HSP en de narcistische partner: kenmerken van een geschikte prooi.
HSP en de narcistische partner: kenmerken van een geschikte prooi.

HSP en de narcistische partner: kenmerken van een geschikte prooi.

In het prille begin van jullie relatie leek de narcist te mooi om waar te zijn. De perfecte partner! De narcist beweerde dat echte liefde bestaat en dat je hem, of haar, kan vertrouwen. Als hoogsensitief persoon snak je naar verbondenheid en naar waardering en je krijgt het vermoeden dat de narcist je behalve begrijpt ook dezelfde normen en waarden bezit als jij. Sommige denken zelfs dat ze hun tweelingziel hebben gevonden.

Daarom presenteert iedere narcist zich als volmaakt charmant en lijkt hij, of zij, de juiste partner voor je. De narcist draagt je op handen en beweerd dat echte liefde bestaat. De narcist zegt alles tegen je wat je maar wil horen. Het is alsof de narcist je begrijpt en dat er eindelijk iemand is die je echt ziet staan.

De werkwijze van de narcist bestaat eruit dat de narcist vanaf dag 1 gaat onderzoeken of je als HSP een geschikte prooi bent voor de narcist. De narcist manipuleert en houd je voor de gek door net te doen alsof de narcist de prins op het witte paard is.

Hebben jij en de narcist samen een narcistisch jeugd trauma, dat nu een verbinding geeft?

Maar er is nog iets waarop de narcist baseert of je een geschikte prooi bent: je gevoeligheid voor trauma. Hsp’ers die zijn opgegroeid binnen een narcistisch gezin zijn de perfecte prooien voor narcisten. De narcist zelf is namelijk ook opgegroeid binnen een narcistisch gezin en het trauma van de narcist en je eigen jeugdtrauma zorgen ervoor dat er een verbinding is tussen jullie: een band, een traumaband, een connectie.

Door je gevoeligheid ben je het contact met jezelf kwijt omdat je zo gericht bent op anderen, maar de narcist is ook diens contact met zijn ware zelf kwijt, door diens stoornis.

Harmonie versus conflict

De narcist beseft terdege dat door je jeugdtrauma jij als HSP de leegte van vroeger wil opvullen door heel veel te geven. Jij als HSP bent gebaat bij harmonie, een narcist kan niet zonder conflicten. De narcist zoekt vanaf dag 1 uit of jij geschikt bent om er alles aan te doen of je in staat bent conflicten uit de weg te ruimen voor de narcist omdat je behoefte aan rust en harmonie zo groot is. De narcist lacht alvast in diens vuistje want de narcist weet drommels goed dat niemand in staat is om alle conflicten van de narcist aan te pakken en dat je jammerlijk gaat falen: en daar haalt de narcist diens voeding uit, uit jouw emotionele reactie!

Lees ook: De rode vlaggen binnen je relatie, heb je mogelijk met een narcist te maken?

In de ban van de narcist.

Dat komt omdat iedere narcist een werkwijze gebruikt om te onderzoeken of je een geschikte prooi bent. Deze werkwijze van iedere narcist is vals en manipulatief waardoor iedereen in de ban van de narcist komt. Het kan iedereen overkomen.

De narcist beweerd dat hij, of zij, zulke grote problemen heeft en dat niemand hem, of haar, kan helpen. Nee, ook jij niet.

Als echte HSP ben je maar al te graag bereid om anderen te helpen, te ondersteunen en te adviseren, daar zijn we Hsp’ers voor! Het liefst helpen we anderen met heel ons hart en empathievol. Gewoon, omdat we zo in elkaar zitten. En dat weten narcisten ook…

Wat volgt is een afwisseling van liefde en passief agressief gedrag, liefde en emotionele onbereikbaarheid, liefde en triangulatie, liefde en negeren of de stilte behandeling, liefde en de eerste klap in het gezicht, liefde en kinderachtig gedrag, liefde en je “per ongeluk” angst aanjagen en enz. Kortom, het welbekende aantrekken en afstoten en de narcist zoekt graag het uiterste op van het afstoten na liefdevol schijnbaar gedrag.

Je wordt verslaafd gemaakt aan het gedrag van de narcist.

Je wordt verslaafd gemaakt aan het gedrag van de narcist. Juist omdat je opgegroeid bent in de dynamiek van een narcistisch gezin, snak je naar liefde, naar een band samen met een ander, naar veiligheid en…dat weet de narcist drommels goed dat je daarnaar op zoek bent en deze speelt met je. En jij maar denken dat je een romantische relatie hebt, want iedere keer – zeker in het begin – valt de narcist berouwvol op diens knieën en roept uit dat deze niet geweten heeft dat hij, of zij, je zoveel pijn en verdriet deed met diens gedrag. En narcisten zijn slim, want door de volgende woorden te zeggen: “Maar ik houd zoveel van je!” word je iedere keer dieper en dieper de donkere wereld van de narcist ingetrokken.

Voor jou als gevoelige HSP die opgegroeid is binnen de dynamiek van een narcistisch gezin, voelt het gedrag van de narcist aan als…thuis. Je voelt je thuis bij de narcist! Het nare gedrag van je narcistische ouder heeft ervoor gezorgd dat je nu met een narcistische partner zit opgescheept: omdat het narcistische gedrag voor jou vertrouwt aanvoelt. Voor jou is het normaal gedrag omdat je – door je trauma – niet beter weet!

Je weet niet wat normaal gedrag is in een relatie, in welke relatie dan ook! Wat je wel kent is passief agressief gedrag, emotionele onbereikbaarheid, negeren, stilte behandelingen, triangulatie, zielig doen…maar dat heeft niets maar dan ook echt helemaal niets met echte liefde te maken!

Geef je de narcist voeding?

De narcist kan uitsluitend bestaan en overleven door voeding te krijgen uit anderen. Als de narcist lief, zorgzaam, koesterend en behulpzaam is, krijgt de narcist geen voeding uit je. Door echter in de beginperiode van jullie relatie of kennismaking superlief, super zorgzaam en super koesterend te zijn om vervolgens superafschuwelijk te gedragen, pas DAN krijgt de narcist voeding uit je: je reageert super emotioneel op het tegenstrijdige gedrag van de narcist van superlief naar superafschuwelijk.

De narcist dringt (veel te) snel aan op samenwonen of op een huwelijk. Veel slachtoffers van narcisme geven aan dat ze al vanaf het begin van hun relatie met de narcist voelde “dat er iets niet klopt,” maar de narcist lacht iedere twijfel van je weg. Voor je er erg in hebt beginnen de eerste duidelijke signalen te ontstaan dat er echt iets niet klopt. De narcist neemt wel heel erg veel ruimte in en begint je te controleren en te overheersen op alle gebieden. Alles wat je vanaf nu doet of zegt kraakt de narcist af. Alle vrienden en familieleden van je worden op een afschuwelijke manier negatief veroordeelt, in een poging je te isoleren van je geliefden. Afschuwelijke ruzies ontstaan omdat je graag je vrienden en je familie wil beschermen. De narcist dwingt je afstand te nemen van je vrienden en je familie door je weken te negeren, door je angst aan te jagen of door verbaal zeer agressief gedrag te tonen.

Lastercampagnes

Achter je rug om begint je narcist je af te kraken tegenover anderen: niets deugt er aan je! Narcisten zijn zelfs in staat om je achter je rug af te schilderen als “gestoord,” maar omdat je zo´n zielig vogeltje bent en niemand anders je ooit zal willen hebben, blijft de narcist maar bij je. (Het is echt schokkend wat een narcist tegen buitenstaanders over je vertelt achter je rug om!)

Je begrijpt er helemaal niets van wat er precies gebeurt met jullie relatie, maar je krijgt wel overal de schuld van. In een poging je narcist positief te stemmen, ga je ver over je eigen grenzen heen door nog beter je best te doen en nog meer te geven.

Heel af en toe vang je een kleine glimp op van hoe de narcist vroeger was, als de perfecte partner: lief en zorgzaam, en dat geeft je hoop waardoor je blijft. Het haalt niets uit, het gedrag van de narcist gaat met de dag onmogelijker en lastiger worden. Het gedrag van je narcist maakt dat je enorm aan jezelf gaat twijfelen en je voelt je regelmatig verward.

Manipulatietechnieken

Om je in het gareel te houden gebruikt de narcist allerlei misselijkmakende technieken. Manipulatietechnieken. De narcist bedreigt je, liegt tegen je, onthoud je van belangrijke informatie, gebruikt geld als manipulatiemiddel, verstopt belangrijke papieren van je, maakt dierbare spullen van je kapot, slaat je, gooit je van de trap af, houd je s nachts wakker, kraakt alles wat je doet of zegt af, heeft continu kritiek op je, vernedert je zowel thuis als in het openbaar, flirt met anderen waar je bij staat en blijft maar tegen anderen beweren dat jij degene bent die niet spoort…

Waarom de narcist dat allemaal doet? Om een gigantische hoeveelheid aan emotionele uitbarstingen uit je te krijgen!! Om je woedend te krijgen. Om je furieus te krijgen. Om een uitbarsting uit je te krijgen. Om een hysterische uitbarsting uit je te krijgen! Hehe, eindelijk krijgt de narcist waar hij, of zij, vanaf dag 1 van jullie ontmoeting naar toe heeft gewerkt: voeding!

Verklaring narcistisch gedrag en narcistisch gedrag uitgelegd.

Ben ik nou gek?

Je gaat enorm aan jezelf twijfelen, je voelt je energie met de dag verminderen, je voelt je ellendig, alleen, eenzaam en onbegrepen, je begrijpt er niets van wat er in vredesnaam aan de hand is met je partner die zich ooit voordeed als de perfecte partner, je begrijpt er niets van waarom je narcist iedere keer tegen je zegt dat je alles verkeerd en fout doet en je begrijpt er niets van hoe het kon gebeuren dat je in zo’n destructieve en ongezonde relatie bent terechtgekomen.

Sommigen onder jullie denken wel eens aan zelfmoord om maar van al het gelazer en om van alle narcistische drama´s voorgoed verlost te worden. Gun het je narcist niet, je bent te waardevol!

(Zelfmoordlijn Nederland om te bellen voor hulp: 0800-0113 en Zelfmoordlijn België om te bellen voor hulp: 1813.)

Hoe overleef je narcistisch misbruik binnen je relatie met een narcist?

Als je geluk hebt, ontdek je op tijd dat je partner een (vermoedelijke) narcist is zodat je kan gaan beginnen te verdiepen in het narcisme en kan gaan beginnen om afstand te nemen van je narcistische partner.

Uitgeput en oververmoeid.

Iedereen die een narcistische partner heeft, ongeacht of je nu hoogsensitief bent of niet, klaagt over hetzelfde: het enorme gebrek aan energie, kracht en vitaliteit. Je voelt je leeg, uitgezogen, moe en aan het eind van je Latijn. Ondanks dat je droomt over een nieuw leven zonder je narcist, hoe krijg je dat voor elkaar als je geen energie meer hebt? Hoe moet je vechten voor je eigen leven als je kapot van vermoeidheid bent?

Maar ook schuldgevoelens weerhouden je er mogelijk van om je narcist te verlaten en voor jezelf te kiezen.

Narcsitische partner? Kom eerst op krachten en ga in je kracht staan als HSP!

Ben je hoogsensitief? Heb je een verborgen narcist als partner? Ben je vermoeid en overprikkeld? Dan is het ebook: Hoogsensitief? Maak jezelf sterk en krachtig! iets voor jou! Ideaal voor na narcistisch misbruik, om op krachten te komen, op adem te komen en weer in je krachten komen te staan.

Afbeelding van Christine Sponchia via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu HSP en de narcistische partner: kenmerken van een geschikte prooi.
HSP en de narcistische partner: kenmerken van een geschikte prooi.