Kennis over narcisme: “Ik begrijp narcisme niet, waarom doet een narcist zoals hij, of zij, doet?”
Kennis over narcisme: “Ik begrijp narcisme niet, waarom doet een narcist zoals hij, of zij, doet?”

Kennis over narcisme: “Ik begrijp narcisme niet, waarom doet een narcist zoals hij, of zij, doet?”

Kennis over narcisme: wil jij narcisme beter begrijpen? Begrijpen hoe het kan dat een narcist je zoveel pijn en verdriet doet? Begrijpen hoe het kan dat een narcist in staat is tegen je te zeggen: ”Ik houd van je!” en je ondertussen rot en naar behandelen en regelmatig zelfs in staat is om je te mishandelen?

Vragen over de narcist en het narcisme

Als je recent ontdekt hebt met een narcist te maken te hebben, dan zit je vol met vragen! De narcist herkennen, het narcistisch gedrag herkennen en vooral de vraag: waarom doet de narcist zo? Waarom gedraagt een narcist zich zo? Hoe kan iemand, die je in het begin van jullie relatie de liefde verklaart heeft, je zo geestelijk, emotioneel, financieel, seksueel en lichamelijk mishandelen?

Hoe komt het dat de narcist narcistisch is geworden?

Omdat de narcist vroeger is opgegroeid binnen een narcistisch gezin en daar een giga trauma heeft opgelopen. Zo erg, dat het rond de 4de a 5de levensjaar besloot “alleen nog maar van zichzelf te houden.” (Dat in combinatie met genetica.) De hersenen zijn rond die leeftijd nog lang niet volgroeid (daarom hebben kinderen die opgroeien met narcisme ook zo´n last van het narcisme en van de traumatische ervaringen: hun hersenen kunnen het drama van de narcistische ouder nog lang niet aan!) waardoor het narcisme meegroeit in de hersenen (sorry, dat is een verkorte Jip En Janneke taal uitleg).

Lees ook: Kind van een narcist, heb jij een narcistische ouder en ben je opgegroeid binnen een narcistisch gezin?

Is narcisme een stoornis?

De hersenen missen enkele connecties met andere delen van de hersenen en ja dat is wetenschappelijk bewezen, zodat de stoornis van het narcisme vrij spel heeft om zich te ontwikkelen. Inderdaad: het gaat om een stoornis. Wij zien een mens en daardoor handelen wij deze onzichtbaar beschadigde mens als een mens, terwijl deze mens zo beschadigt is dat het eigenlijk een andere handelwijze nodig heeft dan dat wij deze onzichtbare beschadigde mens behandelen.

Een narcist is hierdoor onbekend met alle menselijke gevoelens omdat de wegen naar empathie in de hersenen van een narcist zijn afgesloten: geen liefde, geen zorgzaamheid, geen genegenheid, geen geweten en enz. 

Cambridge

Duits wetenschappelijk onderzoek

Otto Kernberg

De narcist lijkt zo menselijk!

Wij gaan uit van menselijkheid en verwachten menselijkheid terug. Maar een narcist kent geen menselijkheid: alles wat een mens menselijk maakt, zoals bijvoorbeeld een geweten, schuldgevoelens, empathie, liefde(en enz.) ontbreekt bij narcisten. En nee, als je met een narcist te maken hebt die doet alsof deze menselijk is, empathie kent, liefdevol reageert, een geweten lijkt te hebben en enz. dan klopt dat helemaal: het LIJKT alsof: ze manipuleren je waar je bij staat.

Lees ook: Leef jij in angst na narcisme en trauma?

Zonder je voeding en aandacht overleeft en bestaat de narcist niet

Ze weten dat ze niet kunnen overleven of bestaan zonder jouw voeding. Ze doen er alles aan om voeding uit je te krijgen. Het gaat niet om jou, het gaat om hun overlevingskansen: ze moeten je energie uit je zuigen om te kunnen overleven. Je bent hun voedselbank, niets meer en niets minder. En dat geldt ook voor alle kinderen van narcisten! Dat is narcisme in een notendop en dat is waarom er zoveel slachtoffers vallen: ze lijken menselijk, maar in de grond van de zaak zijn ze dat niet.

Hoeveel voedsel, voeding, tijd, aandacht en je energie ook geeft aan een narcist: het is nooit voldoende!

Jij en de narcist hebben allebei een jeugdtrauma

Het is natuurlijk een in- en intens triest verhaal, maar zolang wij niet aan ons eigen opgelopen jeugdtrauma aan de slag gaan, blijven we hangen op deze nare frequentie van energie en blijven we destructieve personen tegenkomen in ons leven. Veel HSP zijn opgegroeid met narcisme en worstelen met hun gevoeligheid: het gevoel anders te zijn dan alle anderen en het gevoel buitengesloten te worden, maakt ons (o.a.) tot aantrekkelijke doelwitten voor destructieve personen.

Lees ook: Narcistische ouder en HSP.

Afbeelding van Stefan Keller via Pixabay

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondag ochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Kennis over narcisme: “Ik begrijp narcisme niet, waarom doet een narcist zoals hij, of zij, doet?”
Kennis over narcisme: "Ik begrijp narcisme niet, waarom doet een narcist zoals hij, of zij, doet?"