bent geweest, of nog bent, is dagelijks gronden en aarden een absolute minimum voor ons HSP om zich überhaupt staande te houden, maar ook om veel beter grip te krijgen op jezelf en op je situatie.

Lees ook: Jezelf kwijt zijn: welke energie van anderen laat je toe en wat straal je naar anderen uit?

Ontwikkel je intuïtie!

Hoe meer HSP hun intuïtie gaan ontwikkelen, hoe meer vertrouwen ze weer in zichzelf krijgen. Als je intuïtie weer goed is afgesteld, door o.a. dagelijks te gronden en te aarden, zal je dankzij je intuïtie veel betere levenskeuzes gaan maken en komt het vertrouwen in anderen vanzelf weer terug.

Bovendien: het narcisme in je leven zal afnemen aangezien je intuïtie goed is afgesteld en je inmiddels geleerd hebt om naar je intuïtie te luisteren. Een van de betere en sterkste wapens tegen het narcisme dat HSP bezitten is: intuïtie! Heb je als HSP met narcisten te maken, dan is je intuïtie beter ontwikkelen eigenlijk een vereiste, net als jezelf dagelijks aarden en gronden.

Herstel van narcisme door je intuïtie te ontwikkelen

Een eerste belangrijke stap in deze is dat jij jezelf leert te accepteren als hoogsensitief persoon. Je bent uniek en je bezit zeer unieke talenten. Door vaker de natuur in te trekken, goed voor jezelf te zorgen door veel groente te eten en veel water te drinken, door vaker met je handen in de aarde te wroeten, maak je zowel contact met de aarde als met je diepste zelf.

Ontspanning is hierin erg belangrijk. Vaker naar muziek luisteren die je ziel beroeren, een mooi boek lezen, vaker de stilte opzoeken, vaker mediteren zijn allemaal hulpmiddelen die je naar jezelf brengen. Naar je ware zelf. Hoe dichterbij je bij je ware zelf komt, hoe meer je liefde voor jezelf zich zal ontplooien en opbloeien.

Een volgende stap is vaker luisteren naar je intuïtie. Al die ingevingen of buikgevoelens zijn waarschuwingen die je iets willen vertellen. Als hoogsensitief persoon is je intuïtie sterk ontwikkeld. Maak er ook gebruik van! Als je alle hulpmiddelen inzet van de vorige stap en je bent dichter bij je ware zelf gekomen, komt ook je intuïtie meer tot leven. Door de signalen die je intuïtie je geeft, ben je beter in staat om voor jezelf op te komen, omdat je beter aanvoelt wat goed voor je is en wat niet goed voor je is. Hierdoor ben je in staat om veel meer harmonie in je leven te brengen.

Hierdoor ben je in staat om: “Ik vertrouw anderen niet meer,” na narcisme om te buigen naar: “Ik vertrouw mezelf!”

Lees ook: Kom op adem, kom op krachten en ga in je eigen unieke kracht staan: maak jezelf sterk en krachtig, speciaal voor HSP!

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Heb je genoeg van het narcisme en wil je niet verder beschadigd raken? Ben je het zat dat je constant aan jezelf twijfelt en het gevoel dat je gek gemaakt wordt door een gek? Heb je er genoeg van dat je iedere keer opnieuw over je eigen grens heen gaat? Klap je dicht of bevries je op cruciale momenten? Heb je behoefte aan fantastische oefeningen die je helpen je patronen te doorbreken, kwaadaardige boodschappen van narcisten uit je systeem te halen, je eigenwaarde en zelfvertrouwen te verbeteren en hoe je opgekropte emoties verwerkt, die onverwerkt nare lichamelijke klachten veroorzaken?

En ben je bereid om ACTIEF aan de slag te gaan met de geweldige oefeningen die in het unieke e-book: Het Helingsproces staan, zodat je proces om te helen succesvol van start gaan en een hoge slagingskans heeft om zeer goede resultaten te halen?

Ben je echter getraumatiseerd door een narcist? Om daadwerkelijk in staat te zijn om te helen en te herstellen van narcisme, moet je als HSP je chronisch overbelaste zenuwstelsel kalmeren en tot rust brengen, het liefst op een holistische wijze. Om resultaten te behalen is een goede voorbereiding op je heling noodzakelijk, daarom krijg je ook het e-book: “Als helen van narcisme niet werkt, het geheim van een noodzakelijke voorbereiding op je heling,” bij je aankoop van het e-book: Het Helingsproces.

Wanneer begin jij met je eigen persoonlijke Helingproces?

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke of van een mannelijke narcist!

Je bekijkt nu Na narcisme: Help, ik vertrouw anderen niet meer!
na-narcisme-ik-vertrouw-anderen-niet-meer