Hoe ongezond zijn verborgen emotionele wonden na narcistisch misbruik voor je gezondheid, welzijn en voor je levensgeluk?
Hoe ongezond zijn verborgen emotionele wonden voor je gezondheid, welzijn en voor je levensgeluk?

Hoe ongezond zijn verborgen emotionele wonden na narcistisch misbruik voor je gezondheid, welzijn en voor je levensgeluk?

“Je hoeft geen blauw oog te hebben om mishandelt te worden!”

Thuis, op het werk, op de sportclub…het gebeurt overal daar waar narcisten zijn: verborgen misbruik en psychische mishandelingen die voor diepe emotionele wonden zorgen. Vaak gebeuren er dingen die het daglicht niet verdragen, maar uit angst zwijgt men terwijl het gekmakend is!

Als je maar lang genoeg met emotionele wonden rondloopt, ontstaan er vanzelf vage en nare lichaamsklachten. En nee, deze klachten hebben niets met het ouder worden te maken! Maar ook het brein heeft een dreun gekregen: je kan niet meer helder denken, je piekert je suf en je hebt concentratieproblemen. Al die stiltebehandelingen en al die tijd dat de misbruiker net deed alsof je niet bestond…

Als je bovendien in je jeugd te maken had met een narcistische ouder, en je een hechtingstrauma hebt, is de kans groot dat je vroeg of laat of met burnout klachten te maken krijgt, of hartklachten. Het besef dat je eigen ouder je niet wil of moet, is hartverscheurend en gekmakend. Hoezo je eigen ouder wil je niet? Je voelt je angstig, machteloos, je bent jezelf kwijt en je bent alle hoop verloren. Je situatie is uitzichtloos, je bent geïsoleerd en niemand die je verhaal gelooft. Terwijl je eigen innerlijke kritische stem meer en meer op de stem lijkt van je mishandelende narcistische ouder en je ondertussen worstelt met verbindingsangst en met scheidingsangst.

Emotionele wonden?

Als je voortdurend in angst leeft, thuis, op het werk of op de sportclub, voortdurend te maken hebt met langdurige en chronische stress, dan doet dat wat met je. Het vreet aan je.

Als de dreiging maar groot genoeg is, als de schok maar erg genoeg is en als het besef doordringt dat je als slachtoffer bent uitgekozen, dan krijg je een enorme tik van de molen.

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Of je knalt uit elkaar en explodeert van woede, maar veel vaker gebeurt het dat als jij als slachtoffer van narcisme niet eens de kans krijgt om je te uiten. De narcist verbiedt het je, dreigt je iets verschrikkelijks aan te doen of manipuleert jou en je omgeving dusdanig dat leven in een isoleercel gezelliger is.

Je hebt de grootste moeite om innerlijke rust te vinden omdat je vol zit met schaamte en met schuldgevoelens. De liefde voor jezelf is ver te zoeken en het contact met jezelf ben je al velen jaren kwijt. Je weet niet meer wie je bent en wat je wilt.

De misbruiker verlaten is echter een hele opgave, iets wat voor groot onbegrip zorgt van mensen om je heen. Je durft niet te vertrekken, angst houd je tegen. Ook omdat je alle kracht en alle lef kwijt bent geraakt. Je zelfvertrouwen is naar een dieptepunt gezakt en tja…stel dat de narcistische misbruiker gelijk heeft en niemand op je zit te wachten? Dat je niets waard bent en dat je niets bent?

Opnieuw beginnen na narcisme is iets waar je over droomt, maar uitvoeren en de eerste stap zetten om de misbruiker te verlaten? Ho maar! Mogelijk voel je je zelfs wel verantwoordelijk voor de narcist. Heb je het gevoel dat je moet blijven om hem, of haar, te helpen! Omdat je de narcist zielig vindt…Omdat je echt niet meer weet hoe je opnieuw moet beginnen en welke stappen je als eerste zet…

Dat is het effect van emotionele wonden veroorzaakt door een narcistische misbruiker. Je ziet het niet, maar het is er wel. Het lijkt onzichtbaar, maar het zit er wel en diep ook.

Je lichaam heeft het altijd geweten.

Iedereen, ieder slachtoffer van narcisme, hebben aangegeven dat ze een gevoel hadden, een buikgevoel, die ze vertelden dat er iets mis was. Dat er iets niet klopte. Je brein, je hersenen en je denken waren nog lang niet zover, maar je lichaam wist het al: “Kijk uit, er dreigt gevaar voor je! Er klopt iets niet!”

Je lichaam is ook als eerste die de verborgen klappen voor je opvangt, inkapselt en verwerkt d.m.v. het uiten van nare en vage lichamelijke klachten. Problemen met de darmen en de spijsvertering is de meest genoemde klacht als je met narcisten te maken hebt, gevolgd door hoofdpijn en spierpijn in de nek en schouders. Alles wat je inslikt, alles wat je te verduren krijgt, vangt je lichaam voor je op.

Je lichaam probeert je uit alle macht te vertellen dat er iets niet goed gaat en probeert je aandacht te trekken door signalen af te geven dat het niet goed met je gaat: allerlei vage en nare klachten steken de kop op. Het is de manier van je lichaam om je aandacht te vragen: dat je jezelf moet gaan helpen en gaan redden. Je lichaam kan veel. Je lichaam kan veel verduren. Maar er is een grens voor je lichaam: burnout en hartklachten zijn het ultieme wapen van je lichaam om uit alle macht je aandacht te roepen.

Ook je zenuwstelsel en je brein gaan roepen om je aandacht: concentratieproblemen, niet helder kunnen denken, wolken in je hoofd hebben, troebel zijn in je hoofd, voortdurend in je hoofd zitten, piekeren, niet kunnen slapen, niet kunnen doorslapen, vergeetachtigheid, hoofdpijn, migraine…mogelijk vergeet ik er een paar op te noemen aangezien de lijst lang is. Allemaal signalen dat er iets niet goed gaat en dat je in gevaar verkeerd.

Massaal lijden we aan bovenstaande klachten. Als je aangeeft dat je last hebt van hartkloppingen, kijkt niemand meer op of om! Hallo? Hartkloppingen? Dat is ernstig dames en heren, maar het lijkt wel of we allemaal besloten hebben “dat het wel meevalt.”

Tuurlijk, we zijn Nederlanders, we zijn nuchter en wonen in een klein landje. Maar als je met narcisme te maken hebt en dus met verborgen emotionele wonden en je hebt het over hartkloppingen, dan zouden alle alarmbellen moeten afgaan! Bij iedereen! Je hebt namelijk niets anders dan de afgelopen jaren in een verschrikkelijke stresssituatie gezeten: verborgen oorlogsvoering achter de voordeur, op de werkvloer en in de sportclub. Voor je gezondheid, je welzijn en voor je levensgeluk is omgang hebben met narcisten een regelrechte ramp. Of heb jij de laatste tijd nog ontspannen op je gemakje ergens zitten lachen met groot plezier?

Wil je meer weten over emotioneel misbruik, psychisch geweld en onzichtbare mishandelingen? Meer kennis en kennis hoe je kan herstellen van emotioneel misbruik en van de onzichtbare emotionele wonden? Wil je weten hoe het komt dat voor veel slachtoffers van emotioneel misbruik het zo moeilijk is om de misbruiker te verlaten? Hoe schadelijk emotioneel misbruik is, niet alleen voor jou maar ook voor de kinderen? Hoe traumatisch, schokkend en dreigend de ervaring is. Wil je meer weten over dat de ervaring met de misbruiker zo kwellend kan zijn dat er behalve emotionele wonden ook P.T.S.S. kan ontstaan! Neem dan een kijkje bij het volgende ebook: Emotioneel misbruik, psychisch geweld en onzichtbare narcistische mishandelingen: de naakte waarheid over verborgen misbruik achter gesloten deuren, met daarin 7 hoofdstukken:

  1. Wat is emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld?
  2. Hoe ontdek je of je met emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en/of psychisch geweld te maken hebt (gehad)?
  3. Hoe schadelijk is emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld?
  4. Als je als kind al te maken had met emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld.
  5. Herstellen van emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychisch geweld.
  6. Waarom is het zo moeilijk om de misbruik relatie te verbreken en de narcist te verlaten?
  7. De worstelingen van de slachtoffers van emotioneel misbruik, narcistische mishandelingen en psychische geweld.

Ook staat het ebook vol met ervaringsverhalen van dames en heren die voor heel veel (h)erkenning zorgen!

Wil je weten hoe je jezelf terugvindt? Hoe je de verloren hoop terugvindt? Bestel dan dit ebook! In de maand September 2022 met 50% korting!

Afbeelding van Susan Cipriano via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Hoe ongezond zijn verborgen emotionele wonden na narcistisch misbruik voor je gezondheid, welzijn en voor je levensgeluk?