Huiselijk geweld en emotioneel misbruik door narcist of ander destructief persoon
Huiselijk geweld door narcist of ander destructief persoon

Huiselijk geweld en emotioneel misbruik door narcist of ander destructief persoon

Wat is huiselijk geweld?

Huiselijk geweld is geweld binnen een familie of gezin (pleeggezin), achter gesloten deuren. Huiselijk wil niets anders zeggen dan dat er een familieband aanwezig is tussen de dader en het slachtoffer en vindt meestal thuis plaats. 

Huiselijk geweld is: in elkaar slaan, armen breken, van de trap afgooien, bewusteloos slaan, met een mes dreigen, keel dichtknijpen, vernederen, negeren, doodzwijgen, emotioneel misbruik, gaslighting, financiele mishandeling, achter laten op ongure plekken, isoleren, verwaarlozing, uitschelden, overmatige controle, opsluiten, en enz. Er zijn slachtoffers van huiselijk geweld die zelfmoord als de enige weg uit de hell zien.

Om hoeveel slachtoffers het gaat, weet niemand. In iedere klas zit minimaal 1 kind (en dat zijn er waarschijnlijk veel meer!) dat thuis met geweld te maken heeft. Uit angst en uit schaamte doen veel slachtoffers van huiselijk geweld geen aangifte en maken ze er ook geen melding van bij de politie. Toch komt er elke 6 minuten een melding binnen over huiselijk geweld. Af en toe vallen er doden, vorig jaar (2019) 33 doden door huiselijk geweld. Persoonlijk vind ik dat een akelig hoog aantal.

Onzichtbaar geweld achter gesloten deuren

Narcisten en destructieve personen kunnen huiselijk geweld toepassen op hun familieleden. Niet alle narcisten en destructieve personen plegen lichamelijk geweld, aangezien velen intelligent genoeg zijn dat als hun partner of kind iedere keer met een zichtbaar blauw oog rondlopen, er vroeg of laat gelazer van komt. Ze gaan daarom uitgekookt te werk: onzichtbaar geweld achter gesloten deuren.

Mannen, kinderen, ouderen en vrouwen zijn slachtoffer van huiselijk geweld

Als vrouwen al uit schaamte hun mond houden over huiselijk geweld, hoe moeten mannen zich dan wel niet voelen die met huiselijk geweld te maken hebben? Ja, ook mannen kunnen slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

Narcisten vernietigen relaties:

Zodra je een narcist vertelt dat zijn of haar gedrag niet door de beugel kan, trekt vrijwel geen enkele narcist zich er iets van aan. Sterker nog: het onmogelijke en grensoverschrijdend gedrag van de narcist gaat erger worden!

Zodra je aan de buitenwereld aan geeft dat je narcist zich tegen je misdraagt, krijg je steevast te horen dat het allemaal “niet zo erg” is en dat je je “aanstelt.”

De buitenwereld heeft geen idee. Zij zien uitsluitend het toneelstuk dat de narcist speciaal voor hen opvoert. Zij zien iemand die charmant is. Zij willen niet zien dat er mensen bestaan die niets anders doen dan liegen, chanteren, manipuleren, emotioneel mishandelen en anderen expres pijn doen voor hun eigen plezier en om er zelf beter van te worden, zoals narcisten dat doen.

Het liefst achter gesloten deuren zodat niemand het misbruik kan zien. Het gebeurd niet af en toe, maar iedere dag meerdere keren.

Lees ook: Weggaan bij een narcist, waarom dat zo moeilijk is.

Huiselijk geweld? Mishandeling komt in vele vormen voor!

Mishandeling komt in vele vormen voor. Totdat je een relatie met een narcist krijgt, besef je pas hoeveel verschillende manieren er van mishandeling bestaan.

Enkele vormen van dagelijks voorkomende misbruik en narcistische mishandeling van je destructieve partner zijn o.a.: 

Financieel (In het bijzijn van anderen betaalt je narcist je koffie, maar zodra de anderen niet aanwezig zijn, betaal jij alles: de huur, de auto, de hypotheek, alle verzekeringen, kleding van de kinderen, de boodschappen en enz. Als dat nog niet genoeg is, draai jij op voor de gemaakte schulden van je destructieve partner, eist je partner toegang tot al je bankrekeningen en plundert deze leeg, eist je salaris op en bouwt enorme schulden op jouw naam op.)

Geestelijke mishandeling, waarvan gaslighting de beroerdste en ergste vorm is, (gaslighting is manipulatie en (psychologisch en destructief) narcistisch misbruik. Gaslighting heeft als doel de slachtoffers te laten twijfelen aan hun eigen gezonde verstand, door de werkelijkheid te ontkennen zonder een spier te vertrekken.

De werkelijkheid wordt zo overtuigend verdraaid of ontkent dat het slachtoffer van gaslighting aan zichzelf gaat twijfelen op een dusdanige manier dat ze zich vertwijfeld afvragen of ze bezig zijn gek te worden. De slachtoffers van gaslighting gaan twijfelen aan hun eigen herinneringen en het maakt dat ze hun eigen verstand niet meer vertrouwen. Hun zelfvertrouwen wordt op deze manier geknakt.) 

Lichamelijke mishandeling, agressie en geweld waar zeer rake klappen vallen, (Zodra jij niet voldoet aan de onrealistische verwachting van je destructieve partner, krijg je harde klappen “omdat je daar om gevraagd hebt” of worden dierbare spullen van je vernietigd zodat jij de volgende keer beter je best doet om je destructieve partner te dienen. Lichamelijke mishandelingen is een manipulatiemiddel om je in het gareel te houden en om je te waarschuwen dat de wet van je destructieve partner de enige wet is die thuis heerst. Je moet leren dat je uitsluitend verdragen wordt omdat je je destructieve partner moet dienen en op handen moet dragen en dat jij onzichtbaar en totaal onbelangrijk bent. En dat wordt je hardhandig duidelijk gemaakt!)

Emotionele mishandeling (Doordat je destructieve partner onzeker is over zichzelf wil hij – of zij – dat graag goedmaken door je te overheersen en op alle gebied te domineren. Dat geeft je partner een goed gevoel over zichzelf ten koste van jou. Vernederen, voor schut zetten tegenover anderen, negeren, minachting, walging, afwijzen, afkeuren, verwaarlozen, naar beneden halen, uitschelden, afkraken, maakt je als persoon belachelijk, manipuleren en chanteren zijn enkele voorbeelden van emotioneel misbruik. Emotioneel misbruik is schadelijker dan lichamelijk geweld, juist omdat het ONzichtbaar en verborgen gebeurd, het slachtoffer kan NERGENS terecht met diens verhaal: het slachtoffer raakt zijn eigen identiteit kwijt, twijfelt over zichzelf, raakt de controle kwijt, denkt dat het gek is geworden en overweegt – uiteindelijk – zelfmoord. Narcisten zijn dol op emotionele mishandelingen en ieder slachtoffer van het narcisme heeft dagelijks meerdere keren met emotioneel misbruik te maken! Als slachtoffer wordt je afgericht om je narcist tevreden te houden, zonder dat de narcist enig interesse in je heeft of het zich kan schelen hoe jij je voelt.)

Achterhouden en je de toegang weigeren tot (zeer) belangrijke informatie, (Je destructieve partner houdt BEWUST belangrijke informatie voor je achter, om je klein te maken en je te laten voelen dat je volgens de mening van je destructieve partner het niet waard bent om toegang te krijgen tot belangrijke informatie. Alsof je niet bestaat, alsof je onzichtbaar bent. En dat is exact het gevoel dat je destructieve partner over wenst te brengen met deze boodschap: je bent niets waard. Je bent een nul.)

Je achterlaten op verlaten en ongure plekken, (Je gevoel van veiligheid komt ernstig in het geding als je eigen partner je moederziel alleen expres achterlaat op verlaten en ongure plekken. Zonder geld, zonder beschermende kleding tegen weersinvloeden, zonder telefoon. Het jaagt je bloeddruk op, je voelt je angstig, er ontstaat een oerpaniek en soms zelfs levensbedreigend en je begrijpt er geen snars van hoe je levenspartner je dit aan kan doen. Destructieve partners die je achterlaten op ongure plekken zijn gevaarlijke gekken: met een grote valse grijns komen ze je na een dag ophalen met allerlei goedkope smoesjes. Het enige wat er door je hoofd spookt is een verkeerd gevoel van opluchting: ik ben weer veilig, ik had dood kunnen zijn. Gebroken stap je in de auto van je destructieve partner, want een andere keus heb je niet.)

Doodzwijgen en de silent treatment (Dat je eigen partner je dood zwijgt voelt aan als een emotionele marteling en veroorzaakt een intense pijn en heel veel stress. Je partner laat je expres in de kou staan, laat je aan je lot over en er ontstaat een oerpaniek: je bent buitengesloten en staat er alleen voor! Je partner ontkent je bestaan. Je ontvangt de boodschap dat je iets fouts hebt gedaan (wat dan?!?) en als straf besta je nu niet meer. Je eigenwaarde wordt hierdoor enorm mee ondermijnd. Essentiële levens en basisbehoefte van je worden vernietigd door het doodzwijgen. Helder nadenken lukt niet meer aangezien de hevigheid van je stressreactie alles heeft overgenomen.

Om te helen, om verder te kunnen met je leven, is het belangrijk dat je energieniveau optimaal functioneert.

Destructieve relatie maken je moe en uitgeput, om te ontsnappen aan emotioneel misbruik en aan huiselijk geweld en om te helen, heb je energie nodig!

Moe, uitgeput, kapot, eind van je Latijn… het zijn allemaal kreten waar slachtoffers en overlevers na emotionele mishandelingen en na huiselijk geweld tijdens hun destructieve relatie mee te maken hebben.

Als je moe bent, geef je sneller toe aan je valkuilen en aan je zwakheden.

Als je moe bent, reageer je gevoeliger op emotioneel misbruik en op huiselijk geweld.

Als je moe bent, heeft emotioneel misbruik en huiselijk geweld door een destructief persoon een diepere impact op je dan als je niet moe bent. Behalve dat de impact groter is, raak je er nog vermoeiender door dan je al was. De spiraal van moeheid heeft een neerwaartse beweging. Erger nog: je wordt steeds dieper het moeras van de destructieve persoon in gezogen. Nog erger: hierdoor blijft het besef bij je levendig bestaan dat je niets waard bent, dat je waardeloos bent en dat je niet goed genoeg bent. Keer op keer krijg je emotioneel misbruik over je heen, terwijl je iedere keer meer uitgeput raakt.

Als je moe bent, blijf je in deze destructieve fase zitten. Domweg omdat je de energie niet hebt om iets te veranderen. Domweg omdat je de energie niet meer hebt om in opstand te komen tegen je misbruiker. Domweg omdat je de energie niet meer hebt om voor jezelf op te komen. Domweg omdat je de energie niet meer hebt om voor jezelf te kiezen. 

Destructieve personen vinden het geweldig dat jij zwak en weerloos bent. Hoe zwakker hoe beter. Destructieve personen houden niet van sterke, vitale, krachtige en energievolle mensen.

Ik hamer niets voor niets op onderwerpen als: “Meer energie nodig?” en op: “Maak jezelf sterk en krachtig!”

Om te ontsnappen aan alle emotionele misbruik heb je energie nodig. Je energieniveau moet omhoog!!

Huiselijk geweld houdt niet op, totdat je er iets gaat doen. 

Meer informatie nodig over huiselijk geweld? Bekijk de website: https://www.huiselijkgeweld.nl/

Vermoed je huiselijk geweld?

Bekijk de website als je huiselijk geweld vermoedt bij de buren of bij een klasgenootje: https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/

Thuis niet veilig voelen

De enige plek op aarde waar je als volwassene en als kind veilig voelt, is thuis. Maar wat als thuis geen veilige plek is? Als op ieder moment de bom weer kan barsten en het slachtoffer bont en blauw geslagen wordt of met een mes bedreigt wordt, waar de kinderen bij zijn? 

Voor heel veel mensen is dit dagelijkse kost: zich niet veilig voelen in hun eigen huis en in hun eigen omgeving. Zich niet veilig voelen door een persoon die verantwoordelijkheid draagt over de welzijn van de kinderen: de vader of de moeder. 

Kinderen die telkens opnieuw moeten toezien hoe de dader (de vader of de moeder) het slachtoffer (de vader of de moeder) in elkaar slaat. Machteloos. Niemand die het kind komt redden of helpen.

Het kind schaamt zich nog erger als de politie aan de deur komt: de buren hebben het geweld gehoord en de politie gebeld. Het kind weet al dat het daarna een paar dagen van “redelijke” rust heerst, voordat de ellende weer van voren af aan begint. Niets verandert. Een kind getuige laten zijn van geweld is behalve afschuwelijk ook misbruik. Omstanders die weten dat er geweld plaatsvindt: kom alsjeblieft in actie!

Omstanders die willen helpen:

https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/

Bekijk de site, kies wat van toepassing is: ouderenmishandeling, partnermishandeling of kindermishandeling, vertel wat je gezien en/of gehoord hebt en vraag advies en hulp aan bij Veilig Thuis:

Of bel Veilig Thuis 24/7 gratis via: 0800-2000

Vermoed je kindermishandeling?

Bel 0800-2000

Behalve dat het telefoon een meldpunt is, kan je daar ook terecht voor advies!

Ieder kind dat zich veilig heeft kunnen hechten thuis heeft een voorsprong in het leven. Ieder kind dat zich niet veilig kon hechten thuis…

Wat gebeurd er als Veilig Thuis belt?

(Overgenomen van Veilig Thuis website🙂

  • Je belt gratis 0800-2000 en krijgt een hulpverlener aan de lijn.
  • De hulpverlener luistert naar je verhaal, stelt vragen en beantwoordt jouw vragen.
  • De hulpverlener kijkt samen met jou of er iets is wat jij zelf kunt doen.
  • Komen jullie tot de conclusie dat de situatie te lastig is? Dan kan de hulpverlener je helpen om een melding te maken van je vermoedens. Dit kan anoniem.
  • Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roepen ze de hulp in van lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden.
  • Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.

Bron: Veilig Thuis website

Kindertelefoon: 0800-0432

https://www.kindertelefoon.nl/13-18/informatie/

Op de kindertelefoon website kan je ook chatten.

Aangifte tegen geweld of beter een melding maken bij de politie?

Je kent je narcist of destructief persoon beter dan ik: ben je bang dat het gedrag escaleert als je aangifte gaat doen? Maak dan een melding bij de politie van het geweld. Als je een melding maakt, wordt de dader niet op de hoogte gesteld. Later kan je alsnog, als je daar de behoefte toe voelt, van de melding een aangifte maken.

Als je aangifte doet, doe je een verzoek tot strafvervolging, bij een melding maken stel je de politie op de hoogte van het geweld.

Wat is het verschil tussen aangifte doen en een melding maken bij de politie? En wat is beter?

Twijfel je tussen aangifte doen en tussen een melding maken?

De politie zelf heeft liever dat je aangifte doet van geweld. Ook kan je een telefoonnummer van de politie bellen (tegen belkosten!) waar je kan uitleggen wat er gebeurd is en zij adviseren vervolgens wat het beste is wat je kunt doen: of een aangifte of een melding maken. Dit is het nummer: 0900-8844.

Politie bellen

Algemeen nummer van de politie: 0900-8844

Ben je ooit van plan om te gaan scheiden van je narcistische en/of destructieve partner die je mishandelt en jullie hebben kinderen?

Doe aangifte van het huiselijk geweld.

Ben je bang voor de gevolgen als je aangifte gaat doen? Ben je bang dat het geweld escaleert? Sta je doodsangsten uit? Wat moet ik dan doen?

Maak van het huiselijk geweld meldingen bij de politie,

Ontwikkel een ontsnappingsplan als de nood hoog is,

Bereid je in het geheim voor op de naderende scheiding en vertel niemand, helemaal niemand, dus ook je narcist niet, dat je van plan bent om te gaan scheiden,

Alleen als je je goed voorbereid hebt, alle papieren geregeld, alle benodigde handtekeningen in bezit hebt (ook die van je narcist!), financieel onafhankelijk kunt opereren zonder je narcist en zonder diens alimentatie, veilig huis hebt en een nieuwe baan zodat je kan vertrekken en de scheiding kan aanvragen…pas DAN ga je naar de politie en zet je alle meldingen om in aangifte. 

Ben je bang dat de dader van huiselijk geweld je gaat vermoorden?

Jij kent je narcistische partner/dader of je destructieve partner/dader beter dan wie ook. Er zijn narcisten waar redelijk mee te leven valt, maar er zitten ook een paar gevaarlijke gekken tussen die in staat zijn jou en de kinderen te vermoorden. Ga niet wachten op hulp, want hulp komt in dit soort gevallen vrijwel altijd te laat, maar onderneem zelf actie. Nu! Je moet met de kinderen NU naar een blijf van mijn lijf huis en dat geldt ook voor mannen die vrezen voor hun eigen leven en dat van hun kinderen. Er zijn Blijf van mijn Lijf huizen voor mannen. Taboe op mannenmishandeling is enorm, terwijl om hulp vragen belangrijk is om geweld te stoppen. Er zijn ruim 900 mannen opgevangen.

Waar vind ik een Blijf Van Mijn Lijf huis of andere opvang? Ook geschikt voor mannen?

Op zoek naar een Blijf Van Mijn Lijf huizen, of andere opvang, zowel voor mannen als voor vrouwen?

https://www.opvangatlas.nl/huiselijk-geweld

Als je thuis op zoek gaat naar informatie over blijf van mijn lijf huizen, thuis waar de narcist/destructief persoon/dader van huiselijk geweld toegang heeft tot de zoekopdrachten van je computer/ipad, dan is het redelijk simpel voor de dader om te achterhalen waar je naartoe bent gegaan. Zoek alleen informatie naar blijf van mijn lijf huizen via je eigen smartphone of ander apparaat waar je narcist/destructief persoon/dader GEEN toegang tot heeft!

Stichting Zijweg

Stichting Zijweg zet zich in voor vrouwen en kinderen die te maken hebben (gehad) met geweld of met stalking van hun (ex) partner. Ik lees net tot mijn grote schrik dat ze geen hulp meer bieden, maar dat ze nog wel waardevolle informatie op hun website hebben staan. De geldkraan is dichtgedraaid terwijl hun werk mensenlevens redde en meer dan goud waard was.

Komt huiselijk geweld en emotioneel misbruik in alle lagen van de bevolking voor?

Ja. Narcisten zijn gek van machtsmisbruik en thuis achter gesloten deuren kan vooral de verborgen narcist met destructief gedrag zijn, of haar, goddelijke gang gaan. De avond van 04/03/20 was op NET5 het programma “Olcay en huiselijk geweld” op tv, de eerste aflevering van 6 delen. Olcay interviewde een engelse die o.a. met gaslighting te maken gehad had. Voor degene die niet precies weten wat gaslighting is: dat is de allerergste vorm van narcistisch misbruik en mijn haren gingen recht overeind staan van zowel afschuw als van herkenning. Deze moedige engelse kwam uit een poepsjieke buurt: de Kieviet uit Wassenaar. Huiselijk geweld, misbruik, mishandelingen en gaslighting komt overal voor, juist op die plekken waar je het eigenlijk niet zou verwachten.

Olcay en huiselijk geweld

Een ding hebben Olcays moeder en de engelse gemeen: ze waren allebei in een vreemd land, met andere woorden: ze waren geïsoleerd van hun familie en van hun vrienden. Narcisten hebben hun prooien graag in een isolatie positie, zodat ze geen kant opkunnen.

Zowel voor deze engelse, als voor Olcay, haar zussen en haar moeder: diep respect dat ze dit onderwerp onder de aandacht brengen aan een breed publiek. Het is o zo hard nodig dat huiselijk geweld uit de taboesfeer raakt en dat we allemaal in opstand komen en een helpende hand bieden aan de slachtoffers en stoppen met net doen alsof onze neuzen bloeden terwijl we dondersgoed weten dat er iets heel erg mis is bij de buren!

Iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft (gehad) is zichzelf kwijtgeraakt, zelfvertrouwen verloren en alle eigenwaarde is kapot. Het is belangrijk dat jij je eigen waarheid gaat hervinden. Iemand heeft je een tijd lang doen geloven dat de waarheid buiten je lag.

Je bent moe, kapot en aan het eind van je Latijn door alle spanningen, daarom is het heel belangrijk dat je goed voor jezelf gaat zorgen, gezond eet en leeft, ritme en regelmaat terugbrengt in je leven en de waarheid binnenin je gaat zoeken. 

Lees ook. Narcistisch misbruik, hoe bescherm je jezelf?

Lees ook: Gaslighting is narcistisch misbruik

Lees ook. Narcisme binnen je relatie? Bescherm jezelf en maak je weerbaarder tegen je narcist, hoe doe je dat?

Lees ook: Maak jezelf sterk en krachtig, speciaal voor hoogsensitieve personen.


Afbeelding van Goran Horvat via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Huiselijk geweld en emotioneel misbruik door narcist of ander destructief persoon
Huiselijk geweld en emotioneel misbruik door narcist of ander destructief persoon