Hoogsensitiviteit creëer het leven dat bij je past!
Hoogsensitiviteit creëer het leven dat bij je past!

Hoogsensitiviteit creëer het leven dat bij je past!

Iedereen die hoogsensitief is heeft een gevoelig zenuwstelsel. Hierdoor neem je als hoogsensitief persoon meer stemmingen, prikkels en informatie op dan andere mensen. Zintuiglijke prikkels komen harder binnen waardoor je alles intenser beleefd. Ook via je intuïtie komt er extra informatie bij je naar binnen.

Over alle informatie die bij je binnenkomt denk je veel meer na. Te veel informatie en prikkels werkt belastend en daar heb je meer tijd voor nodig om het allemaal te verwerken en om er van te herstellen. Omdat je meer te verwerken hebt is je energie sneller op.

Om te herstellen hebben hoogsensitieve personen een enorme behoefte aan rust en aan een prikkelarme omgeving, zodat alle indrukken, informatie en emoties verwerkt kunnen worden.

De natuur is voor ieder hoogsensitief persoon een weldaad om te herstellen, bij te komen, te ontladen, op te laden en weer tot rust te komen. Je komt in de natuur dichter bij jezelf en je komt opgeladen en met hernieuwde energie terug. 

Lees ook: Natuur een weldaad voor HSP en hoogsensitieve personen, de voordelen.

Hoogsensitieve personen zijn gebaat door zich via hun creativiteit te uiten. Om jezelf als hoogsensitief persoon uit te drukken heb je een vorm van creativiteit nodig. Het is een ware uitlaatklep en brengt je dichter bij jezelf.

Een valkuil van vrijwel ieder hoogsensitief persoon is het woordje: “te.” Te zorgzaam, teveel jezelf wegcijferen, te lang mee blijven doen met de anderen niet hoogsensitieve personen, te hard werken, te perfectionistisch, te bang zijn om fouten te maken, te bang zijn om kritiek te ontvangen en enz.

Hierdoor heeft een hoogsensitief persoon een grote kans op stress en op stressgerelateerde klachten. Spanningen hopen zich op, vermoeidheid voert de boventoon en depressieve gevoelens kunnen ontstaan.

Accepteren dat je een hoogsensitief persoon bent, helpt. Blijven doorgaan omdat anderen dat doen of omdat anderen dat van je verwachten, heeft geen zin. Je bent uniek en je bezit prachtige kwaliteiten en bijzondere talenten, maar je energie is sneller op dan bij al die anderen. Accepteer dat je anders bent en accepteer dat je een andere levensstijl nodig hebt dan degene die niet hoogsensitief zijn. 

Lees ook: Basis Levensstijl hoogsensitiviteit: overprikkeling voorkomen.

Accepteren dat je hoogsensitief bent is niet gemakkelijk en voor iedereen een lastige opgave, maar in het bijzonder voor hoogsensitieve mannen een behoorlijke opgave!

Lees ook: Hoogsensitieve mannen, een ode aan hun kernkwaliteiten en unieke talenten!

Creëer het leven dat bij je past! 

Een leven creëren dat bij je past als hoogsensitief persoon is een vereiste om op de been te blijven, maar hoe doe je dat? Hier enkele tips en richtlijnen:

Zet jezelf en je hoogsensitiviteit op je prioriteitenlijstje als nummer 1,

Zet jezelf en je hoogsensitiviteit op de “te doen” lijst als nummer 1,

Rust, ritme en regelmaat zijn iedere dag belangrijk in je leven,

Ontladen, opladen en ontspannen zijn iedere dag belangrijk in je leven,

Blijf uit de buurt van mensen die voor je hoogsensitiviteit niet goed zijn,

Blijf uit de buurt van plekken die te veel prikkels bij je veroorzaken,

Leer jezelf aan om standaard op alle verzoeken “nee” te zeggen,

Verwerk onverwerkte en opgekropte emoties,

Verminder stress,

Creëer een prikkelarme omgeving voor jezelf, 

Trek je dagelijks terug in de natuur zodat

Je naderhand beter in staat bent uiting te geven aan je creativiteit.

Hoogsensitieve personen voelen een enorme sterke band met dieren en in het bijzonder met hun huisdieren. Huisdieren kalmeert, ontspant, geeft je rust maar ook voldoening.

Lees ook: HSP en hun huisdieren.

Andere tips die je helpen het leven te vinden dat bij je past zijn:

Aarden en gronden om beter je spanningen en je stress los te laten.

Overprikkeling voorkomen door het gebruik van gezonde voeding.

Beter omgaan met hoogsensitiviteit, tips.

Hoe inspireer jij jezelf als hoogsensitief persoon?

Hulpmiddelen hierin zijn o.a.:

Hoogsensitief? Maak jezelf sterk en krachtig!

Zelf helen van emotioneel misbruik.

Verminder stress voorgoed in je leven.

Afbeelding van MarjanNo via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

 Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Hoogsensitiviteit creëer het leven dat bij je past!
Hoogsensitiviteit creëer het leven dat bij je past!