
Jeugdtrauma: als je als kind met emotioneel en narcistisch misbruik te maken had.
Kenmerk jeugdtrauma
Een kenmerk van jeugdtrauma is: altijd stoeien met het thema: veiligheid versus onveiligheid. Gevoelens van veiligheid versus onveiligheid. Plekken en situaties van veiligheid versus onveiligheid.
Hoe herken je jeugdtrauma?
Als je eenmaal volwassen bent, blijft het een heel groot thema in je leven: veiligheid versus onveiligheid. Je bent gespitst op (mogelijk) gevaar en op dreiging. Je bent op je hoede, constant en overal. Je herkent gevaar en dreiging veel sneller dan degene die geen jeugdtrauma hebben.
Als HSP ben je in staat om subtiele veranderingen waar te nemen. Subtiel genoeg om dreigend gevaar te herkennen. Zelfs als iedereen om je heen nog niets waarneemt. Door de combinatie van je jeugdtrauma en je gevoeligheid. “weet” of “voel” je of je ergens veilig bent, of niet. Hierdoor “scan” je voortdurend je omgeving af. Door je jeugdtrauma zullen vele plekken en situaties voor jou als niet veilig aangemerkt worden.
Als je als kind bent opgegroeid binnen de dynamiek van een narcistisch gezin, dan is je zenuwstelsel nog niet volgroeid. Alles van toen, alle drama´s en alle andere nare dingen, was TE overweldigend voor je.
Waarom voelt het trauma nu erger aan dan toen je klein was?
Het trauma van vroeger komt in alle hevigheid terug. Waarom? Omdat je als volwassene de beschikking hebt over een volgroeid zenuwstelsel. De sleutel van herstel ligt dan ook verborgen in en rond je zenuwstelsel. Je zenuwstelsel is een belangrijk onderwerp als het je niet lukt te herstellen van jeugdtrauma en van narcisme.
Je zou kunnen stellen dat door je volgroeide zenuwstelsel van nu, het trauma van vroeger met je zenuwstelsel is meegegroeid. Met andere woorden: je trauma is gegroeid, in omvang en in sterkte toegenomen, voelt erger en zwaarder aan dan vroeger.
Waarom gaat helen van narcisme en van jeugdtrauma zo langzaam?
Je heelt net zo snel als het langzaamste deeltje in je lichaam, hersenen, ziel en energetisch lichaam dat kan helen. De ketting is zo sterk als het zwakste schakel. En dat geld ook voor je helingsproces: het gaat net zo snel – of langzaam – als het langzaamste deeltje.
Helen en herstellen van jeugdtrauma is overigens echt een loodzware en bijzonder moeilijk en ingewikkeld proces – niet onmogelijk! – maar wel verdomd heftig! Herken je bijvoorbeeld iets in je huidige leven, dat je – onbewust! – doet herinneren aan vroeger? Dan schiet je direct in je overlevingsmodus!
Overlevingsmodus
Vooral wij HSP en HSE hebben een gevoelig zenuwstelsel maar ook gevoelige zintuigen. Via de zintuigen komen die herkenningen naar binnen en gaan via het zenustelsel naar de hersenen. De hersenen geven direct de opdracht tot: overleven! En zo schieten wij in de overlevingsmodus.
Leven in een prikkelarme omgeving, is gewoon een must! Zodat we regelmatig onze batterij kunnen opladen en dus ervoor zorgen dat onze zintuigen en zenuwstelsel niet overbelast raken.
Triggers komen via de zintuigen naar binnen!
Stel, je bent opgegroeid met ouders die altijd ruzie maakten in de keuken. Alle geluiden uit een keuken kunnen je NU direct terugbrengen naar je trauma en dus je in een overlevingsmodus brengen. Mogelijk sta je met enkele vrienden of vriendinnen in de keuken een hapje of drankje te doen. Plotseling “hoor” je iets, “ruik” je iets, “zie” je iets of “voel” je iets, dat werkt als een trigger! Een trigger dat je direct terugbrengt naar je trauma, naar je angst en naar je stress. Terwijl je vrienden en je vriendinnen je aanstaren en niet begrijpen wat er nu net met je gebeurd is. Jij waarschijnlijk ook niet.
Geluid
Door het geluid in de keuken, of door de geur, of door iets te zien, voel je niet meer veilig. En daar ben je weer aan het stoeien met het trauma thema: veiligheid versus onveiligheid. Je voelt je niet veilig in de keuken, terwijl je “weet” dat het onzin is om je niet veilig te voelen! Het is zelfs hartstikke gezellig met je vrienden of vriendinnen. Tja, maar maak dat je emotionele hersenen maar wijs!
Trigger geur
Ook kan een geur, die je opvangt als je buiten bent, als een trigger werken. Mogelijk ben je niet eens bewust van het opvangen van de geur, maar je hersenen herkennen het direct! Het is de geur die gekoppeld is aan “gevaar,” “dreiging,” en aan “onveiligheid,” waardoor je direct in een overlevingsstand schiet.
Je reukorgaan staat in directe verbinding met de hersenen. In de hersenen maken het limbisch systeem en het emotionele brein, er direct een emotionele beleving van.
De worsteling als je een jeugdtrauma hebt…
Fysiek, emotioneel, energetisch blijf je als volwassenen worstelen met deze thema´s: veilig, veiligheid, onveilig, gevaar en dreiging. Via de zintuigen komen triggers naar binnen. Als HSP komen de triggers harder binnen. Dankzij je gevoelige zenuwstelsel doet het je overweldigen.
Vroeger als kind was je verbonden, maar niet beschermd. Je was verbonden met de narcistische ouder, maar je voelde je niet beschermd. Je was mogelijk verbonden met de verslaafde ouder, maar niet beschermd. Je was verbonden met de ouder die je verwaarloosde, maar niet beschermd.
Je bent ontwijkend gehecht of juist angstig onveiligheid gehecht. En dat breng je mee binnen alle relaties die je aangaat met anderen. Zowel op je werk, op de sportschool, op de buurtclub als met alle privérelaties.
Wat helpt?
Bewustwording helpt om te herstellen. Bewustwording is de eerste stap tot herstel. Bewustwording dat we NU exact dezelfde relaties hebben met anderen als dat we vroeger hadden thuis met onze ouders. Ondersteuning en begrip van lotgenoten in een veilige omgeving is een tweede stap. Die veilige omgeving hoop ik je te bieden binnen mijn besloten facebookgroep: “Contact met lotgenoten en gelijkgestemden, speciaal voor HSP.”
Om je gevoelige zenuwstelsel en zintuigen te beschermen tegen prikkels en triggers van buitenaf, is een HSP levensstijl aannemen, een aboslute must! Hierdoor zullen je hersenen minder snel gevoelig reageren op triggers die via je zintuigen naar binnen komen. Bovendien, een HSP levensstijl is een levensstijl dat je veel beter bestand maakt tegen het narcisme!
Om het gevoel van veiligheid binnen deze groep hoog te houden, stel ik je 2 vragen om te beantwoorden. Vervolgens vraag ik je de groepsregels te accepteren. En als je een overduidelijk HSP-profiel hebt, laat ik je toe. Grijze en anonieme profielen, worden NIET toegelaten!
Als je als kind met verborgen emotioneel en narcistisch misbruik te maken had
Wil je meer weten over: ”Als je als kind met verborgen emotioneel en met narcistisch misbruik te maken had?” Dit is het vierde hoofdstuk van het ebook: “Emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld, de naakte waarheid van verborgen misbruik achter gesloten deuren.”
Meer weten over emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld? En heb je behoefte aan het lezen van ervaringsverhalen? Verhalen van andere slachtoffers en lotgenoten? Neem dan nu een kijkje bij het nieuwste ebook van Fleur Irene: “Emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld, de naakte waarheid over verborgen misbruik achter gesloten deuren!”
Afbeelding van lisa runnels via Pixabay
Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.
Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.
Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.
Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!