Levenslessen en zielsmissie, wat kan je van de narcist leren? Heeft het narcisme mogelijk een boodschap voor je?
Levenslessen en zielsmissie, wat kan je van de narcist leren? Heeft het narcisme mogelijk een boodschap voor je?

Levenslessen en zielsmissie, wat kan je van de narcist leren? Heeft het narcisme mogelijk een boodschap voor je?

Veel problemen die we regelmatig tegenkomen en voorkomen in een herhalend patroon, zijn problemen waar we schijnbaar iets mee moeten. Het is een thema in ons leven. Een kernprobleem. Anderen noemen het levenslessen. Levenslessen die we moeten leren. Tenminste, willen we verlost worden van die terugkerende en herhalende problemen, dan zal de levensles geleerd moeten worden.

Sommige van die terugkerende problemen is een uitdaging. Een uitdaging om het eens van alle kanten te bekijken en te reflecteren. Wat wil dit probleem van me? Waarom komt het iedere keer op mijn weg? Toch zijn dat nu juist de vragen die je helpen om als persoon jezelf te ontwikkelen.

Medelijden met jezelf

Medelijden hebben met jezelf is geen oplossing en brengt je geen stap verder in het leven. Alhoewel het wel een heel begrijpelijk en menselijke reactie is: als je recent ontdekt hebt dat je met narcisme te maken hebt gehad in je leven, mag je best even zelfmedelijden met jezelf hebben. En dat geldt ook voor het volgende: Jezelf zielig vinden en je onderdompelen in het slachtofferschap, in de hoop dat je aandacht krijgt van anderen, is doelloos en niet nuttig: je bent niet bezig je levensles te leren. Ieder slachtoffer van narcisme heeft overigens wel het recht om medelijden te hebben met zichzelf: je bent door een hel gegaan!

Recent ontdekt dat je met narcisme te maken hebt

Maar als je recent ontdekt hebt dat je met narcisme te maken hebt, zal het zo´n schok zijn dat je behoorlijk over je toeren bent. Jezelf zielig vinden en even zelfmedelijden met jezelf hebben is in dat geval heel natuurlijk en gezond. Maar als je iedere keer narcisme aantreft in je leven, als narcisme iedere keer je pad kruist, dan kan je of doorgaan met het narcisme in je leven of besluiten dat het genoeg is geweest en dat de tijd is aangebroken om het probleem in je leven, dat zich in een herhalend patroon aandient in je leven, gaat aanpakken.

Niemand anders dan jijzelf kan je problemen aanpakken en oplossen.

Dat hier enkele jaren overheen gaan eer je mogelijk tot dit besef komt, is heel begrijpelijk en ook heel menselijk. Narcisme doet namelijk wat met ons en nestelt zich diep in de vele lagen van onze geest, emoties en in ons lichaam zitten. Van sommige emotionele mishandelingen herstellen we nooit en blijven zichtbare littekens op onze ziel voor de rest van ons leven.

Zielsmissie? Daar heb ik geen puf voor!

En soms zijn we zo moe gestreden dat we simpelweg de puf niet meer hebben om überhaupt ons bed uit te komen, laat staan onszelf bezig te houden met “zielsmissie.”

Ook ik had nauwelijks de puf om nog m´n bed uit te komen, was vel over been en ik was een schimp van wat ik ooit was. Toen! Dat was toen ik recent ontdekte over het bestaan van narcisme, maar inmiddels ben ik vele jaren verder in mijn ontwikkeling, ben ik in mijn eigen kracht komen te staan, ben ik op krachten gekomen en na het helingsproces heb ik nu de behoefte om voorgoed af te rekenen met het terugkerende thema in mijn leven: het narcisme.

Welk herhalend probleem het is waar jij mee worstelt, narcisme bijvoorbeeld, het zijn inzichten en waarheden die jou als persoon verder gaan ontwikkelen. Niet alleen jij als persoon, maar ook je ziel.

Er zijn mensen die het graag over een zielsmissie hebben. Je ziel moet iets leren, iets afmaken, iets ondergaan om de volgende stap in diens ontwikkeling te kunnen maken. Een levensles bestaat zodat de ziel kan evolueren. Al die lessen in je leven helpen je het leven dat zich iedere keer ontwikkelt beter te begrijpen, alsof je grip krijgt op zowel jezelf, je leven maar ook op je ziel.

Je ziel wil dat jij je ontwikkelt en evolueert.

Je ziel wil dat jij je ontwikkelt en evolueert. Je ziel wil dat je je persoonlijk gaat ontwikkelen. Je ziel wil dat je groeit en bloeit. Je ziel heeft van niemand anders toestemming of goedkeuring nodig om jezelf te kunnen ontwikkelen.

Een levensles of een zielsmissie is niet hetzelfde als de lasten en zorgen van anderen dragen. Anderen zijn verantwoordelijk voor hun eigen leven, levenslessen en zielsmissie, net zoals jij zelf verantwoordelijk bent voor je eigen leven, je levenslessen en je zielsmissie.

Levensles op je levenspad

Als je een les niet meester maakt, zal deze les iedere keer maar opnieuw op je levenspad verschijnen.  Iedere keer als je nog niet in staat bent om een levensles te leren, zal dat weerkaatsen in je lichaam. Je lichaam en je hersenen staan in verbinding met elkaar, maar ook met je ziel. Vage lichamelijke klachten, die kunnen uitgroeien naar langdurige nare klachten, zijn vaak een teken dat er iets niet goed gaat. Je energie kan niet vrijelijk stromen, maar ook je geest in je hersenen is niet in staat om bepaalde aspecten van jou te kunnen accepteren. Je herkent het aan dat bepaalde patronen, gedragspatronen en gewoontes iedere keer in een herhalend patroon bij je terugkeren.

Een vicieuze cirkel geeft aan dat je niet leert van je gemaakte fouten. Een spiraal geeft aan dat je bereid bent om te leren, al gaat het met kleine stapjes. Iedere nieuwe ervaring neem je mee in een volgend stapje. Misschien gaat het langzaam, maar je bent allang niet meer dezelfde als toen je begon te leren van je levensles.

Herhalingen van terugkerende problemen

Herhalingen van terugkerende problemen zijn dus niet anders dan dat er iets is in je leven dat je onder de loep moet gaan nemen. Het is een thema waar je van moet gaan leren. Het is een thema waar je mee aan de slag moet gaan. Het gaat om een levensles. Als het narcisme – bijvoorbeeld – een terugkerend en herhalend patroon is in ons leven dat iedere keer voor enorme problemen zorgt, is het tijd dat we het probleem van alle kanten gaan bekijken, gaan reflecteren en ons gaan afvragen: wat wil dit probleem van me? Welke boodschap brengt het narcisme? Welke boodschap heeft het narcisme voor me? Wat moet ik leren van het narcisme?

Zodra je in staat bent om je levenslessen te integreren in je leven, ga je opbloeien. Zowel als persoon als in je ontwikkeling. Je komt iedere keer meer en meer in je eigen levenskracht te staan en al die problemen kan je met het grootse gemak aan.

Want ja, narcisme komt overal voor, narcisme zit overal en wat je ook gaat doen in je leven of waar je ook naartoe trekt: je zal altijd in contact komen met het narcisme.

Maar zodra jij je levensles hebt geleerd en geïntegreerd in je leven, zodra je hebt beseft dat je ziel een zielsmissie heeft en dit hebt geaccepteerd, zal je leven je veel makkelijker afgaan. Alle gevolgen die dan nog voortvloeien uit het narcisme zullen jou niet langer op een pijnlijke manier raken, maar van je afglijden, aangezien je je levensles en je zielsmissie eigen hebt gemaakt: je hebt de meester gemaakt. Je hebt de controle. En die controle krijg je door de acceptatie van het leren van je levenslessen en door alles wat er in het verleden is gebeurd. Het narcisme heb je geïdentificeerd als een levensles of als een zielsmissie en zie je niet langer aan als een groots probleem, maar iets waar je van mag leren.

Een levensles gaat je makkelijk af als je opvoeding en je eigen persoonlijke ontwikkeling goed zijn.

Het drama van een levensles

Een levensles kan een klein drama voor je worden als je opvoeding niet in orde was, zoals het geval is als je opgegroeid bent binnen de dynamiek van een narcistisch gezin.

Besef dat als je iedere keer in je leven het herhaaldelijke patroon van narcisme tegenkomt in je leven en je bent opgegroeid met een narcistische ouder ((volwassen) kind van een narcistische ouder) of met een verslaafde ouder (codependent en relatieverslaafd) worstel je met opgelegde schuldgevoelens, onzekerheid maar ook met goedkeuring.

Zowel die opgelegde schuldgevoelens, onzekerheid als goedkeuring staan je in de weg om het drama dat het narcisme in je leven veroorzaakt aan te pakken. Je bent amper in staat om het narcisme te zien als een levensles zodat je het kunt accepteren en kunt integreren in je leven waardoor het draaglijk gaat worden.

Anderen zien dit aan je. Anderen pikken dit feilloos op. Anderen maken daar graag misbruik van. Met andere woorden: je komt geen stap verder als je oude patronen, je oude opgelegde schuldgevoelens, onzekerheid en de behoefte aan goedkeuring niet gaat aanpakken.

Wat is een goede persoonlijke ontwikkeling als je met narcisme te maken hebt?

Heb je nu echter een goede persoonlijke ontwikkeling – en dan kan je jezelf gaan afvragen: wat is een goede persoonlijke ontwikkeling? In het geval van het narcisme is dit o.a.: kennis hebben over het narcisme, jezelf goed verzorgen en jezelf sterk en krachtig maken, stress verminderen, jezelf blijven ontwikkelen en uitdagen, een stimulerend persoonlijk doel hebben in je leven en nooit doelloos blijven dobberen) dan komt er een dag dat je gaat beseffen dat wat je ouders je aangedaan hebben, het vaak uit pure onwetendheid is geweest, ook zij hadden te maken met emotioneel onbereikbare ouders, ook zij hadden te maken met triangulatie, ook zij hadden te maken met passief agressief gedrag en ook zij deden precies wat hun ouders deden: roeien met de riemen die ze op dat moment tot hun beschikking hadden.

Wij, onze generatie met toegang tot o zo veel informatie dankzij internet zodat we alles kunnen opzoeken en uitpluizen waar we behoefte aan hebben, kunnen zelfstandig tot conclusies komen wat betreft onze opvoeding en onze persoonlijke ontwikkeling waar onze voorouders niet eens over konden dromen!

Wij kunnen leren van onze ouders met de hulp van de hedendaagse technische ontwikkeling gaat dat ons een stuk makkelijker af. Hierdoor zijn we veel beter in staat om te beseffen dat we kunnen leren van onze ouders, dat het niet nodig is hun gedragspatronen, patronen en hun gewoontes over te nemen.

Nieuwe inzichten en overtuigingen

Zodra je gaat inzien en gaat realiseren dat je eigen inzichten en overtuigingen kunt ontwikkelen begin je er anders uit te zien. Je lichaamshouding verandert en je energieveld verandert. En anderen zien dit aan je. Je houding is rechter geworden. Anderen zien dat je sterker en krachtiger bent geworden. Anderen pikken onbewust op dat je bereid bent je levenslessen te leren, dat je je opvoeding begint te accepteren en dat je jezelf gaat ontwikkelen. Je bent niet langer aantrekkelijk voor narcisten of andere destructieve personen.

Eigenwaarde

Je bent er klaar voor om je eigen gezonde grenzen aan te geven zodat je eigenwaarde gaat groeien. Maar ook je zelfliefde komt tot bloei, eindelijk! Altijd heb je het zaadje van zelfliefde bij je gedragen, vermoedelijk zelfs diep weggestopt en verborgen gehouden voor de wereld. Maar het mag en kan nu eindelijk tot bloei komen. Zodra je zelfliefde voor jezelf begint te ontwikkelen ben je ook er klaar voor om ook de liefde van anderen te ontvangen.

Wil jij ook op krachten komen?

Boek: “Maak jezelf sterk en krachtig na uitputting door narcisme” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Heb je PTSS door narcisme en narcistische trauma? Ben je op zoek naar een online heling en herstelprogramma dat geschikt is voor HSP? Met cognitieve en somatische technieken zoals EMDR en positieve psychologie, kun je je narcistisch trauma op zenuwstelsel niveau helen en een leven vol liefde en vreugde krijgen.

Trauma coach worden met specialisatie: narcistisch misbruik zodat je slachtoffers van narcisme met trauma kunt gaan helpen? Met wereldwijde erkende CMI kwalificatie en certificering, uniek in de wereld!

Ben je van plan om te gaan scheiden van een narcist? Dan is het van groot belang dat je je goed voorbereidt en hulp zoekt bij een advocaat die gespecialiseerd is in het omgaan met narcistisch gedrag. Mensen die besluiten om te scheiden zonder een plan lopen het risico om te maken te krijgen met hoge conflict scheiding, jaren durende vechtscheidingen, valse beschuldigingen, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. (Het is een illusie te denken dat de verborgen narcistische mishandelingen stoppen na de scheiding!) Narcisten weten ook niet van ophouden en de ene rechtszaak na de andere staat er op het programma voor de aankomende (10) jaar.

In Nederland hebben kinderen na een scheiding geen specifieke rechten, maar de ouders wel. Daarnaast wordt er niet gekeken naar mogelijke persoonlijkheidsstoornissen bij een van de ouders. De feiten nalopen wordt voor het gemak nagelaten aangezien de narcistische ouder zo charismatisch is. Hulpverleners hebben geen idee dat ze gehersenspoeld en ingepakt worden door de narcistische ouder en onterecht de schuld neerleggen bij de andere ouder. Dit kan leiden tot ouderverstoting, valse beschuldigingen van kindermisbruik en de andere ouder kan zich machteloos en hulpeloos voelen, zonder hulp van buitenaf: de kinderen worden toegewezen aan de ouder met een persoonlijkheidsstoornis en dit wil je echt niet!

Het is daarom van essentieel belang om je goed voor te bereiden en hulp in te schakelen van professionals zoals de erkende scheidingsadvocaat Rebecca Zung, die gespecialiseerd is in het omgaan met narcistisch gedrag. Zij kan je (online en direct!) helpen om de situatie onder controle te houden en je toekomst en die van je kinderen te beschermen. Het is belangrijk om jezelf en je kinderen te beschermen en ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op wat er komen gaat. Narcisme is een stoornis en alle narcisten hanteren dezelfde werkwijze: Rebecca Zung heeft die code voor je gekraakt. Wees de narcist een stap voor met de kennis van Rebecca!

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle blogs en nieuwsbrieven van de HSP en de NARCIST website en in alle boeken van Fleur Irene, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Wie is Fleur Irene? Fleur Irene HSP versus Narcisme: over mij.

P.S.: Sinds 31 mei 2024 is de webshop opgeheven en zijn alle gratis en betaalde e-books niet langer verkrijgbaar op deze site. Enkele e-books zijn getransformeerd tot boeken (paperback) en verkrijgbaar via Amazon. De rest volgt in de loop van dit jaar. Via de pagina: boeken Fleur Irene is te zien welke boeken al uitgegeven zijn via Amazon. Bovenstaand artikel wordt verwezen naar een e-book dat inmiddels een boek is geworden:

Boek: “Kind van een narcist, volwassen kind van een narcistische ouder” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “De verborgen wonden van narcistisch emotioneel misbruik” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “Maak jezelf sterk en krachtig na uitputting door narcisme” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “Herken de narcist! Herken de werkwijze van het narcisme van een narcist” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Afbeelding van Yerson Retamal via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Levenslessen en zielsmissie, wat kan je van de narcist leren? Heeft het narcisme mogelijk een boodschap voor je?
Levenslessen en zielsmissie, wat kan je van de narcist leren? Heeft het narcisme mogelijk een boodschap voor je?