Holistisch helen van de gevolgen van narcisme, maar wat betekent holistisch?
Holistisch helen van de gevolgen van narcisme, maar wat betekent holistisch?

Holistisch helen van de gevolgen van narcisme, maar wat betekent holistisch?

Ik heb het regelmatig over “holistisch” en dat ik graag werk met een “holistische” werkwijze om te kunnen genezen en helen na narcisme of na andere destructieve relaties. Juist voor Hsp’ers geloof ik heilig dat een holistische aanpak het enige is dat daadwerkelijk helpt om jezelf van alle (nare) effecten van het narcisme op jou en in je leven, zowel lichamelijk, mentaal, geestelijk, emotioneel en op spiritueel gebied, te ontdoen, zodat je weer in staat bent om te kunnen groeien en bloeien. (Als er sprake is van langdurige en chronische lichamelijke klachten altijd naar de huisarts gaan!)

Maar…wat is holistisch?

Vaak wordt het woord holistisch verkeerd begrepen en soms zelfs verkeerd geïnterpreteerd. Het woord holisme komt van het Griekse woord holos wat het geheel betekent. 

Betekenis holistisch

Holistisch betekent allesomvattend, alomvattend. Holistisch is dat alles met elkaar samenhangt. Holistisch is dat we kijken naar het geheel. Iets is holistisch als er gekeken wordt naar het geheel en niet naar de verschillende onderdelen van dat iets.

Holistisch betekent dat we (hier) naar het totaalbeeld van onszelf kijken, i.p.v. naar verschillende onderdelen of naar 1 specifiek onderdeel.

Holistische visie

De holistische visie is dat we uitsluitend in balans kunnen zijn als het allesomvattend geheel van ons als mens ook in balans is. Gezondheidsklachten, bijvoorbeeld, staan niet op zichzelf, maar ontstaan omdat het allesomvattende geheel van ons menszijn uit balans is. Alles is met elkaar verbonden en dat geldt ook voor de gezondheid. De behandeling van de klacht van de mens gaat dieper dan de klacht zelf. De gezondheid van een mens kan niet geanalyseerd worden door slechts naar een gedeelte van het geheel te kijken. Niet het symptoom, maar het allesomvattende geheel van de zieke mens bekijken en behandelen.

Holistische therapie

Er wordt bij holistische therapie gekeken naar het totaalbeeld van de mens op vijf holistische niveaus: lichamelijk, geestelijk, emotioneel, spiritueel en energetisch.

Holistische therapeut

Een holistische therapeut zal de mens met een klacht of met een gezondheidsprobleem, liefdevol en zonder te oordelen, op de vijf holistische niveaus behandelen:

  • Op fysiek niveau: lichamelijke klachten,
  • Op geestelijk niveau: gedachten en overtuigingen,
  • Op emotioneel niveau: gevoelens,
  • Op spiritueel niveau: oorzaak en
  • Op energetisch niveau: energie.

De holistische visie gaat er van uit dat alles met elkaar is verbonden. 

De holistische visie is dat niet alleen je lichaam, je energetische lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, maar ook je emoties, je gedachten, je bewustzijn, je intuïtie, je verwachtingen, je elektromagnetisch veld, je binnenwereld maar ook je buitenwereld. De holistische visie zien al deze onderdelen als een geheel en niet als losse deeltjes. 

Sommige holistische visies gaan uit van vorige levens, oude zielen en of je hoogsensitief (HSP) bent.  Je lichaam ervaart je emoties, je gedachten, je bewustzijn, je intuïtie, je verwachtingen, je elektromagnetisch veld, je energetische lichaam, je binnenwereld en ook je buitenwereld. 

Holistische geneeswijze

Bij een holistische geneeswijze wordt dus de hele persoon, de mens in zijn geheel, betrokken bij het genezingsproces. Dus niet het symptoom, maar de gehele mens wordt bekeken en aangepakt. Alles hangt met elkaar samen en staat in verbinding met elkaar.

Wat is holisme?

Holisme betekent dat iemand een overtuiging heeft dat alles in het leven met elkaar verbonden is en met elkaar in verbinding staat. Iemand die een holist is, ziet zichzelf als een onderdeel van alles om hem of haar heen, als een deel van het geheel. Iemand die een holist is, leeft vanuit deze essentie. 

Ik ben HSP en ik geloof dat alles en iedereen energie is en alles met elkaar verbonden is, op een holistische manier. Alles hangt met elkaar samen en vormt samen een groot geheel. Alles hangt samen en dat geldt vanzelfsprekend ook voor je gezondheid en voor je geluk. 

Holistische visie

Mijn persoonlijke visie is dat de holistische visie niet alleen je lichaam, je energetische lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, maar ook je emoties, je gedachten, je patronen, je bewustzijn, je intuïtie, je verwachtingen, je elektromagnetisch veld, je binnenwereld maar ook je buitenwereld. 

Als 1 dominosteentje omvalt, vallen er meerdere om. Als je te maken hebt (gehad) met een narcist, zijn de effecten van de narcist voelbaar en zichtbaar in meerdere gebieden van je. Lichamelijk, geestelijk, emotioneel maar ook je energetisch lichaam, je gedachten, je bewustzijn, je intuïtie, je verwachtingen en enz. zijn uit balans.

Om te zorgen dat jij niet langer doelwit bent van een narcist, is het zaak om je op een holistische wijze te genezen: helen. Het totaalbeeld van jou als mens moet weer in balans komen, dus niet alleen die plekken waar het emotioneel trauma zich vastzet, maar het geheel van jou als mens, zodat je niet nog een keer doelwit hoeft te zijn van een narcist of destructief persoon.

Zodra je beseft dat de holistische werkwijze de aanpak is om jezelf te beschermen tegen het narcisme, ligt automatisch de focus op jezelf en niet langer op de narcist.

Verbinding tussen lichaam en hersenen

Zolang je leeft staan je lichaam en de hersenen met verbinding met elkaar. Ze werken met elkaar samen en beïnvloeden elkaar. Iedere mens vormt een geheel met diens lichaam en met diens geest of hersenen. Om te helen van narcistisch misbruik, om te helen van trauma veroorzaakt door een narcist, is het noodzakelijk om de heling op een holistische manier aan te pakken, zodat je lichaam en je hersenen samen weer in balans komen.

Het proces van holistisch helen:

Iets in je of iets in je leven, is uit balans. Je hebt vage lichamelijke klachten, je bent emotioneel niet stabiel, je hebt moeite om te kunnen concentreren, je presteert onder je eigen kunnen, je bent je kracht en je sterkte kwijt, je bent jezelf kwijt, je vertrouwt anderen niet meer, je haat jezelf en je spreekt behoorlijk negatief tegen jezelf, je hebt slaapproblemen, je eet te veel of te weinig, je gedragspatronen trekken nare dingen en personen aan en enz. enz. Je beseft dat er iets niet klopt en niet in orde is.

Je vertoont meerdere symptomen, zonder dat je daar altijd bewust van bent (geweest). Begin er eens mee al je symptomen op te schrijven, bijvoorbeeld: altijd maar die buikkrampen nadat iemand je het gevoel gegeven heeft inferieur te zijn, of altijd die gespannenheid in je lichaam zoals gespannen schouders en nekspieren nadat je thuis bent geweest of iedere keer dat je maar narcisten aantrekt in je leven of iedere keer dat je uitgeput bent terwijl je lichamelijk nauwelijks actief bent geweest.

Op zoek naar trauma, jeugdtrauma en emotionele trauma´s

Ga daarna eens beginnen met het opzoeken van trauma´s, jeugdtrauma´s, emotionele trauma´s, oud pijn, verborgen verdriet, geblokkeerde emoties en angsten. Zijn er symptomen die mogelijk wijzen naar oud verdriet? Zijn er symptomen of klachten die mogelijk wijzen naar onverwerkte emoties? Schrijf je bevindingen eens voor jezelf op zodat je een overzicht voor jezelf gaat creëren.

Alle ontdekkingen die je voor jezelf doet over mogelijke trauma´s, oud pijn, verborgen verdriet en onverwerkte emoties moeten ontladen worden. Ontladen om ze uit je lichaam, je geest, je emoties, je ziel en uit je energieveld te krijgen. Ontladen gaat beter als je jezelf reinigt en zuivert, door goede en gezonde voeding tot je te nemen dat speciaal op jou en je eigen behoefte is afgestemd, maar ook om je stress aan te pakken en je stressniveau te verminderen. Lichamelijk uiten helpt zeker: boksen, gillen tegen de wind in, fietsen tegen een harde wind in maar ook huilen, huilen, huilen. Alles van je afschrijven met de hand ontlaadt en geeft opluchting.

Herhalend patroon

Welke van je trauma´s, oude pijnen, verborgen verdriet en onverwerkte emoties hebben mogelijk te maken met een herhalend patroon, van een thema dat herhaaldelijk in je leven voorkomt en mogelijk te maken heeft met een levensles dat je moet gaan leren? Of te maken heeft met een zielsmissie? Door levenslessen te accepteren en te integreren in je leven zal het in de toekomst geen schade meer aan je brengen.

Holistisch helen zorgt dat je weer in contact komt je met jezelf, met je innerlijke wereld en met je ziel. De verbinding was verbroken maar gaat zich weer herstellen. Het helingsproces zal je daarbij zeker helpen, maar ook op krachten komen door jezelf op allerlei gebieden sterker en krachtiger te maken helpt om het proces in goede banen te leiden.

Behalve “het Helingsproces” is het e-book: “Maak jezelf Sterk en Krachtig, speciaal voor Hsp’ers om op krachten te komen en in hu kracht te staan,” ook op holistische wijze benaderd om je het beste van alles en op alle gebieden te gunnen zodat je als mens HEEL mag worden.

Afbeelding van Okan Caliskan via Pixabay 

Heb je genoeg van het narcisme en wil je niet verder beschadigd raken? Ben je het zat dat je constant aan jezelf twijfelt en het gevoel dat je gek gemaakt wordt door een gek? Heb je er genoeg van dat je iedere keer opnieuw over je eigen grens heen gaat? Klap je dicht of bevries je op cruciale momenten? Heb je behoefte aan fantastische oefeningen die je helpen je patronen te doorbreken, kwaadaardige boodschappen van narcisten uit je systeem te halen, je eigenwaarde en zelfvertrouwen te verbeteren en hoe je opgekropte emoties verwerkt, die onverwerkt nare lichamelijke klachten veroorzaken?

En ben je bereid om ACTIEF aan de slag te gaan met de geweldige oefeningen die in het unieke e-book: Het Helingsproces staan, zodat je proces om te helen succesvol van start gaan en een hoge slagingskans heeft om zeer goede resultaten te halen?

Ben je echter getraumatiseerd door een narcist? Om daadwerkelijk in staat te zijn om te helen en te herstellen van narcisme, moet je als HSP je chronisch overbelaste zenuwstelsel kalmeren en tot rust brengen, het liefst op een holistische wijze. Om resultaten te behalen is een goede voorbereiding op je heling noodzakelijk, daarom krijg je ook het e-book: “Als helen van narcisme niet werkt, het geheim van een noodzakelijke voorbereiding op je heling,” bij je aankoop van het e-book: Het Helingsproces.

Wanneer begin jij met je eigen persoonlijke Helingproces?

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Je bekijkt nu Holistisch helen van de gevolgen van narcisme, maar wat betekent holistisch?
Holistisch helen van de gevolgen van narcisme, maar wat betekent holistisch?