Ik zou meer in balans willen zijn

Ik zou meer in balans willen zijn

Hoe komt een HSP uit balans?

Ik zou meer in balans willen zijn. Een drukke chaotische omgeving, een onnatuurlijke omgeving en narcisme zijn allemaal zaken die een HSP uit balans brengen. Een HSP heeft het nodig om te weten wat hij, of zij, wil en bewust weet waar je mee bezig bent en waar je naar toe wilt. Zelfkennis, bewustzijn, inzicht, maar ook een zinvol leven maken een HSP gelukkig(er), maar velen leven een leven dat ver weg staat van hun droomleven. Het evenwicht is zoek, ze zijn zichzelf kwijt en de balans tussen werk en privé is ver te zoeken.

Waarom zijn HSP sneller uit balans dan anderen?

Een HSP heeft een gevoelig zenuwstelsel, gevoelige zintuigen en een dunnere hersenfilter. Onbewust pikken gevoelsmensen (te) veel op uit hun omgeving. Prikkels die hen overprikkelen als er onvoldoende tijd is om in een prikkelarme omgeving terugtrekken en de batterij in stilte op te laden.

Ben je HSP, ben je uit balans en worstel je met narcisme en met pestgedrag in je leven?

Als je bovendien worstelt met narcisme in je leven, en dus met pestgedrag, zal je eigen normen en waarden botsen met degene die gewetenloos en ongevoelig over de normen en waarden van anderen walsen. Psychopaten, narcisten,  sadisme en machiavellisme vertonen allemaal pestgedrag. Pestgedrag op het werk, pestgedrag op school, pestgedrag in de kerk. Pestgedrag binnen het gezin en familie.  Het wrede onvermogen van deze personen om in te zien dat hun gedrag schadelijk is voor anderen, treft een gevoelsmens diep.

Het patroon van aantrekken en afstoten

Iedere keer weer opnieuw laten psychopaten en narcisten zien dat ze de ene keer Dr. Jekyll zijn en de andere keer de duivelse Mr. Hyde. Het regelmatige patroon van dominantie, wreedheid, onderdrukking, ontmenselijking, mishandeling en emotionele manipulatie van gewetenloze personen tegen weerloze en kwetsbare mensen en dieren veroorzaakt een frontale botsing met alles waar een HSP voor staat en in gelooft.

Inlevingsvermogen, geweten en empathie

Het gebrek aan inlevingsvermogen en aan empathie bij anderen doet een gevoelsmens blokkeren, het is schokkend te ervaren hoe ongevoelig en gewetenloos mensen met een persoonlijkheidsstoornis met jonge kinderen, dieren en met hun medemens omgaan. Iets waar een HSP (onbewust) niet goed tegen kan.

Hierdoor kan een HSP uit balans raken, vooral als het overal omringt is door personen met een stoornis.

Het pestgedrag van de narcistische ouder

Als je als HSP een narcistische ouder hebt en je leven lang te maken hebt gehad met het pestgedrag van je bloed eigen ouder, is je gepeste brein lam geslagen. Dit gebeurt met iedereen die langdurig gepest is en te maken heeft met psychopaten, narcisten, sadisme en/of met machiavellisme: de verborgen oorlogsvoering vervormt de hersenen van de slachtoffers. Behalve dat het slachtoffer in de overlevingsmodus terechtkomt, durven ze niet anderen om hulp te vragen en saboteren ze zichzelf.

Lees ook: De narcistische ouder en HSP.

Mindset van HSP

Hierdoor blijft een HSP aanmodderen. Hierdoor blijft de mindset van een HSP kwetsbaar. Hierdoor blijft de HSP het gevoel houden dat er iets ontbreekt in diens leven waar ze zelf geen grip op hebben.

Ze voelen zich uit balans.

Ik zou meer in balans willen zijn. En na een drukke periode, zoals de feestdagen, waar ze te maken hebben met druk, spanning en met “moeten”, voelen ze zich compleet uit balans. Ze zijn hun eigen koers kwijt en laten zich constant afleiden door andere personen en door andere (onbelangrijke) gebeurtenissen. Bovendien doet de mening, oordeel en kritiek van anderen een beroep op het geduld van de gevoelige HSP, waardoor de HSP zichzelf blijft verdedigen tegenover personen die hun aandacht niet waard zijn.

De HSP is onrustig en gespannen en overmand door het stresshormoon cortisol dat giert door hun gevoelige lichaam en hersenen. Ze voelen de spanning in hun buik en hebben last van een onregelmatige ademhaling. Vage en nare lichaamsklachten dienen zich aan en zowel hun twijfel, als slaapproblemen en concentratieproblemen zijn tekenen dat de HSP uit balans is.

De structuur en het overzicht is de HSP kwijt. Het denken van de HSP is chaotisch in plaats van kalm, rustig en in harmonie. De controle over het eigen denken is de HSP kwijt en indringende gedachten gaan met haar of hem aan de haal.

Ik ben uit balans, hoe kom ik weer terug in balans?

Een van de meest gestelde vragen van cliënten aan een levenscoach is: “Ik ben uit balans, hoe kom ik terug in balans? “

Is het egoïstisch om aan jezelf te denken als je uit balans bent?

Het is niet egoïstisch om in het middelpunt van je eigen leven te gaan staan: het is noodzakelijk! Echter, na alle ervaringen die HSP met narcisten hebben, denken ze vaak dat het egoïstisch is om aan zichzelf te denken. Aan jezelf denken is heel gezond en nodig om uit de overlevingsmodus te stappen! Zodat je het overzicht houdt op je eigen leven en je tijd goed kan verdelen tussen jezelf opladen, je werk, je gezin en je vrije tijd. Als je jezelf blijft wegcijferen, zet je jezelf buitenspel en dobber je meer en meer richting de uitzichtloze en immens grote Oceaan. Hierdoor voel je je uit balans.

Door de kritiek, door de gewetenloze menig en het harde en onjuiste oordeel van onnadenkende anderen, waaronder narcisten, vaar je meer en meer naar de achtergrond. Het voelt zeer ongemakkelijk aan om uit balans te zijn, vooral door toedoen door anderen.

De HSP en gevoelsmens in balans, hoe doe je dat en waar begin je?

Heel veel HSP realiseren zich niet dat hun huidige levensstijl uit balans is. Al jaren sta ik in contact met enkele honderden en mogelijk wel enkele duizenden Hsp’ers en iedere keer valt mij hetzelfde op: ze hebben geen duidelijk overzicht niet over hun leven en ook niet met wat ze aan het doen zijn, ze hebben geen controle over de inhoud van hun eigen agenda en worden onzeker over hun eigen twijfelende gedachten. Vanzelfsprekend heeft het narcisme hier grote invloed op: door het aanhoudende pestgedrag zijn de ervaringen voor een HSP met een narcist traumatisch! Ze belanden vrijwel allemaal in een overlevingsmodus en dobberen doelloos op de Grote Oceaan, zonder zich te realiseren dat ze terug kunnen peddelen.

Structuur en houvast is iets wat een HSP nodig heeft om op terug te vallen: een HSP levensstijl. Een levensstijl dat geschikt is voor de gevoeligheid van de HSP en ze bovendien bestand maakt tegen de gekte en het pestgedrag van de narcist.

Iedere HSP heeft ruimte nodig, letterlijk en figuurlijk. Ruimte om op adem te komen. Ruimte om de batterij op te laden. Ruimte om alles op afstandje te overzien. Ruimte om prikkels te verwerken.

Een andere belangrijke stap is: aarden. Een HSP moet zich dagelijks aarden en gronden, juist als overprikkeling dreigt en vooral als ze te maken hebben met personen die een persoonlijkheidsstoornis hebben zoals een narcist.

Mentaal ben je overbelast. Geestelijk ben je mogelijk uitgeput. De stress om op je tenen om een narcist te lopen, put je uit. Het tekort aan energie. Het gebrek aan contact met gelijkgestemden en het gebrek om terug te (durven) gaan naar je eigen natuur, zorgen er ook voor dat je uit balans bent geraakt.

Ben je HSP? Worstel je met narcisme? Hoe is je levensstijl?

Niemand wil in een uitzonderingspositie zitten en anders zijn dan anderen. De narcist niet, maar jij ook niet. Veel HSP proberen krampachtig en uit alle macht “gewone mensen” te zijn en onachtzame hun bijzondere en unieke talenten.

Wij zijn anders dan anderen. Wij als HSP en als gevoelsmensen hebben een andere levensstijl nodig. Een die ons stress doet verminderen na overprikkeling en na narcisme. Een die ons langdurige energie geeft i.p.v. dat uitputtende gevoel. Een die ons mentaal, lichamelijk, spiritueel en emotioneel in ons kracht zet i.p.v. ons kwetsbaar voelen. Onze gevoelige hersenen en zintuigen voeden i.p.v. overladen met negatieve energieën.

Ben je uit balans? En wil je terug in balans? Nee dan een levensstijl aan dat past bij je gevoeligheid en dat bovendien rekening houdt met de narcist en diens pestgedrag, zodat je veel beter bestand bent tegen de stress en veel meer levensenergie krijgt. Het geeft je meer zelfvertrouwen en rust, waardoor een droomleven vol met zinvolle gebeurtenissen, binnen handbereik ligt.

Ebook Voordeel Bundel: Ik zou meer in balans willen zijn! HSP levensstijl bestand tegen narcisme! – Online zelfhulp voor HSP lotgenoten na toxische aantrek en afstoot relaties (hspendenarcist.nl)

Imagen de P. Schreiner en Pixabay

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Ik zou meer in balans willen zijn
Ik zou meer in balans willen zijn