Hoe is het om een relatie met een narcist te hebben?
Hoe is het om een relatie met een narcist te hebben?

Hoe is het om een relatie met een narcist te hebben?

Relatie met een narcist. In het begin van de relatie kunnen narcisten heel charmant zijn.  Ze zijn maar al te vaak de meest charismatische persoon in een kamer en trekken anderen aan.

Helaas is een relatie met een narcist bijzonder stressvol en erg verwarrend. Je wordt enorm onder druk gezet, de spanningen lopen hoog op omdat er iedere keer opnieuw drama´s en conflicten worden veroorzaakt om niets.

Jij als HSP bent een gevoelsmens en daarom heb je enorme behoefte aan harmonie en aan een harmonieuze omgeving. Bovendien moet je je regelmatig terugtrekken om de prikkels van de dag te verwerken in een prikkelvrije omgeving. Dat ga je niet krijgen als je een relatie hebt met een narcist. Je batterij loopt hierdoor razendsnel leeg, waardoor je uit balans bent en heel slecht tegen stress en al die drama´s kunt. Kortom: voor je gezondheid en welzijn is een relatie met een narcist, zowel op korte termijn als op lange termijn, niet goed.

Relatie met een narcist

Een relatie met een narcist is een ongezonde relatie. De relatie is toxisch en destructief.

Als je ooit een relatie met een narcist hebt gehad, zakelijk of privé, dan kan je het volgende dagelijks ervaren:

 • Kritiek, harde en onnodige kritiek dat onrechtvaardig en oneerlijk is,
 • Uitbuiting van je goedheid en uitbuiting van je zorgzaamheid,
 • De narcist zadelt je op met schuld en met schaamtegevoelens,
 • Ze laten je twijfelen aan je eigen gezonde verstand door gaslighting toe te passen,
 • Ze zijn er niet voor je als je ze nodig hebt, als je steun nodig hebt of als je zorg nodig hebt.

Heb jij een relatie met een narcist?

Iedereen die een relatie heeft met een narcist voelt zich:

 • Verward,
 • Onzichtbaar,
 • Niet gerespecteerd en
 • Verwaarloosd.

Ze besteden al hun energie en aandacht aan de narcist, proberen uit alle macht de narcist te behagen. Alle behoefte, wensen en verlangens van de narcist wordt door ze vervult, waarbij ze al hun eigen behoefte, wensen en verlangens negeren. En dat komt bovenop alle stress die de narcist je bezorgt. Erger nog: de meeste slachtoffers van narcisme erkennen hun eigen behoefte, wensen en verlangens niet.

Bestaat er een verband tussen bijnieruitputting en narcisme?

Hierdoor raak je uitgeput, oververmoeid, kapot en aan het eind van je Latijn, zelfs als je al uit de relatie bent. Dit is ook een reden dat er een verband bestaat met bijnieruitputting en met narcisme. Juist vanwege dit verband, zijn relaties met narcisten schadelijk voor je mentale, emotionele en fysieke gezondheid. Niet alleen voor jou, maar ook voor de kinderen.

Wat zijn de klachten als je een relatie met een narcist hebt (gehad)?

Hsp’ers die een relatie met een narcist hebben (gehad) ervaren de volgende klachten:

 • Vermoeidheid,
 • Uitputting,
 • Gewichtsproblemen,
 • Gebrek aan motivatie,
 • Gebrek aan concentratie,
 • Verwardheid,
 • Je voelt alsof je “gek” geworden bent en
 • Hersenmist: je hebt moeite met je focus en je bent vaker vergeetachtig. Alsof je er niet helemaal “bij” bent.

Dit zijn allemaal “normale” klachten voor Hsp’ers die een relatie hebben (gehad) met een narcist. Ze kunnen leiden tot een gemoedstoestand die erg negatief, erg kritisch op het zelf is en erg ongezond is. En behalve dat het ongezond is, kan je gemoedstoestand negatieve gevolgen hebben voor je bijnieren.

Waarom worden narcistische relaties misbruikrelaties en soms ook gewelddadige relaties?

Relaties met een narcist kunnen misbruikrelaties worden. De verborgen oorlogsvoering kan leiden tot P.T.S.S. klachten. Deze relaties kunnen zelfs gewelddadige relaties worden en dan is het echt de hoogste tijd om er uit te stappen en hulp te krijgen bij genezing en herstel, op een manier waarbij ook je gevoeligheid in ere gehouden wordt.

Dit is de beste, maar ook de moeilijkste, manier om je gezondheid op langere termijn te beschermen en te verbeteren. Zelfs als je vrij bent, zelfs als je weggegaan bent, kunnen de gevolgen van trauma en van al die andere schokkende ervaringen met de narcist, blijven hangen.

Waarom is het belangrijk om je gezondheid te verbeteren en te beschermen na narcistische en destructieve relaties?

Het is ontzettend belangrijk dat je stappen gaat ondernemen om je gezondheid te verbeteren als je een relatie hebt met een narcist of als je net uit de relatie gestapt bent. Je gezondheid, maar ook je mentale en emotionele gezondheid moeten verbetert en versterkt worden. Je stressniveau moet verminderen, omdat alle stress langdurig aanhield en een chronisch karakter had binnen de relatie. Langdurige stress is voor iedereen ongezond.

Wat kan je zelf doen om je gezondheid en je klachten te verbeteren na een relatie met een narcist?

Enkele strategieën om je gezondheid en je klachten te verbeteren na een narcistische relatie en na narcisme zijn:

 • Voor jou als HSP en HSE is het belangrijk dat je dagelijks een goede verbinding maakt met de aarde,
 • Probeer je te concentreren op de positieve dingen in je leven,
 • Doe een dankbaarheidsoefening en concentreer je op die dingen die wel goed gaan in je leven,
 • Vermijd stimulerende stoffen om overprikkeling van je gevoeligheid en je gevoelige zenuwstelsel te voorkomen,
 • Drink veel water,
 • Eet goed, gezond en gevarieerd, eet je allesbehalve goed, gezond en gevarieerd, breng dank langzaam verbetering in door stapje voor stapje meer groente en salades te eten,
 • Verbeter je veerkracht,
 • Probeer te mediteren, wandelmeditatie en/of aan yoga te doen,
 • Doe (dagelijks) wat lichte strek en rek oefeningen,
 • Zoek vaker de helende werking van de natuur op,
 • Probeer nieuwe (creatieve) dingen uit om te ontdekken waar je passie ligt en waarvan je hart van gaat zingen,
 • Denk na over jezelf, om de lessen te leren die je gaan helpen om in de toekomst niet opnieuw in dezelfde ongezonde relaties terecht te komen,
 • Sta jezelf toe om negatieve emoties te voelen en te ervaren – die normaal zijn na een destructieve relatie- en zeg tegen jezelf: “Het is oké om me zo te voelen!” i.p.v. deze emoties weg te drukken of te verbergen,
 • Ga op zoek naar vriendelijke mensen, naar gelijkgestemden en naar positief ingestelde mensen,
 • Maak jezelf sterk en krachtig door je mentale en emotionele gezondheid te verbeteren en te beschermen.

Iedere HSP is anders en voor iedereen zullen er andere strategieën nodig zijn om te herstellen van de gevolgen van een narcistische relatie. Zoek uit wat voor jou het beste werkt, blijf er aan werken en op een dag realiseer je je dat het echt beter met je gaat!

Extra hulp nodig voor jou als HSP?

Mocht je extra hulp nodig hebben, dan raad ik je vooral voor jou als HSP het volgende (ook) aan:

Als helen van narcisme niet lukt, speciaal voor HSP met hun gevoelige zenuwstelsel,

Maak jezelf sterk en krachtig op mentaal, emotioneel, spiritueel, levensstijl en op lichamelijk niveau,

Vitale en langdurige energie dankzij voeding,

Verminder stress ,

HSP-levensstijl aannemen en

Het Helingsproces.

Afbeelding van Rondell Melling via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke Hsp’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Hoe is het om een relatie met een narcist te hebben?