Hoe ontdek je of je innerlijke kind gewond is na emotioneel of narcistisch misbruik?
Hoe ontdek je of je innerlijke kind gewond is na emotioneel of narcistisch misbruik?

Hoe ontdek je of je innerlijke kind gewond is na emotioneel of narcistisch misbruik?

Ervaringen uit onze vroegste kinderjaren kunnen ervoor zorgen dat wij als kind beschadigd raken. Trauma´s, nare en/of schokkende ervaringen die voor ons, toen we nog klein waren, te overweldigend waren en niet te behapstukken.

We komen in een herhalend patroon terecht.

Ik ben niet goed genoeg

De basis van gevoelens als: “Ik ben niet goed genoeg,” of de angst voor afwijzing, maar ook onzekerheid en problemen hebben met intimiteit binnen liefdesrelaties, liggen maar al te vaak ten grondslag in onze vroegste kinderjaren. Er is vroeger iets gebeurd waardoor we zijn gaan geloven dat we niet goed genoeg zijn, dat we nu bang zijn voor afwijzing, dat we ons onzeker voelen en dat we nu problemen ervaren met intimiteit met onze eigen liefdespartners.

Hoe weet ik dat er mogelijk vroeger iets is gebeurd, terwijl ik daar geen herinnering aan heb?

Perfectionisme in combinatie met gevoelens van angst, kunnen aanwijzingen zijn dat er vroeger tijdens je kinderjaren iets gebeurd is. Ook (plotseling opkomende) agressie is vaak een teken dat er iets is gebeurd in je vroegste kinderjaren.

Meestal kan je het je niet altijd herinneren: je was te jong. Of je hersenen namen je in bescherming, en deden je al die nare gebeurtenissen vergeten.

Maar, hoe ontdek je dat je met een innerlijk kind wond te maken hebt?

  • Als je constant op je hoede bent voor afwijzing door anderen, als je constant bang bent om afgewezen te worden, als je constant in angst leeft om afgewezen te worden, omdat je het doordringende gevoel bezit dat je niet goed genoeg bent.
  • Dat, plus het feit dat je uit de dynamiek van een narcistisch gezin komt, of uit een gezin waar verslavingen in voorkwamen of uit een gezin waar je ouders of verzorgers je verwaarloosde, al dan niet vanuit onwetendheid. Veel Hsp’ers, HSE (empaten) en Codependenten – die nu relatieverslaafd zijn – zijn opgegroeid in een narcistisch gezin of in een gezin waar een verslaving de hoofdrol speelde.
  • Dat, plus als je last hebt van extreme emoties en/of van extreme reacties op anderen nadat je getriggerd bent door iets. Je hoeft niet eens bewust te zijn van deze triggers. Plotseling loop je langs iemand, je vangt onbewust diens parfum of aftershave op en die geur is een trigger voor je: zonder dat je er erg in hebt, ben je door die geur beland in de nachtmerrie van je kinderjaren. Je voelt je opgejaagd, je hebt het gevoel geen controle meer over jezelf te hebben en je kan op emotioneel gebied wild om je heen slaan, omdat je in paniek raakt of een diepe angst voelt.

Vaak gaat dit gepaard met perfectionisme, in een poging te verhullen dat je niet goed genoeg zou zijn en angst.

Wat is de oorzaak dat je innerlijke kind gewond is?

De oorzaak dat je innerlijke kind gewond is, komt door – in ons geval – trauma hechting. Je bent als kind niet goed gehecht aan je ouder(s) en/of verzorgers. Als kind heb je het gevoel gehad dat je onzichtbaar was, dat je er niet toedeed en dat je ouders of verzorgers niet van je hielden. Met andere woorden, je ouder/verzorger was niet bereikbaar voor je. Dat je ouders onbereikbaar waren kan uit onwetendheid zijn geweest, omdat ze zelf met een trauma hechting rondlopen, omdat ze niet beter weten, omdat ze zelf op emotioneel gebied beschadigd zijn, omdat ze zelf geen goed voorbeeld hadden in hun jeugd, maar ook kan het zijn dat je ouders of verzorgers narcistisch waren.

Gevoelig, empathisch en verslaafd aan de liefde

Als je bovendien HSP (gevoelig) of HSE (empaat) of een Codependent (relatieverslaafd) bent, heb je sowieso al het gevoel dat je niet goed genoeg bent, omdat je nergens echt in lijkt te passen of lijkt bij te horen. Door je gevoeligheid voel je je al een buitenbeentje, maar als je eigen ouder je vervolgens ook links laat liggen…

Om met dit gewonde innerlijke kind om te gaan, gaan we als volwassene massaal op zoek naar: afleiding. Afleiding door uren achterelkaar naar Netflix te kijken, te gaan shoppen, een workaholic te worden, en enz. Dat gebeurt om dat je geen besef hebt van je eigen ware identiteit.

Als je bovenstaande herkent, is het heel goed mogelijk dat je innerlijke kind gewond is.

Hoe kan je een begin maken om je gewonde innerlijke kind te helen?

In het ebook: Emotioneel misbruik, narcistisch misbruik en psychisch geweld, ga ik in het hoofdstuk: ““Als je als kind te maken had met emotioneel misbruik en narcistische mishandelingen” dieper in op dit onderwerp, hoe je een begin kan maken om je innerlijke kind wond te genezen.

Sinds 31 mei 2024 is de webshop opgeheven en zijn alle gratis en betaalde ebooks niet langer verkrijgbaar op deze site. Enkele ebooks zijn getransformeerd tot boeken (paperback) en verkrijgbaar via Amazon. De rest volgt in de loop van dit jaar. Via de pagina: boeken Fleur Irene is te zien welke boeken al uitgegeven zijn via Amazon. Bovenstaand artikel wordt verwezen naar een ebook dat inmiddels een boek is geworden:

Boek: “Kind van een narcist, volwassen kind van een narcistische ouder” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “De verborgen wonden van narcistisch emotioneel misbruik” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “Maak jezelf sterk en krachtig na uitputting door narcisme” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Boek: “Herken de narcist! Herken de werkwijze van het narcisme van een narcist” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Heb je PTSS door narcisme en narcistische trauma? Ben je op zoek naar een online heling en herstelprogramma dat geschikt is voor HSP? Met cognitieve en somatische technieken zoals EMDR en positieve psychologie, kun je je narcistisch trauma op zenuwstelsel niveau helen en een leven vol liefde en vreugde krijgen.

Trauma coach worden met specialisatie: narcistisch misbruik zodat je slachtoffers van narcisme met trauma kunt gaan helpen? Met wereldwijde erkende CMI kwalificatie en certificering, uniek in de wereld!

Afbeelding van Cheryl Holt via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Hoe ontdek je of je innerlijke kind gewond is na emotioneel of narcistisch misbruik?
Hoe ontdek je of je innerlijke kind gewond is na emotioneel of narcistisch misbruik?