Is het contact verbreken met een narcistische ouder een optie?
Is het contact verbreken met een narcistische ouder een optie?

Is het contact verbreken met een narcistische ouder een optie?

In deze blog bespreken we hoe het verbreken van contact met een narcistische ouder een optie kan zijn voor volwassen kinderen. Volwassen kinderen die jarenlang emotioneel misbruik hebben meegemaakt. Deze blog verwijst naar een hoofdstuk uit het ebook Emotioneel misbruik,over: Is het contact verbreken met een narcistische ouder een optie? Is het contact verbreken met je narcistische moeder een optie? Of met je narcistische vader?

De auteur van het ebook: Emotioneel misbruik, beschrijft hoe narcistische ouders de behoeften en wensen van hun kinderen systematisch negeren. Als deze kinderen volwassen worden en een gesprek aangaan met hun narcistische ouder, is het schokkend hoe de narcistische ouder hun gedrag ontkennen en geen verantwoordelijkheid nemen. Dit leidt tot diepere en intensere emotionele wonden bij het volwassen kind, die blijven groeien. Het is alsof de narcistische ouder zout in de wonden van het eigen kind wrijft.

Het verbreken van contact met een narcistische ouder

Het verbreken van contact met een narcistische ouder is voor sommige volwassen kinderen een enorme worsteling. Hsp’ers kunnen hierbij extra problemen ervaren vanwege hun gevoeligheid en loyaliteit naar de familie. Anderen hebben er echter geen moeite mee om het contact te verbreken. Ze ervaren en voelen opluchting. Een zucht van verlichting. Voor de meeste Hsp’ers is het echter niet zo zwart-wit en blijft het een innerlijk conflict.

Wat een diepe indruk maakt het op het kleine kind, als het merkt dat de sfeer verandert als de voordeur gesloten is. Zodra er geen anderen waren, zodra de buitenwereld buitengesloten werd, begon de verborgen oorlogsvoering en het emotioneel misbruik. De spanning die het opriep. Het leven in angst. Het is traumatisch te ervaren dat je eigen vader, of moeder, je negeert en je niet wil.

Als de grens bereikt is en het tijd is om voor jezelf te kiezen

Op een gegeven moment kan er een grens worden bereikt waarbij het tijd is om voor jezelf te kiezen. Het verlangen naar rust en harmonie, in plaats van conflict en zelfverraad, wordt sterker. Het innerlijke kind kan echter angstig zijn om helemaal alleen te zijn. Het verbreken van contact met de narcistische ouder kan leiden tot afscheid van de hele familie.

Verbreken van contact met de bloedeigen ouders is onnatuurlijk

De auteur van het ebook: Emotioneel misbruik, erkent dat het verbreken van contact met bloedeigen ouders voor velen onnatuurlijk voelt. Het voelde echter net zo onnatuurlijk aan toen de ouders het kind afstootte en het kind in diens behoefte negeerde. Alleen mensen met een stoornis kunnen dit hun eigen kind aandoen.

Proces

Het contact verbreken met een ouder is niet iets wat je zomaar eventjes doet. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Veel nadenken en wikken en wegen. Wat zijn de voordelen? En wat zijn de nadelen?

Wat kan een voorlopige tussenoplossing zijn?

Afstand nemen en het contact verminderen is vaak een voorlopige oplossing. Niet altijd ideaal, maar beter dan radicaal het contact verbreken. Naarmate je ouder wordt als HSP, reageer je gevoeliger op externe prikkels. Hierdoor heb je minder behoefte aan sociale evenementen met de familie. Vooral als de familie toxisch is en het je teveel energie kost. Vooral aangezien je voortdurend getriggerd wordt en alle traumatische herinneringen opnieuw herbeleefd. Dat is zowel voor je gezondheid als welzijn niet goed voor je.

Het bezoeken van jubileumverjaardagen kan een compromis zijn. Er zijn vaak andere mensen aanwezig zijn die geen familieleden zijn en de sfeer positiever kan zijn. Je ziet ze veel minder en toch houd je contact.

De juiste keuze!

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen zijn eigen unieke situatie heeft. Er bestaan geen pasklare oplossing is op de vraag: Is het contact verbreken met je narcistische ouder een optie? Uiteindelijk is het maken van de juiste keuze en wat het beste is voor jezelf het belangrijkste. Die juiste keuze kan pijnlijk en heel verdrietig zijn. De juiste keuze is een bevrijding!

Emotioneel misbruik

Heb je behoefte aan meer informatie over het volgende onderwerp? Is het contact verbreken met een narcistische ouder een optie voor je als volwassen kind na jarenlang emotioneel misbruik, manipulatie en gaslighting? Lees dan het ebook in pdf formaat van Fleur Irene: Emotioneel misbruik.

Enkele honderden lezers gingen je voor en kochten het ebook: Emotioneel misbruik, nadat ze jaren in hun eentje eenzaam worstelde over het thema: narcistsche ouders. De verhalen van de lotgenoten zorgen voor heel veel (h)erkenning! Je bent niet de enige! Een 5 sterren ebook!

Afbeelding van Dorothe via Pixabay

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Je bekijkt nu Is het contact verbreken met een narcistische ouder een optie?
Is het contact verbreken met een narcistische ouder een optie?