Hoe ontdek ik of ik een narcistische moeder heb?

Hoe ontdek ik of ik een narcistische moeder heb?

Hoe ontdek ik of ik een narcistische moeder heb, is een tragische die veel mensen kwellen. Niemand vindt het leuk om diens moeder te “beschuldigen” van narcisme en al helemaal niet van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

We weten allemaal dat moeders onder enorm grote druk staan en vele ballen in de lucht houden. Ze hebben dagelijks met stress te maken en het soms te druk om het gezinsleven met werk te combineren. Bovendien, een moeder is ook een mens en fouten maken is menselijk. De perfecte moeder bestaat niet.

Echter, er zijn momenten geweest in je leven dat je moeder dingen deed, waardoor je nu zit te twijfelen. Mogelijk door tegenstrijdigheden in het gedrag van je moeder. Ze zei iets, maar deed iets totaal anders. Het aantrekken en het afstoten. Het passief agressief reageren. Altijd maar weer die bewering dat het allemaal jouw schuld is.

Hoe ontdek je of je een narcistische moeder hebt? Een moeder met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Opgroeien alsof je onzichtbaar bent en niet bestaat, kan een eerste aanwijzing zijn. Ze zag je niet staan en luisterde niet naar je en naar je behoeftes. Erger, er waren regelmatig momenten dat ze je negeerde!

Hoe ontdek je of je opgevoed bent door een narcistische moeder? Een moeder met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Het gevoel dat je de liefde en aandacht van je eigen moeder moest verdienen door goede prestaties of een mooi uiterlijk, kan een tweede aanwijzing zijn. Je bestond niet als je je moeder niet iets gaf waarover ze kon opscheppen tegenover anderen.

Kenmerken narcistische moeders, hoe herken je ze?

Narcistische moeders herkennen die hun stoornis verborgen houden is een hele klus. Er zijn kenmerken, in combinatie met het typische gedrag en werkwijze van narcisten, waardoor je een narcistische moeder kunt herkennen. Het gaat namelijk vooral om de combinatie van haar gedrag.

Narcistische moeders herken je niet door de opsomming van de Amerikaanse D.S.M. te volgen: zij noemen enkele symptomen op, alsof narcisme om een ziekte gaat: “Geef haar een pilletje en ze wordt weer beter”. Nee, het gaat echt om een stoornis, een stoornis die ze verborgen houdt voor de buitenwereld.

Ben je opgegroeid binnen de dynamiek van een narcistisch gezin?

Om te begrijpen waar je huidige gedachten en gedrag vandaan komen, en begrijpen waarom je nu dingen, als volwassene, doet zoals je ze doet, is het belangrijk te ontdekken hoe een narcistisch gezin in elkaar zit.

Een narcistisch gezin staat bol van de spanningen, waanzin, chaos en drama´s, vooral achter gesloten deuren. Als er geen problemen zijn binnen het gezin, verzinnen ze er wel een of halen oude koeien uit de sloot. Er moeten drama en conflicten zijn, dan voelen narcisten zich prettig en op hun gemak.

Zodra buitenstaanders aanwezig zijn, lijkt het alsof een narcistisch gezin een leuk en gezellig gezinnetje is. Iedereen doet alsof, omdat ze weten dat er “straf” volgt als de onuitgesproken regel: ”We verraden elkaar niet tegenover anderen en we zwijgen over de toestanden thuis,” wordt verbroken door een gezinslid.

Als je nu – als volwassene – regelmatig een narcistische partner aantrekt, kan dat een volgende aanwijzing zijn. Het toxische van vroeger voelt voor jou als “thuiskomen” en onbewust zoek je dat op in een nieuwe partner. Je weet niet beter. Je hebt geen idee wat normaal is.

Heb ik een narcistische moeder? Een moeder met een narcistische persoonlijkheidsstoornis? Hoe ontdek ik dat en waar begin ik, zonder mijn moeder vals te beschuldigen?

Meestal gaat er een heel proces, een ontdekkingsproces, aan vooraf eer je doorkrijgt dat er iets niet klopt. Er waren dingen, gebeurtenissen, herinneringen en situaties, vroeger en nu, die niet normaal waren. Als kind wist je niet beter, je had geen idee wat wel normaal was, of niet. Je wilde niets liever dan de goedkeuring van je moeder en daar had je alles voor over. Als kind kon je ver over je eigen grenzen heen gaan om een glimp van goedkeuring van je moeder te krijgen!

Totdat je tot de ontdekking komt dat wat je ook doet, het nooit goed genoeg is.

Bovendien heb je met de druk van buitenaf te maken: “Eer je moeder!” Er zijn veel culturen waar de moeder bijna een heilige is en aanbeden wordt. Dat maakt de twijfel tot een enorme worsteling, stel dat je het fout hebt?

Is er iets mis met me?

Iedere kind legt liever de schuld bij zichzelf dan de eigen moeder te beschuldigen. Meestal is er niets mis met het kind. Liefde en aandacht verwachten van je moeder is een normale houding van ieder kind. Geen liefde en aandacht geven aan je kind is een abnormale houding van de moeder. Je bloedeigen kind negeren is kwaadaardig. Dan klopt er iets niet.

Stel dat je het goed hebt?

Stel dat je buikgevoel je blijft waarschuwen dat er iets niet klopt?

Stel dat je voor eens en voor altijd duidelijkheid wil hebben?

Neem dan eens een kijkje bij het e-book in pdf van Fleur Irene: Kind van een narcist. Via Amazon.nl ook verkrijgbaar als paperback (boek) en als Kindle e-book.

Dit boek van Fleur Irene bestaat uit 8 hoofdstukken:

 1. Volwassen kind van een narcistische ouder: enkele testen om te ontdekken of je ouder narcistisch is,
 2. De narcistische moeder en de typische kenmerken van een (verborgen) narcistische moeder,
 3. De narcistische vader en de typische kenmerken van een (verborgen) narcistische vader,
 4. Gevolgen en effecten van een narcistische opvoeding en
 5. Als je eigen kind een narcistische ouder heeft,
 6. Scheiden van een narcist terwijl jullie samen kinderen hebben.
 7. Gewond innerlijk kind: Hoe traumatisch was je jeugd?
 8. Manipulatietechnieken van de narcistische ouder, hoe je ze herkent en er mee omgaat.

Boek van Fleur Irene “Kind van een narcist” is geschikt voor:

 • Kinderen van een narcistische ouder,
 • Volwassen kinderen van een narcistische ouder,
 • Als je twijfelt of je een narcistische moeder of vader hebt en duidelijkheid wil d.m.v. een makkelijk uitvoerbare test die je direct duidelijkheid geeft, (Deze tests komen uit Amerika, het land dat het narcisme wel erkend heeft als stoornis!)
 • Als je voorlichting over het narcisme wil geven aan je eigen kind,
 • Meer wil weten over de schadelijke gevolgen van een narcistische opvoeding,
 • Meer wil weten over je eigen kindertijd,
 • Meer wil weten over de dynamiek van een narcistisch gezin,
 • Meer wil weten over de passief agressieve communicatie manier van de narcistische ouder die jou opzadelde met enorme schaamte- en schuldgevoelens,
 • Meer wil weten over de eerste stappen om te herstellen van een narcistische opvoeding.

Omdat het schokkend en overweldigend kan zijn om te ontdekken dat je moeder een verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, staan in het e-book enkele schrijfoefeningen om je te ondersteunen en op te vangen. De ergste schade wordt direct hersteld. Alle schrijfoefeningen, testen en schrijfopdrachten die speciaal voor jou als volwassen kind van een narcist bedoeld zijn, hebben een doel: meer inzicht voor jezelf, om je eigen kinderen te ondersteunen en om de eerste stappen te zetten tot helen van het narcisme. Ideaal om de eerste stappen te zetten om je gewonde innerlijke kind te helen!

Herken de (verborgen) narcistische moeder, de moeder met een verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis.

In het e-book lees je over de (verborgen) narcistische moeder, hoe en op welke manier je een narcistische moeder herkent en welke kenmerken jij als kind bent opgegroeid met een narcistische moeder. Speciale aandacht gaat uit naar dochters van een narcistische moeder.

Beste Fleur Irene,

Mijn complimenten voor het ebook:” Kind van een narcist!” Al langere tijd vermoed ik dat mijn moeder een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Het is nauwelijks tot niet te delen met vrienden of met hulpverleners. Laat staan dat ze me begrijpen en me er verder mee kunnen helpen. Dus ben ik mijn hele leven al bezig met stappen zetten om over de ellende van vroeger en de gevolgen daarvan overheen te komen. (Wat me overigens heel aardig gelukt is!) Maar toch is het nu – dankzij jouw site en je ebook – heel fijn om voor het eerst in mijn leven het gevoel te krijgen dat iemand me begrijpt! Iemand die weet waar ik het over heb en het erkent. Ik voel me eindelijk gezien! Alle puzzelstukjes vallen op hun plaats. Wat een troost! Veel dank daarvoor!

Anoniem.

“Een verplicht onderwerp voor elke therapeut/coach. Heb het niet eerder zo duidelijk uitgelegd gezien.

Ellis.”

Amazon.nl

Vanaf 1 december 2023 is dit e-book in pdf van Fleur Irene ook verkrijgbaar via Amazon.nl zowel als paperback (boek) als in Kindle e-book.

Paperback Kind van een narcist, volwassen kind van een narcistische ouder, via Amazon.nl, bestel via deze link

Kindle ebook Kind van een narcist, volwassen kind van een narcistische ouder, via Amazon.nl, bestel via deze link

Bestellingen via Amazon verlopen volgens de voorwaarden van Amazon!

Sinds 31 mei 2024 is de webshop opgeheven en zijn alle gratis en betaalde e-books niet langer verkrijgbaar op deze site. Enkele e-books zijn getransformeerd tot boeken (paperback) en verkrijgbaar via Amazon. De rest volgt in de loop van dit jaar. Via de pagina: boeken Fleur Irene is te zien welke boeken al uitgegeven zijn via Amazon. Bovenstaand artikel wordt verwezen naar een e-book dat inmiddels een boek is geworden:

Boek: “Kind van een narcist, volwassen kind van een narcistische ouder” van Fleur Irene is nu verkrijgbaar via Amazon. Gratis verzending!

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Hij of zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Hoe ontdek ik of ik een narcistische moeder heb?