HSP en narcisme
HSP en narcisme
HSP en narcisme

HSP en narcisme

Ben je HSP?

Veel HSP’s beseffen nauwelijks dat ze hoogsensitief zijn. Twijfel je of je hoogsensitief bent? Ben je hoogsensitief? Checklist HSP, kenmerken van een hoogsensitief persoon.

HSP en overprikkeling voorkomen

Het is voor HSPers erg belangrijk om overprikkeling te voorkomen. Dat is een zware opgave als je te maken hebt met narcisme in je leven. Toch enkele tips voor je:

Beter omgaan met hoogsensitiviteit

Stress en overspannen door je narcist?

Intuïtie, hoogsensitief en het zesde zintuig,

Basis levensstijl hoogsensitiviteit: overprikkeling voorkomen HSP,

Meditatie: HSP en energie, kan een narcist voor blokkades zorgen?

Is er narcisme in je leven?

Twijfel je of er narcisme in je leven is? Het is soms zo moeilijk te bepalen of je met een narcist te maken hebt dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Heb je te maken met een (vermoedelijke) mannelijke narcist? Hier een checklist.

Heb je te maken met een (vermoedelijke) vrouwelijke narcist? Hier een checklist.

Wist je dat HSP’ers de perfecte prooi zijn voor narcisten?

HSP’ers en narcisten trekken elkaar aan.

Een rasechte narcist (m/v) is uitsluitend bezig om zijn, of haar, eigen leegte op te vullen met de aandacht en met de energie van anderen. Het maakt de narcist niet uit of het nu gaat om zijn of haar eigen vrouw, kind, familieleden, vrienden, werknemers of collega´s, het gaat de narcist om de aandacht. Je dient als “voeding,” voor de narcist, niets meer en niets minder. Het is leven in angst.

Hoe sensitiever jij (m/v) bent, hoe meer “voeding” je geeft aan je narcist. Heel veel HSP’ers hebben daarom met narcisme te maken in hun leven omdat je als hoogsensitief persoon de perfecte prooi bent voor een narcist. Bovendien hebben ze te maken gehad met traumatische ervaringen uit hun jeugd. Doordat ze opgegroeid zijn binnen de dynamiek van een narcistisch gezin of omdat ze opgegroeid zijn met een verslaafde ouder, hebben ze nu patronen ontwikkeld die zo aantrekkelijk zijn voor narcisten.

Lees ook: Volwassen kind van een narcistische ouder

Heb je een relatie met een narcist?

HSP’s zijn in staat om diepe liefde te voelen. Gevoelens van verliefdheid en liefde maken diepe indruk op hoogsensitieve personen. Het raakt hen in hun ziel en in hun hart. Maar zodra ze een relatie hebben met iemand die hen niet respecteert, zal hun liefde bekoelen. Beter nog: HSP’ers zijn niet in staat om van iemand te houden – echt zielsveel te houden – van iemand die hen niet respecteert. Een narcist beseft dit maar al te goed en zal daarom, zeker in het begin van jullie relatie, er alles aan doen om het juiste masker op te zetten. Lees meer over de liefde tussen een HSP en een narcist: Liefde, verliefdheid en relatie: HSP versus de narcist.

Houd de narcist van me?

Dat is een vraag die ik heel vaak te horen krijg. Dit is een vraag die veel slachtoffers en voormalige partners van een narcist enorm bezighouden: heeft de narcist ooit van me gehouden? En: houd de narcist van de kinderen? En doet het de narcist iets als ik de narcist vertel dat ik hem/haar verlaten wil?

Lees ook: Kan de narcist van iemand houden?

Nee, sorry, de narcist geeft net zo veel om je als hij, of zij, dat doet om een afwasborstel. Het is allemaal toneel, het is allemaal manipulatie. En ja, helaas, dat geldt ook voor de kinderen.

Lees ook: Kind van een narcistische ouder.

HSP en narcisme, narcistisch misbruik

Zodra de HSP en de narcist getrouwd zijn of een kind verwachten, komt de ware aard van de narcist naar boven drijven. Iedere HSP er die te maken heeft met narcisme in het leven, krijgt te maken met verborgen narcistisch misbruik. Hoe bescherm jij jezelf tegen narcistisch misbruik? En nog een artikel over de ergste vorm van narcistisch misbruik: gaslighting.

Lees ook: De drie fases van een narcistische relatie.

HSP en narcisme: een ongezonde relatie

Je ziel huilt. Je hart huilt. Je voelt je ongelukkig, onbegrepen en eenzaam. De illusie van de ideale relatie is vervlogen. Maar waarom is het zo belangrijk dat jij uit deze ongezonde relatie stapt? Zo snel mogelijk?


Afbeelding van cocoparisienne via Pixabay

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

 

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu HSP en narcisme
HSP en narcisme