Manipulatie en het manipuleren van de narcist.
Manipulatie en het manipuleren van de narcist
Manipulatie en het manipuleren van de narcist

Manipulatie en het manipuleren van de narcist.

Als ik vraag: “Wat is het ergste aan het narcisme?” dan antwoorden twee op de drie: “Het manipuleren van de narcist.”

Een van de meest succesvolle manieren om iemand een schuldgevoel te bezorgen is door manipulatie.

Een narcist, bijvoorbeeld, is hier behoorlijk bedreven in. Een narcist kan anderen compleet wanhopig maken door hen een schuldgevoel te bezorgen dankzij manipulatie.

Lees ook: Schaamte en schuldgevoelens tijdens de omgang met een narcist.

Ook anderen kunnen behoorlijk bedreven zijn in het manipuleren en zijn zich er niet altijd bewust van dat ze manipuleren. Als een narcist manipuleert is er opzet in het spel, maar als je met iemand te maken hebt die manipuleert hoef je niet altijd met een narcist te maken te hebben en hoeft er zelfs geen opzet in het spel te zijn. In dat geval wordt er onbewust schuldgevoelens gecreëerd bij een ander.

Schuldgevoelens en herkenbare gedragsvormen

Iemand die veel met schuldgevoelens te maken heeft, heeft meestal te maken met enkele herkenbare gedragsvormen, zoals bijvoorbeeld:

  • Geen “nee” durven zeggen,
  • Moeite met eigen grenzen aangeven,
  • Last hebben van het “zorgsyndroom” (het zorgen van anderen juist ook als anderen daar niet om vragen en/of absoluut geen behoefte hebben aan deze “extra” zorg.)
  • Leven in angst,
  • Zichzelf afsluiten of buitensluiten aan deelname van een liefdevolle en vervullende relaties,
  • Gebrek aan eigenwaarde en aan zelfliefde.

Lees ook: Ongezonde patronen aanpakken zodat je niet langer aantrekkelijk bent voor een narcist.

Het zijn die mensen waar anderen graag misbruik van maken. Een narcist “pikt” deze mensen er direct uit, maar ook anderen in je omgeving kunnen onbewust aanvoelen dat je makkelijk te manipuleren bent. Omdat je je eigen kwetsbaarheden hebt laten zien aan de narcist en de narcist gaat je eigen kwetsbaarheden tegen je gebruiken.

Manipuleren komt vaker voor dan je misschien denkt of verwacht en het hoeft echt niet eens om narcisme te gaan. Voorbeelden uit de praktijk zijn o.a.:

  • De ouder die diens eenzaamheid of ziekte inzet om wanhopig te bereiken dat diens kinderen vaker op bezoek komt.
  • De ouder die woest wordt als diens kind het avondeten niet wil opeten en begint te preken over hongerende kinderen in arme landen.
  • Een kerkstroming die vasthoudt aan het thema: “de mens is schuldig” en van diens volgelingen voorhoudt dat zich nederig opstellen en hulp aanbieden aan de armen een vereiste is, want anders wordt God boos.
  • Een verzekeringsmaatschappij die je aanspreekt op je sterfelijkheid en wat er met je gezin gaat gebeuren mocht je onverwachts komen te overlijden als je niet als de wiedeweerga een juiste verzekering gaat afsluiten om dit leed voor je gezin te besparen.

Wanneer is manipulatie fout?

Wanneer is manipulatie gebruiken fout ? Of dat manipulatie fout is? Lees het volgende artikel: Wat is manipulatie en welke manipulatietechnieken gebruikt een narcist?

De angst voor afwijzing en eenzaamheid zorgt er voor dat veel mensen over hun eigen grenzen heengaan. Bang dat je er niet meer bij hoort, dat je niet meer meetelt en dat je minderwaardig zou zijn. Dan leef je je leven in angst.

Lees ook: Stress en angst als je dagelijkse omgang hebt met een narcist.

Heb je met een narcist te maken, dan heeft de narcist er allereerst voor gezorgd dat je “gevangen” bent. Gevangen in een huwelijk met een narcist, gevangen in een samen gekocht huis, gevangen omdat jullie samen kinderen hebben en enz. En dat niet alleen, de narcist zorgt er voor dat je geisoleerd raakt van je vertrouwde omgeving en nog nauwelijks contact hebt met je vrienden en familie. Als je eigenlijk geen kant meer op kan, ergens de hoop nog koestert dat alles goed komt tussen jou en de narcist, dan manipuleert de narcist je met hartenlust. De narcist weet drommels goed dat je uit angst voor afwijzing over je grenzen heen gaat en dingen doet die je eigenlijk helemaal niet wil doen. Je voelt je hoe langer hoe meer onmachtig worden: je hebt je eigen macht uit handen gegeven.

Dat je zo in de ban bent geraakt door een narcist heeft vaak te maken met een jeugdtrauma, een innerlijke wond dat moet gaan helen om niet langer een aantrekkelijk doelwit voor narcisten te zijn.

Lees ook: Herken de werkwijze van iedere narcist in 8 stappen.

Het is voor je eigen welzijn ontzettend belangrijk dat je gaat beseffen dat het tijd is om uit die vicieuze cirkel te stappen. Het is namelijk niet alleen de narcist die je manipuleert, jij hebt vroeger zo ontzettend veel meegemaakt dat je nu manipuleerbaar bent. En narcisten, lieve dames en heren, voelen dat haarscherp aan. Het is dus niet alleen zaak dat je aan jezelf gaat werken – het liefst op een holistische wijze omdat je als mens een geheel bent – maar ook gaat leren wat manipulatie is, hoe manipulatie werkt, welke manipulatietechnieken er bestaan en hoe je manipulatie kunt herkennen en het allerbelangrijkste: hoe je jezelf kunt wapenen en beschermen tegen het manipuleren. 

Lees ook: Maak jezelf sterk en krachtig, speciaal voor HSPers.

Lees ook: Voeding! Voor langdurige energie!

Manipulatie herkennen

Niet alleen voor onszelf is het zinvol om meer over manipulatie te weten te komen, juist ook voor onze kinderen. Je bespaart je kinderen een hoop leed in de toekomst door ze te leren wat manipulatie is, hoe het werkt en hoe je het kunt herkennen. Vooral als je kinderen een narcistische ouder hebben: je kan een mogelijke ouderverstoting in de toekomst voorkomen door je kinderen tijdig voorlichting te geven over manipulatie. 

Red het kind niet van de narcistische ouder: leer het kind goed omgaan met het narcisme en geef het voorlichting over hoe manipulatie werkt, wat manipulatie is en welke manipulatietechnieken er bestaan, zodat het kind weerbaar is tegen het narcisme: voor de rest van zijn, of haar, leven! 

Lees ook: HSP en kinderen: Hoe leer je een kind met een narcistische ouder goed omgaan met het narcisme?

Ik geloof heilig dat ieder kind van een narcist al op jonge leeftijd moet leren wat manipulatie is, hoe het werkt en hoe het kind ermee om moet gaan. Dit om het kind weerbaar te maken tegen het narcisme, juist als jij, de geliefde en zorgzame ouder, er niet bent om het kind bij te staan in diens verdere leven in de toekomst.

Bescherm jezelf en je kinderen tegen manipulatie

Kinderen van een narcist op een spelenderwijs uitleggen wat narcisme is, voorlichting geven aan kinderen op hun eigen niveau, hoe het kind kan opkomen voor zichzelf en hoe het dingen kan weigeren door “nee” te leren zeggen zonder dat daar negatieve consequenties aan verbonden zijn, is het beste wat je je kind kunt leren als het om een kind van een narcist gaat.

Maak je kind weerbaar tegen het narcisme, daar heeft het profijt van voor de rest van het leven, want er wandelen akelig veel verschillende types narcisten rond. Laat het kind van een narcist leren hoe om te gaan met chantage en met manipulatie: dat is zo waardevol voor ieder kind van een narcist! 

Lees ook: Verschillende hersenspelletjes van de narcist dmv manipulatie en manipulatietechnieken, een overzicht.

Het resultaat is dat het kind nauwelijks angstig of ongelukkig hoeft te voelen, omdat het “getraind” is in het narcisme en in de verschillende manipulatietechnieken. Het vraagt wel tijd en investering van aandacht van jouw kant: maar als je je kind van een narcist echt wil helpen en echt wil bijstaan is het je allemaal meer dan waard! Weten dat je kind gezond opgroeit en in zijn, of haar, latere leven ook beschermd zal zijn tegen het narcisme, is onbetaalbaar.

Dit betekent overigens niet dat we kwaad gaan spreken over de narcistische ouder tegen het kind. We gaan ook absoluut niet de narcist verketteren in het ebook Kind van een narcist en we zeggen nooit tegen het kind dat de andere ouder een narcist is. Het kind WEET dat het een lastige ouder heeft, maar het is en blijft een ouder voor het kind, dat is de natuurlijke band die iedere kind heeft en voelt met diens ouders. Het kind WEET dat het bij jou terecht kan voor liefde, zorg, begrip, ondersteuning, empathie, meeleven en aandacht.

Maar ook jij moet leren omgaan met chantage en met manipulatie en je moet beseffen dat je je kind nooit alleen mag achter laten met een narcist, vooral als de narcistische ouder ook nog eens psychopathische trekjes bezit! Je moet erbij blijven, altijd, zodat je kan ingrijpen of voor afleiding kan zorgen en het kind een veilige steun en toeverlaat heeft.

Lees ook: Voorlichting over narcisme, ook aan kinderen is deze kennis noodzakelijk!

Manipulatietechnieken leren herkennen en hanteren

Wil je meer weten over manipulatie, hoe het werkt, hoe je het kunt herkennen en hoe je je kinderen – op diens eigen niveau – kunt leren omgaan met het manipuleren van de narcistische ouder? Neem dan eens een kijkje bij het ebook: Kind van een narcist.

Wil je meer weten over de narcist en diens manipulatietechnieken? Neem dan eens een kijkje bij het ebook: Herken de narcist.

Meer kennis nosig over manipulatie, manipulerende narcisten en over verschillende manipulatietechnieken? En wat je tegen manipulatie kunt doen?

Manipulatie, manipulerende narcist en manipulatietechnieken herkennen: gratis in de nieuwsbrieven tijdens de zomermaanden van 2021! Schrijf je in!

De nieuwsbrieven die ik tijdens de zomermaanden 2021 verstuur, gaan allemaal over: manipulatie, manipulerende narcisten en over manipulatietechnieken die narcisten gebruiken en toepassen op hun slachtoffers. Schrijf je in voor de nieuwsbrief hier onderaan dit artikel of rechtsboven de website en ontvang ook meer kennis over hoe narcisten te werk gaan op manipulatiegebied. Manipulators hoeven geen narcisten te zijn, maar iedere narcist is wel een manipulator! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Afbeelding van Alex Yomare via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Je bekijkt nu Manipulatie en het manipuleren van de narcist.
Manipulatie en het manipuleren van de narcist