Kerst met een narcist
Kerst met een narcist

Kerst met een narcist

Het lijkt allemaal zo tegenstrijdig. Heb je een relatie met iemand, dan wil je graag samen de feestdagen vieren, toch? Maar je hebt een relatie met een kwaadaardig en/of zeer egoïstisch persoon. Je hebt geen normale of gezonde relatie, maar je hebt een giftige, ongezonde en destructieve relatie met een destructief persoon. Je relatie is een illusie. Je narcist als partner is een illusie. De narcist als ouder is een illusie. 

Als je al enkele feestdagen met een narcist gevierd hebt, krijg je een nare bijsmaak in je mond als je al die “Vrolijk Kerstfeest” wensen voorbij ziet komen. Je hebt namelijk inmiddels ervaren dat kerst en andere feestdagen niet iets is waar een narcist mee om weet te gaan. Hoe vaak ben je wel niet compleet genegeerd en was de sfeer ronduit koel te noemen rond de feestdagen?

Lees ook: Overprikkeld en uit balans door de feestdagen en door een narcist?

Verwacht niets van de narcist rond feestdagen, vakanties en verjaardagen. Gedraag je tijdens feestdagen alsof het om normale dagen gaat, dan is de kans groot dat de narcist je met rust laat en dat er mogelijk geen onredelijke woede uitbarstingen volgen. Dan heerst er mogelijk vrede en is er vermoedelijk geen sprake, of minder, van spanningen in huis. 

Wil je de kinderen een fijne dag bezorgen? Dan zal je het alleen moeten doen. Nogmaals: verwacht niets van een narcist rond feestdagen, dan kan het alleen maar meevallen. Eis ook nooit dat de narcist aandacht besteed aan diens kinderen rond de kerst of de feestdagen.

Narcisten verknallen al die dagen die voor jou en de kinderen bijzonder zijn. De narcist kan het niet uitstaan dat jij en de kinderen zich verheugen op een feestdag. Al die feestdagen en gezelligheden doen de narcist herinneren aan diens feestdagen tijdens diens jeugd en dat waren stuk voor stuk geen fijne herinneringen.

Narcisten zijn meesters in het verknallen van al die bijzondere dagen die voor jullie speciaal zijn, zoals de kerstdagen, andere feestdagen, verjaardagen en vakanties. De feeststemming is voorbij zodra de narcist gaat bokken en mokken. Zo vaak ontvang ik berichten rond de kerst en feestdagen over: “negeren,” “expres lang in bed blijven liggen,” “weigeren mee te helpen of mee te werken,“ “scheldpartijen,” “anderen belachelijk maken en voor schut zetten,” en over: “onredelijke woede uitbarstingen.”

Lees ook: Verpesten narcisten feestdage, verjaardagen en vakanties expres?

Besef dat heel veel mensen tijdens de Kerstdagen zich buitengewoon verdrietig en eenzaam voelen. Sommige mensen zijn er inmiddels achter dat ze te maken hebben met narcisme, maar veel van deze mensen hebben nog geen idee. 

Mijn hart gaat uit naar al die mensen en kinderen die nu nog hopen op een mooie Kerst, maar wiens narcistische partner en/of narcistische ouder de feestdagen gaat verpesten.

Het beste advies? Vier geen feestdagen samen met de narcist! Feest is pas feest als er geen narcist aanwezig is. Vakantie is pas vakantie als er geen narcist aanwezig is. Weekend is pas weekend als er geen narcist aanwezig is! Kerst is pas Feest als er geen narcist aanwezig is! 

Ontkom je er niet aan en is de narcist aanwezig tijdens feestdagen, verjaardagen en vakanties? Houd het klein, ingetogen, toon je enthousiasme niet aan de narcist en nodig vooral geen gasten uit waar de narcist niet mee overweg kan. Als er gasten over de vloer komen, moet de narcist een rol gaan spelen en daar zit een narcist niet op te wachten. Zeker niet als het om gasten gaat die jij uitgenodigd hebt of als het om jou familie of vrienden gaan. 

Gaat het om verjaardagen van de kinderen? Probeer het buitenshuis te vieren: schatzoeken in de bossen en daarna een pannenkoek eten (bijvoorbeeld). Hoe vermoeiend ook, maar je zal zowel je kinderen als het kleinste kind (de narcist) tevreden moeten zien te houden.

Lees ook: Hoe leer je kinderen met een narcistische ouder omgaan met het narcisme?

Als HSPer kan dit zo overweldigend zijn dat je de enorme behoefte voelt om je af te sluiten in een prikkelarme omgeving. Dat lukt niet altijd tijdens de kerstdagen met een narcist. Sluit je af door een koptelefoon op te zetten en naar je favoriete kalmerende muziek te luisteren. Sluit je af door buiten een wandeling te maken. Brand een kaarsje voor jezelf zodat je mag ervaren dat jij het licht in het duister bent. Voel jezelf, ervaar jezelf en je ervaart waar het echt om draait rond de kerst en de feestdagen: vrede met jezelf. 

Kerst met een narcist

Het heeft geen zin om de narcist te wijzen op diens tekortkomingen rond de feestdagen: integendeel, dit werkt – helaas – averechts! De narcist geniet stilletjes dat je de narcist aandacht geeft en hem, of haar, wijst op diens onmogelijke gedrag. De narcist weet dat hij, of zij, je aandacht heeft en dat is exact waar hij of zij op uit is!

Zodra de narcist je aandacht heeft, beginnen de hersenspelletjes en de manipulatietechnieken: alles trekt de narcist uit de kast om een emotionele reactie uit je te krijgen. En dat zal de narcist lukken, want het is nondeju Kerst en de narcist gedraagt zich kinderachtig en jij wil zo graag dat het nu eindelijk eens een fijne kerst is voor de kinderen en voor jezelf! Dus….je barst in woede uit of valt uit tegen de narcist, soms in tranen, soms over je toeren maar altijd gaat het om een zeer begrijpelijke en menselijke reactie op… onrecht.

Lees ook: Verschillende hersenspelletjes van de narcist dmv manipulatie, een overzicht.

Jouw emotionele reactie is exact waar de narcist op heeft zitten wachten en op heeft gezinspeeld. Eindelijk heeft de narcist het voor elkaar! Hij, of zij, heeft je aandacht, heeft je energie en heeft je tijd te pakken! De narcist heeft je, zonder dat je het zelf beseft, in de greep. In een wurggreep, want hier gaat je kerst!

Lees ook: Herstellen van een narcist begint bij jezelf: het helingsproces.

De narcist haakt zich vast aan je emotionele reactie en kaatst de bal naar je terug. Houd je maar vast en zet je schrap, want de hersenspelletjes gaan beginnen! Het emotioneel misbruik gaat beginnen. Typische zinnen die iedere narcist gebruikt worden als een tsunami over je heen gegooid en als klap op de vuurpijl zal er ongetwijfeld gaslighting plaatsvinden. Als je “geluk” hebt beperkt de narcist diens aanval op jou, maar de meeste kinderen zullen het helaas ook moeten ontgelden. Natuurlijk vecht je als een leeuw om je kinderen te beschermen! Natuurlijk neem je ze in bescherming!

Lees ook: Typische zinnen die iedere narcist tegen je zeggen

Van je kerst blijft er niets meer over.

Verdrietig, eenzaam en emotioneel gewond blijf je alleen achter. Verdrietig, eenzaam, verlaten en emotioneel gewond blijven de kinderen achter.

Bovenstaande scenario is de reden waarom ik altijd iedereen op het hart druk: ga geen conflicten aan met een narcist tijdens de kerst of feestdagen! Zoek geen ruzie met de narcist! Wijs de narcist niet op diens tekortkomingen of op diens onmogelijke gedrag tijdens de feestdagen!

Misschien voel je een enorme woede in je opkomen als ik dit vertel: “niet reageren op de narcist,” omdat het allemaal zo ontiegelijk onrechtvaardig is! En weet je? Je hebt helemaal gelijk! Het is ook te gek voor woorden dat een narcist in diens eentje een heel huishouden weet te terroriseren rondom de kerst en de feestdagen. Ontiegelijke drama´s spelen thuis achter gesloten deuren af rondom de kerst en de feestdagen en lieve lieverd: dat is exact wat ik jou en de kinderen zo graag wil besparen! 

Mijn conclusie is: maak jezelf sterk en krachtig, voed jezelf op een dusdanige wijze dat je de beschikking krijgt over langdurige energie waardoor je de kracht krijgt  en de noodzaak voelt dat het niet langer nodig is om op een emotionele wijze te reageren op de valse werkwijze van de narcist. Het is het beste en het mooiste wat je voor jezelf en voor de kinderen kunt doen: je aandacht op de narcist verleggen naar jezelf. 

Voel je woede maar even, neem er maar even de tijd voor om met je aandacht even naar binnen te keren en die woede te voelen. Door jezelf toe te staan wat je voelt, begin je jezelf te accepteren, begin je jezelf te accepteren een compleet mens te zijn. We hebben tijdens onze omgang met een narcist geleerd om vooral niet stil te staan bij jezelf en bij je gevoelens, maar juist geleerd om alle aandacht op de narcist te houden. Veel emoties hebben we daardoor ingeslikt, opgekropt en weggeduwd ipv er even de tijd voor te nemen en ze te voelen daar diep binnen in je.

We leren op school niet met onze emoties om te gaan. Hebben we een narcistische ouder (gehad) dan leren we ook niet wat een goede manier is om met onze emoties om te gaan. Tijdens het leven met een narcist, leren we ook al niet goed om te gaan met onze emoties, terwijl het leven samen met een narcist bol staat van de vele heftige emoties!

Tijdens verdriet en tijdens verdrietige kwesties, is het zo ontzettend goed voor je om te ontladen. Heb je nu al jaren lang met een narcist te maken (gehad) dan heeft de spanning binnen in je zich al jarenlang opgebouwd. De boog staat giga gespannen! Je hebt jaren op eieren om de narcist gelopen. Constant je adem ingehouden als er weer een drama of conflict dreigde. Constant te horen gekregen dat je waardeloos was, dat je niet goed genoeg was en dat je gek of gestoord was. Dat gaat je allemaal niet in de koude kleren zitten, vooral ook omdat je geleerd is geen pijn en verdriet te tonen.

Lees ook: Helen van een narcist en van narcistisch misbruik.

Narcisten kunnen niets met jou pijn en met jouw verdriet. Behalve als de narcist zelf verantwoordelijk is voor het bezorgen van je pijn en verdriet, want dat is immers voeding voor de narcist!

Je voelt je moe, uitgeput, uitgeblust en ellendig. Dat heeft er alles mee te maken dat de narcist al je energie uit je zuigt, maar heeft er ook alles mee te maken dat je al je emoties voor je houdt, ze tegen houdt en zelfs wegstopt. Hierdoor blijft de spanning in je lijf zich maar opbouwen.

Lees ook: Hoogsensitief? Maak jezelf sterk en krachtig, speciaal voor HSPers!

Die spanning moet zich uiten om te kunnen ontladen. Dat ontladen is voor iedereen een weldaad en iedereen heeft zo zijn eigen manier om dat te doen. Oude beladen herinneringen aan kerstdagen met een narcist moeten zich kunnen ontladen. Ga op zoek naar je eigen manier om dat te doen. De een trekt graag diens hardloopschoenen aan, een ander gaat liever boxen of roeien en weer een ander leeft zich compleet uit tijdens het schoonmaken terwijl weer een ander liever tegen de wind in de longen uit het lijf schreeuwt op het strand.

Kom tot jezelf en trek je wandelschoenen aan en trek er op uit! Wandelen buiten in de natuur doet iedereen goed, maar in het bijzonder de HSPer! 

Het helpt om te beseffen dat je niet de enige bent en dat er heel veel anderen zijn die net als jij enorm worstelen met hun narcist rond de kerst en feestdagen. Ik wens jullie allemaal een fijne en goede Kerst toe en ontdek het lichtje binnen in jezelf.

Lees ook: Contact met lotgenoten, speciaal voor HSPers.

Afbeelding van 41330 via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Kerst met een narcist
Kerst met een narcist