Is het een goed idee om de partner van een narcist te waarschuwen over narcisme?
Is het een goed idee om de partner van een narcist te waarschuwen over narcisme?

Is het een goed idee om de partner van een narcist te waarschuwen over narcisme?

Je dochter heeft een nieuwe relatie. Of je geliefde en gewaardeerde collega. Of je neef. Of je lover. Of je ex. En hoe blij en verliefd jij je dochter, collega, je neef, je lover of je ex ook ziet, je twijfelt enorm aan deze nieuwe liefde!

Of je bent zelf een ex van een narcist en je wil dolgraag de nieuwe liefde van de narcist waarschuwen. Is het een goed idee om de partner van een narcist te waarschuwen over narcisme?

Lees ook: Als de partner van een narcist een pronkstuk is en dient als trofee: de trophy wife of husband.

Is de nieuwe liefde een narcist?

Vermoed je dat het (mogelijk) om een narcist of om een destructief persoon gaat? Is de nieuwe liefde te goed om waar te zijn, maar klopt er ergens iets niet?

Lees ook: Kenmerken ongezonde, destructieve en toxische relatie: de rode vlaggen. Heb je met een narcist te maken?

Wat moet je doen?

Want je wil niets liever dan je dochter, je collega, je neef, je lover of je ex waarschuwen! Maar denk je dat dat verstandig is? Denk je dat – als degene verliefd is – naar je luistert? Denk je dat degene iets van je wil aannemen over deze nieuwe liefde? Nee, ik denk het ook niet.

Erger nog: hier zit de narcist op te wachten dat jij je met de relatie gaat bemoeien. De narcist wil niets liever dan diens prooi te isoleren. Isoleren van familie en vrienden. Isoleren zodat de prooi alleen komt te staan en geen steun meer ontvangt. Dan kan de narcist namelijk diens goddelijke gang gaan.

Want weet je wat er gaat gebeuren zodra jij je dochter, je collega, je neef, je lover of je ex wil waarschuwen?

  1. Je dochter, je collega, je neef, je lover of je ex is verliefd en gelooft je niet,
  2. Ze nemen hun narcist in bescherming omdat ze veel van hun narcist houden,
  3. Je dringt aan,
  4. Er ontstaat een kille gespannen sfeer en mogelijk ontstaat er zelfs ruzie,
  5. Na jullie gesprek gaat de dochter, collega, neef, lover of je ex naar hun narcist en vertellen het hele verhaal,
  6. De narcist geniet in stilte,
  7. Door middel van manipulatietechnieken gaat de narcist er direct voor zorgen dat de dochter, collega, neef, lover of je ex met je breekt, zodat jullie niet langer meer contact met elkaar hebben.

En mogelijk uit angst, bang voor wat er mogelijk gebeuren gaat, zal de dochter, collega, neef, lover of ex geen contact meer met je willen.

Waarom werkt waarschuwen niet?

Omdat ze volledig in de ban zijn van de narcist. Ze zijn allemaal gemanipuleerd door de narcist. De werkwijze van iedere narcist om hun prooien te vangen, is zo sluw, doortrapt en uitgekookt dat niemand meer in staat is om de waarheid te zien. Zolang slachtoffers van narcisten van hun narcist houden of nog verliefd op ze zijn, is de kans te groot aanwezig dat je ze kwijtraakt aan de narcist.

Lees ook: Hoe herken je de werkwijze van een narcist? Hoe gaat een narcist te werk? Herken de werkwijze van iedere narcist in 8 stappen.

Heeft het zin om het over narcisme te hebben?

Ga maar bij jezelf na: stel je bent verliefd en een dierbare van je komt langs om te vertellen dat je nieuwe liefde in je leven een narcist is. Zou jij dat geloven? Of zou je denken dat je dierbare gek is geworden?

Iemand overtuigen van diens ongelijk

Iemand overtuigen van hun ongelijk, terwijl ze nog compleet in de ban en onder invloed van de narcist zijn, is vrijwel onmogelijk. Als iemand een beeld heeft gevormd over een ander, is het bijzonder lastig om deze persoon te overtuigen van diens ongelijk zonder dat daar ruzie door ontstaat. Gaan drammen werkt averechts en kan zelfs een breuk tussen jullie veroorzaken.

Onderliggende drijfveren van de persoon die in de ban is van de narcist maken dat deze bij diens standpunt blijft. De behoefte aan liefde en aandacht is zo groot aanwezig en de narcist is degene die schijnbaar voldoet aan deze behoefte. De narcist lijkt een goed persoon en zeker voor degene die codependent of relatieverslaafd zijn zijn de onderliggende drijfveren sterker.

Lees ook: Ongezonde relatie patronen aanpakken zodat je niet langer aantrekkelijk bent voor narcisten of andere destructieve personen.

Behalve dat, iemand overtuigen van hun ongelijk, terwijl ze opgesloten zitten in hun gelijk, luisteren niet naar je. Ze horen je wel, maar luisteren niet.

Iemand overtuigen van hun ongelijk, terwijl ze zelf zijn opgegroeid binnen de dynamiek van een narcistisch gezin, is helemaal lastig: alles wat ze in hun jeugd hebben meegemaakt was niet normaal. Maar niemand heeft ze ooit geleerd dat het ook anders kan. Wat ze nu op dit moment hebben met hun narcist, is niets anders voor ze dan zich “thuis” voelen.

Lees ook: Volwassen kind van een narcistische ouder. Ben je opgegroeid binnen de dynamiek van een narcistisch gezin?

Wat moet je dan wel doen?

Duidelijk maken dat je heel veel geeft en houdt om je dochter, collega, neef of je ex,

Duidelijk maken dat ze altijd welkom is, dat de deur altijd wagenwijd voor ze openstaan en dat ze altijd langs mogen komen, op welk tijdstip dan ook,

Dat wat er gebeurt; je altijd trots zal zijn op je dochter, collega, neef, lover of je ex,

Tussen neus en lippen eens vraagt of ze weten hoe manipulatie werkt en of ze in staat zijn om manipulatie te herkennen.

Stimuleren dat ze altijd financieel onafhankelijk blijven.

Lees ook: Voorlichting over narcisme is noodzakelijk, ook aan kinderen!

Gooi een balletje op en kijk hoe iemand reageert eer je begint over “narcisme van de narcist” en over het “gekmakende gedrag,” van de narcist.

Heb het niet direct over “narcisme” als je iemand probeert te waarschuwen voor deze stoornis. Het is niet fijn om met de neus op de feiten gedrukt te worden zonder een zorgvuldig uitgekozen route: een route om iemand voor te bereiden dat deze mogelijk met een narcist samenwoont.

Begin met een balletje op te gooien en heb het over manipulatie (iedere narcist manipuleert) of begin een algemeen gesprek over persoonlijkheidsstoornissen en vraag aan degene wat deze zelf denkt als hij of zij over persoonlijkheidsstoornissen denkt. Neem een aanloopje en zo nodig heb je enkele gesprekken nodig eer je het daadwerkelijk over de kenmerken van narcisme gaat hebben en hoopt dat bij degene die je zo graag wil waarschuwen het kwartje valt.

Gaat het om een narcist, of niet?

Het is bijzonder moeilijk om een juiste diagnose te stellen, vooral als het om een afwezige derde persoon gaat. Ook voor wetenschappers en andere ervaringsdeskundige is het een helse worsteling om accuraat te zijn tijdens het vaststellen of iemand een narcist is, of niet.

Wat belangrijk is om te onthouden: iedere narcist of iedereen die destructief is, heeft 1 ding gemeen: ze manipuleren. Ze manipuleren als de beste en ze zouden er allemaal een Oscar voor moeten krijgen: zo goed zijn ze!

Lees ook: Verschillende hersenspelletjes van de narcist d.m.v. manipulatie, een overzicht.

Zodra je dochter, collega, neef, lover of je ex door gaat krijgen wat manipulatie is, hoe manipulatie werkt en hoe ze manipulatie herkennen, zullen als vanzelf hun ogen vroeg of laat opengaan. Tegenwoordig is er zo veel te vinden over het narcisme op internet, dat ze zelf het sommetje kunnen gaan maken in de toekomst en uitkomen op: narcisme.

Dan is het fijn dat de relatie tussen jullie tweeën nog goed is en weet je dochter, je vader, collega, neef, lover of je ex dat er een mogelijkheid is om te ontsnappen aan de narcist, omdat ze weten dat ze bij jou terecht kunnen.

Lees ook: Herken de narcist.

Afbeelding van 13smok via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us: