HSP en narcisme, wat je moet weten over het narcisme van een narcist.
HSP en narcisme

HSP en narcisme, wat je moet weten over het narcisme van een narcist.

HSP en narcisme, laten we beginnen bij het begin:

Wat is narcisme?

Laten we eerst het narcisme onder de lope nemen. Narcisme is een term om een narcistische persoonlijkheidsstoornis aan te duiden. Narcisme is iemand wie een overdreven gevoel van eigenwaarde heeft en een egocentrische en zelfzuchtige houding vertoont. Mensen met narcisme hebben een grote behoefte aan bewondering. Ze manipuleren anderen om hun eigen belangen na te streven. Ze misbruiken anderen voor eigengewin. Bovendien hebben ze geen empathie en stellen hun eigen behoeften en verlangens voorop. Ook stellen ze hun eigen behoefte voorop op die van hun bloegeigen (jonge) kinderen. Narcisme heeft een negatieve invloed op relaties en het welzijn van de persoon en de mensen om hen heen.

Wil je meer weten over het narcisme van een narcist?

Wil je meer weten over narcisme?

Wat is HSP?

HSP staat voor Highly Sensitive Person, wat in het Nederlands vertaald kan worden als Hoog Sensitief Persoon. HSP zijn mensen met een gevoelig zenuwstelsel en een dunnere breinfilter. Hierdoor vangen ze onbewust veel te veel prikkels op. Prikkels die de emmer doet overlopen, waardoor ze plotseling prikkelbaar kunnen reageren. HSP hebben tijd en rust nodig om al die prikkels te verwerken, het liefst in een prikkelarme omgeving. HSP hebben veel meer rust nodig dan gemiddelde andere mensen. Niet aleen hun zenuwstelsel is gevoelig, ook hun zintuigen. Hooggevoelige personen kunnen sneller overweldigd raken door bijvoorbeeld harde geluiden, sterke geuren of drukke omgevingen. Ze zijn vaak gevoeliger voor subtiele nuances en ervaren emoties intenser. Ze kunnen dingen waarnemen die anderen (totaal) ontgaan. Hooggevoeligheid is geen stoornis, maar eerder een unieke persoonlijkheidstrek die bij ongeveer 15-20% van de bevolking voorkomt. Ze zijn gezegend met een hoop talent.

Wil je meer weten over de gevoeligheid en de unieke talenten van een HSP?

Waarom trekken HSP en het narcisme van een narcist elkaar aan?

Niet alle hooggevoelige personen (HSP) en narcisten trekken elkaar aan. Feit is, dat veel narcisten een relatie hebben met HSP en dat HSP vaak een relatie hebben met een narcist. Privé relaties, maar ook werkrelaties.

Trauma’s en hechtingsproblemen

Zowel HSP als narcisten hebben vaak te maken gehad met trauma’s en/of hechtingsproblemen tijdens hun jeugd. HSP, omdat deze is opgegroeid met een narcistische ouder en worstelde met diens gevoeligheid. De narcist, omdat deze is opgegroeid met een narcistische moeder. Waarom de HSP een HSP wordt en de narcist een narcist, is niet exact bekend. Binnen hetzelfde gezin kunnen de kinderen zowel narcistisch als HSP worden. Vaak zijn ze onveilig gehecht, angstig gehecht of hebben last van bindingsangst en verlatingsangst.

Wil je hier meer over weten? Over je juegdtrauma en hechtingsproblemen als je vermoed dat je een narcistische ouder hebt? Lees dan: Kind van een narcist, ook met handige tests waarin je razendsnel ontdekt of je ouder een narcist is, of niet.

Bescherming tegen de pijn van het eigen jeugdtrauma

Het trauma van de narcist uit diens jeugd was zo indringend, dat het zelf verdwijnt. Daar voor in de plaats verschijnt een Valse Zelf. Een Valse Zelf die uitsluitend kan overleven van de voedingsbron van anderen. Op deze manier kan de narcist de verschrikkingen uit zijn juegd overleven. Nu deelt de narcist de klap uit. Hij walgt van diens eigen onzerheid en hulpeloosheid die hij vroeger heeft ervaren. De narcistische houding beschermt hem tegen de ondergang van vroeger.

In eerste instantie om te overleven. Later ontwikkeld het kind zich tot de nieuwe generatie narcisten.

Wat is een traumaband en hoe ontstaat het?

Een traumaband kan ontstaan wanneer beide, HSP en narcisme, onbewust worden aangetrokken tot elkaars onverwerkte trauma’s en onbewuste emotionele behoeften. Hooggevoelige personen, vanwege hun empathische aard, kunnen zichzelf vaak inzetten om anderen te helpen en te genezen. Ze kunnen zich aangetrokken voelen tot de intense emotionele behoeften van narcisten. Vaak in de hoop hen te kunnen ondersteunen en genezen.

Trauma verbindt je met narcisten, omdat zij net zo getraumatiseerd zijn als jezelf.

Meer weten over trauma? Lees dan het volgende: Het Helingsproces, speciaal voor HSP na narcisme.

Narcisten die zich aangetrokken voelen tot HSP

Aan de andere kant kunnen narcisten zich aangetrokken voelen tot HSP’s omdat zij in staat zijn tot emotionele verbindingen. Bovendien kunnen HSP voldoen in de emotionele behoeften van de narcist. Narcisten hebben vaak behoefte aan constante bewondering en bevestiging, en HSP’s kunnen in eerste instantie aan deze behoeften voldoen.

De dynamiek tussen HSP en het narcisme van een narcist

Daarnaast offeren HSP zichzelf op ten behoeve van anderen. Dat is iets wat narcisten enorm aanspreekt! Dit creëert een dynamiek waarin een HSP geneigd is om de tweede viool te spelen. Terwijl de narcist de eerste viool speelt en zichzelf verheft en de controle uitoefent.

Dit betekent niet dat HSP’s en narcisten voorbestemd zijn om elkaar aan te trekken. Of dat alle HSP’s betrokken raken bij destructieve relaties met narcisten. Bewustwording van deze dynamieken zodat de HSP gezondere relaties kan ontwikkelen en persoonlijke groeit is nuttig.

Deze dynamiek ontstaat ook als je een HSP kind bent van een narcistische ouder. Wil je ier meer over weten? Lees dan ook: Kind van een narcistische ouder en leer alles over het leed, trauma, hechtingsproblematiek en herstel van een (volwassen) kind met een narcistische ouder.

Kan HSP het narcisme van de narcist genezen, helen en herstellen?

Je kunt een narcist niet genezen, helen of herstellen van het narcisme of van de stoornis. Hier is professionele hulp voor nodig. Professionele hulp dat mogelijk op het punt van doorbreken staat, dankzij de ontwikkelingen binnen de neurowetenschap.

Mogelijk dat het narcisme kan genezen d.m.v. de kennis die de neurowetenschap op dit moment opdoet over de hersenwerking. Veel is nog onduidelijk over het narcisme, maar ik geloof dat wetenschappers op het juiste spoor zijn. Met andere woorden: het narcisme en de stoornis van een narcist zijn complex, net als de hersenwerking van de narcist. Laat het daarom over aan de wetenschappers en geleerden en ga nooit zelf knutselen aan een narcist!

Hoeveel liefde en aandacht geef je aan een narcist?

Hoeveel liefde, aandacht of tijd je aan een narcist geeft, het is zinloos, ondanks al je goede bedoelingen. Een narcist is niet te genezen door jou. Iedere narcist die beweert dat hij, of zij, uitsluitend door jou te genezen is, is slechts uit op 1 ding. Jouw energie en aandacht, omdat je de perfecte slachtoffer bent.

Maken narcisten misbruik van HSP?

Narcisten kunnen weliswaar misbruik maken van hooggevoelige personen (HSP), maar het is belangrijk om hier een onderscheid te maken.

Een narcist is iemand met een persoonlijkheidsstoornis waarbij hij/zij bewondering van anderen nodig heeft. Een narcist kan geen empathie tonen. Ze zijn manipulatief en kunnen anderen uitbuiten voor persoonlijk gewin.

Hooggevoelige personen, aan de andere kant, hebben een aangeboren gevoeligheid voor het verwerken van prikkels uit de omgeving. Ze zijn empathisch en hebben diepgaande emoties en innerlijke belevingen. Bovendien heeft een HSP een geweten, iets dat ontbreekt bij narcisten. HSP hebben de neiging anderen te willen begrijpen en te helpen.

Narcisten misbruiken HSP

Narcisten misbruiken HSP van hun goede intenties, hen te manipuleren en hen emotioneel uit te putten. Bovendien profiteren narcisten van de HSP . Vaak doet de narcist alsof hij het slachtoffer is om sympathie en hulp te krijgen. Narcisten zetten HSP onder druk door emotionele chantage, manipulatie en gaslighting. Gaslighting is psychologische manipulatie om iemands perceptie van de werkelijkheid te veranderen.

Wil je meer weten over emotionele chantage en ander emotioneel misbruik dat alle narcisten toepassen op al hun slachtoffers? Lees dan meer over: emotioneel misbruik en hoe je het verborgen misbruik van de narcist overleeft als HSP.

Kennis over het narcisme van een narcist

Het is belangrijk om meer kennis te hebben over het narcisme van de narcist. Bovendien moet je meer kennis hebben over de vele manipulatietechnieken die narcisten gebruiken. Tenminste…als je als HSP de narcist en diens gekte en pestgedrag wil overleven.

Wil je hier meer over weten? Wil je meer kennis over het narcisme van de narcist? Lees dan het volgende: Herken de narcist, zodat je de rest van je leven het narcisme van narcisten herkent!

Veel gebruikte manipulatietechnieken van narcisten zijn

De manipulatietechniek: ”Ik ben zo zielig! Zieliger dan alle anderen!” is een techniek die narcisten veel te veel toepassen. Ze maken zich “kleiner” in de hoop dat jij ze heel veel aandacht gaat geven.

De manipulatietechniek: “Ik ben de beste! De grootste! Ik ben superieur aan alles en aan iedereen! Bovendien ben ik de koning! Nee, beter: ik ben God!” is een techniek die narcisten veel te veel toepassen. Ze maken zich “groter” in de hoop dat jij ze aanbid en van bewondering op je knieën valt. Ze blazen zichzelf op in belangrijkheid. Ook overdrijven ze. Alles om bewonderende aandacht van jou en anderen te krijgen.

Waarom is het belangrijk dat HSP meer kennis hebben over manipulatie, als ze omgang hebben met een narcist?

Het is belangrijk dat HSP meer kennis hebben over manipulatie als ze te maken hebben met narcisten, om verschillende redenen:

 1. Bescherming tegen misbruik: Narcisten zijn vaak meesters in manipulatie en kunnen HSP gemakkelijk uitbuiten. Door meer kennis te hebben over manipulatieve technieken, kunnen HSP beter hun grenzen bewaken en zichzelf beschermen tegen misbruik.
 2. Empathische eigenschappen: HSP hebben vaak sterke empathische eigenschappen, waardoor ze gevoelig zijn voor de behoeften en emoties van anderen. Narcisten kunnen deze empathie exploiteren en misbruiken om hun eigen doelen te bereiken. Door kennis te hebben over manipulatie, kunnen HSP hun empathie beter beheren en voorkomen dat ze worden gemanipuleerd.
 3. Zelfbewustzijn en zelfvertrouwen: Narcisten gebruiken manipulatie vaak om controle over anderen te krijgen en hun zelfvertrouwen te ondermijnen. Door meer kennis te hebben over manipulatie, kunnen HSP hun eigenwaarde versterken en hun zelfvertrouwen vergroten. Ze kunnen manipulatieve tactieken herkennen en weerstand bieden, waardoor ze minder vatbaar zijn voor manipulatie.
 4. Gezonde relaties: HSP hebben vaak de neiging om anderen te helpen en zichzelf op de achtergrond te plaatsen. Narcisten kunnen misbruik maken van deze eigenschap en HSP in ongezonde relaties manoeuvreren. Door meer inzicht te hebben in manipulatie, kunnen HSP gezondere relaties opbouwen. Ze kunnen manipulatieve gedragingen identificeren en vermijden, waardoor ze beter in staat zijn om evenwichtige en respectvolle relaties te onderhouden.

Kortom, het is belangrijk dat HSP meer kennis hebben over manipulatie als ze te maken krijgen met narcisten. Omdat dit hen helpt zichzelf te beschermen, hun empathie te beheren, hun zelfvertrouwen te vergroten en gezonde relaties te ontwikkelen.

Wil je meer weten over manipulatie en over de manipulatietechnieken die narcisten hanteren? Lees dan het volgende: Manipulatie herkennen (geschikt voor kinderen en voor volwassenen!) herken de manipulatietechnieken die alle narcisten altijd gebruiken.

Waarom is het belangrijk dat HSP meer kennis hebben over het narcisme als ze omgang hebben met narcisten?

Het is belangrijk dat HSP meer kennis hebben over narcisme. Omdat ze vaak kwetsbaarder zijn voor de negatieve effecten van een narcistische relatie. HSP hebben de neiging om empathisch, zorgzaam en gevoelig te zijn, waardoor ze een doelwit kunnen worden voor narcisten.

Hier zijn een paar redenen waarom het belangrijk is voor HSP om meer kennis te hebben over narcisme:

 1. Bewustwording van manipulatieve tactieken: Narcisten zijn experts in manipulatie en kunnen verschillende tactieken gebruiken om hun wil op te leggen aan anderen. HSP moeten zich bewust zijn van deze tactieken, zoals gaslighting, waarbij ze aan zichzelf beginnen te twijfelen, of lovebombing, waarbij ze overladen worden met liefde en aandacht om hen aan te trekken, of hoovering, waarbij ze ook overladen worden met liefde en aandacht als het slachtoffer eigenlijk van plan was om de narcist te verlaten.  
 2. Het behoud van emotionele en mentale gezondheid: HSP hebben vaak een diepe emotionele verbinding met anderen en zijn gevoelig voor negatieve energieën. Het omgaan met een narcist kan leiden tot emotionele uitputting, schade aan het zelfvertrouwen en een verminderd gevoel van eigenwaarde.
 3. Het vermijden van codependentie: HSP hebben vaak de neiging om zich overmatig verantwoordelijk te voelen voor de gevoelens en behoeften van anderen, zelfs als het ten koste gaat van henzelf. Narcisten maken vaak gebruik van deze codependente neigingen van HSP en stellen zichzelf altijd op de eerste plaats.
 4. Het herstelproces na een narcistische relatie: Als een HSP in een narcistische relatie heeft gezeten, kan het verlaten van deze relatie een uitdaging zijn. Narcisten kunnen misbruik maken van de empathie en zorgzaamheid van HSP, waardoor het moeilijk kan zijn om los te komen.

Wil je meer weten over het herstelproces na een narcistische relatie? Lees dan het volgende: Het Helingsproces, speciaal voor HSP na narcisme

Als HSP meer kennis heeft over het narcisme van een narcist, dan…

 • Kunnen HSP hun grenzen beschremen en voorkomen dat ze gemanipuleerd worden.
 • Kunnen ze zichzelf beter beschermen en voor zichzelf gezonde grenzen stellen.
 • Kunnen HSP de dynamiek van het narcisme herkennen en gezondere relaties aangaan waarin hun eigen behoeften en grenzen worden gerespecteerd en
 • Kunnen HSP de juiste ondersteuning en hulp krijgen om te herstellen en opnieuw hun eigen kracht te vinden.

Kortom, het hebben van meer kennis over narcisme stelt HSP in staat om zichzelf te beschermen, gezonde grenzen te stellen en emotionele en mentale gezondheid te behouden bij het omgaan met een narcist.

Ben je bang dat je de narcist en diens narcisme onderschat? Of wil je graag je kennis over het narcisme van de narcist verbeteren, omdat het de rest van je leven een voorsprong geeft tijdens iedere omgang met een narcist? Neem dan een kijkje bij het volgende: herken het narcisme van de narcist.

Codependente neigingen van HSP als ze omgang hebben met een narcist

Codependentie verwijst naar een psychologisch en gedragsmatig patroon waarbij iemand afhankelijk wordt van de goedkeuring en bevestiging van anderen, vaak ten koste van de eigen behoeften en verlangens. Hooggevoelige personen (HSP) hebben de neiging om intenser en diepgaander te reageren op emotionele prikkels, zoals de stemmingen en behoeften van anderen. Ze zijn vaak empathisch en zorgzaam, wat hen gevoeliger maakt voor het ontwikkelen van codependente neigingen.

Wanneer een HSP omgang heeft met een narcist

Wanneer een HSP omgang heeft met een narcist, kan dit een ongezonde dynamiek creëren vanwege de tegenstrijdige kenmerken van beide persoonlijkheden. Narcisten hebben de neiging om egoïstisch, manipulatief en dominant te zijn. Ze streven naar controle en macht over anderen, en hebben weinig tot geen empathie of begrip voor de van anderen.

Een HSP kan, vanwege zijn/haar gevoeligheid voor de behoeften van anderen, gevoelig zijn voor de verleidelijke aantrekkingskracht van een narcist, vooral in het begin van de relatie. Ze kunnen proberen de narcist te helpen, te redden of te veranderen. Ze kunnen ook geneigd zijn hun eigen behoeften te negeren of te ontkennen om de relatie in stand te houden, en ze kunnen zichzelf volledig opofferen om de narcist tevreden te stellen.

Als je (geestelijk) uitgeput raakt, kan je wel wat steun en hulp gebruiken. Als HSP moet je sterk in je schoenen staan voor, tijdens en na het narcisme. In een uitgeputte staat ben je een te makkelijke prooi voor een narcist. Neem daarom een kijkje bij het ebook in pdf formaat van Fleur Irene, met daarin een stappenplan, om je als HSP geestelijk, mentaal, lichamelijk en emotioneel terug in balans te krijgen. Omgang hebben met een narcist is ene uitputtingsslag, in het bijzonder voor HSP. Jemoet sterker in je schoenen komen te staan, zodat je toegang krijgt tot je levensenergie en veel beter bestand bent tegen het narcisme van de narcist.

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje bij: Maak jezelf sterk en krachtig na narcisme, met een handig stappenplan van Fleur Irene, voor iedere HSP die worstelt met het narcisme!

Codependenten zijn aantrekkelijk voor narcisten!

Deze codependente neigingen kunnen leiden tot een ongezonde dynamiek waarbij de HSP de zorg, begrip en steun die ze bieden aan de narcist als een vorm van eigenwaarde of identiteit beschouwen. Ze kunnen bang zijn om de relatie te beëindigen, omdat ze geloven dat ze zonder de narcist niet compleet zijn.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle HSP automatisch codependente neigingen hebben, en niet alle relaties met narcisten leiden tot codependentie. Echter, vanwege de persoonlijkheidskenmerken van beide typen, kan deze combinatie leiden tot een verhoogd risico op codependent gedrag.

Wil je meer weten over codependentie?

Als je jezelf herkent in dit patroon, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken, zoals therapie, om meer inzicht te krijgen in de dynamiek van de relatie en gezonde coping-strategieën te ontwikkelen.

Afbeelding van Alexandra Haynak via Pixabay

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Hij of zij? Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle blogs en online-producten van de “HSP en de NARCIST.nl” website, naar de narcist, destructief of toxisch persoon, als een “hij,” en naar het slachtoffer of prooi van de narcist als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen! Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat de slachtoffers altijd vrouwen zijn. Er zijn heel veel (verborgen) vrouwelijke narcisten, narcistische echtgenotes en narcistische moeders die van hun mannen en kinderen slachtoffers maken.

Please follow and like us:
Je bekijkt nu HSP en narcisme, wat je moet weten over het narcisme van een narcist.
HSP en narcisme