HSP en huisdieren
HSP en huisdieren

HSP en huisdieren

Huisdieren verhogen de kwaliteit van het leven

Heel veel HSPers voelen en hebben een diepe connectie met dieren en met hun huisdieren. Zoals je anderen kan aanvoelen voel je ook dieren en huisdieren aan. De band die HSPers hebben met hun huisdieren is een zeer bijzondere. Alles is in balans.

Het contact gaat zeer diep, is echt en voelt zo vanzelfsprekend aan. Juist door in staat te zijn huisdieren haarscherp aan te voelen, “weet” je wanneer je huisdier behoefte heeft aan rust, aan aandacht of aan voedsel. Een HSP als baasje hebben, betekent voor huisdieren dat ze een zeer zorgzame baasje hebben. Ze hebben oog voor hun dier en daar gaat geruststelling van uit. 

Er zijn slechts enkele HSPers die geen band hebben met dieren, meestal veroorzaakt vanwege een eerdere slechte ervaring.

Hoogsensitief persoon

Als hoogsensitief persoon ben je in staat om intens te genieten van alle mooie dingen om je heen. De rust, stilte en harmonie in de natuur, een prachtige zonsondergang, mooie muziek, een goed boek, heerlijk eten, prachtige kunstwerken, regendruppels op de ramen, een voorbij fladderende vlinder, een zingende merel en de intens gelukkige en tevreden huiskat die vredig en diep ligt te slapen op een warm en knus plekje in huis.

HSpers hebben veel behoefte aan rust en aan een prikkelarme omgeving. Tijd alleen is cruciaal. In een omgeving dat in harmonie is kunnen ze zich ontspannen en bijkomen van een drukke dag. Thuis op de bank, met een kop thee, een goed boek, een spinnende kat op schoot en een slapende hond aan de voeten, zijn de perfecte ingrediënten voor een HSPer om zichzelf weer te kunnen opladen.

Huisdieren en HSPers

Afbeelding van Pexels via Pixabay 

Huisdieren en HSPers

Huisdieren hebben een ontspannend effect op iedereen met stress, maar in het bijzonder op hoogsensitieve personen. Het effect van huisdieren op HSPers werkt kalmerend, vreugdevol, herstellend en rustgevend. Het huisdier accepteert je zoals je bent. Ook is het natuurlijk erg gezellig een huisdier in huis te hebben. En soms zijn ze bijzonder grappig waardoor je hartelijk om ze moet lachen. Je kan alles tegen de dieren zeggen, je kan je hart bij ze luchten, ze luisteren immers altijd naar je! Geduldig en begripvol, alsof ze weten waar je het over hebt en ze veroordelen je nooit! Het lijkt er wel op alsof je huisdier je emotionele, sociale en mentale steun geeft!

Er zijn HSPers die dieren verkiezen boven mensen. Persoonlijk kies ik voor dieren boven bepaalde mensen. Nare en negatieve mensen bijvoorbeeld. Als hoogsensitief persoon ben ik dol op de diepgaande gesprekken die je hebt met andere HSPers. Hun gezelschap stel ik zeer op prijs en vaak gaat het om ware dierenliefhebbers. Als hoogsensitief persoon laat ik nare en negatieve mensen graag links liggen en kies ik dan, zonder meer, voor het gezelschap van dieren.

Door het inlevend vermogen van HSPers, hebben ze direct oog voor de nood van welk dier dan ook. Niet uitsluitend voor de aaibare dieren, maar ook voor de wesp die in nood is of voor andere niet-aaibare dieren. Is het niet zo dat we in zwembaden alle vliegjes gaan redden en thuis tijdens het schoonmaken de spin laten zitten waar hij zit en hem met rust laten?

Als kind ging ik er graag op uit om “gewonde” dieren te redden. Ik bouwde in de modder zelfs een heuse dierenziekenhuis. Als mijn kat een eend vangt, verzorg ik de duidelijk zwakke  eend liefdevol, totdat het moment aangebroken is dat de eend aangesterkt is en terug naar de natuur kan. We hebben die eend een week lang in huis gehad, vrolijk kwakend in bad. Een week lang hebben we ons allemaal moeten behelpen, want niemand mocht de badkamer in.

Katten

Een van mijn katten, Luna, is een ware jaagster. Ze vangt alles wat beweegt en eet het dan, vol smaak, met huid en haar op. Daar had ik het in het begin wel moeite mee, “arme beestjes,” dacht ik dan. Heel veel van die “arme beestjes” wist ik te redden, ten koste van Luna. En dat gaf wroeging. Van alle katten die ik ooit gehad heb, spant Luna werkelijk de kroon op het gebied van jagen.

Maar als ik vervolgens de twee gebitten vergelijk met mijn rode kater, die meestal voer krijgt uit blik, zakjes en zakken, of die met Luna, die haar maaltje buiten vangt, moet ik eerlijk bekennen dat het gebit van Luna prachtig en gezond is en die van de rode kater verdacht ontstoken er uit gaat zien. Dat gaat binnenkort een trip naar de dierenarts worden met het gebit van de rode kater.

Honden

Onze herder is een gevonden zwerver. Ze liep achter een groepje jongens aan die naar het voetbalveld gingen. De jonge herder kwam op het voetbalveld terecht en aangezien wij al een herder hadden, vonden de andere voetbalouders het als vanzelfsprekend dat wij als eersten “recht” hadden op deze zwerver. Ik heb nog nooit een dier zo gek van blijdschap gezien toen ze mee mocht naar ons huis. Eindelijk had ze een thuis! Ze was zo dankbaar!

We hebben nog weken naar een eventuele eigenaar gezocht en de zwerver laten checken op een chip. Dat is alweer vijf jaar geleden en onze Max is altijd bij ons gebleven. Sinds ze bij ons is, is ze iedere dag uitzinnig blij van vreugde om me te zien. Super aandoenlijk natuurlijk! Haar gedrag maakt me dat ik me geliefd voel en ik moet er ook iedere keer weer om lachen: wat een vreugde! En wat een blijdschap! Heerlijk!

Onze vorige herder had als pup problemen met zijn toenmalige baas: die wilde hem afmaken. Vanzelfsprekend heb ik me direct als nieuwe baas aangemeld en hebben we bijna zestien jaar mogen genieten van een geweldige hond, die behalve trouw en vriendelijk, bijzonder loyaal was. Een bijzondere hond die liefdevol en geduldig omging met kleine kinderen, met onze katten en ook met de gevonden zwerver toen Max bij ons kwam wonen. Ik heb zeer sterke vermoedens dat deze herder hoogsensitief was.


Deze herder lijkt sprekend op onze eerste herder

Afbeelding van Emmanuel Lefebvre via Pixabay 

Wandelen met honden in de natuur

Uit wandelen gaan met de honden in een prachtige omgeving, is een perfecte manier voor HSPers om vaker in de natuur te zijn. Het wandelen in de natuur werkt kalmerend en helend en samen met je trouwe vriend op stap gaan versterkt de band. Hspers hebben veel behoefte om buiten in de natuur te zijn, waar zij zich kunnen opladen om vervolgens verkwikt thuis te komen.

Dagelijks meerdere keren uit wandelen gaan met je trouwe vriend is heerlijk en brengt routine in je leven! Tijdens regen en koude dagen, kom je bijna niemand tegen of het zijn die mensen die net als ik ware dieren- en natuurliefhebbers zijn.

Ook huisdieren kunnen hoogsensitief zijn

Ook dieren en huisdieren kunnen hoogsensitief zijn. Zij zijn gevoelig voor subtiele veranderingen in hun directe omgeving, zowel in sfeer maar ook betreft hun voedsel. Ze zijn sterk gericht op hun omgeving en kunnen sterk reageren op de stemming van andere dieren of van hun baasjes. Hoogsensitieve dieren met een hoogsensitieve baas, verrijken elkaars leven. Jullie hebben elkaar veel moois te bieden.

Persoonlijk ben ik in staat om helemaal op te leven zodra ik bij mijn huisdieren ben. Dat is leven in liefde.

Afbeelding van Helena Sushitskaya via Pixabay 


Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

 

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu HSP en huisdieren
Huisdieren en HSP