Hoe kun je een narcist direct herkennen? Bestaat er een mogelijkheid om de narcist direct te herkennen?
Hoe kun je een narcist direct herkennen? Bestaat er een mogelijkheid om de narcist direct te herkennen?

Hoe kun je een narcist direct herkennen? Bestaat er een mogelijkheid om de narcist direct te herkennen?

Kenmerk van narcisme is dat narcisten moeilijk te herkennen zijn, vooral als het om een verborgen narcist gaat. Een narcist kan zeer charmant, welbespraakt, vriendelijk en zelfs als een goed persoon overkomen waardoor herkenning lastig is. Maar als je gaat beseffen dat iedere narcist op aarde een werkwijze er op nahouden om te onderzoeken of je geschikt bent als prooi, ga je ze misschien beter herkennen. 

Narcisme herkennen: hoe gaat een narcist te werk?

De werkwijze van iedere narcist om je in te palmen is indrukwekkend. Ze maken er namelijk echt werk van om wie dan ook in te pakken! Het is een manipulatieve werkwijze die iedere narcist heel natuurlijk af gaat! Narcisten pakken iedereen in, het liefst ook iedereen in jouw directe omgeving, zodat de omgeving tegen je keert zodra je aangeeft dat er iets “mis” is met je narcist of met je narcistische relatie.

Iedere narcist gaat tijdens de eerste ontmoeting op onderzoek uit of je geschikt bent als nieuwe prooi. Dat doen ze allemaal, ook als de narcist al een vaste relatie heeft. Dat doen ze bij iedereen. Hierdoor lijkt het alsof de narcist oprecht in je geïnteresseerd is. Dat is de narcist niet, de narcist wil uitsluitend weten of je geschikt bent als mogelijke nieuwe prooi. Meestal is er sprake van een “buikgevoel” dat er iets niet klopt. Het is namelijk allemaal te goed om waar te wezen en dat is het dus ook! Maar de narcist lacht al je twijfels weg.

De werkwijze van iedere narcist

De werkwijze van iedere narcist is om uit te zoeken hoe je bent als persoon, wat je drijft, wat je zwakke plekken zijn en hoeveel verdrietige relaties je hebt gehad vroeger. De narcist besteed heel veel aandacht aan je en het kost de narcist ontzettend veel energie. Ook zal de narcist bij je informeren hoe je ideale partner eruit ziet en hoe deze zich zou moeten gedragen. Zodra de narcist deze informatie uit je heeft gekregen, gaat de narcist je gedroomde partner voor je spiegelen.

Ben je een geschikte prooi?

Iedereen die van nature zorgzaam is, veel geeft aan anderen, over veel medelijden en medeleven bezit en empathisch is, is in principe een geschikte prooi voor narcisten. Als je daarboven op verdrietige relaties hebt gehad, onverwerkte trauma´s hebt en niet bent begonnen met het helen van onzichtbare wonden, en je hebt dat kenbaar gemaakt aan je narcist, ben je geslaagd voor de test.

Ben je in staat om de narcist te redden of te helpen?

Vervolgens gaat de narcist een heel zielig verhaaltje ophangen. Dit is ook onderdeel van de werkwijze van de narcist om uit te zoeken of je in staat bent om de narcist te redden. Iedereen die de narcist wil redden en overgaat op de redding van de narcist is reddeloos verloren: zonder dat je het beseft wordt je emotioneel afhankelijk gemaakt.

Op handen gedragen

Ondertussen word je op handen gedragen, geïdealiseerd en vertelt de narcist je alles wat je maar horen wil. Beter: waar je behoefte hebt om te horen. Complimentjes vliegen je om de oren en de narcist houd je voor dat alles wat je tijdens vorige verdrietige relaties hebt meegemaakt, je dat nooit met de narcist zult gaan meemaken.

De narcist overspoeld je met aandacht en het is de narcist die (te snel) aandringt op samenwonen, trouwen of om samen een huis te kopen. Dan ben je beland in de drie fases van iedere narcistische relatie met een narcist, waarvan de laatste fase de vernietigings fase is. In deze laatste fase wordt je kapot gemaakt.

Narcisme is: De schijn ophouden dat ze goede personen zijn.

Het grote probleem om narcisten te herkennen is dat narcisten bijzonder lastig te herkennen zijn. Dat doen narcisten doelbewust: de schijn ophouden dat ze goede personen zijn zodat ze jou naderhand te kakken kunnen zetten. Iedereen die gelooft dat narcisten goede personen zijn, zijn in de val getrapt van de werkwijze van de narcist. Dat kun je ze amper kwalijk nemen, de werkwijze van iedere narcist is zo overtuigend en zo manipulatief, daar zouden alle narcisten een Oscar voor moeten krijgen. Ze zijn echt de allerbeste toneelspelers ter wereld!

Als je vermoed dat je met een mogelijke narcist te maken hebt

Als je vermoed dat je met een mogelijke narcist te maken hebt, kijk dan eens of je de kans ziet om ze te observeren als ze denken dat er niemand is die ze in de gaten houdt. Kijk eens hoe ze met bedienend personeel omgaan. Kijk eens hoe ze met kinderen omgaan. Kijk eens hoe ze met dieren omgaan. Meestal is het gedrag grens overtredend en kan het eigenlijk niet door de beugel. Narcisten doen het gedrag af als een grapje, narcisten lachen zich namelijk een ongeluk om het ongeluk van een ander. Hoogsensitieve personen kunnen hier erg gevoelig op reageren: wij leven intens mee met een ongeluk van een ander en zien geen reden om daar om te lachen. 

Als je vermoed dat je met een narcist te maken hebt

Als je vermoed dat je met een narcist te maken hebt, kun ook jij op onderzoek gaan of je te maken hebt met een narcist. Zodra de narcist aan je vraagt hoe je ideale partner er uit ziet en hoe deze zich zou moeten gedragen, kan je een verzonnen ideale partner opsommen. Kijk maar eens wat er gebeurd. Wedden dat je narcist je zelfverzonnen ideale partner gaat spiegelen? Wat je ook vertelt aan de narcist, waar je ook behoefte aan hebt, de narcist gaat het voor je spiegelen.

Al je antwoorden gaat de narcist voor je spiegelen

Ook kun je dit toepassen als de narcist andere vragen voor je heeft, je antwoord gaat de narcist voor je spiegelen. Informeert de narcist naar je normen en waarden? Geef eens een paar verzonnen normen en waarden op en zie maar wat er gebeurd. Wedden dat je narcist je zelfverzonnen normen en waarden gaat spiegelen?

Besef en weet dat als de narcist alles wat je tegen de narcist verteld hebt voor je gaat spiegelen, dat het de hoogste tijd is om afscheid te nemen van elkaar!

Meer weten over narcisten herkennen?

Wil je meer weten over het thema narcisten herkennen? Neem dan eens een kijkje bij het volgende: Herken de narcist. Narcisme en narcistische misbruik herkennen.

Afbeelding van Kelsey Vere via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een ebook! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Hoe kun je een narcist direct herkennen? Bestaat er een mogelijkheid om de narcist direct te herkennen?
Hoe kun je een narcist direct herkennen? Bestaat er een mogelijkheid om de narcist direct te herkennen?