Kenmerk van het narcisme: seksleven met een narcist. Herken de narcist: hoe was de narcist in bed?
Kenmerk van het narcisme: seksleven met een narcist. Herken de narcist: hoe was de narcist in bed?

Kenmerk van het narcisme: seksleven met een narcist. Herken de narcist: hoe was de narcist in bed?

In bed met een narcist, hoe is de narcist in bed? En hoe was jullie seksleven?

Kenmerk van het narcisme: seksleven met een narcist. Herken de narcist: hoe was de narcist in bed?

In bed met een narcist, hoe is de narcist in bed? En hoe was jullie seksleven? In bed met een narcist en je seksleven met een narcist is herkenbaar aan de overeenkomsten met de 3 fases die binnen iedere relatie met een narcist voorkomen: de idealisatiefase, de devaluatiefase en de vernietigingsfase. Deze drie fases komen voor binnen je seksleven met de narcist. Deze drie fases komen ook voor als in bed ligt met een narcist.

In bed met een narcist. Kenmerk van het narcisme: jullie seksleven

Er is nog iets waaraan we een narcist kunnen herkennen: het seksleven met een narcist: in bed met een narcist. Je komt dit kenmerk van het narcisme vrijwel niet tegen op lijstjes hoe je een narcist herkent, maar jullie seksleven is wel degelijk een kenmerk van het narcisme. Of dacht je dat het al die tijd aan jou lag? Je seksleven met de narcist vertoont overeenkomsten met de 3 fases binnen je narcistische relatie, is je dat wel eens opgevallen? Ik zal je zo uitleggen hoe je jullie seksleven kunt vergelijken met de verschillende fases van jullie narcistische relatie.

Taboe: narcisme en seks

Het zijn nogal taboe onderwerpen: narcisme en seks, maar het is juist heel belangrijk dat we het er toch even over hebben. Het blijkt namelijk dat heel veel slachtoffers en overlevers van narcisme denken dat ze gek zijn, terwijl ze dat absoluut niet zijn! Meestal kom je er pas achter als je een andere relatie krijgt, dat wat er in bed gebeurd met een (verborgen) narcist helemaal niets met jou te maken heeft! Maar dat is wel de boodschap die de narcist aan jou doorgeeft als jullie samen in bed liggen, of niet? 

Seksleven met een narcist: hoe is de narcist in bed?

Met een narcist in bed kan heel passievool zijn, vooral als je een somatische narcist in bed aantreft.

Een narcist in bed kan een teleurstelling zijn, vooral als je een cerebrale narcist in bed aantreft. Beidden kunnen charismatisch zijn, maar de bedprestaties verschillen. Wil je meer weten over de verschillende typen narcisten? Onderaan staat de link naar het ebook in pdf formaat van narcisme kenner Fleur Irene.

Hoe komt het dat je lichaam de narcist wel herkent?

Ondanks dat je zelf misschien niet wist dat je met een narcist te maken had, herkende je lichaam de narcist wel. Je begon (meestal) walging te voelen voor je narcist in bed. Daar is een wetenschappelijke verklaring voor: neuroception. Ons lichaam reageert ergens op eer wij er erg in hebben of ons bewust van zijn, bijvoorbeeld als we bij mensen zijn bij wie we ons niet veilig voelen.

De narcist is overtuigd dat hij, of zij, geweldig is op alle fronten en op elk gebied. Ook in bed. Terwijl de prestaties van een narcist in bed eigenlijk om te huilen is. Er zit geen gevoel in. Ik zal je zo uitleggen hoe het komt dat de narcist zo overtuigd is van zijn, of haar, fantastische bedprestaties.

Misschien leek het in het begin dat er intimiteit was tussen jullie en leek de narcist heel liefdevol. Maar het ging altijd – uiteindelijk – om de narcist en om de behoefte en de wensen van de narcist, of niet? Terwijl, ondanks alle behoefte en wensen van de narcist, de narcist erg passief was in bed. In het begin viel het niet zo op, maar later gaat die passiviteit opvallen.

En regelmatig voelde het aan alsof je met een robot in bed lag, passieloos en bewegingloos. En reageerde je narcist in bed nogal kinderachtig als de narcist niet kreeg waar hij, of zij, naar verlangde? Gaf de narcist je toen een beschamend gevoel?

Gaf de narcist je het gevoel alsof het jouw schuld was? Om vervolgens je helemaal af te kraken en jou de schuld te geven dat jullie seksleven niet meer zo veel voorstelt de laatste tijd? Gaf de narcist je het gevoel alsof jij degene was die passieloos en bewegingloos in bed lag? Als jij degene was met seksissues? Alsof jij aseksueel was? Werd de narcist boos als het in bed niet ging zoals de narcist wenste dat het ging, zonder daar ook iets voor te doen om het te bereiken? 

Projecties en andere negatieve boodschappen van de narcist

Tijdens onze relatie met de narcist heeft de narcist ons heel veel projecties en boodschappen doorgegeven die niet waar zijn, maar die we uiteindelijk wel als waarheid zijn gaan beschouwen. Deze boodschappen van de narcist worden ons ook doorgegeven tijdens intieme momenten met de narcist en tijdens de seks.

Seksleven met een narcist, of de prestaties van de narcist in bed, lopen gelijk op met de verschillende fase van jullie narcistische relatie.

Zie jij een overeenkomst tussen de drie verschillende fases die in iedere narcistische relatie voorkomt en de prestaties van de narcist in bed?

Maar er is iets bijzonders aan het hele verhaal, want de prestaties van de narcist in bed lopen gelijk op met de verschillende fases van jullie narcistische relatie. Als je niet precies weet welke drie fases iedere narcistische relatie heeft, zal ik onderaan een link achterlaten naar de verwijzing van het artikel: De drie fases van iedere narcistische relatie.

De drie fases van een narcistische relatie,die in iedere relatie met een narcist voorkomt, zijn:

Wat zijn de drie fases van een narcistische relatie?

De eerste fase van jullie relatie is de idealisering fase. De narcist draagt je op handen en de narcist idealiseert je.

De tweede fase is de devaluatie fase. Je bent plotseling van de troon gestoten en alles wat je doet doe je fout en alles is jouw schuld. Buitenshuis is de narcist hartelijk, binnenshuis een monster zonder hart of geweten.

De derde fase is de vernietigings fase. De narcist wil je kapot maken.

Om nu een heel lang verhaal kort te houden: zie jij overeenkomsten met de seks met je narcist en de drie fases binnen jullie narcistische relatie? Was de seks in het begin alsof de narcist je op handen droeg (ook al bakte de narcist er vrij weinig van, hij, of zij probeerde er wel wat van te maken), vervolgens werd de seks gedevalueerd en tenslotte was de seks vernietigend en was er geen intimiteit meer tussen jullie omdat je je schaamde en te kijk bent gezet? 

Zou je kunnen stellen dat in de beginfase van jullie relatie de seks schijnbaar “fantastisch” was? Zou je kunnen stellen dat de narcist je een spiegel voorhield en diens werkwijze, om te onderzoeken of je een geschikte prooi was, reflecteerde in jullie sex relatie? Zou je kunnen stellen dat de narcist seks als wapen heeft gebruikt om je binnen te halen? Heeft de narcist seks gebruikt om je voor zich te winnen?

Voor degene die niet bekend zijn met de werkwijze die iedere narcist hanteert en die je kunt herkennen in 8 stappen, zal ik ook deze link hieronder vermelden. Zou je kunnen stellen dat in de beginfase de narcist alles uit de kast hield om het naar je zin te maken?

Lees ook: Hoe herken je de werkwijze van de narcist? Herken de werkwijze van iedere narcist in 8 stappen.

Zou je kunnen stellen dat de tweede fase van jullie relatie de seks duidelijk minder werd? Dacht je dat het kwam omdat jullie kinderen kregen? Omdat je moe was? Omdat je druk was met werk, kinderen, opvoeden, sociale afspraken nalopen, sporten en enz. enz.?

Dit denken namelijk een heleboel slachtoffers van het narcisme: ze geven zichzelf de schuld dat de seks veel minder werd omdat ze dachten dat het aan hen lag, omdat ze moe en uitgeput waren…nee, je was in de tweede fase van jullie narcistische relatie terecht gekomen: de devaluatie fase en deze fase heeft ook zijn weergave in jullie seksrelatie.

De schaamte groeit in deze fase en de narcist eist te veel van je op een gewetenloze manier. Je wordt maar al te vaak onder druk gezet en door middel van manipulatie ga je over op handelingen in bed die je eigenlijk tegen staan. Soms kan het er zelfs wreed aan toe gaan en regelmatig ga je over je eigen grenzen heen. Laat je in geen geval filmen door een narcist, want dat wordt altijd tegen je gebruikt als manipulatiemiddel!

Als je aangeeft waar je zelf behoefte aan hebt tijdens de seks, wordt dat maar al te vaak afgedaan als: “Wat ben jij egoïstisch zeg!”

Ook kunnen narcisten in deze fase van jullie relatie je iedere vorm van intiem zijn onthouden. Vaak om de controle over je te houden, maar ook vaak omdat de narcist meerdere bedpartners heeft.

Ontdek je dat de narcist meerdere bedpartners heeft, dan zal de narcist tegen je zeggen: “Had je maar x, y of z moeten doen in bed, dan had ik niet vreemd hoeven te gaan!”

Lees ook: Wat alle narcisten zeggen.

Walging in bed: je lichaam en je geest herkende de narcist voordat jij dat deed: neuroception.

Overigens, voor alle duidelijkheid, deze tweede fase binnen jullie seks relatie hoeft niet per se te komen door negatieve boodschappen van de narcist, het kan heel goed zelfs uit jezelf komen! Je narcist wil wel, maar jij voelt de behoefte niet. Je moet er zelfs niet aan denken!

Dat is waarom je denkt dat het komt omdat je moe bent omdat je het zo druk hebt. Of zou het komen dat je lichaam probeert je een boodschap door te geven? Als ik je zeg dat ik walging heb gevoeld, komt het je dan bekend voor? (Ik wist toen nog niet dat ik met een narcist te maken had!) Weet je hoe dat komt of hoe die walging ontstaat? Ik denk dat het vooral voor hoogsensitieve personen heel bekend voorkomt, maar ik vermoed dat er ook mensen zijn die niet hoogsensitief zijn die dit toch herkennen: je lichaam heeft al die tijd aangevoeld dat de sex tussen jullie eenrichtingsverkeer was.

Het draaide uitsluitend om de narcist en de behoefte van de narcist. Het ging niet om jou. Het ging nooit om jou. Je lichaam heeft dat al die tijd aangevoeld en geeft je nu seintjes af waardoor je walging en weerzien voelde als het op seks aankomt. Voor jou hoefde het allemaal niet meer. Vandaar dat je aangaf dat je moe was. 

Niet iedereen heeft walging gevoeld, dat is ook mede afhankelijk of je hoogsensitief bent. Ook kun je zo sterk gericht zijn geweest op de projecties van de narcist, dat je niet (of onvoldoende) geluisterd hebt naar je eigen lichaam.

Toch bestaat er een wetenschappelijke verklaring voor het gevoel van walging in bed met een narcist, toen je nog niet wist dat het om een narcist ging: neuroception. Ons lichaam reageert voordat wij ons bewust zijn van het gevaar. Neuroception ontstaat als we bij mensen zijn bij wie we ons niet veilig voelen, terwijl we ons daar niet bewust van zijn. Je lichaam waarschuwt je voor het gevaar!

In bed met een narcist: Prima seksleven met een narcist! He?

Er zijn zelfs partners van narcisten die eigenlijk wel vinden dat hun seksleven prima is. In bed met een narcist bevalt ze wel! He? Hoe kan dat en hoe zit dat dan? Narcisten kunnen inderdaad heel prestatiegericht zijn, vooral als het om een somatische narcist (een narcist die sterk gericht is op het uiterlijk en kan opscheppen over diens bedprestaties) gaat, kunnen de bedprestaties van deze narcist zelfs heel behoorlijk zijn. Het blijft vaak eenrichtingsverkeer en meestal ook gevoelloos. Een celebrale narcist (een narcist die dol is op diens eigen brein en het moet hebben van diens kennis) bakt over het algemeen vrij weinig van in bed of deze narcist moet zich hebben ingelezen.

Ook codependenten hebben vaak geen walging gevoeld in bed, omdat zij zo gericht zijn op de ander en in het vervullen van de behoefte van de ander.

Meestal voelen de bedpartners van een narcist zich leeg en onvervuld. Een emotionele band ontbreekt.

Hoe komt het toch dat de narcist denkt dat hij geweldig is in bed?

Waarom gedragen narcisten zich zoals zij zich gedragen? Ook in bed? Een laag of sterk wisselend minderwaardigheid, onzekerheid en kwetsbaar gevoel van eigenwaarde vormt de kern van de problemen van de narcist. Veel gedrag van de narcist  is erop gericht om dit niet te hoeven voelen. Waardoor er een gebrek aan wederkerigheid ontstaat binnen relaties met anderen.  Ook een gebrek aan werderkerigheid in bed.

Om hun minderwaardigheid, onzekerheid en kwetsbaar gevoel van eigenwaarde te verbergen, voor zowel zichzelf als voor de buitenwereld, blazen narcisten zich op, waardoor zij zich de moeite waard vinden om vervolgens van anderen te verlangen dat ze hen bewonderen. Ook in bed. De meeste narcisten leven in de volle overtuiging dat ze onweerstaanbaar zijn in bed en dat hun bedpartner maar al te graag bereid is om aan hun fantasieën te voldoen.

Dit is overigens een reden waarom narcisten zo slecht om kunnen gaan met kritiek, krenking en met afwijzing. Ook in bed. Kritiek of afwijzing van anderen triggert hun gevoelens van minderwaardigheid, onzekerheid en kwetsbaar gevoel van eigenwaarde. Het is alsof je door kritiek te leveren op de narcist te dicht bij komt bij zaken die de narcist juist angstvallig verborgen wenst te houden voor zichzelf en voor de buitenwereld.

Narcisten kunnen buitensporig woedend reageren op iemand die kritiek levert op hun gedrag of geleverde prestaties. Door zich woedend te uiten, onderdrukken ze direct hun onzekerheid.

Dit geldt ook voor intieme (liefdes) relaties. Liefde en liefdevol voor elkaar zijn binnen een relatie betekent dat je je klein en kwetsbaar mag opstellen. Dat kan een narcist simpelweg niet voor elkaar krijgen, want dan valt zijn masker van grootsheid weg. Dit is waarom een narcist zo liefdeloos te werk gaat in bed en geen idee heeft dat wat hij, of zij, doet in bed, niets met liefde bedrijven te maken heeft.

Lees ook: Verklaring narcistisch gedrag en narcistisch gedrag uitgelegd.

Meer weten over narcisten herkennen?

Wil je meer weten over het thema narcisten herkennen? Neem dan een kijkje bij het ebook in pdf van narcisme kenner Fleur Irene: Herken de narcist. Narcisme en narcistische misbruik herkennen. (Ook via Amazon verkrijgbaar als boek (paperback) en als Kindle.)

Afbeelding van S. Hermann & F. Richter via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Kenmerk van het narcisme: seksleven met een narcist. Herken de narcist: hoe was de narcist in bed?
Kenmerk van het narcisme: seksleven met een narcist. Herken de narcist: hoe was de narcist in bed?