In 10 stappen helen en herstellen van narcisme, hoe doe je dat als HSP?
In 10 stappen helen en herstellen van narcisme, hoe doe je dat als HSP?

In 10 stappen helen en herstellen van narcisme, hoe doe je dat als HSP?

Narcisme is niets anders dan ellende, narigheid en een berg aan drama´s. Het is behoorlijk stressvol, traumatisch, schokkend en regelmatig ook indringend. Vanzelfsprekend zijn er ook mooie momenten (gelukkig maar!) maar die wegen niet op tegen al die conflicten en ander gekmakend gedrag van een narcist. Vooral niet meer als je al enkele jaren te maken hebt (gehad) met een narcist.

Narcisme is traumatisch

Narcisme is traumatisch. Niet alleen als je een narcistische (ex) partner hebt, maar vooral als je opgegroeid bent binnen de dynamiek van een narcistisch gezin.

Door alle hersenspoeltechnieken, manipulatie en gaslighting, weet je niet meer wat normaal is. Je bent jezelf kwijt.

Wij HSP hebben een gevoelig zenuwstelsel

Wij HSP en HSE hebben een enorm gevoelig zenuwstelsel, waardoor we snel overprikkelt en uit balans raken. Als het narcisme in ons zenuwstelsel terechtkomt, raken we vergiftigt en holt de kwaliteit van ons leven heel hard achteruit. Velen overwegen zelfmoord, in de hoop dat ze dan eindelijk verlost zijn aan de kwellingen van de narcist. Anderen raken verslaafd in een poging de kwellingen het hoofd te bieden. Geïsoleerd door het narcisme, kan je nergens terecht met je verhaal. Niemand die je gelooft! De werkwijze van de narcist zit zo geslepen in elkaar dat iedereen om je heen wordt gemanipuleerd door de narcist. Ze zijn gehersenspoeld en blind geworden voor de waarheid.

Gek gemaakt worden

Gek gemaakt worden door je eigen ouders of door je eigen partner, is een afschuwelijk traumatische ervaring. Dat raakt je diep. Je twijfelt aan alles en iedereen, maar vooral ook aan jezelf en aan je eigen waarneming! Namelijk, degene op wie je zou moeten kunnen vertrouwen, is gestoord genoeg om op gewiekste en uitgekookte wijze jou het gevoel geven dat je gek aan het worden bent.

Denken dat je gek aan het worden bent, door toedoen van een geliefde, dat gun je je ergste vijand niet! Dat is een afschuwelijk gevoel en je vertrouwt niemand meer, ook jezelf niet en langzaam raak je jezelf meer en meer kwijt…

Ik wist niet wat narcisme was

Ik wist niet wat narcisme was. Ik had geen voorlichting gekregen, of op school of tijdens mijn studie iets gehoord over het narcisme van een narcist. Had geen idee wat een narcistische persoonlijkheidsstoornis was. Laat staan dat ik wist hoe een narcist te werk gaat, hoe diens werkwijze is, hoe gekmakend het gedrag is van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis en waar een narcist toe in staat is. Aantrekken, afstoten, hersenspoeltechnieken, manipulatie, gaslighting, isoleren, negeren, emotioneel misbruik en natuurlijk: de verborgen oorlogsvoering achter gesloten deuren. Ja, ook tegen de bloedeigen kinderen!

Door de massale onwetendheid

Door de massale onwetendheid, realiseren we ons niet hoe gevaarlijk en hoe ongezond een narcist met een stoornis kan zijn voor ons welzijn en die van onze kinderen! Als het je al lukt om afstand te nemen van de narcist, dan ben je al behoorlijk beschadigt. Alle traumatische en schokkende ervaringen zijn je niet in de koude kleren gaan zitten. Je hebt een enorme dreun gekregen en velen weten niet meer wat “normaal” gedrag is en zijn compleet gesloopt door het constante energie zuigen en aan het eind van hun Latijn. Laat staan dat ze de kracht hebben om zelfstandig het narcisme en de gevolgen van dit onzichtbare kwaad van zich af te schudden.

Velen vragen zich wanhopig af

Velen vragen zich wanhopig af: kan ik ooit herstellen van het gif en het trauma van narcisme? Ben ik in staat om de narcist los te laten? Ben ik in staat om op eigen benen te staan? De angst dat ze nooit kunnen herstellen van het narcisme is levensgroot aanwezig.  “Kan ik ooit aan mijn eigen normale leven beginnen, zonder dat de zware last van alle nare effecten van het gevolg van het narcisme op mijn schouders drukken?”

Want laten we wel wezen: narcisme vreet aan je! De ellende was destructief en regelmatig voelde je bovendien machteloos en hulpeloos!

Heb jij ook last van het volgende? Is het herkenbaar?

 • Ben jij jezelf kwijtgeraakt? Voel jij je niet goed genoeg?
 • Heb je last van een kritisch innerlijk stemmetje, dat uitsluitend negatief tegen jezelf praat?
 • Heb je last van indringende schaamte en met schaamtegevoelens?
 • Heb je de grootste moeite om je eigen grenzen aan te geven?
 • Heb je het gevoel dat je gedwongen wordt om over je eigen grenzen heen te gaan, terwijl je dat niet wil? Iedere keer opnieuw?
 • Heb je de grootste moeite om “nee” te zeggen, dingen te weigeren of om voor jezelf op te komen?
 • Klap je dicht, of bevries je tijdens moeilijke momenten?
 • Voel jij je onzeker, eenzaam en zit je niet lekker in je vel?

En het allerergste: hoor jij ook af en toe dat vreselijk akelige stemmetje dat tegen je zegt: ”Maar stel nou eens dat de narcist gelijk heeft en ik inderdaad gek ben?”

In 10 stappen helen en herstellen van narcisme en van narcistisch misbruik, is het beste wat je kunt doen voor jezelf!

Waar is je potentieel gebleven? Waar is je kracht, je energie en je levenslust gebleven? Je bent totaal afgericht door het narcisme en je bent jezelf meer dan kwijt!

Ik heb er jarenlang over gedaan om de code te kraken. Een code dat uitsluitend werkt als je HSP of HSE bent en actief aan de slag gaat met de oefeningen!

Jarenlang heb ik meerdere studies en cursussen gevolgd bij zowel wetenschappers als bij ervaringsdeskundige. Nationaal, maar vooral internationaal, zoals (bv): Sam Vaknin, dr. Gabor Mate, dr. Lisa Romano, dr. Janina Fisher, dr. Peter Lavine, dr. Jean Houston, dr. Rhonda Freeman, prof. dr. Bessel van der Kolk en bijvoorbeeld dr. Joe Rubino, maar ook dr. A. Vogel, Tony Robbins en Roy Martina wisten me enorm te inspireren.

Therapie voor HSP

Want ook ik had geen behoefte aan therapie, dat niet afgestemd was op ons HSP of op ons gevoelige zenuwstelsel. Ik wilde mijn gevoeligheid eren en in ere herstellen tijdens mijn eigen helingsproces. Het liefst veilig in mijn eigen omgeving, waar ik de deur niet voor uit hoef. Waar ik rustig in mijn eigen tempo het proces doormaak. Waar ik rustig de hersteloefeningen uitvoer wanneer het mij het best uitkomt. En dat gun ik jou ook van harte!

Ben je klaar om voor jezelf te kiezen?

Dus, ben je eraan toe om voor jezelf te kiezen? Het narcisme voorgoed achter je te laten? Om af te rekenen met de angst voor de narcist? Serieus bezig zijn aan je eigen herstel?

In 10 stappen helen en herstellen van narcisme, hoe doe je dat als HSP?

In 10 stappen thuis, in je eigen omgeving, helen en herstellen van narcisme, met een automatische e-mailbegeleiding, is voor veel HSP een zegen. Bovendien ga je ook een proces doorlopen die noodzakelijk is voordat je begint aan je eigen persoonlijke heling: “Als helen van narcisme niet lukt.”

Welke 10 stappen om te helen en herstellen van narcisme zijn dat?

De 10 stappen om te helen en te herstellen van narcisme voor HSP zijn:

 1. Trauma? Trauma!
 2. Je ZELF is verdwenen door het trauma, hoe vind je je ZELF weer terug?
 3. Gedrag? Ontdek je patronen die je zo aantrekkelijk maken voor narcisten en wat je er tegen kan doen!
 4. Werken met je gewonde Innerlijke Kind om schuldgevoelens los te laten,
 5. HSP, stress en narcisme,
 6. Energetische heling,
 7. Goed voor jezelf zorgen: Zorg goed voor jezelf!!
 8. Emoties!
 9. Helen en herstellen van narcisme en
 10. Vitaliteit zodat je dromen in je nieuwe leven uit kan laten komen!

Iedere unieke stap, gaat vergezeld met enkele fantastische oefeningen die je niets anders beloven dan: goede resultaten behalen!

En daar wringt de schoen voor veel lotgenoten: het gebrek aan motivatie na narcisme

En daar wringt de schoen voor heel veel lotgenoten: ze hebben motivatie nodig om al die oefeningen daadwerkelijk te gaan doen. Na alle ellende vinden ze het moeilijk om voor zichzelf te kiezen en om de aandacht op henzelf en op hun herstel te houden. Door het trauma weet je namelijk niet beter dan dat je alle aandacht gericht houdt op de narcist en diens gekmakende gedrag. Dan is het moeilijk om voor jezelf, voor je eigen gezondheid en welzijn te kiezen. Het trauma en de narcist houden je in hun ban.

Daarom heb ik iets unieks bedacht en heb ik het e-book Het Helingsproces vernieuwd: behalve het e-book in PDF ontvang je nu ook geautomatiseerde e-mailbegeleiding van mij, om je door het proces heen te slepen.

Om je te motiveren en te stimuleren om deze oefeningen uit alle stappen van het Helingsproces ook daadwerkelijk actief uit te voeren, ontvang je iedere week van mij een geautomatiseerde e-mail met daarin een stap en met de verwijzing naar de oefeningen die in het e-book (PDF) staan. Aangezien het om 10 stappen gaan, ontvang je 10 e-mails van mij met daarin een stap!

Succes verzekerd! Waarom en hoezo dan?

Succes verzekerd! Waarom? Omdat Het E-book in PDF: “Het Helingsproces” ook het e-book in PDF: “Als helen van narcisme niet lukt, een noodzakelijke voorbereiding op je Heling!” bevat, zodat je heling en herstel echt compleet is en het proces succesvol gaat verlopen!

Twijfel je nog? Best begrijpelijk dat je twijfelt na alle ellende die je meegemaakt hebt!

Wist je dat…

 • Wist je dat alle narcistische kwellingen van de narcist zich vast gaan zetten in je lichaam en in je zenuwstelsel?
 • Wist je dat al je opgekropte en onverwerkte emoties, van de afgelopen jaren met de narcist, zich ook vasthechten in je lichaam en in je zenuwstelsel?
 • Wist je dat je zenuwstelsel verbonden is met al je organen, zodat ook je organen aangetast zijn door de kwellingen van de narcist?
 • Wist je dat jarenlange chronische stress, veroorzaakt door de narcistische kwellingen, zich kan vertalen naar chronische ontstekingen in je lichaam?
 • Wist je dat na jarenlange narcistisch misbruik je overlevingsbrein ontregelt raakt?
 • Wist je dat door de verborgen oorlogsvoering van de narcist achter gesloten deuren, bij de slachtoffers P.T.S.S. ontstaat? Juist ja, Post Traumatische Stress Stoornis zoals veteranen die terugkeren van een oorlog hebben!
 • Wist je dat je gek gemaakt wordt door de narcist? En dat je daardoor bovenmatig twijfelt aan jezelf?
 • Wist je dat schaamte, schuldgevoelens en al jouw schaamtegevoelens rond om het narcisme, ontstaan zijn door narcistisch misbruik?

De angst om niet te kunnen helen of herstellen van het narcisme is ontzettend groot aanwezig!

En daar kunnen we nu gelukkig iets tegen doen! Doe je mee? Ga je ook net als velen anderen actief aan de slag met je herstel en ga je nu eindelijk eens echt kiezen voor jezelf? Stap je uit het slachtofferschap en besluit je een overwinnaar te zijn?

Hoe kan je winnen van de narcist?

Wil jij weten hoe je kan winnen van de narcist? Door het narcisme in je leven te overwinnen en je eigen weg in te slaan, zonder je van de wijs te laten brengen door de gekte van een gek. Jij kiest voor jezelf en voor een eigen leven, omdat je het waard bent te helen en te herstellen van deze gekte!

E-book in PDF met automatische e-mailbegeleiding: Het Helingsproces, In 10 stappen helen en herstellen van narcisme.

(P.S. Sinds februari 2023 is het Helingsproces aangepast en vernieuwt. Ben je klant en heb je ooit het e-book in PDF Het Helingsproces gekocht? Of ooit een voordeel bundel aangeschaft met daarin Het Helingsproces? Stuur me dan een mailtje met daarin je bestelnummer en besteldatum zodat je in aanmerking komt voor de gratis e-mailbegeleiding! Bovendien ontvang je de 10 stappen en het e-book in PDF: “Als helen niet lukt” plus de daarbij behorende e-mailbegeleiding!)

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us: