HSP versus narcisme. Wat is een flying monkey? Betekenis flying monkey en waarom narcisten dol op ze zijn!
HSP versus narcisme. Wat is een flying monkey? Betekenis flying monkey en waarom narcisten dol op ze zijn!

HSP versus narcisme. Wat is een flying monkey? Betekenis flying monkey en waarom narcisten dol op ze zijn!

Vandaag ga ik het met jullie hebben over een onderwerp waar we allemaal mee te maken hebben (gehad): flying monkeys. Als je met narcisten te maken hebt (gehad) dan heb je ook te maken (gehad) met flying monkeys. Ben je ooit slachtoffer geweest van een narcist, dan heb je met ze te maken gehad.

Flying monkey staant in dienst van de narcist, zonder dat je er erg in hebt. Narcisten breken je identiteit af, flying monkeys strooien zout in de wond waardoor je gaat twijfelen aan jezelf en aan besluiten die je genomen hebt. Als de narcist aanvoelt dat hij, of zij, de controle over je verliest, dan schakelt de narcist flying monkeys in. Lezen jullie weer mee?

Flying monkey, wat is de betekenis?

De betekenis van een flying monkey is dat het mensen zijn, die zich onbewust of bewust, voor het karretje van een narcist laten spannen en de narcist helpen de verborgen oorlogsvoering tegen het slachtoffer van de narcist te verdiepen of te verbreden.

De ene flying monkey, die zich onbewust laat misbruiken door een narcist, heeft niet in de gaten dat de narcist hem, of haar, gebruikt/misbruikt. Deze is een trouwe aanhanger van de narcist en slikt alles wat de narcist zegt of doet als zoete koek. Vaak speelt er een stukje naïviteit mee: ze kunnen niet geloven dat een narcist kwaadaardig kan zijn en destructief gedrag vertoont.

Maar er zijn er ook die zich er bewust zijn, dat ze worden misbruikt door de narcist. Zij spelen als trouwe aanhanger het giftige spelletje mee.

Waarom of wanneer gebruikt een narcist flying monkeys?

De narcist gebruikt ze tegen het slachtoffer:

  • Als onzichtbaar wapen,
  • om informatie los te krijgen uit het slachtoffer
  • om roddels en valse leugens te verspreiden over het slachtoffer
  • om het slachtoffer te isoleren,
  • Om het slachtoffer van mening te doen veranderen,
  • Om de schuld bij het slachtoffer neer te leggen,
  • Om ervoor te zorgen dat anderen negatief over het slachtoffer gaan denken

Zijn er flying monkeys binnen narcistische gezinnen en families?

Ja! Binnen narcistische gezinnen komen ze ook voor!

Ook binnen de dynamiek van narcistische gezinnen, gebruikt de narcist flying monkeys om het zwarte schaap van het gezin te isoleren of van mening te doen veranderen. Vooral tijdens triangulatie wordt een familielid ingezet als flying monkey. Het is een handige manier van de narcist om de schuld altijd bij een (onschuldige) ander in het gezin neer te leggen.

Het zwarte schaap dient als afleiding, zodat de aandacht van anderen niet naar de narcist gaan. Alles heeft de narcist er voor over om ervoor te zorgen dat niemand de narcist ontmaskert. Zelfs als dat betekent dat de narcist diens bloedeigen kind als zondebok markeert.

Heb je te maken met flying monkeys na een relatiebreuk met een narcist?

Heb je met ze te maken na narcisme?

Als je als slachtoffer de relatie verbreekt met een narcist krijg je te maken met flying monkeys. Als slachtoffer ben je ontsnapt aan de controle van de narcist en dat kan de narcist niet uitstaan. Als het slachtoffer niet reageert op de hoovering technieken van de narcist, probeert de narcist via flying monkeys om het slachtoffer te beïnvloeden.

Familieleden, vrienden, collega´s of bijvoorbeeld sportmaatjes van het slachtoffer worden door de narcist ingezet. Ze nemen contact op met het slachtoffer en kunnen dingen zeggen als: “Hij, of zij, bedoelde het allemaal niet zo. Denk aan de kinderen. Denk er over na en geef hem of haar nog een kans.”

Stel dat je terugkeert naar de narcist en dan…? Wat gebeurt er dan?

Mocht het slachtoffer terugkeren naar de narcist, zal het gedrag van de narcist erger dan ooit zijn. Het ego van de narcist kan het niet aan dat je als slachtoffer het aandurfde hem, of haar, te verlaten. En daar gaat het slachtoffer voor boeten. Vaak zal het emotioneel misbruik escaleren, maar er kan ook fysiek misbruik plaatsvinden.

Mogelijk zullen de eerste paar dagen redelijke dagen zijn. Mogelijk zijn er enkele mooie momenten aanwezig tijdens die eerste paar dagen. Maar daarna keer je terug in de hel. Het leven is niets anders dan destructief en je raakt steeds verder van jezelf verwijdert. Je zelfvertrouwen krijgt een enorme opdonder en je voelt je verloren en alleen.

Verbreek je de relatie met een narcist?

Verbreek je de relatie met een narcist? Realiseer je dan goed waarom je de relatie verbreekt. Als slachtoffer van narcisme, moet je doordrongen zijn van de reden waarom je de narcist verlaat. Houdt altijd goed voor ogen waarom je uit deze destructieve relatie stapt, zodat hoovering en de flying monkeys geen grip op je krijgen.

Flying monkey en nooit meer contact met een narcist

Krijg je met ze te maken zodra je het contact verbreekt met de narcist? Met je narcistische moeder of met je narcistische ex partner? Ja!

Als je het contact verbreekt met een narcist krijg je ook te maken met flying monkeys. Of je het contact nu verbreekt met een narcistische ouder of bijvoorbeeld met een narcistische ex-partner, altijd zal er een bekende van je, contact opnemen en dingen tegen je zeggen als:

“Maar het is je moeder!” of: “Je vader heeft echt zijn best gedaan!” of: “Hij, of zij, wist niet beter!” of: “Hij, of zij, stond onder zware stress en bedoelde het allemaal niet zo.” Of: “Geef hem of haar nog een kans!”

Als je als slachtoffer van narcisme, het contact verbreekt met een narcist, bereid je dan geestelijk voor. Het is zwaar om het besluit te nemen om je eigen moeder, vader of partner nooit meer te willen zien. Dat doe je niet voor niets. Onwetende anderen hebben echter geen flauw benul van de verborgen oorlogsvoering die achter gesloten deuren plaatsvond. Onwetende anderen die door de narcist gebruikt worden om jou van mening te doen veranderen.


Lastercampagnes en kwaadsprekerij over jou dankzij een flying monkey!

Flying monkeys worden ook ingezet tijdens lastercampagnes om het slachtoffer in diskrediet te brengen. Valse roddels worden over jou vertelt. Valse leugens worden over jou vertelt. Onwetende personen nemen al deze larie uit de mond van de narcist als waarheid, zonder aan waarheidsbevinding te doen.

Onwetende anderen kom je als slachtoffer behalve tegen onder je eigen familie en vrienden, ook tegen binnen de professionele hulpverlening. Zolang narcistische persoonlijkheidsstoornis niet erkend is door Nederland of België, leren professionelen onvoldoende over het narcisme. Bovendien, zolang je niet zelf hebt meegemaakt wat het narcisme van een narcist inhoudt en met de slachtoffers doet, zal je het slachtoffer nooit echt begrijpen.

(Over het gebruik van het woord “slachtoffer” in deze tekst en op deze site: Je bent GEEN slachtoffer, je bent tot slachtoffer GEMAAKT! Dat is een heel groot verschil! Dit verschil maakt het verschil in hoe succesvol je bent in het herkennen van narcisten en hoe je met je eigen heling en herstelwerk omgaat!)

Zijn er flying monkeys op het werk als je een narcistische baas, leidinggevende of collega hebt?

Heb je met ze op het werk te maken?

Ook op het werk kan iemand met flying monkeys te maken krijgen, vooral als de narcist jaloers is op het succes van iemand. Door flying monkeys te gebruiken, voorkomt de narcist dat een succesvolle collega promotie krijgt. Door flying monkeys kan een grote groep collega´s tegen deze succesvolle collega keren en hem, of haar, pesten en treiteren. Net zolang dat of de succesvolle collega weggaat of totdat de narcist de promotie krijgt.


Hoe herken je een flying monkey? Wat is een kenmerk?

Wat is een kenmerk van ze?

Vaak zijn zij zelf gehersenspoeld door de narcist of worden gemanipuleerd om het vuile werk van de narcist op te knappen. Om het maar heel oneerbiedig te schrijven: het zijn de hielenlikkers van de narcist. Degene die bewonderend en met open mond om de narcist heen draaien. Alles wat de narcist zegt of doet, nemen ze als waarheid aan, zonder zelf aan waarheidsbevinding te doen. Meestal gaat het om zeer naïeve mensen die makkelijk beïnvloedbaar zijn en dus makkelijk te manipuleren zijn. Maar vergis je niet: er zijn ook mensen – die net zo gek zijn als de narcist – die het leuk vinden om het vuile werk van de narcist op te knappen en destructief bezig zijn.

Is er iets mis met mij?


Er is iets mis met mij! Toch? Of niet? Het is ook zo verwarrend!! Och ja, dat is ook zo: het is een typisch kenmerk van narcisme dat jij jezelf zo verward voelt!

Omdat zowel het narcisme van de narcist als het gebruik van flying monkeys onzichtbaar is omdat het narcisme voor veel mensen verborgen is, zal het slachtoffer vroeg of laat denken dat er iets mis is met hem, of haar. Dat is een van de redenen waarom HSP en de NARCIST.nl bestaat: om voorlichting te geven over het verborgen narcisme van de narcist. Want nee, er is niets mis met je, maar er is van alles mis met de narcist! Het emotioneel misbruik dat zowel de narcist als de flying monkeys het slachtoffer aandoen is schadelijker dan we eigenlijk vermoeden of beseffen. De effecten van het verborgen en zeer schadelijke emotioneel misbruik, vooral als je als kind bent opgegroeid binnen een narcistisch gezin, zorgen dat je enorm worstelt met verschillende thema´s in je volwassen leven, zoals:

  • Ben ik goed genoeg?
  • Ben ik waardevol?
  • Ben ik nou gek?

Laag zelfvertrouwen en bijvoorbeeld de enorme worsteling om een ongezonde en destructieve relatie met een narcist te verbreken en over te gaan op: geen contact.

Ervaringsverhalen van andere lotgenoten

Het kan heel waardevol zijn om ervaringsverhalen van andere lotgenoten te lezen, zodat je je realiseert dat je niet de enige bent die zo worstelt met het schadelijke narcisme van de narcist in je leven. Wil je meer weten over hoe schadelijk de effecten van verborgen emotioneel misbruik zijn en welke stappen je kan gaan zetten om jezelf te helen en te herstellen? Lees dan eens het volgende: “Emotioneel misbruik: je hoeft geen blauw oog te hebben om mishandelt te worden.”

Wil je meer weten over het narcisme van een narcist? Hoe het werkt? Wat de werkwijze is van narcisten? Hoe het kon dat je tot slachtoffer werd gemaakt door een manipulerende narcist? Verbeter je kennis over het narcisme en bescherm jezelf en je kinderen: Herken de narcist! Herken het narcistisch misbruik! Herken het narcisme van de narcist! Voordat het te laat is…

Vraagje: Heb jij met flying monkeys te maken (gehad)? Hoe erg was het? Laat het ons (helemaal) onderaan dit artikel weten en dat mag anoniem! Dank je wel!

Afbeelding van tillbrmnn via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu HSP versus narcisme. Wat is een flying monkey? Betekenis flying monkey en waarom narcisten dol op ze zijn!