Kan een narcist veranderen? Door jou, door een nieuwe relatie of door de narcist zelf?
Kan een narcist veranderen? Door jou, door een nieuwe relatie of door de narcist zelf?

Kan een narcist veranderen? Door jou, door een nieuwe relatie of door de narcist zelf?

Kan een narcist veranderen is een vraag die ik regelmatig ontvang. Er zijn twee antwoorden: ja en nee, aangezien het afhankelijk is wie de vraag stelt: jij of door de narcist zelf.

Kan een narcist veranderen door jou?

Nee.

Kan de narcist veranderen door een nieuwe relatie?

Nee.

Kan een narcist veranderen door zichzelf?

Ja. Als de narcist echt wil en de behoefte tot verandering voelt. (Met behulp van therapie.) Anders: nee.

Laten we er dieper op in gaan en beginnen met de eerste 2 vragen: “Kan een narcist veranderen door jou?” en: “Kan de narcist veranderen door een nieuwe relatie?” Want het klinkt zo akelig dat “nee” antwoord. Het klinkt zo definitief, alsof niets meer mogelijk is. Zijn er misschien nog mogelijkheden of moeten we onze kennis over het narcisme wat gaan bijspijkeren? “Waarom kan een narcist niet veranderen door jou? Of door een nieuwe relatie?”

Waarom kan een narcist niet veranderen door jou? Of door een nieuwe relatie?

Dit artikel is online verwijdert omdat het is verwerkt in het e-book: Herken de narcist. Het volledige artikel is terug te lezen in het vernieuwde en herschreven e-book: Herken de narcist, herken het narcisme, herken het narcistisch misbruik, herken NPS en herken de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Narcisten kunnen niet bestaan of overleven zonder de aandacht en energie van anderen.

Hoe ontstaat narcisme?

Waarom trekken narcisten aan en stoten ze hard af?

Narcisme is…tegenstrijdig en gekmakend gedrag, maar waarom eigenlijk?

Wat is het wat de narcist van je wil….?

Hoe krijgt de narcist het voor elkaar dat hij kan bestaan en overleven?

Begrijp je het? De narcist heeft geen enkel voordeel om te veranderen voor je. In tegendeel: waar moet hij dan zijn voeding vandaan gaan halen?

Als de narcist “verandert” in wat moet een narcist veranderen dan? Uitsluitend door het nare en gekmakende gedrag kan een narcist bestaan of overleven. Niemand kan een narcist veranderen naar een “oké persoonlijkheid,” want dan sterft de narcist.

Mensen veranderen pas als er een voordeel uit te halen valt.

Iemand gaat pas veranderen, als er een voordeel te behalen valt. En dat geldt ook voor narcisten.

Narcisten kunnen niet veranderen, want hun werkwijze is de manier om aan voeding te komen!

Welk voordeel heeft de narcist als hij gaat veranderen? Hij gaat dood als hij verandert en dat wil hij niet! Hoe moet hij aan voeding komen als hij verandert? Hij kan niet overleven als hij moet veranderen en dat wil hij niet! Hij kan niet bestaan als hij moet veranderen en dat wil hij niet!

En de 2de vraag:

Kan de narcist veranderen door zichzelf? Met behulp van therapie?

En zo komen we op de tweede vraag uit: kan de narcist veranderen door zichzelf als hij zelf wil? Ja!

En dat is een verrassend antwoord, maar wel helemaal waar: uitsluitend en enkel en alleen als de narcist zelf de drang voelt om te gaan veranderen, lukt het de narcist. Uitsluitend als de narcist zelf doordrongen is van het feit dat deze moet gaan veranderen, bestaat er een kans van slagen! De therapeut met wie de narcist gaat samenwerken moet sterk in diens schoenen staan en het zal ook geen makkelijke opgave zijn.

Een goed Nederlands voorbeeld is: Martin Appelo, die op een gegeven moment een ingeving kreeg: “Dit komt niet door anderen, dit wordt niet door anderen veroorzaakt, het komt door mij.” Hij realiseerde zich dit voor het eerst toen hij 37 was en net vader was geworden.

Relatieproblemen

Hij noemt het narcisme een “Relatieprobleem,” en ik denk dat iedereen die op een of andere manier een relatie heeft met een narcist, dat kan beamen. Alhoewel het eigenlijk wel een stuk verder gaat dan relatieproblemen, het is ernstiger.

Een internationaal goed voorbeeld van een narcist die besefte dat hij narcistisch is en daar iets aan moest veranderen is Sam Vaknin.

Het boek van Martin Appelo: “Een spiegel voor narcisten,” kan een eerste stap zijn voor narcisten die ondersteuning zoeken en op zoek zijn naar antwoorden. De auteur is zelf narcistisch.

Een vraag waar ik mee worstel is: “Waar haalt deze veranderde narcist diens voedsel vandaan?”

Kan de narcist gedwongen worden tegen zijn wil in om te veranderen? Met behulp van therapie?

En zo komen we bij de laatste vraag: kan een narcist veranderen als deze gedwongen wordt om te veranderen? Met behulp van therapie?

Nee!

Zoals Sam Vaknin schrijft over dit onderwerp:

“Narcisten voelen zich superieur aan de therapeut. Narcisten weten zelf altijd het beste. Therapiesessies zijn een waar slachtveld als een narcist gedwongen wordt om in therapie te gaan. De narcist is ongeïnteresseerd, afstandelijk, vijandelijk en walgt van zowel de sessie als van de therapeut. De narcist voelt zich enorm beledigd. Iedere toespeling op de gebreken van zijn persoonlijkheid of gedrag kan de narcist niet accepteren. Narcisten moeten dramatiseren om zich waardig en bijzonder te voelen: “Liever bijzonder, dan er niet te zijn!” Sam Vaknin. “

De vraag is: als een narcist verandert uit vrije wil, is dat dan tijdelijk of blijvend?

Weinig narcisten zullen zich realiseren of beseffen dat er iets scheelt aan hen. Laat staan dat ze hulp gaan zoeken. Of willen veranderen. Het gaat dan ook om zeer kleine aantallen die bereid zijn om op zoek te gaan naar hulp. Hulde voor hen! In alle eerlijkheid, in al die jaren dat ik me bezighoud met narcisme heeft slechts 1 contact met me opgezocht om informatie in te winnen of een narcist kan veranderen. Of het hem uiteindelijk gelukt is, weet ik niet.

Toch vraag ik me in alle ernst af: als een narcist verandert, is dat dan tijdelijk? Want Martin Appelo heeft meerdere boeken geschreven, waaronder ook: “Waarom veranderen (meestal) mislukt.”

Dit artikel is online verwijdert omdat het is verwerkt in het e-book: Herken de narcist. Het volledige artikel is terug te lezen in het vernieuwde en herschreven e-book: Herken de narcist, herken het narcisme, herken het narcistisch misbruik, herken NPS en herken de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Afbeelding van Tumisu via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Kan een narcist veranderen? Door jou, door een nieuwe relatie of door de narcist zelf?
Kan een narcist veranderen? Door jou, door een nieuwe relatie of door zichzelf?