Holistisch helen van de gevolgen van narcisme, maar wat betekent holistisch?
Holistisch helen van de gevolgen van narcisme, maar wat betekent holistisch?

Holistisch helen van de gevolgen van narcisme, maar wat betekent holistisch?

Ik heb het regelmatig over “holistisch” en dat ik graag werk met een “holistische” werkwijze om te kunnen genezen en helen na narcisme of na andere destructieve relaties. Juist voor Hsp’ers geloof ik heilig dat een holistische aanpak het enige is dat daadwerkelijk helpt om jezelf van alle (nare) effecten van het narcisme op jou en in je leven, zowel lichamelijk, mentaal, geestelijk, emotioneel en op spiritueel gebied, te ontdoen, zodat je weer in staat bent om te kunnen groeien en bloeien. (Als er sprake is van langdurige en chronische lichamelijke klachten altijd naar de huisarts gaan!)

Maar…wat is holistisch?

Vaak wordt het woord holistisch verkeerd begrepen en soms zelfs verkeerd geïnterpreteerd. Het woord holisme komt van het Griekse woord holos wat het geheel betekent. 

Betekenis holistisch

Holistisch betekent allesomvattend, alomvattend. Holistisch is dat alles met elkaar samenhangt. Holistisch is dat we kijken naar het geheel. Iets is holistisch als er gekeken wordt naar het geheel en niet naar de verschillende onderdelen van dat iets.

Holistisch betekent dat we (hier) naar het totaalbeeld van onszelf kijken, i.p.v. naar verschillende onderdelen of naar 1 specifiek onderdeel.

Holistische visie

De holistische visie is dat we uitsluitend in balans kunnen zijn als het allesomvattend geheel van ons als mens ook in balans is. Gezondheidsklachten, bijvoorbeeld, staan niet op zichzelf, maar ontstaan omdat het allesomvattende geheel van ons mens-zijn uit balans is. Alles is met elkaar verbonden en dat geldt ook voor de gezondheid. De behandeling van de klacht van de mens gaat dieper dan de klacht zelf. De gezondheid van een mens kan niet geanalyseerd worden door slechts naar een gedeelte van het geheel te kijken. Niet het symptoom, maar het allesomvattende geheel van de zieke mens bekijken en behandelen.

Holistische therapie

Er wordt bij holistische therapie gekeken naar het totaalbeeld van de mens op vijf holistische niveaus: lichamelijk, geestelijk, emotioneel, spiritueel en energetisch.

Holistische therapeut

Een holistische therapeut zal de mens met een klacht of met een gezondheidsprobleem, liefdevol en zonder te oordelen, op de vijf holistische niveaus behandelen:

  • Op fysiek niveau: lichamelijke klachten,
  • Op geestelijk niveau: gedachten en overtuigingen,
  • Op emotioneel niveau: gevoelens,
  • Op spiritueel niveau: oorzaak en
  • Op energetisch niveau: energie.

De holistische visie gaat ervan uit dat alles met elkaar is verbonden. 

De holistische visie is dat niet alleen je lichaam, je energetische lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, maar ook je emoties, je gedachten, je bewustzijn, je intuïtie, je verwachtingen, je elektromagnetisch veld, je binnenwereld maar ook je buitenwereld. De holistische visie zien al deze onderdelen als een geheel en niet als losse deeltjes. 

Sommige holistische visies gaan uit van vorige levens, oude zielen en of je hoogsensitief (HSP) bent.  Je lichaam ervaart je emoties, je gedachten, je bewustzijn, je intuïtie, je verwachtingen, je elektromagnetisch veld, je energetische lichaam, je binnenwereld en ook je buitenwereld. 

Holistische geneeswijze

Bij een holistische geneeswijze wordt dus de hele persoon, de mens in zijn geheel, betrokken bij het genezingsproces. Dus niet het symptoom, maar de gehele mens wordt bekeken en aangepakt. Alles hangt met elkaar samen en staat in verbinding met elkaar.

Wat is holisme?

Holisme betekent dat iemand een overtuiging heeft dat alles in het leven met elkaar verbonden is en met elkaar in verbinding staat. Iemand die een holist is, ziet zichzelf als een onderdeel van alles om hem of haar heen, als een deel van het geheel. Iemand die een holist is, leeft vanuit deze essentie. 

Ik ben HSP en ik geloof dat alles en iedereen energie is en alles met elkaar verbonden is, op een holistische manier. Alles hangt met elkaar samen en vormt samen een groot geheel. Alles hangt samen en dat geldt vanzelfsprekend ook voor je gezondheid en voor je geluk. 

Holistische visie

Mijn persoonlijke visie is dat de holistische visie niet alleen je lichaam, je energetische lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, maar ook je emoties, je gedachten, je patronen, je bewustzijn, je intuïtie, je verwachtingen, je elektromagnetisch veld, je binnenwereld maar ook je buitenwereld. 

Als 1 dominosteentje omvalt, vallen er meerdere om. Als je te maken hebt (gehad) met een narcist, zijn de effecten van de narcist voelbaar en zichtbaar in meerdere gebieden van je. Lichamelijk, geestelijk, emotioneel maar ook je energetisch lichaam, je gedachten, je bewustzijn, je intuïtie, je verwachtingen en enz. zijn uit balans.

Om te zorgen dat jij niet langer doelwit bent van een narcist, is het zaak om je op een holistische wijze te genezen: helen. Het totaalbeeld van jou als mens moet weer in balans komen, dus niet alleen die plekken waar het emotioneel trauma zich vastzet, maar het geheel van jou als mens, zodat je niet nog een keer doelwit hoeft te zijn van een narcist of destructief persoon.

Zodra je beseft dat de holistische werkwijze de aanpak is om jezelf te beschermen tegen het narcisme, ligt automatisch de focus op jezelf en niet langer op de narcist.

Verbinding tussen lichaam en hersenen

Zolang je leeft staan je lichaam en de hersenen met verbinding met elkaar. Ze werken met elkaar samen en beïnvloeden elkaar. Iedere mens vormt een geheel met diens lichaam en met diens geest of hersenen. Om te helen van narcistisch misbruik, om te helen van trauma veroorzaakt door een narcist, is het noodzakelijk om de heling op een holistische manier aan te pakken, zodat je lichaam en je hersenen samen weer in balans komen.

Het proces van holistisch helen:

Iets in je of iets in je leven, is uit balans. Je hebt vage lichamelijke klachten, je bent emotioneel niet stabiel, je hebt moeite om te kunnen concentreren, je presteert onder je eigen kunnen, je bent je kracht en je sterkte kwijt, je bent jezelf kwijt, je vertrouwt anderen niet meer, je haat jezelf en je spreekt behoorlijk negatief tegen jezelf, je hebt slaapproblemen, je eet te veel of te weinig, je gedragspatronen trekken nare dingen en personen aan en enz. enz. Je beseft dat er iets niet klopt en niet in orde is.

Je vertoont meerdere symptomen, zonder dat je daar altijd bewust van bent (geweest). Begin er eens mee al je symptomen op te schrijven, bijvoorbeeld: altijd maar die buikkrampen nadat iemand je het gevoel gegeven heeft inferieur te zijn, of altijd die gespannenheid in je lichaam zoals gespannen schouders en nekspieren nadat je thuis bent geweest of iedere keer dat je maar narcisten aantrekt in je leven of iedere keer dat je uitgeput bent terwijl je lichamelijk nauwelijks actief bent geweest.

Op zoek naar trauma, jeugdtrauma en emotionele trauma´s

Ga daarna eens beginnen met het opzoeken van trauma´s, jeugdtrauma´s, emotionele trauma´s, oud pijn, verborgen verdriet, geblokkeerde emoties en angsten. Zijn er symptomen die mogelijk wijzen naar oud verdriet? Zijn er symptomen of klachten die mogelijk wijzen naar onverwerkte emoties? Schrijf je bevindingen eens voor jezelf op zodat je een overzicht voor jezelf gaat creëren.

Alle ontdekkingen die je voor jezelf doet over mogelijke trauma´s, oud pijn, verborgen verdriet en onverwerkte emoties moeten ontladen worden. Ontladen om ze uit je lichaam, je geest, je emoties, je ziel en uit je energieveld te krijgen. Ontladen gaat beter als je jezelf reinigt en zuivert, door goede en gezonde voeding tot je te nemen dat speciaal op jou en je eigen behoefte is afgestemd, maar ook om je stress aan te pakken en je stressniveau te verminderen. Lichamelijk uiten helpt zeker: boksen, gillen tegen de wind in, fietsen tegen een harde wind in, maar ook huilen, huilen, huilen. Alles van je afschrijven met de hand ontlaadt en geeft opluchting.

Herhalend patroon

Welke van je trauma´s, oude pijnen, verborgen verdriet en onverwerkte emoties hebben mogelijk te maken met een herhalend patroon, van een thema dat herhaaldelijk in je leven voorkomt en mogelijk te maken heeft met een levensles dat je moet gaan leren? Of te maken heeft met een zielsmissie? Door levenslessen te accepteren en te integreren in je leven zal het in de toekomst geen schade meer aan je brengen.

Holistisch helen zorgt dat je weer in contact komt je met jezelf, met je innerlijke wereld en met je ziel. De verbinding was verbroken, maar gaat zich weer herstellen. Het helingsproces zal je daarbij zeker helpen, maar ook op krachten komen door jezelf op allerlei gebieden sterker en krachtiger te maken helpt om het proces in goede banen te leiden.

Behalve “het Helingsproces” is het boek: “Maak jezelf Sterk en Krachtig, speciaal voor Hsp’ers om op krachten te komen en in hu kracht te staan,” ook op holistische wijze benaderd om je het beste van alles en op alle gebieden te gunnen, zodat je als mens HEEL mag worden.

Boek: “Maak jezelf sterk en krachtig na uitputting door narcisme” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Heb je PTSS door narcisme en narcistische trauma? Ben je op zoek naar een online heling en herstelprogramma dat geschikt is voor HSP? Met cognitieve en somatische technieken zoals EMDR en positieve psychologie, kun je je narcistisch trauma op zenuwstelsel niveau helen en een leven vol liefde en vreugde krijgen.

Trauma coach worden met specialisatie: narcistisch misbruik zodat je slachtoffers van narcisme met trauma kunt gaan helpen? Met wereldwijde erkende CMI kwalificatie en certificering, uniek in de wereld!

Ben je van plan om te gaan scheiden van een narcist? Dan is het van groot belang dat je je goed voorbereidt en hulp zoekt bij een advocaat die gespecialiseerd is in het omgaan met narcistisch gedrag. Mensen die besluiten om te scheiden zonder een plan lopen het risico om te maken te krijgen met hoge conflict scheiding, jaren durende vechtscheidingen, valse beschuldigingen, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. (Het is een illusie te denken dat de verborgen narcistische mishandelingen stoppen na de scheiding!) Narcisten weten ook niet van ophouden en de ene rechtszaak na de andere staat er op het programma voor de aankomende (10) jaar.

In Nederland hebben kinderen na een scheiding geen specifieke rechten, maar de ouders wel. Daarnaast wordt er niet gekeken naar mogelijke persoonlijkheidsstoornissen bij een van de ouders. De feiten nalopen wordt voor het gemak nagelaten aangezien de narcistische ouder zo charismatisch is. Hulpverleners hebben geen idee dat ze gehersenspoeld en ingepakt worden door de narcistische ouder en onterecht de schuld neerleggen bij de andere ouder. Dit kan leiden tot ouderverstoting, valse beschuldigingen van kindermisbruik en de andere ouder kan zich machteloos en hulpeloos voelen, zonder hulp van buitenaf: de kinderen worden toegewezen aan de ouder met een persoonlijkheidsstoornis en dit wil je echt niet!

Het is daarom van essentieel belang om je goed voor te bereiden en hulp in te schakelen van professionals zoals de erkende scheidingsadvocaat Rebecca Zung, die gespecialiseerd is in het omgaan met narcistisch gedrag. Zij kan je (online en direct!) helpen om de situatie onder controle te houden en je toekomst en die van je kinderen te beschermen. Het is belangrijk om jezelf en je kinderen te beschermen en ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op wat er komen gaat. Narcisme is een stoornis en alle narcisten hanteren dezelfde werkwijze: Rebecca Zung heeft die code voor je gekraakt. Wees de narcist een stap voor met de kennis van Rebecca!

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle blogs en nieuwsbrieven van de HSP en de NARCIST website en in alle boeken van Fleur Irene, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Wie is Fleur Irene? Fleur Irene HSP versus Narcisme: over mij.

P.S.: Sinds 31 mei 2024 is de webshop opgeheven en zijn alle gratis en betaalde e-books niet langer verkrijgbaar op deze site. Enkele e-books zijn getransformeerd tot boeken (paperback) en verkrijgbaar via Amazon. De rest volgt in de loop van dit jaar. Via de pagina: boeken Fleur Irene is te zien welke boeken al uitgegeven zijn via Amazon. Bovenstaand artikel wordt verwezen naar een e-book dat inmiddels een boek is geworden:

Boek: “Kind van een narcist, volwassen kind van een narcistische ouder” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “De verborgen wonden van narcistisch emotioneel misbruik” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “Maak jezelf sterk en krachtig na uitputting door narcisme” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “Herken de narcist! Herken de werkwijze van het narcisme van een narcist” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Afbeelding van Okan Caliskan via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Holistisch helen van de gevolgen van narcisme, maar wat betekent holistisch?
Holistisch helen van de gevolgen van narcisme, maar wat betekent holistisch?