Kerst met een narcist
Kerst met een narcist

Kerst met een narcist

Het lijkt allemaal zo tegenstrijdig. Heb je een relatie met iemand, dan wil je graag samen de feestdagen vieren, toch? Maar je hebt een relatie met iemand die een stoornis heeft. Iemand die lijkt op een mens, maar zich niet menselijk gedragen kan. Ook niet met Kerst. Je relatie is een illusie. Je narcist als partner is een illusie. De narcist als ouder is een illusie. 

Feestdagen met een narcist

Als je al enkele feestdagen met een narcist gevierd hebt, krijg je een nare bijsmaak in je mond als je al die “Vrolijk Kerstfeest” wensen voorbij ziet komen. Je hebt namelijk inmiddels ervaren dat kerst en andere feestdagen niet iets is waar een narcist mee om weet te gaan. Hoe vaak ben je wel niet compleet genegeerd en was de sfeer ronduit koel te noemen rond de feestdagen?

Lees ook: Overprikkeld en uit balans door de feestdagen en door een narcist?

Wat mag je verwachten van een narcist rond Kerst?

Verwacht niets van de narcist rond feestdagen, vakanties en verjaardagen. Gedraag je tijdens feestdagen alsof het om normale dagen gaat, dan is de kans groot dat de narcist je met rust laat en dat er mogelijk geen onredelijke woede uitbarstingen volgen. Dan heerst er mogelijk vrede en is er vermoedelijk geen sprake, of minder, van spanningen in huis. 

Wil je de kinderen een fijne Kerst bezorgen?

Wil je de kinderen een fijne dag bezorgen? Dan zal je het alleen moeten doen. Nogmaals: verwacht niets van een narcist rond feestdagen, dan kan het alleen maar meevallen. Eis ook nooit dat de narcist aandacht besteed aan diens kinderen rond de kerst of de feestdagen.

De stoornis van de narcist verpest Kerst en de Feestdagen

Narcisten verknallen al die dagen die voor jou en de kinderen bijzonder zijn. De narcist kan het niet uitstaan dat jij en de kinderen zich verheugen op een feestdag. Al die feestdagen en gezelligheden doen de narcist herinneren aan diens feestdagen tijdens diens jeugd en dat waren stuk voor stuk geen fijne herinneringen.

Narcisten verknallen speciale en bijzondere dagen

Narcisten zijn meesters in het verknallen van al die bijzondere dagen die voor jullie speciaal zijn, zoals de kerstdagen, andere feestdagen, verjaardagen en vakanties. De feeststemming is voorbij zodra de narcist gaat bokken en mokken. Zo vaak ontvang ik berichten rond de kerst en feestdagen over: “negeren,” “expres lang in bed blijven liggen,” “weigeren mee te helpen of mee te werken,“ “scheldpartijen,” “anderen belachelijk maken en voor schut zetten,” en over: “onredelijke woede-uitbarstingen.”

Lees ook: Verpesten narcisten feestdage, verjaardagen en vakanties expres?

Lotgenoten voelen zich tijdens Kerst verdrietig en eenzaam

Besef dat heel veel mensen tijdens de Kerstdagen zich buitengewoon verdrietig en eenzaam voelen. Sommige mensen zijn er inmiddels achter dat ze te maken hebben met narcisme, maar veel lotgenoten hebben nog geen idee. Die denken nog dat het aan hen ligt. Ze hebben nog geen idee wat Narcistisch Persoonlijkheid Stoornis is.

Mijn hart gaat uit naar al die mensen en kinderen die nu nog hopen op een mooie Kerst, maar wiens narcistische partner en/of narcistische ouder de feestdagen gaat verpesten.

Vier geen Kerst met een narcist als je HSP of een gevoelsmens bent!

Het beste advies? Vier geen feestdagen samen met de narcist! Feest is pas feest als er geen narcist aanwezig is. Vakantie is pas vakantie als er geen narcist aanwezig is. Weekend is pas weekend als er geen narcist aanwezig is! Kerst is pas Feest als er geen narcist aanwezig is! 

Moet je noodgedwongen Kerst vieren met een narcist?

Ontkom je er niet aan en is de narcist aanwezig tijdens feestdagen, verjaardagen en vakanties? Houd het klein, ingetogen, toon je enthousiasme niet aan de narcist en nodig vooral geen gasten uit waar de narcist niet mee overweg kan. Als er gasten over de vloer komen, moet de narcist een rol gaan spelen en daar zit een narcist niet op te wachten. Zeker niet als het om gasten gaan die jij uitgenodigd hebt of als het om jouw familie of vrienden gaan. 

Lees ook: Hoe leer je kinderen met een narcistische ouder omgaan met het narcisme?

Waar heb je behoefte aan tijdens Kerst?

Als HSP’er en als gevoelsmens kan dit zo overweldigend zijn dat je de enorme behoefte voelt om je af te sluiten in een prikkelarme omgeving. Dat lukt niet altijd tijdens de kerstdagen met een narcist. Sluit je af door een koptelefoon op te zetten en naar je favoriete kalmerende muziek te luisteren. Sluit je af door buiten een wandeling te maken. Brand een kaarsje voor jezelf zodat je mag ervaren dat jij het licht in het duister bent. Voel jezelf, ervaar jezelf en je ervaart waar het echt om draait rond de kerst en de feestdagen: vrede met jezelf. 

Kerst met een narcist

Het heeft geen zin om de narcist te wijzen op diens tekortkomingen rond de feestdagen: integendeel, dit werkt – helaas – averechts! De narcist geniet stilletjes dat je de narcist aandacht geeft en hem, of haar, wijst op diens onmogelijke gedrag. De narcist weet dat hij, of zij, je aandacht heeft en dat is exact waar hij of zij op uit is!

De stoornis van de narcist wil belangstelling en aandacht, ook met Kerst!

Zodra de narcist je aandacht heeft, beginnen de hersenspelletjes en de manipulatietechnieken: alles trekt de narcist uit de kast om een emotionele reactie uit je te krijgen. En dat zal de narcist lukken, want het is nondeju Kerst en de narcist gedraagt zich kinderachtig en jij wil zo graag dat het nu eindelijk eens een fijne kerst is voor de kinderen en voor jezelf! Dus…je barst in woede uit of valt uit tegen de narcist, soms in tranen, soms over je toeren, maar altijd gaat het om een zeer begrijpelijke en menselijke reactie op… onrecht.

Lees ook: Verschillende hersenspelletjes van de narcist dmv manipulatie, een overzicht.

Negatieve of positieve aandacht voor de narcist met Kerst

Jouw emotionele reactie is exact waar de narcist op heeft zitten wachten en op heeft gezinspeeld. Eindelijk heeft de narcist het voor elkaar! Hij, of zij, heeft je aandacht, heeft je energie en heeft je tijd te pakken! De narcist heeft je, zonder dat je het zelf beseft, in de greep. In een wurggreep, want daar gaat je kerst!

Lees ook: Herstellen van een narcist begint bij jezelf: het helingsproces.

De narcist haakt zich vast aan je emotionele reactie en kaatst de bal naar je terug. Houd je maar vast en zet je schrap, want de hersenspelletjes gaan beginnen! Het emotioneel misbruik gaat beginnen. Typische zinnen die iedere narcist gebruikt worden als een tsunami over je heen gegooid en als klap op de vuurpijl zal er ongetwijfeld gaslighting plaatsvinden. Als je “geluk” hebt beperkt de narcist diens aanval op jou, maar de meeste kinderen zullen het helaas ook moeten ontgelden. Natuurlijk vecht je als een leeuw om je kinderen te beschermen! Natuurlijk neem je ze in bescherming!

Lees ook: Typische zinnen die iedere narcist tegen je zeggen

Van je kerst blijft er niets meer over.

Verdrietig, eenzaam en emotioneel gewond blijf je alleen achter. Verdrietig, eenzaam, verlaten en emotioneel gewond blijven de kinderen achter.

Ga geen conflict aan met de narcist tijdens de Kerstdagen!

Bovenstaande scenario is de reden waarom ik altijd iedereen op het hart druk: ga geen conflicten aan met een narcist tijdens de kerst of feestdagen! Zoek geen ruzie met de narcist! Wijs de narcist niet op diens tekortkomingen of op diens onmogelijke gedrag tijdens de feestdagen!

Waarom reageert een narcist zo tijdens Kerst?

Waarom reageert de narcist altijd zo naar tijdens de Kerstdagen? Omdat het zijn, of haar, stoornis is die reageert en op de automatische piloot staat. Je hebt met iemand te maken die een stoornis heeft. Hij, of zij, lijkt menselijk, maar gedraagt zich niet zo.

De stoornis van de narcist moet de belangstelling en de aandacht van alle anderen hebben. Altijd. Juist ook tijdens kerst of de feestdagen.

Als de stoornis van de narcist niet de belangstelling en de aandacht krijgt waarvan de narcist denkt het recht te hebben om het te ontvangen, dan gedragen alle narcisten zich kinderachtig en gaan net zo lang de boel verzoeken totdat ze hebben wat ze hebben willen: de belangstelling en aandacht van alle anderen.

Je verdiepen in de stoornis van de narcist kan je helpen, net zo ook om de stress die de narcist veroorzaakt te verlagen.

Ebook: herken de narcist! Narcisme en narcistisch misbruik herkennen.
Ebook Alles over stress, nooit meer stress! Ga je eigen stress specialist worden!

Lees ook: Contact met lotgenoten, speciaal voor HSPers.

Afbeelding van 41330 via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Kerst met een narcist
Kerst met een narcist