Iemand die egoistisch is, hoeft geen narcist te zijn. Een narcist is altijd egoïstisch, maar wat is nu het verschil?
Iemand die egoistisch is, hoeft geen narcist te zijn. Een narcist is altijd egoïstisch, maar wat is nu het verschil?
Iemand die egoistisch is, hoeft geen narcist te zijn. Een narcist is altijd egoïstisch, maar wat is nu het verschil?

Iemand die egoïstisch is, hoeft geen narcist te zijn. Een narcist is altijd egoïstisch, maar wat is nu het verschil?

Egoïsme

Iedereen heeft een zekere mate van egoïsme in zich. Iemand die egoïstisch is, hoeft geen narcist te zijn. Een narcist is altijd egoïstisch, maar wat is nu het verschil?

Jij en ik vechten tegen het egoïsme en tegen ons egoïstisch gedrag. Wij vinden het belangrijk hoe anderen over ons denken en hoe wij ons presenteren in de maatschappij. Wij zijn namelijk sociale mensen. Dat niet alleen, we hebben ook een geweten. We handelen het liefst gewetensvol. We weten heel goed wanneer we grensoverschrijdend gedrag tonen. Zodra we beseffen dat ons gedrag niet door de beugel kan, maken we onze excuses, voelen ons schuldig en proberen ons egoïstisch gedrag te herstellen of goed te maken.

Een narcist heeft het gevecht tegen het egoïsme opgegeven

Een narcist niet. Een narcist koestert zelfs het egoïsme. Een narcist heeft lang geleden het gevecht tegen het egoïsme opgegeven. Kortetermijnwinst voor zichzelf, dat is waar het iedere narcist uiteindelijk om gaat. Of het nu ten koste gaat van anderen, dat kan de narcist niet schelen. Een narcist gaat gewetenloos te werk, beseft niet dat hij, of zij, grensoverschrijdend gedrag toont, anderen angst aanjaagt en voelt zich al helemaal niet schuldig. Narcisten vernietigen relaties dankzij hun egoïsme. Iedere narcist heeft een leven vol met conflicten dankzij hun egoïsme.

Waarom de narcist zich zo gedraagt zoals een narcist zich gedraagt is een bijzonder interessante vraag, want er is natuurlijk een reden voor. Er is een reden waarom de narcist zichzelf zo opblaast in belangrijkheid. Er is een reden waarom de narcist geen contact heeft met diens eigen emoties en gevoelens of die van anderen. Er is een reden waarom narcisten niet gewetensvol handelen. Er is een reden waarom narcisten zich egoïstisch gedragen.

Lees ook: Verklaring narcistisch gedrag en narcistisch gedrag uitgelegd.

Wat is het verschil tussen gezond en ongezond egoïsme?

Narcisten vernietigen relaties omdat het hen uitsluitend gaat om de winst en om het zelf beter worden, ten koste van wie dan ook. Ook van diens eigen kinderen! Vaak op een gewetenloze manier. De narcist minacht iedereen. Dat, is een heel belangrijk verschil van “gezond” egoïsme, zoals jij en ik hebben, en het “ongezonde” egoïsme van een narcist. Het grootste verschil zit tussen “geweten” en tussen “gewetenloos.”

Lees ook: Hoe gaat een narcist te werk? Herken de werkwijze van iedere narcist in 8 stappen.

Narcisten vernietigen relaties

Zodra je een narcist vertelt dat zijn of haar gedrag niet door de beugel kan, trekt vrijwel geen enkele narcist zich er iets van aan. Sterker nog: het onmogelijke en grensoverschrijdend gedrag van de narcist gaat erger worden!

Hoe anderen reageren?

Zodra je aan de buitenwereld aan geeft dat je narcist zich tegen je misdraagt, krijg je steevast te horen dat het allemaal “niet zo erg” is en dat je je “aanstelt.”

De buitenwereld heeft geen idee. Ze zijn er zich niet bewust van dat de narcist hen ook manipuleert, net als de narcist bij jou doet. Zij zien uitsluitend het manipulatieve toneelstuk dat de narcist speciaal voor hen opvoert. Zij zien iemand die charmant, welbespraakt en op het oog vriendelijk is. Zij willen niet zien dat er mensen bestaan die niets anders doen dan liegen, chanteren, manipuleren op een kwaadaardige en gewetenloze manier. Zij willen niet zien dat er mensen bestaan die achter gesloten deuren anderen expres pijn doen voor hun eigen plezier en om er zelf beter van te worden, zoals narcisten dat doen tegen hun partners, hun kinderen, hun werknemers, hun familie en tegen wie dan ook.

Narcisten moeten voeding krijgen uit anderen. Zonder deze voeding kan een narcist niet bestaan of zelfs overleven. Om aan voeding te komen jaagt de narcist anderen angst aan, soms op een gruwelijke en afschuwelijke manier, namelijk: hoe meer emotionele reacties je geeft op het onmogelijke gedrag van een narcist, hoe meer voeding je geeft aan de narcist.

Het liefst achter gesloten deuren zodat niemand het misbruik kan zien. Het gebeurd niet af en toe, maar iedere dag meerdere keren.

Iedereen die denkt dat narcisten goede personen zijn, zijn door de narcist gemanipuleerd en zijn met open ogen in de werkwijze van de narcist getrapt.

Overigens, in alle eerlijkheid, ook ik heb jaren geworsteld met de gedachte dat het niet zo kon zijn dat alle narcisten kwaadaardig zijn. Er moesten toch ook “goede” narcisten bestaan? Ook ik wilde niets liever dan het goede in mensen zien en in alle eerlijkheid: dat wil ik nog steeds!

Lees ook: Zijn alle narcisten kwaadaardig?

Emotioneel misbruik

Emotioneel misbruik is onzichtbaar voor de buitenwereld en verborgen. Emotioneel misbruik is o.a. gaslighting, kwaadsprekerij en lastercampagnes en het gebruik van meerdere manipulatietechnieken en kan een enorm groot trauma veroorzaken onder de overlevers van het narcisme.

Mishandeling komt in vele vormen voor. Totdat je een relatie met een narcist krijgt, besef je pas hoeveel verschillende manieren er van mishandeling bestaan.

Hoe langer de narcist diens onmogelijke gedrag herhaalt, hoe meer het emotioneel misbruik doel treft. Hoe vaker de narcist manipuleert, hoe schuldiger het slachtoffer zich gaat voelen. Hoe meer de narcist gaslighting toepast, hoe meer het slachtoffer aan zichzelf gaat twijfelen.

Meer weten over narcisme?

Neem dan eens een kijkje bij het e-book: Herken de narcist!

Afbeelding van Виктория Бородинова via Pixabay


Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Iemand die egoistisch is, hoeft geen narcist te zijn. Een narcist is altijd egoïstisch, maar wat is nu het verschil?
Iemand die egoistisch is, hoeft geen narcist te zijn. Een narcist is altijd egoïstisch, maar wat is nu het verschil?