Hoe reageert een narcist op de scheiding? En een verborgen narcist?
Hoe reageert een narcist op de scheiding? En een verborgen narcist?

Hoe reageert een narcist op de scheiding? En een verborgen narcist?

Het is een vraag die ik regelmatig gesteld krijg, dus de hoogste tijd om hier eens aandacht aan te besteden: hoe reageert een narcist op de scheiding die jij wil gaan inzetten en/of van plan bent? Wist je dat dat afhankelijk is van jou hoe de narcist op de scheiding reageert? Verderop n het artikel lees je er meer over! (Let op! Dit artikel gaat uitsluitend over het feit dat JIJ wil gaan scheiden!)

Voor een narcist is scheiden gezichtsverlies en een enorme krenking! Meer dan je ooit zal vermoeden!!

Scheiden is voor iedere narcist, gezichtsverlies. Narcisten kunnen het niet verdragen of uitstaan dat jij van hem, of haar, wil scheiden. Het is een enorme krenking van het ego van de narcist. Hoe haal je het in je hoofd dat je wil gaan scheiden? Narcisten reageren extreem gevoelig op iedere afwijzing en ervaren het als kritiek. Narcisten kunnen niet tegen kritiek. Narcisten reageren alsof ze door een bij gestoken zijn.

Wil je scheiden? Het imago van de narcist is naar de maan en dat kan niet!

Narcisten hebben hun hele leven gelogen om hun “imago” hoog te houden. Hun imago is hun merk. Hoe meer mensen hun imago bewonderen, hoe meer volgers en hoe meer zieltjes achter de narcist aan lopen, hoe beter. Immers, een narcist kan niet overleven of bestaan zonder de voeding van jou of van anderen. Zodra je aangeeft dat je weg wil, de relatie wil beëindigen en/of van de narcist wil scheiden, betekent dat voor de narcist dat diens zorgvuldig opgebouwde imago naar de maan is. De narcist vreest dat deze nu over onvoldoende voeding gaat beschikken en niet kan overleven, behalve als de narcist er direct voor gaat zorgen dat diens voedings distributiecentra (jij en alle anderen) intact blijft door de volgende 3 handelingen uit te voeren:

  1. De narcist valt huilend op diens knieën, jammert, huilt en is vreselijk zielig en smeekt je om terug te komen. Zonder jou kan de narcist niet verder leven (wat in de grond van de zaak helemaal waar is!) en beweert dat wat jullie samen hebben iets heel bijzonders en speciaals is, dat niemand ooit zal begrijpen hoe bijzonder het is wat jullie hebben en dat jullie liefde voor eeuwig is. De narcist zal je overladen met aandacht, complimentjes, attenties en verrassingen. Het is overweldigend en het voelt alsof je super speciaal bent! Mogelijk zal de narcist je ook diens liefde verklaren en alles wat je al die afgelopen jaren nooit gehoord, gezien of gemerkt hebt binnen jullie relatie, zal de narcist je nu laten tonen. Het komt over alsof alles gemeend is en het lijkt alsof de narcist het meent. Het lijkt alsof de narcist diens leven gaat verbeteren. Het lijkt alsof de persoon op wie je ooit jaren geleden verliefd werd, opnieuw tevoorschijn is gekomen. Een persoon die naarstig al diens rotte en verachtelijke gedrag van de afgelopen jaren weg probeert te poetsen met een verblindende glimlach.
  2. De narcist is woest en kan je wel levend verscheuren! Je merkt het direct aan diens houding en aan de trilling van diens stem. De narcist vervloekt je, dreigt je ik weet niet wat allemaal aan te doen en doet je de ene belofte na de ander om je leven te verzieken. De narcist schreeuwt, gilt, blaft je de ene verwensing na de andere toe. Het is angstaanjagend, al het menselijke en alles wat met fatsoen te maken heeft, is (voorgoed) verdwenen. De ene dag laat de narcist niets van zich horen, de andere dag blijft de narcist tot diep in de nacht je lastigvallen. Vooral het onvoorspelbare, wanneer en waar vertoont de narcist zich weer, maakt het zo dreigend. Zeker in het begin heb je nauwelijks tijd om op adem te komen. De narcist is een roofdier dat met diens prooi speelt. Ooit een kat gezien hoe deze een muis in de lucht blijft gooien nadat het gevangen is genomen door de narcist?
  3. Eem combinatie van 1 en 2 als je niet reageert of ingaat op 1. Deze combinatie passen narcisten toe om je uit balans te halen zodat je toch ergens op gaat reageren. Zodra je reageert of toehapt gaat het gedrag van de narcist erger en erger worden.

Narcisten hebben jou altijd gezien als iets laags. Ze hebben je altijd behandelt als iets laags. (Dat is iets typisch narcistisch, niets persoonlijks hoor! Ze zien iedereen om hen heen als iets laags!) Ze hebben zichzelf altijd gezien en beschouwd als een grote God, onbereikbaar voor het simpele en lage volk. Ze minachten het simpele en lage volk. Als jij aangeeft dat je van je narcist wil gaan scheiden, willen ze slechts 1 ding: je vermorzelen. Hoe haal je het in je hoofd dat jij – iets laags – wil gaan scheiden van iets dat zo groot en belangrijk is? Geen enkele narcist kan dat verkroppen. En daar ga je voor boeten. Hard. En als je kinderen hebt, gaat de narcist je treffen via de kinderen.

Scheiden? Manipulatie!

Het zal de narcist niet zijn als deze enkele manipulatietechnieken inzet: aan de narcist merk of zie je mogelijk niets dat deze van binnen kookt van woede dat je van hem, of haar, wil scheiden!

Als de narcist de indruk heeft dat deze (nog) veel bij je kan halen, zal de narcist diens masker opzetten van een charmante versie van zichzelf aan je tonen. Ben je een aantrekkelijke prooi voor de narcist? Is er financieel veel te halen? Reageer je erg emotioneel op diens onmogelijke gedrag? Hebben jullie samen een bedrijf? Heeft de narcist je handtekening vervalst en heeft leningen op je naam afgesloten? Is de narcist achter je rug om, en in jouw naam, bezig met allerlei duistere zaakjes? Heeft de narcist je voor diens karretje gespannen? Met andere woorden: ben je nog bruikbaar voor de narcist? Dan is de kans groot dat de narcist diens masker opzet en zich charmante, vleierig en flirterig naar je opstelt.

Heeft de narcist de indruk dat er vrij weinig bij je te halen valt? Omdat de kinderen zich al tegen je gekeerd hebben? Omdat je zo onverschillig bent geworden dat je nergens meer op reageert? Nergens meer op kan reageren? Omdat al het leven uit je gezogen is? Of heeft de narcist een nieuwe prooi op het oog of al aan de haak geslagen? Iemand bij wie hij, of zij, wel veel kan halen? Dan is de kans groot dat de narcist furieus op je reageert en alle medewerking rondom de scheiding tegenwerkt.

Hoe reageert de narcist dat je wil scheiden?

De narcist reageert op het nieuws dat je wil scheiden: charmant of woest. Ook kan de narcist reageren alsof deze zelf het slachtoffer is. Of een combinatie. Narcisten proberen je te overtuigen om niet te gaan scheiden met hun gespeelde charme. Ze vertellen je alles wat je al die jaren hebt willen horen. Ze doen alles voor je wat je al die jaren gemist hebt. Houd je echter voet bij stuk en gaat de narcist doorkrijgen dat het de scheiding je menens is, dan breekt de hel los en zijn jij en de narcist in de laatste fase van jullie “relatie” beland: de vernietigingsfase.

Inderdaad, de vernietigingsfase klinkt niet echt gezellig en dat is het ook niet: de narcist gaat er alles aan doen om je te vernietigen.

Hoe reageert een verborgen narcist op de scheiding?

Ook hier geldt: ben je nog bruikbaar voor de verborgen narcist? Over het algemeen zal de verborgen narcist eerst poeslief reageren en je proberen de scheiding uit je hoofd te praten, door zich charmant op te stellen, je vertellen dat hij of zij zo vreselijk veel van je houdt, dat niemand begrijpt hoe diep jullie liefde zit en zal je mogelijk overstelpen met attenties, complimenten en cadeaus.  Met andere woorden: de narcist probeert je via manipulatie terug te zuigen diens donkere hol in en deze manipulatietechniek heet: hoovering. Zodra je denkt: “Zie je wel! De narcist houdt wel van me/geeft nog wel om me!” zit je helemaal fout en sta je op het punt mogelijk de ergste fout van je leven te maken.

(Voor degene die onvoldoende kennis over het narcisme hebben: al deze mooie en liefdevolle woorden zijn loze woorden uit de mond van een narcist: hij, of zij, meent er niets van, voelt er ook niets bij. Jij bent van de narcist en niemand anders zal je ooit krijgen. De narcist gunt je geen vrij leven zonder hem of haar. Jij bent er om de narcist te dienen. Al deze mooie en liefdevolle woorden uit de mond van de narcist, is niets anders dan: manipulatie. Mogelijk snak je al jaren om deze woorden te horen en denk je opgelucht: “He he, eindelijk is mijn narcist tot bezinning gekomen en begrijpt hij, of zij, dat het me menens is en dat ik wegga als hij, of zij, nu niet inziet dat ik speciaal ben en een liefdevolle relatie verdien.” Jij wil liefde, de narcist wil een sloofje. Jij wil liefdevolle aandacht, de narcist wil een bediende. Jij wil samen een hecht team vormen, de narcist wil je energie als voeding. Jullie zitten allebei op een totaal verschillende golflengte en zijn niet gelijkgestemd. Maar de narcist geeft je de indruk alsof jullie wel op dezelfde golflengte zitten, alsof jullie wel gelijkgestemd zijn…het is een heel gevaarlijke situatie, want zodra je toegeeft, komt de ware aard van de narcist achter gesloten deuren tevoorschijn. Of dacht je dat de narcist diens zorgvuldig opgebouwde imago die jij op het punt stond te vernietigen, zonder slag of stoot voorbij zou laten gaan? Daar ga je de rest van je leven voor boeten!

Als je niet in gaat op de poeslieve praatjes van de narcist en de narcist beseft dat de scheiding door gaat, dan wordt de narcist woest op je! Jij en de narcist zijn in de laatste fase van jullie “relatie” terechtgekomen: de vernietigingsfase. Want nu realiseert de narcist zich dat jij diens zorgvuldig opgebouwde imago voor eens en altijd kapot maakt en daar moet je voor boeten.

De vernietigingsfase met een verborgen versus open narcist

Een open narcist zal niet onder stoelen of banken steken dat deze je wil vernietigen.  Een verborgen narcist gaat echter heel slinks, onzichtbaar en verborgen voor de buitenwereld te werk om je kapot te maken. Jij, die al jaren met de verborgen narcist samenleeft, ziet de ellende – te laat echter als je jezelf niet hebt voorbereid op de scheiding – echter al aankomen! Echter, (vrijwel) niemand die het ziet of je gelooft.

Scheiden van een verborgen narcist

Scheiden van een verborgen narcist is een helse opgaaf en eigenlijk onmogelijk en onmenselijk. Tenzij je jezelf gaat voorbereiden op het naderende onheil. Verborgen narcisten willen je vernietigen, maar doen het op zo´n slinkse wijze dat niemand anders het ziet of doorheeft. Het is echt geen onnodige luxe om jezelf te wapenen tegen het narcisme van een verborgen narcist en als je van plan bent om te gaan scheiden van iemand die een verborgen narcistische persoonlijkheid is: bereid jezelf voor op de scheiding!

Onthoud wat Sam Vaknin over narcisten schrijft: “Narcisten nemen het brein van hun slachtoffers, van hun prooien en van medeplichtigen over.” Vooral verborgen narcisten zijn hier ware meesters in! Wees hierop bedacht als je omgang hebt met narcisten in het dagelijks leven en vooral als je van plan bent om te gaan scheiden van een narcist!

Wat moet je, of kan je, doen?

Maar als jij als slachtoffer van het narcisme met het gevoel rondloopt “dat je niet goed genoeg bent” dan zal iedere narcist, die je door en door kent, gehakt van je maken tijdens de scheiding. Daarom, alsjeblieft, neem mijn raad van me aan en ga als de sodemieters aan de slag met jezelf, bereid je voor op de scheiding en maak jezelf sterk en krachtig!

ONvoorbereid gaan beginnen aan een scheiding met een narcist is een vergissing!

Beter kan je je zaakjes van tevoren geregeld hebben, zolang jullie nog niet in de vernietigingsfase zijn terechtgekomen. Onthoud: tijdens de laatste fase van jullie relatie, de vernietigingsfase krijg je niets meer voor elkaar: de narcist weigert alle medewerking en komt diens valse beloftes niet na. Maar zitten jullie nog niet in de laatste fase – lees: de narcist heeft er nog geen weet van dat jij met plannen rondloopt om te scheiden – dan kan je nog een hoop voor elkaar krijgen en kan je zelfs de narcist zover krijgen dat deze ergens een handtekening onder zet! Ook is het erg verstandig om ook jezelf te gaan voorbereiden op een emotioneel loodzware tijd: jezelf sterker en krachtiger maken, zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel, is echt geen overbodige luxe!

Heb je hulp nodig bij het onderwerp: Scheiden van een narcist? Kan je wel wat tips en adviezen gebruiken? Wat je absoluut wel en wat je absoluut niet moet doen als je van plan bent om te gaan scheiden van een narcist? Neem dan een kijkje bij het e-book in pdf van Fleur Irene: Scheiden van een narcist, hoe doe ik dat?

Scheiden van een narcist, hoe doe je dat?

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

P.S. Ondanks de vele gratis informatie en voorlichting over het narcisme en over narcistisch misbruik op deze site, (sinds 2008!) ervaar ik het als ronduit schokkend dat lezers denken: “Dat doet mijn narcist niet!” of: “Zo kwaadaardig zal mijn narcist niet zijn,” of: “Mijn narcist is anders!” Iemand die een narcistische persoonlijkheids STOORNIS heeft, denkt en handelt anders dan jij. Narcisten hebben een energiebron nodig, anders kunnen ze niet overleven: daarom blijven ze je al je energie uit je zuigen, ondanks hun beloftes dat ze hun gedrag gaan verbeteren. Ze zuigen je leeg, ze zuigen je net zo lang leeg totdat er niets meer van je over is. Alsjeblieft, verdiep je in het narcisme van een narcist en laat je niet langer in de maling nemen door iemand die gemeen en kwaadaardig is. Zelfs niet als deze narcist goede dagen heeft en af en toe lief, aardig, attent of charmant is. Je bent veel meer waard dan “af en toe” wat liefde en aandacht te krijgen.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Hoe reageert een narcist op de scheiding? En een verborgen narcist?