Liefde, verliefdheid en relatie: HSP versus de Narcist
Liefde, verliefdheid en relatie: HSP versus de Narcist
Liefde, verliefdheid en relatie: HSP versus de Narcist

Liefde, verliefdheid en relatie: HSP versus de Narcist

HSP en de liefde

HSP’ers en hoogsensitieve personen hebben allemaal verschillende mate van gevoeligheid, maar voor hen allemaal geldt: iedereen heeft liefde nodig. Ook jij. (Twijfel je of je hoogsensitief bent? Checklist.)

HSP’ers worden snel verliefd (sneller dan niet hoogsensitieve personen) of willen liever niet meer verliefd worden, domweg omdat de gevoelens van verliefdheid zo overweldigend zijn dat ze bang zijn gekwetst te worden.

HSP’ers hebben vaker te maken met een overweldigende en onmogelijke liefde. Ze voelen deze liefde erg intens. Overigens, vaak is deze onmogelijke liefde onbeantwoordt.

HSP’ers worden gevormd door hun liefdes. De liefdes in het leven van hoogsensitieve personen is als het ware een bron. Een levensbron, waar ze hun kracht, wijsheid, maar ook hun zwaktes uit putten. De liefde is voor hen een kracht, een levenskracht waar ze heel lang op kunnen teren. Verliefdheid wordt door hoogsensitieve personen als zeer intens ervaren.

Is een hoogsensitief persoon eenmaal verliefd, dan is hij verkocht. De verliefdheid wordt als zeer intens en diep ervaren en hij houdt zielsveel van zijn partner of van degene waar hij verliefd op is geworden. Deze verliefde hoogsensitief persoon merkt iedere nuance waar bij zijn partner. De liefde en de verliefdheid is een totale ervaring die diepe indruk maakt en als overweldigend wordt ervaren.

Hsp’ers die verliefd worden op een andere  HSP’ers hebben grote kans dat de liefde in alle pracht en praal haar geheimen prijs geeft!

HSP’ers zijn niet in staat om van iemand te houden – echt zielsveel te houden – van iemand die hen niet respecteert. Een narcist beseft dit maar al te goed en zal daarom, zeker in het begin van jullie relatie, er alles aan doen om het juiste masker op te zetten. (Lees ook. waarom zijn hoogsensitieve personen de perfecte prooi voor een narcist?)

Hoe weet je zeker dat je verliefd bent?

•Je voelt een bijzonder sterke en allesoverheersende aantrekkingskracht voor de ander,

•Je voelt een bijzonder sterk en allesoverheersende emotionele gevoelens voor de ander en

•Het enige wat je echt wilt is zo dicht mogelijk bij deze persoon in de buurt zijn.

Wat doet verliefdheid het met jou als HSPer?

Het zijn de gevoelens die de ander bij jou losmaakt die zo’n diepe indruk maken. De ander maakt gevoelens in je los die je nog nooit eerder zo diep en intens hebt gevoeld. De ervaring gaat heel diep en raakt je behalve in je hart ook je ziel. Je lijkt wel een heel ander persoonlijkheid te zijn geworden, een fijner en liefdevol mens. Je leeft voor de ander! Het lijkt wel of je leven eindelijk zin heeft, alsof de liefde zinvol is en daardoor zo waardevol voor je is. Dat wil je niet meer kwijt! Je wilt dat gevoel dat je leeft met echte en betekenisvolle passie niet meer kwijt! Je kan weer groeien en je geniet van de kleinste dingen. Je lacht weer! Je staat weer midden in het leven!  Heerlijk!

Verliefd op een narcist

Hoe komt het dat je verliefd werd op een narcist? Ben je verliefd op een narcist of ben je verliefd geworden op de verleidingskunsten van een narcist?

Iedere narcist gebruikt een werkwijze om te onderzoeken of je geschikt bent als nieuwe prooi. Een werkwijze die iedere narcist gebruikt om een relatie met je op te bouwen. Een werkwijze die iedere narcist gebruikt tegenover anderen, ook als ze al een relatie met jou hebben!

Lees ook: Hoe herken je de werkwijze van een narcist? Hoe kwam het dat je verliefd werd op een narcist? Herken de werkwijze van iedere narcist in 8 stappen.


Onrust

De verliefde gevoelens zijn heerlijk maar ook vreselijk. Deze geheime gevoelens veroorzaken een hele grote onrust. Een onrust waar veel verliefde mensen graag vanaf willen.  Verliefdheid kan voor een enorme overprikkeling zorgen bij hoogsensitieve personen. Slapeloze nachten terwijl een hoogsensitief persoon zich juist moet opladen en tot rust moet komen  gedurende de nacht.

En daar wringt de schoen: het heerlijke gevoel van verliefdheid werkt als een drug waar je verslaafd aan bent. Maar aan de andere kant wil je graag van die onrust verlost worden. Het is een strijd tussen hart en hoofd, gevoel en verstand. Je hebt het gevoel dat je “moet” kiezen: het is de 1 of de ander.  

HSP en relaties

HSP’ers en hoogsensitieve personen hebben meer rust en tijd nodig voor zichzelf, om alle prikkels van de dag te kunnen verwerken en om hun batterij op te laden. Daar hebben partners van HSP’ers niet altijd begrip voor.

Doordat HSP’ers (vaak) gesloten zijn en erg op zichzelf zijn, is het van groot belang voor HSP’ers en hoogsensitieve personen die een relatie hebben met een ander, om hun grenzen op tijd aan te geven. HSP’ers en hoogsensitieve personen geven hun grenzen pas aan als zij zich veilig voelen. En daar wringt de schoen behoorlijk: want jezelf veilig voelen bij een narcist is niet van toepassing.

Hoogsensitief? Maak jezelf sterk en krachtig!

Iedere HSP’er is een kei in het oppikken van je stemmingen en gevoelens. Binnen een relatie houd je een HSP’er niet voor de gek als je beweert dat er niets aan de hand is, terwijl je partner voelt dat er wel degelijk iets aan de hand is! Iedere HSP’er is bijzonder empathisch en leeft mee. Gesprekken tussen jullie kunnen heel diep zijn.

Valkuilen

Die HSP’ers en hoogsensitieve personen die extreem gevoelig reageren op prikkels van buitenaf, gaan conflicten uit de weg. Ze gaan conflicten uit de weg om zichzelf te beschermen. Conflicten zijn voor HSP’ers en hoogsensitieve personen een extra prikkel die ze kunnen missen als kiespijn. En vaak hebben ze de energie niet meer om een conflict uit te spreken omdat ze zich eerst in alle rust moeten opladen. Hierdoor vertonen HSP’ers en hoogsensitieve personen die een relatie hebben met een ander typisch afwijkend en ontwijkend gedrag die door hun partner vaak als vreemd gedrag ervaren wordt. Als de partner onvoldoende afweet over hoogsensitiviteit, veroorzaakt dat onbegrip.

Een tip: beter omgaan met je hoogsensitiviteit, hoe doe je dat?

Hoe ga je om als je een relatie hebt met een HSP’er of hoogsensitief persoon?

Gun je partner, die HSP’er of hoogsensitief is, de rust en de “me time.” Dat is de enige manier voor HSP’ers en voor hoogsensitieve personen om hun batterij op te laden nadat ze alle prikkels van de dag verwerkt hebben. Zodra een HSP’er of hoogsensitief persoon niet de tijd krijgt om alle prikkels te verwerken, reageren ze buitengewoon geprikkeld en kortaf: ze kunnen niet meer!

Besef ook dat HSP’ers en hoogsensitieve personen conflicten, discussies en ruzies iets afschuwelijks vinden. Het druist tegen hun natuur in.

Besef ook dat als jullie op een feestje zijn en je partner, die HSP’er of hoogsensitief is, geeft aan dat ze overprikkeld is en graag weg wil, dat ze echt NU weg moet! Het betekent niet dat ze niet meer van je houdt, het betekent ook niet dat ze het niet leuk vind om met jou op stap te zijn, het betekent ook niet dat het feestje niet leuk is, het betekent uitsluitend dat je hoogsensitieve partner dusdanig overprikkeld is dat ze NU weg moet van alle prikkels voordat ze totaal overweldigd raakt. Ze moet NU de rust opzoeken!

Een druk en sociaal leven met een partner die hoogsensitief is, is vrijwel onmogelijk. Iedere HSP’er en hoogsensitief persoon bloeit op als er ritme en regelmaat is in hun leven. Dat is enorm belangrijk om de balans te behouden in het rustige leventje van een hoogsensitief persoon.

Problemen HSP binnen relatie

HSP’ers hebben te hoge verwachtingen van de ander,

Overprikkeling van de HSP’er kan een probleem zijn als de ander daar met onbegrip tegenover staat,

De ander “leest” jou niet zoals de HSP’er wel doet bij de ander,

Door veel rust en door veel in de natuur aanwezig te zijn, bloeit iedere HSP’er op. Spanningen en uitdagingen doen een HSPer niet goed. Dit kan flink botsen als de ander juist graag drukte om zich heen wil en vele sociale contacten wil onderhouden.

Relatie tussen een HSP en een narcist

Je verborgen narcistische partner ziet jou als “voeding” en hoe hoogsensitiever jij bent, hoe meer voeding je geeft aan je narcist. Hoogsensitieve personen zijn de perfecte prooi voor een verborgen narcist.

Een narcist als partner gaat uitsluitend een relatie met je aan omdat je je narcist veel energie, zorg, empathie en aandacht geeft. Partner van een narcist? Vertel je waarheid!

Van liefde of waardering is geen sprake. Wel neemt je narcist heel veel ruimte in binnen jullie relatie en gaat (noodgedwongen) mijlenver over je eigen grenzen heen.

Hoe herken je gaslighting binnen je relatie met een narcist?

Hoe komt het dat jij als hoogsensitief persoon verliefd wordt op een verborgen narcist?

Doordat een hoogsensitief persoon zo gericht is op anderen, zullen ze niet weten wat hun overkomt als een narcist hun overlaad met aandacht en met complimenten! Alsof eindelijk iemand hen ziet staan, echt ziet staan!

Ieder hoogsensitief persoon verlangt naar diep contact met een ander, en het lijkt erop dat de verborgen narcist in staat is die verbinding met de ziel te bevestigen.

Verborgen narcist vs open narcist, wat is het verschil?

De verborgen narcist luistert in het begin van jullie relatie aandachtig naar je en zal je spiegelen. De narcist zuigt alle informatie die je geeft over jezelf en over je persoonlijke leven in zich op. Het lijkt wel alsof de narcist je volledige aandacht geeft. Het lijkt wel of de narcist net als jezelf zo veel om anderen geeft en een liefdevol persoon is. Door de spiegel die de verborgen narcist je voorhoud, lijkt de narcist de perfecte partner. Het enige wat de narcist doet is je spiegelen. En op dat spiegelbeeld wordt je verliefd.

Wat je nog niet weet is dat de narcist alle informatie die je de narcist gegeven hebt in de beginperiode van jullie relatie, uiteindelijk als manipulatiemiddel tegen je gaat gebruiken.

Het spiegelen kost de verborgen narcist heel veel energie en de narcist zal ineens boos op je reageren. De verborgen narcist begint zich onvoorspelbaar te gedragen. De narcist begint je te vernederen en te overladen met kritiek. Het begin van het einde.

Lees ook: De drie fases van het narcisme.

Narcistische ouder en een hoogsensitieve ouder

Er bestaat nog een reden waarom jij als hoogsensitief persoon en verborgen narcisten elkaar aantrekken. Als je van huis uit bent opgegroeid met een narcistische ouder en een hoogsensitieve ouder, zal jij als hoogsensitief persoon de narcist herkennen als een “thuis komen.” Domweg omdat je deze relatie via je ouders – een narcist met een hsp – herkent. Het klinkt misschien een beetje gek, maar dat voelt “veilig” en “vertrouwd” aan.

Lees ook: Is je moeder een narcist?

Het masker van een verborgen narcist

Het eerste voorkomen van een verborgen narcist lijkt te mooi om waar te zijn. Doordat een narcist zich zoveel beter en mooier voordoet dan hij in werkelijkheid is, is het verdraaid lastig om de wolf in schaapskleding op te tijd te herkennen.

Een verborgen narcist is niet echt geïnteresseerd in een ander. Hij is uitsluitend verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. In de spiegel ziet hij zijn masker. Het masker dat hem mooier maakt. Daarom is een narcist niet in staat om zichzelf, anderen of de wereld om hem heen op een realistische manier te zien.

Het is overigens een misverstand te denken dat verborgen narcisten uitsluitend bezig zijn met zichzelf. Narcisten zijn juist erg gericht op anderen, op welke manier zij indruk kunnen maken op anderen. Het doel van de narcist is uitsluitend om bewondering van de ander te krijgen.

Lees ook: Verborgen narcisme: de kwetsbare Florence Nightingale narcist.

Een verborgen narcist zit vol met tegenstrijdigheden. Zo komt hij vol van zelfvertrouwen over, maar de werkelijkheid is anders. Door het gebrek aan eigenwaarde compenseert de narcist dit graag met opgeblazenheid en zich arrogant op te stellen naar anderen toe.

Een verborgen narcist denkt slimmer, intelligenter en veel meer getalenteerd te zijn dan anderen en ontwikkeld daardoor een super groot ego. Hierdoor voelt en gedraagt een narcist zich als superior. Luid, oppervlakkig en ongevoelig.

Een verborgen narcist heeft een kinderlijk maar zeer fantasierijk fantasiewereld waar de narcist als een alleenheerser overheerst. Hij is zo overtuigt door zijn gelijk dat de fantasiewereld en de echte wereld, net als het masker van de narcist, naadloos in elkaar loopt. De narcist gelooft daarom in zijn eigen leugens, waardoor waarheid en liegen dicht bij elkaar liggen in de wereld van de narcist. Hij ontwikkeld zich als een pathologische leugenaar. De narcist verdraaid net zo lang de waarheid totdat het in het voordeel van de narcist uitpakt.

Een verborgen narcist heeft een onverzadigbare honger naar bewondering en erkenning van hun grootsheid. Als de bewondering en erkenning uitblijven, voelt een narcist zich beschaamd en boos.

Lees ook: Ebook Stress speciaal voor HSPers die worstelen met hun gevoeligheid en met het narcisme in un leven.

Een relatie met een verborgen narcist

Een verborgen narcist is niet goed in staat tot het aangaan van een langdurige en diepgaande relatie. Beide personen zouden zich binnen de relatie normaal gesproken gewaardeerd, gezien en geliefd moeten voelen. Maar een narcist wil vooral dat de ander naar hem opkijkt. De ander – zijn partner – dient vooral als publiek, als voedsel, waardoor de wederkerigheid ontbreekt die zo belangrijk is in relaties tussen twee personen. Behalve dat, een narcist wil zich niet afhankelijk voelen van een ander en past zich niet aan aan de ander. Het is dus een behoorlijke uitdaging om een relatie te hebben met een narcist.

Vanzelfsprekend kunnen er ook mooie momenten zijn tussen jullie. Narcisten zijn zeker in staat om als liefdevol en vrijgevig over te komen. Helaas betekent het vaak dat de narcist iets van je terug wil. Iets wat je eigenlijk niet geven wil. Of omdat de narcist beseft dat door zijn vrijgevige gedrag hij iets krijgt of voor elkaar krijgt dat hem meer aanzien oplevert en dat is weer winst voor zijn ego.

“Liefde en warmte geven zit meer in daden dan in woorden.”

Een narcist bloeit op in gezelschap, een hoogsensitief persoon krijgt energie van alleen zijn. De krachtige en helende energie van de natuur doet iedere HSP’er en hoogsensitief persoon goed, of ze nu verliefd is of niet, of ze nu een relatie heeft, of niet.

Heb je een relatie met een verborgen narcist en ben je hoogsensitief?

Het is een enorme uitdaging om als hoogsensitief persoon een relatie te hebben met een narcist. Hoe bescherm je jezelf tegen narcistisch misbruik binnen je relatie met een narcist?

Afbeelding van  Bianca Mentil via Pixabay 


Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Liefde, verliefdheid en relatie: HSP versus de Narcist
Liefde, verliefdheid en relatie: HSP versus de Narcist