In de ban van een narcist, wat kan je doen en wat is de oorzaak dat je zo afhankelijk werd van het narcisme van een narcist?
In de ban van een narcist, wat kan je doen en wat is de oorzaak dat je zo afhankelijk werd van het narcisme van een narcist?

In de ban van een narcist, wat kan je doen en wat is de oorzaak dat je zo afhankelijk werd van het narcisme van een narcist?

Als iedereen in zijn of haar eigen kracht ging staan, zichzelf sterk en krachtig ging maken – ook op emotioneel en op mentaal gebied! – en een houding zou hebben: “Als je mijn grenzen, mijn normen en waarden niet respecteert, dan mag je weggaan,” dan zouden narcisten niemand meer hebben om mee om te gaan. Dan zou jij niet in de ban raken van een narcist, maar zo simpel ligt het helaas niet, of toch wel? Want, hoe kon het gebeuren dat jij, zo´n leuk mens, zo in de ban kon raken van een iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis? Hoe kon je jezelf zo kwijtraken?

In de ban van een narcist

Afgelopen week ben ik na een paar weken vakantie weer aan de slag gegaan en het verbaast me iedere keer weer opnieuw hoe narcisten het toch voor elkaar krijgen dat hun slachtoffers zo in de ban raken van het narcisme en zo uitgeput en aan het eind van hun Latijn zijn!

Ze zijn op, kapot en hebben een groot gebrek aan energie. Ze kunnen amper nog voor zichzelf zorgen, laat staan het narcisme in hun leven verslaan. En ze hebben alles gegeven binnen hun relatie met de narcist, ook hun spaargeld, hun huizen, hun welzijn en hun gezondheid. Pas veel te laat ontdekten ze tot hun afschuw dat ze met een narcist te maken hebben…

Mentaal zijn ze er ook slecht aan toe en dat is geen wonder! Je hersenen volgen je lichaam. En als je niet goed voor je lichaam zorgt, ga je op mentaal gebied ook achteruit. Goede voeding, dat alle tekorten aan voedingsstoffen in je lichaam herstelt na alle stress, is niet alleen belangrijk om je lichaam en alle lichamelijke functies goed uit te voeren, goede voeding is ook voedsel voor je brein!

Ook anderen om je heen raken in de ban van de narcist

Niet alleen zijzelf zijn in de ban van de narcist, ook iedereen om hen heen raken onder de indruk van de narcist. Positief of negatief onder de indruk van de narcist. Er zijn altijd mensen zijn die narcisten fan-tas-tisch vinden en er zijn ook altijd mensen die narcisten af-schu-we-lijk vinden!

Niet alleen jij, maar iedereen om je heen wordt gemanipuleerd en gehersenspoeld door de narcist. Narcisten zijn altijd op zoeken naar nieuwe zieltjes, die in aanmerking komen om een “voorraadkast” aan energie en aandacht voor de narcist te zijn. Narcisten kunnen niet bestaan of overleven zonder jouw voeding en ze zijn AL-TIJD op zoek naar nieuwe “voorraadkasten.” Jij en alle anderen die in de ban zijn geraakt van een narcist, zijn niets anders dan “voorraadkasten.” Het maakt niet uit met welk type narcist je te maken hebt! Wereldwijd zien narcisten hun slachtoffers als 1 ding: een voorraadkast. En niets anders. Hoe meer “voorraadkasten” een narcist heeft, hoe beter! Dat is een garantie van het bestaan van de narcist, dat is een garantie dat de narcist voorlopig kan overleven.

Wat moet je doen als je in de ban van een narcist bent?

Als je met narcisme te maken hebt, is het belangrijk dat je in balans bent en een evenwichtig persoon bent. Als je moeder, of vader, bent is het noodzakelijk dat je in balans en in evenwicht bent. Beschik je over ruim voldoende veerkracht? Je moet bestand zijn tegen alle stress die de narcist je bezorgt! Maar je moet ook bestand zijn tegen alle prikkels van buitenaf.

Narcisme gaat in je kop, in je hoofd en in je gedachten zitten. Al die jaren dat je samen was met de narcist, was je gericht, gefocust en afgestemd op de narcist. En niet op jezelf. En dat moet veranderen. i.p.v. op jezelf. Afkicken van het narcisme en jezelf onafhankelijk maken van de gekte van het narcisme is lastig! Maar is niet onmogelijk! Stapje voor stapje breng je de focus meer en meer naar jezelf toe! Immers: jij speelt de hoofdrol van je leven, toch? Jezelf ontwikkelen, beginnen met een nieuwe hobby of met een andere interesse, zal je heel goed doen! Behalve dat, het zal je ook meer en meer uit de giftige invloedssfeer van de narcist halen. Detoxen doe je door de aandacht van de narcist naar jezelf te verleggen en doe dat alsjeblieft stapje voor stapje!

Je leeft in angst i.p.v. dat je je leven leeft, je leeft op de overlevingsstand en het gaat om angst dat je is aangepraat door de narcist. Of het om een reële angst gaat, dat weet ik niet, ik weet niet met welk type narcist je te maken hebt en of het gedreig van de narcist gebaseerd is op eerder getoond agressief gedrag of pure manipulatie of gebluf is.

Ben je HSP? En heb je te maken met het narcisme van een narcist?

Om te overleven is het goed dat je eerst op adem komt en in je kracht gaat staan. Je bent nu een schimp van wie je ooit was. Als ik foto´s zie van mezelf toen ik vastzat in een narcistische relatie in een periode waar ik niets afwist over de narcistische persoonlijkheidsstoornis, schrik ik echt enorm! Ik leek wel op een wandelende lijk! En op geestelijk gebied was er zo met me gesold dat het een wonder was dat ik niet van een klif gesprongen ben! En dat is nu exact hoe de narcist diens slachtoffer of prooi wil hebben: geestelijk en lichamelijk verzwakt, zodat er lekker mee gesold kan worden. Om dat te doorbreken, moet je op adem komen en in je eigen kracht gaan staan door jezelf sterk en krachtig te maken.

Daarna ga je plannen maken en doelen voor jezelf uitstippelen. Je geest, je brein en je hersenen moeten voor al deze plannen in topvorm zijn om boven het gekonkel en boven alle manipulatietechnieken van de narcist uit te stijgen. Kiezen voor jezelf en de focus op jezelf en op je eigen toekomst hebben en houden, is je plan en je doel!

Vertel je narcist echter niets over je plannen en je toekomstdoel: laat de narcist maar rustig in de waan dat jij nog keurig in het gareel loopt. Dan heb je meer vrijheid om je plan uit te stippelen en je toekomstdoel na te jagen. Vertel je de narcist wel over je plannen, dan kom je automatisch in de laatste fase van jullie relatie terecht: de vernietigingsfase en daar wil je niet in terecht komen als je nog verzwakt en uitgeput bent!

De manipulatieve werkwijze en de verschillende fases van het narcisme binnen jullie relatie wordt beschreven in het e-book: Herken de narcist! Een onmisbaar e-book voor iedereen die met een narcist te maken heeft en zich genoodzaakt voelt zich te wapenen tegen het gekmakende gedrag van een narcist.

Als iemand anders in de ban is van de narcist, wat kan je doen en hoe kan je die persoon helpen?

Als de persoon om wie het gaat verliefd is op de narcist, zal het moeilijk zijn om te waarschuwen over het narcisme. Stel: jij bent degene die verliefd is geworden op een narcist, hoe zou jij dan reageren als er iemand kwam om je te waarschuwen? Zou je die persoon geloven of zou je je geliefde geloven? Juist, daarom moet je altijd voorzichtig handelen en het niet direct over “narcist” hebben.

Om de persoon te waarschuwen, die in de ban is van de narcist, heb ik al eens eerder een artikel over geschreven: is het een goed idee om de partner van een narcist te waarschuwen over het narcisme van de narcist? en staat vol met tips en adviezen.

Hoe komt het dat ik in de ban ben geraakt van een narcist? Wat is de oorzaak?

Dat je in de ban bent geraakt van een narcist heeft er alles mee te maken dat je vroeger traumatische gebeurtenissen hebt meegemaakt in je jeugd.

Mogelijk ben je opgegroeid binnen de dynamiek van een narcistisch gezin. Mogelijk heb je te maken (gehad) met een narcistische ouder en/of opvoeder.

Het hoeft overigens niets met narcisme te maken hebben. Vroeger waren zowel je hersenen, als je zenuwstelsel nog lang niet voldoende ontwikkeld om stresssituaties aan te kunnen. Als je daarboven op ouders had die op emotioneel gebied het lieten afweten, kan dat voor jou als kleintje traumatisch zijn geweest.

Afhankelijk gemaakt zijn door de gekte van een narcist kan ook veroorzaakt zijn doordat je een codependent, lees: relatieverslaafde, bent. Als codependent en als relatieverslaafde wil je graag het iedereen naar zijn of haar zin maken ten koste van jezelf. Ook hier ligt vaak een jeugdtrauma ten grondslag en vaak kan het om verslaafde ouders gaan.

Eigen gedragspatronen onderzoeken, hoe doe ik dat na narcisme?

Je verdiepen waar je gedragspatronen vandaan komen en hoe het komt dat je zo in de ban bent geraakt van het narcisme van een narcist, zal je een hoop leed in de toekomst besparen. Ik raad je van harte aan om jezelf eens te verdiepen in: codependentie/relatieverslaving en narcistische (jeugd)trauma, maar ook in: hechtingstrauma. De kans is namelijk groot dat je vroeger (mogelijk) onveilig gehecht bent. Daardoor is het narcisme van een narcist voor jou onbewust zo aantrekkelijk. Waardoor de narcist jou weer als een zeer aantrekkelijke nieuwe prooi zal ervaren. De enige die deze cirkel kan doorbreken dat ben jij. Dit proces kan een langdurig proces zijn – ik spreek uit ervaring – maar zodra je het ziet, zie je ze overal. Dan weet je dat je op de goede weg zit omdat je de cirkel doorbroken hebt!  

Afbeelding van Denys Korobov via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” En wat kan je er tegen doen? Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu In de ban van een narcist, wat kan je doen en wat is de oorzaak dat je zo afhankelijk werd van het narcisme van een narcist?