HSP, trauma, stress en narcisme

HSP, trauma, stress en narcisme

HSP, trauma, stress en narcisme

Hsp’ers zijn gevoelige wezens. Herbeleving van nare dingen is niet iets waar men, en in het bijzonder Hsp’ers, op zitten te wachten. Herbeleving van trauma, dreiging, gevaar of van een nare stresssituatie, is iets dat we allemaal over het algemeen vermijden: de oorspronkelijke dreiging komt bij ons al zo veel harder, dieper en intenser binnen dan bij personen die niet HSP zijn, dat we de dreiging liever niet nogmaals herbeleven.

Herbeleving

De herbeleving – desensitisatie – wordt in veel therapievormen gebruikt. Desensitisatie is het herhalen van de beleving van het trauma, dreiging, gevaar of de stresssituatie met als doel daar minder gevoelig of ongevoelig voor te worden. Soms werkt het, maar soms werkt het ook niet. Ik persoonlijk als HSP ben er geen voorstandster van aangezien het mij een te overweldigend gevoel bezorgt dat niets met helen te maken heeft. De herbeleving bezorgt te veel extra stress en dat is nu juist dat we hier willen aanpakken en verminderen!

Daarom heb ik besloten om een extra hoofdstuk aan het ebook Stress toe te voegen dat speciaal gericht is op het hanteren van stress voor Hsp’ers. Alle technieken die besproken worden zijn geschikt voor Hsp’ers en voor hun gevoeligheid omdat ze of natuurlijk zijn of je eigen energetische lichaam aanspreken tot verwerking en heling.

Stress is de oorzaak van vele problemen en verzwakt je immuunsysteem.

Zodra je immuunsysteem is verzwakt heeft stress vrij spel. Uitleg hoe je immuunsysteem en je zenuwen met elkaar in verbinding staan met elkaar en hoe stress dit evenwicht omvergooit en wat de oplossing is. Dit staat allemaal allemaal in de nieuwste versie van het ebook Stress van stresscounselor Fleur Irene met daarin de anti stress formule voor HSPers, en waaronder ook de volgende onderwerpen in staan: 

Een compleet nieuw hoofdstuk speciaal voor Hsp’ers met stress, met daarin:

 • Gevoeligheid van HSPers met stress verminderen,
 • Stress van Hsp’ers aanpakken d.m.v. energie,
 • Energiesystemen en je energetisch lichaam helpen HSPers om stress te verminderen,
 • Energiepunten behandelen om stress te verminderen,
 • EFT, het positieve effect van EFT op P.T.S.S. en stress en een EFT-behandeling,
 • Emoties van anderen overnemen kan je heel veel stress geven en hoe je daar van afkomt,
 • Negatieve emoties aanpakken die ontstaan door dreigende situaties,
 • De 3 Tan Tien punten behandeling van de taoïstische leer (hoofd, hart en buik) en je leert ze te ontdekken bij jezelf. (Deze punten waarnemen en herkennen zijn belangrijk voor iedereen die enorme behoefte heeft aan om snel lichamelijk, energetisch en mentaal in balans te komen en krachten verzamelen in tijden van dreiging, gevaar en stress. Ideaal voor HSPers!)
 • Het belang van de connectie tussen je lichaam en je geest als je met stress te maken hebt,
 • Hartcoherentie,
 • Maak de eerste belangrijke en noodzakelijke stappen om P.T.S.S. te overwinnen met yoga,
 • Ontspannen d.m.v. een oude ademhalingsoefening,
 • Na trauma je getraumatiseerde lichaam voorbereiden op ontspanning,
 • Ontspan je pijnlijke nek en schouderspieren en
 • Kalmeren en tot rust komen.

HSP, stress en narcisme

Ik besteed extra aandacht aan de driehoek: HSP, stress en narcisme in de nieuwste versie van het ebook stres: de anti stress formule voor HSPers. Een narcist in je leven gaf geen enkel probleem, totdat er een stresssituatie ontstond.

Stress is de oorzaak van vele problemen in je leven.

Je hebt je handen al vol aan je gevoeligheid en je voelt regelmatig een enorme behoefte om je terug te trekken in een prikkelarme omgeving. Maar wat als je met een narcist te maken hebt, een narcistische baas, narcistische ouder of een narcistische partner, die je geen rust gunt? 

Zoals jullie weten ben ik hard aan het werk om mijn eigen methode te ontwikkelen. Ik raak er meer en meer van overtuigd dat het niet uitmaakt hoe slinks een narcist is, waar het om gaat is of jij aantrekkelijk bent voor een narcist, of niet.

Welk integriteitsniveau iemand ook heeft, het gaat erom hoe jouw niveau van integriteit is: hoe je in het leven staat, op welke manieren je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven, hoe jij je eigen grenzen aangeeft, welke normen en waarden je hanteert in je leven, hoe je patronen zijn en of deze aantrekkelijk zijn voor narcisten of niet en hoe belangrijk het voor je is hoe anderen over je denken.

Want blijven hangen in je slachtofferschap maakt je buitengewoon geschikt tot het zijn van een zeer aantrekkelijke prooi voor een narcist! Het is alsof narcisten op kilometers afstand kunnen ruiken dat jij een slachtoffer bent en voor hen ben je dan een geschikte nieuwe prooi.

Ik raak dan ook meer en meer ervan overtuigd dat iedereen moet helen van jeugdtrauma´s en van andere trauma´s, zodat je niet alleen in staat bent om een fijne en gelukkig leven te kirjgen, maar ook omdat je dan niet langer interessant bent voor narcisten als mogelijk nieuwe prooi. En aangezien de wereld vol is met narcisten, is jezelf beschermen tegen het narcisme geen gek idee…

Trauma

Dat heeft allemaal met je trauma te maken. Als volwassenen kind van een narcistische ouder en als relatieverslaafde codependent hebben in hun vroege jeugd traumatische ervaringen meegemaakt die in diepe lagen van je lichaam liggen opgeslagen. Als je niets aan je trauma doet, niet actief met jezelf aan de slag gaat en geen innerlijk werk verricht, blijf je aantrekkelijk voor narcisten, negatieve personen en voor andere destructieve personen. Je blijft dan afstemmen op de frequentie van het slachtoffer zijn en je blijft maar andere nare dingen aantrekken en tegenkomen in je leven.

Actief met jezelf aan de slag gaan betekent niet dat je het ebook Het Helingsproces doorleest, maar dat je daadwerkelijk ACTIEF aan de slag gaat met alle oefeningen die in het ebook staan. Helen van je trauma, helen van je stress en helen van het narcisme kan pas echt gebeuren als je echt met jezelf aan de slag gaat en innerlijk werk gaat doen door de vele oefeningen en opdrachten te gaan maken die in het ebook staan.

Zoals jullie weten: alles is energie. Jij bent energie. Natuurkundige werken al vele jaren met de energievelden van het kwantumveld en hebben bewezen dat alles energie is. Heel je energie en je heelt jezelf. Dat is dan ook een reden waarom ik in het nieuwe hoofdstuk van het ebook stress veel aandacht besteed aan het verminderen van stress dankzij energie heling zoals EFT en energiepunten in je lichaam. Je energetisch lichaam helen van alle stress.

Praten over de narcist en over het narcisme in ons leven, helpt niet. Anders waren we allemaal inmiddels wel genezen. Sterker nog: het voortdurend over de narcist te hebben is een valkuil: het werkt verslavend en verergert de boel. Iedere keer herbeleef je het drama. Iedere keer herbeleeft je lichaam het drama en komt weer in een staat van trauma terecht. Alles waar jij je aandacht aan geeft, groeit. Behalve dat, je omgeving is je op een gegeven moment zat als je iedere keer maar weer over de narcist begint: je bezorgt jezelf en die anderen veel stress.

Als je pas recent ontdekt hebt dat je met een narcist te maken had, is praten om je hart te luchten overigens wel goed! Je moet je ei kwijt! Vandaar dat de HSP en de NARCIST.nl website een besloten en geheime facebookgroep heeft: Contact met lotgenoten en gelijkgestemden, speciaal voor Hsp’ers. Daar kan je in alle beslotenheid je verhaal kwijt, om advies vragen of rustig meelezen. Ook zijn we daar bezig een “maatjes” project op te starten: voor elk probleem een maatje, mits je behoefte hebt aan een maatje.

Maar er komt een tijd dat je het narcisme los moet laten zodat je kan starten met het helen en dat je als mens mag gaan groeien en bloeien. Je blokkeert je eigen heling als je na lange tijd blijft praten over de narcist en over alle nare dingen die er gebeurd zijn. Je blijft het herhalen, je herbeleeft alle ellende opnieuw en dat veroorzaakt veel stress bij je en je wordt iedere keer weer naar de frequentie van het slachtofferschap getrokken.

Relatieverslaafd

Je bent zoveel meer waard dan jezelf iedere keer weer onder te dompelen in de herbeleving. Iemand die iedere keer het zichzelf aan doet om aan herbeleving te doen is vaak iemand die relatieverslaafd is en codependent is. Het trauma is afkomstig uit de jeugd waar een ouder of verzorger verslaafd was.

Je hoeft niet te praten om van je trauma af te komen.

In mijn methode ga ik er dan ook van uit dat: “Je hoeft niet te praten om van je trauma af te komen,” aangezien ik een manier ontdekt heb dat buitengewoon geschikt is voor Hsp’ers om rustig thuis in hun veilige omgeving te doen dat een alternatief is voor EMDR. Het is een manier dat de emotionele lading van het trauma vermindert zodat je veel beter in staat bent om de narcist in je leven los te laten.

Als praten over de narcist werkte, hadden velen van jullie allang voorgoed verlost moeten zijn van alle pijn en verdriet. Met mijn methode wil ik je juist laten zien, voelen en merken dat het de hoogste tijd is om de aandacht op jezelf te richten, naar binnen te keren om actief innerlijk werk te doen zodat je eindelijk mag gaan groeien en bloeien als persoon. 

 

 

Afbeelding van Zhu Bing via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us: