Hoe voelt een gezonde relatie aan met iemand die van je houdt na misbruik relaties?
Hoe voelt een gezonde relatie aan met iemand die van je houdt na misbruik relaties?

Hoe voelt een gezonde relatie aan met iemand die van je houdt na misbruik relaties?

Stel, je hebt een lieve, zorgzame en empathische partner die echt en oprecht van je houdt. Je wil graag iets bespreken met deze partner, iets dat belangrijk voor je is. Omdat je doordrongen bent van het feit dat deze partner echt en oprecht van je houdt, voel je je ontspannen, kalm en geborgen.

Het gaat om iets dat je vroeger enorm deed triggeren.

Nu weet je dat het onderwerp dat je wil bespreken liefdevol ontvangen gaat worden en dat je met een gerust hart in vertrouwen je ei kwijt kan. Je wordt niet langer bespot of belachelijk gemaakt, maar er wordt begripvol naar je geluisterd. Je weet dat wat je ook zegt, je relatie liefdevol blijft en dat de verbondenheid uitsluitend groeit tussen jullie.

Je voelt je veilig.

Dat voelt geweldig aan, of niet lieve dames en heren? Daar willen we wel meer van!

Die echt en oprecht van je houdt

Stel dat deze lieve, zorgzame en empathische partner jijzelf bent. En dat het jezelf is die echt en oprecht van je houdt. Je wil iets bespreken met jezelf, over iets dat belangrijk is. Omdat je doordrongen bent van het feit dat jij echt en oprecht van jezelf houdt, voel je je ontspannen, kalm en geborgen.

Je accepteert jezelf volledig en leeft in vrede met jezelf. Je bespot jezelf niet meer en maakt jezelf ook niet meer belachelijk.

O wow! Hoe voelt dat aan lieve dames en heren? Daar willen we wel meer van!

Vroeger voelde we ons onbegrepen

Vroeger voelde we ons onbegrepen: de meeste van ons zijn opgegroeid binnen een narcistisch gezin. Giftige overtuigingen van een narcistische ouder dragen we nog altijd bij ons. Overtuigingen dat we niet goed genoeg zijn.

Maar ook de angst dat we anders zijn dan anderen, de angst om buitengesloten te worden vanwege onze gevoeligheid, maakt dat we ons nog steeds onbegrepen voelen.

Niet goed genoeg

Pas op latere leeftijd ontdekten we over het bestaan van het narcisme en dat we gevoelsmensen zijn. In al die tijd hebben overtuigingen, zoals dat we niet goed genoeg zijn, zich onbewust kunnen vormen tot een gewoonte. Een gewoonte dat zich vertaald heeft in een giftige relatie met onszelf. Luister maar eens wat je eigen innerlijke stem je te vertellen heeft: een stem dat zeer kritisch en zeer negatief is. Je relatie met jezelf is vanwege omstandigheden een ongezonde relatie geworden. Sommigen van jullie houden niet (meer) van jezelf.

Gelukkig kunnen we er wel wat aan doen!

Negatieve kritische innerlijke stem

Die negatieve en kritische eigen innerlijke stem is een atomistische piloot geworden. Onbewust kraak je jezelf voortdurend af, net zoals je narcistische ouder vroeger altijd deed en net zoals de huidige narcist in je leven doet. Bewust worden dat je te vaak negatief tegen jezelf praat is een eerste belangrijke stap in het proces om meer van jezelf te gaan houden.

Wie is de belangrijkste persoon in je leven, lieve lezer of lezeres?

In principe zou jij de belangrijkste persoon in je eigen leven moeten zijn. Jij zou de nummer 1 in je eigen leven moeten zijn. Jij zou de hoofdrol moeten spelen binnen je eigen leven. Jij zou de kapitein op je eigen schip moeten zijn.

Gezonde relatie: meer van jezelf houden

Beseffen dat jij je niet gedraagt alsof je de belangrijkste persoon in je eigen leven bent, is een tweede belangrijke stap in het proces om meer van jezelf te houden. Narcisten, psychopaten en andere destructieve personen, hebben razendsnel in de gaten dat jij niet het gevoel hebt dat je de belangrijkste persoon in je eigen leven zou moeten zijn. Een kenmerk is dat je niet goed voor jezelf zorgt, maar anderen voor laat gaan. Dat kan uit een stukje schaamte komen, dat kan zijn dat je je eigen kinderen belangrijker vindt dan jezelf, maar vooral komt het door je overtuiging die je vroeger opdeed: dat je niet goed genoeg zou zijn. Dat je niet een waardevol persoon zou zijn. Schaamte kan in dit geval een kenmerk van de vroegere traumatische ervaringen zijn.

(Vooral voor de codependenten onder ons, die dit lezen, is dit een enorme worsteling: zij cijferen zichzelf weg voor anderen, in de hoop goedkeuring, liefde en waardering te ontvangen. Zij stellen zich afhankelijk op om goedkeuring, liefde en waardering te ontvangen van anderen. Zij stellen zich met deze houding ontzettend kwetsbaar op, omdat over je eigen grenzen heen gaan op de loer ligt. Narcisten maken dankbaar misbruik van de goedheid van deze lieve codependenten. Wil je meer weten over codependentie? Over relatieverslaving? Lees de blogartikelen op deze site met als thema: codependent.)

Ervaar het verschil!

Vooral het verschil ervaren hoe je tegen jezelf praat versus hoe je tegen een goede vriend of vriendin in problemen, praat helpt. Ook helpt het om je te laten ervaren hoe fijn het voor je voelt als een liefdevolle partner met begrip naar je verhaal luistert, zonder je te bespotten of belachelijk te maken.

Stel dat je een goede vriend of vriendin hebt, of iemand anders die je lief is. Deze persoon heeft een probleem waar deze enorm mee worstelt en hem of haar enorm prikkelt. In vertrouwen lucht deze dierbare persoon diens hart bij je. Wat vertel je aan deze vriend of vriendin? Hoe gedraag je jezelf ten opzichte van deze vriend of vriendin? Reageer je empathisch en luister je begripvol?

Jezelf realiseren dat hoe je tegen deze vriend of vriendin in problemen praat, je dat ook tegen jezelf mag doen, is een heel belangrijk inzicht! Bewust worden dat je vaak negatief tegen jezelf praat en dat je jezelf erin moet trainen om ook positief tegen jezelf te praten, is de volgende stap in het proces in een goede en liefdevolle relatie met jezelf.

Compassie voor jezelf na misbruik relaties

Compassie voor jezelf is makkelijker gezegd dan gedaan, maar moeilijk na narcisme en tijdens de worsteling met je gevoeligheid. Zodra je echter een liefdevolle relatie met jezelf opbouwt, zal je minder geneigd zijn om giftige relaties met anderen toe te laten in je leven. Behalve dat het Helingsproces – in 10 stappen helen en herstellen van narcisme, speciaal voor HSP, je helpt met compassie en je leert (opnieuw) van jezelf te gaan houden, je ook helpen om beter voor jezelf te zorgen. Bovendien leer je ook wanneer je klaar bent voor een liefdevolle relatie na een misbruik relatie.

Afbeelding van Bluehouse Skis via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Hoe voelt een gezonde relatie aan met iemand die van je houdt na misbruik relaties?
Hoe voelt een gezonde relatie aan met iemand die van je houdt na misbruik relaties?