Hoe herken je de werkwijze van een narcist? Hoe gaat een narcist te werk? Herken de werkwijze van narcisten in 8 stappen.
Hoe herken je de werkwijze van een narcist? Hoe gaat een narcist te werk? Herken de werkwijze van narcisten in 8 stappen.

Hoe herken je de werkwijze van een narcist? Hoe gaat een narcist te werk? Herken de werkwijze van narcisten in 8 stappen.

Werkwijze van de narcist: ben je een geschikte prooi?

De werkwijze die iedere narcist gebruikt om je te vangen als prooi. Dezelfde werkwijze die iedere narcist gebruikt: testen of je een geschikte prooi bent door middel van manipulatie. Een werkwijze die iedere narcist gebruikt om een relatie met je op te bouwen. Op welke manieren vangen narcisten hun prooien en hun nieuwe slachtoffers? Hoe maken narcisten nieuwe slachtoffers? Hoe komt het toch dat je valt voor een narcist? Hoe komt het dat je verliefd werd op een narcist? Ben je verliefd op een narcist of ben je verliefd geworden op de verleidingskunsten van een narcist? Is deze werkwijze van een narcist kwaadaardig?

Iedere narcist gebruikt een stappenplan, een bepaalde volgorde in hun werkwijze, die ze gebruiken om te onderzoeken of je een geschikte prooi bent. Als je geslaagd bent voor de test halen ze je heel makkelijk binnen.

De meeste nieuwe – mogelijke – slachtoffers van het narcisme zijn zich er niet van bewust dat de narcist uitzoekt of je een geschikte prooi bent.

Iedere narcist laat je vanaf het begin geloven dat ze goede personen zijn. Iedereen die gelooft dat narcisten goede personen zijn, zijn bedrogen door de narcist.

Lees ook: Verborgen vs open narcisten, wat is het verschil?

Hoe gaat een narcist vanaf de eerste ontmoeting te werk? Stap 1: Wat drijft je?

De narcist onderzoekt wat je drijft. Om te weten te komen wat het is dat je drijft zal de narcist je heel veel vragen stellen. Vragen om te onderzoeken wat voor een persoon je bent. Ook willen ze weten hoe gevoelig je bent, wat je zwakke plekken zijn en of je in staat bent medelijden en medeleven te tonen. Hoe gevoeliger je bent, hoe groter je medeleven en hoe meer zwakke plekken je hebt hoe beter voor de narcist.

Lees ook: De drie verschillende fases binnen een narcistische relatie.

Hoe herken je een narcist vanaf de eerste ontmoeting? Stap 2: de narcist gaat je onderzoeken of je een makkelijke prooi bent.

Vervolgens wil de narcist onderzoeken of je in staat bent om je vastteklampen aan de narcist. De narcist wil weten of je emotioneel afhankelijk te maken bent. Als je de narcist vertelt dat je een beroerde jeugd hebt gehad, meerdere verdrietige relaties achter de rug hebt of nooit de ware liefde hebt gevonden, weet de narcist dat je een makkelijke prooi gaat zijn. Je reageert gevoelig op complimentjes, omdat je vrijwel nooit complimentjes gekregen hebt in je leven. De narcist zal je overladen met mooie complimentjes! De narcist weet dat je makkelijk aan de haak te slaan bent.

Lees ook: Wat alle narcisten zeggen.

Hoe herken je een narcist? Stap 3: Hoe ziet jouw perfecte en ideale partner eruit?

Ook zal de narcist je vragen hoe je perfecte partner er uit moet zien en welke normen en waarden deze persoon zou moeten bezitten. Zodra de narcist deze informatie uit je gevist heeft, gaat de narcist je gedroomde perfecte partner voor je spiegelen. De narcist zet het masker op van jouw perfecte en ideale partner.

Lees ook: Stress en overspannen door je narcist?

Hoe gaat een narcist te werk? Stap 4: de narcist spiegelt je dromen, je wensen en je toekomstbeeld.

Vervolgens vraagt de narcist naar je wensen, je dromen en naar je toekomstbeeld. Alles wat je de narcist vertelt zal hij, of zij, voor je gaan spiegelen. In deze voorgehouden spiegel zie je je eigen wensen, dromen en je toekomstbeeld in terug. Jouw interesses zijn dezelfde interesses die de narcist schijnbaar heeft. 

Lees ook: Omgaan met een narcistische ouder.

Wat is de werkwijze van een narcist? Stap 5: de narcist wint je vertrouwen.

Om je nu in de val te lokken, weet de narcist dat ze je vertrouwen moeten winnen. De narcist heeft er heel veel voor over dat je hem, of haar, zo snel mogelijk gaat vertrouwen. Zelfs als je een beroerde jeugd hebt gehad, zelfs als je meerdere verdrietige relaties achter de rug hebt en zelfs als je nog nooit de ware liefde gevonden hebt. 

Lees ook: Verward gemaakt door een narcist? Kenmerk narcisme: grote verwarring veroorzaken onder de slachtoffers.

Weet je hoe narcisten je vertrouwen winnen? 

Narcisten gebruiken hun lichaamstaal om je vertrouwen te winnen. Met hun lichaam gaan ze je spiegelen. Dat heb je helemaal niet door, het enige dat er bij je binnenkomt is dat je het zo goed kunt vinden met deze nieuwe man of vrouw! Hoe je aan tafel zit, dat gaat de narcist je terugspiegelen. Hoe je op een stoel zit, dat gaat de narcist je terugspiegelen. Handgebaren, maniertjes en of je naar voren of juist naar achteren leunt, de narcist spiegelt je. Dit gaat de narcist heel natuurlijk af aangezien hij, of zij, al diens hele leven bezig is met andere mensen te manipuleren. Het voelt heel natuurlijk aan, ook voor jou! 

Door je te spiegelen lijkt het alsof de narcist een zorgzaam persoon is. Door je te spiegelen lijkt het alsof de narcist in je geinteresseerd is, oprecht geïnteresseerd is. Door je te spiegelen lijkt het alsof de narcist te vertrouwen is.

Daar komt nog bij dat de narcist zich charmant voordoet, welbespraakt lijkt en zich vriendelijk gedraagt. Zeker in het begin kan de narcist ook bijzonder attent zijn en zich als een echte heer of ware dame gedragen. 

Lees ook: Narcisme: onzichtbaar verdriet, stil en verborgen.

Hoe gaat een narcist te werk? Stap 6: je moet de narcist redden!

Om je te testen hoe veel medelijden je bezit en hoe meelevend je kunt zijn, gaat de narcist een vreselijk zielig verhaaltje ophangen. Als je een gevoelig persoon bent, veel empathie en compassie bezit, als je codependent bent, zal je met vlag en wimpel slagen voor deze test. De bedoeling van de narcist is om jou als zijn, of haar, redder neer te zetten. Hoe zieliger het verhaal, hoe meer je het gevoel krijgt dat je deze arme man, of vrouw, moet zien te redden. Je wil hem, of haar, niets liever dan helpen en steunen, waar je maar kan!

Lees ook: Hoogsensitief? Maak jezelf sterk en krachtig!

Hoe herken je een narcist? Stap 7: emotioneel afhankelijk

De narcist heeft in stap 2 weten achterhalen of je emotioneel afhankelijk te maken bent door te vragen of je vroeger bedrogen bent geweest of wat de reden was dat je met zulke verdrietige relaties te maken hebt gehad. Een narcist kan je in deze fase van jullie relatie vertellen dat monogamie voor hem, of haar, heel belangrijk is en dat hij, of zij, nooit iemand zou kunnen bedriegen omdat hij, of zij, heel trouw is. 

Of als je meerdere verdrietige relaties achter de rug hebt, is de narcist je in deze fase van jullie relatie in staat te vertellen dat hij, of zij, je altijd zal steunen en achter je zal staan, omdat de narcist er heilig van overtuigd is dat je als partners samen een goed en hecht team moet vormen.

Of als je verteld hebt dat je jeugd niet veel soeps was, zal de narcist je vertellen dat hij, of zij, een goede ouder wil zijn voor diens kinderen omdat de narcist niets liever wil dat diens kinderen het goed hebben als ze opgroeien.

Wat je de narcist ook verteld hebt, de narcist zal je een glanzende en stralende spiegel voorhouden waar al je ellende van vroeger in verdwijnt en er een sprookje voor in de plaats komt. De narcist heeft je bestudeert en weet exact wat je wil horen.

Lees ook: Verklaring narcistisch gedrag. Waarom gedragen narcisten zich zoals zij zich gedragen?

Hoe gaat een narcist te werk? Stap 8 is hij of zij mijn tweelingziel of mijn soulmate?

Het is in deze periode dat je denkt je tweelingziel of je soulmate te hebben gevonden. De narcist doet zich namelijk voor als de persoon van je dromen. Alles wat je zoekt in een persoon, spiegelt de narcist je voor. Alles en alle eigenschappen die je zoekt, weerspiegelt de narcist. Heb je de narcist verteld dat je op zoek bent naar een zorgzaam, hardwerkend persoon en naar iemand die te vertrouwen is en bovendien empathie vertoont? De narcist spiegelt al je wensen! Wat je ook maar wenst of verlangt, de narcist weerkaatst het in de spiegel. Dit is de manier van de narcist om tegen je te zeggen: “Ik ben alles waar jij je hele leven op hebt gewacht!”

Verliefd op een narcist.

Je bent verliefd geworden op de valse werkwijze van een narcist. Je bent verliefd geworden op de manipulatietechnieken van een narcist. Je bent verliefd geworden op de onderzoeksmethode die iedere narcist gebruikt om te bepalen of je een geschikte prooi bent. De narcist heeft je gespiegeld: daar ben je verliefd op geworden: je bent verliefd geworden op jezelf, want dat is wat de narcist je voorhield: jij en jezelf. Het waren je eigen normen en waarden, het waren je eigen dromen en wensen, het was je eigen lichaamstaal die de narcist je spiegelde.

Is het echt? Nee. Is het vals? Ja!

Een valse werkwijze van de narcist om je in de val te laten lopen. Een kwaadaardige werkwijze van de narcist om diens prooien te vangen en nieuwe slachtoffers van narcisme te creëren. Want jij bent verliefd en emotioneel afhankelijk gemaakt door een narcist. Het is een behoorlijk kwaadaardige manier om zo met andere mensen om te gaan en ze op een misselijk makende manier hoop te geven dat echte liefde bestaat.

Overigens, begrijp me niet verkeerd: echte liefde bestaat!! Maar niet met een narcist!!

Lees ook: Zijn alle narcisten kwaadaardig? 

Als je hoogsensitiviteit nog niet sterk is ontwikkeld en je nog niet goed afgaat op je intuïtie, over onvoldoende levenservaring beschikt, je oude trauma´s uit je jeugd niet geheeld hebt of met andere onzichtbare wonden rondloopt, ga je inderdaad denken: ”Ik heb mijn perfecte partner ontmoet!”

Wil je meer weten over hoe je narcisten kunt herkennen? Lees dan ook: Herken de narcist. Narcisme en narcistisch misbruik herkennen.

Vermoed je dat je een date hebt met een narcist? Hoe moet je reageren?

Stel je hebt een narcistische relatie overleefd, en na je narcist en je helingsproces van onzichtbare wonden, wil je graag weer uitgaan. Maar wat als je het vermoeden hebt dat je met een narcist afgesproken hebt? Allereerst: geniet van je date! Je mag best uitgaan met een narcist, laat hem of haar maar diens best doen om je het naar de zin te maken! Maar als de narcist je al die vragen gaat stellen, ga je op een andere manier antwoorden, bijvoorbeeld: 

Narcist: ”Hoe waren je vorige relaties?”

Jij: “Verschrikkelijk! De ene was nog erger dan de ander! Maar het heeft me niet zwak gemaakt, integendeel: ik heb er heel van geleerd en ik heb heel hard aan mezelf gewerkt. En omdat ik geheeld ben, ben ik als mens en als persoon enorm gegroeid! Joh, ik kan de hele wereld aan, echt waar! Het kan mij niet meer raken! Ik ben er zoveel sterker en krachtiger door geworden!” (Je gaat dus geen zielig verhaal ophangen hoe erg en hoe verdrietig al die nare relaties geweest waren, maar je houdt de narcist een spiegel voor hoe sterk je bent!) (Houd de narcist maar heel goed in de gaten als je vertelt dat je zoveel sterker uit de relaties bent gekomen, die weet echt niet waar deze het zoeken moet!)

Lees ook: Het helingsproces, helen van narcistische en destructieve relaties.

Wil je meer weten hoe je een narcist, het narcisme en het kwaadaardige gedrag van een narcist kunt herkennen? Wil je meer weten hoe schadelijk het gedrag van een narcist is voor jou en voor de kinderen? Neem dan eens een kijkje bij het volgende: Herken de narcist en het narcisme, hoe schadelijk is het gedrag van een narcist voor jou en voor de kinderen?

Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis de 7daagse emailserie: “Minder angst, minder stress en minder narcisme,” speciaal voor HSPers, waarin we gaan ontdekken welke patronen het zijn die je zo aantrekkelijk maken voor narcisten en andere destructieve personen, waar die patronen vandaan komen en hoe we deze patronen veranderen naar gezonde patronen. Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Hoe herken je de werkwijze van een narcist? Hoe gaat een narcist te werk? Herken de werkwijze van narcisten in 8 stappen.
Hoe herken je de werkwijze van een narcist? Hoe gaat een narcist te werk? Herken de werkwijze van narcisten in 8 stappen.