Hoe ga je om met de lastercampagnes, leugens en misleidingen van de narcist als HSPer?
Hoe ga je om met lastercampagnes, leugens en misleidingen van de narcist als HSPer?

Hoe ga je om met de lastercampagnes, leugens en misleidingen van de narcist als HSPer?

Zodra de narcist heeft vastgesteld via zijn, of haar, onderzoek of je geschikt bent als prooi, begint de ellende. Ondanks dat jullie in de eerste fase van jullie narcistische relatie zitten: de idealisering fase waar de narcist je op handen draagt.

Lastercampagne narcist

De lastercampagne van de narcist is een manipulatietechniek om je op afstand te isoleren. De lastercampagne van de narcist is narcistisch misbruik. De lastercampagne van de narcist is een methode om je in diens macht te houden. De narcist weet drommels goed dat geen van zijn, of haar, relaties werken en door jou alvast in diskrediet te brengen, onthoudt de narcist alle steun die je nodig hebt en isoleert je op een afschuwelijke wijze.

De narcist vertelt dat je labiel bent, gek en gestoord bent, dat je je gek en als een gestoorde gedraagt, dat je emotioneel een wrak bent, dat je hysterisch reageert en dat je maar heel dankbaar mag zijn dat de narcist bij je blijft. Dit zielige verhaal wekt sympathie op bij anderen en ze denken allemaal: wat een toffe peer dat hij bij zo´n zielig geval blijft! (Wat een geweldige vrouw dat ze bij die gestoorde gek blijft!)

De narcist brengt je in diskrediet tegenover anderen.

Als de narcist heeft vastgesteld dat je geschikt bent als prooi, begint de narcist direct met je in diskrediet te brengen tegenover anderen. Terwijl de narcist je op handen draagt in de beginfase van jullie narcistische relatie, spreekt de narcist achter je rug om kwaad over je.

Naarmate jullie narcistische relatie vordert, en jullie in verschillende fases terecht komen, gaan de lastercampagnes en het kwaad spreken over je erger worden. Ik vrees zelfs dat sommigen van jullie echt geschokt zijn hoe bont de narcist het maakt.

Waarom de lastercampagnes, haatcampagnes, opstokerij, kwaadspreken achter je rug om en al die leugens over je vertellen?

De narcist wil je zo snel mogelijk isoleren van je vrienden en van je familie. Maar de narcist wil ook niet dat je te veel contact krijgt met vrienden en familieleden van de narcist zelf. Als je te veel contact zou krijgen met vrienden en familie van de narcist, zou je er te snel achterkomen dat je met een monster te maken hebt. Heb je te veel contact met je eigen vrienden en familie, dan heeft de narcist grote moeite om je te isoleren. Vandaar dat de narcist direct begint met kwaadspreken over je en je in diskrediet brengt. De bedoeling van de narcist is dat je er helemaal alleen voor komt te staan.

Komen jullie in de tweede fase van jullie narcistische relatie terecht, dan spreekt de narcist diens minachting over je ook publiekelijk uit, zet je publiekelijk voor de gek en vertelt leugens over je. Als je dit voor het eerst meemaakt, weet je niet wat je overkomt! Het is te gek voor woorden!

Zitten jullie in de overgang van de tweede naar de laatste fase van jullie narcistische relatie, dan worden ook professionals, autoriteiten, hulpverleners, werkgever, werknemers, collega´s, buren en enz. tegen je opgezet door de lastercampagne van de narcist.

Iedere vorm van ondersteuning, van wie dan ook, word je door de narcist ontnomen.

Waarom jezelf verdedigen tegen lastercampagnes en misleiding van de narcist niet werkt

Als je pas recent hebt ontdekt dat je met narcisme te maken hebt binnen je relatie, is je eerste instinctieve reactie je jezelf verdedigen tegen al dit onrecht en misleidingen en tegen al die lastercampagnes en tegen al die leugens! Dit kost je heel veel energie en het enige resultaat is dat niemand je gelooft. 

De narcist heeft namelijk ook diens werkwijze tegen al die vrienden, familie, professionals, autoriteiten, hulpverleners, werkgever, werknemers, collega´s, buren en enz. gebruikt: zij allen zijn gemanipuleerd door de narcist. Zij die gemanipuleerd zijn geloven de leugens van de narcist. En als je eenmaal een mening hebt gevormd over iemand, dan blijf je meestal bij die mening. Met andere woorden: jezelf wanhopig verdedigen is dweilen met de kraan open en verspilde energie en moeite. Het heeft geen zin. Maar het maakt jou wel kapot en de narcist komt niet meer bij van het lachen. De narcist geniet!

Pogingen om jezelf te verdedigen hebben een averechts effect.

Erger nog: je wanhopige pogingen om jezelf te verdedigen hebben een averechts effect: anderen denken nu echt dat je gek bent omdat je overkomt als een (hysterisch) emotioneel wrak. Precies hoe de narcist je omschreven heeft. Hoe meer je jezelf wil verdedigen tegen het onrecht en tegen de misleidingen, hoe meer anderen achter de narcist gaan staan. Hoe meer je jezelf verdedigd tegen de misleidingen, hoe schuldiger je lijkt. Hoe meer je probeert uit te leggen aan anderen hoe een narcist echt in elkaar steekt, hoe minder ze willen luisteren naar je. Hoe meer je klaagt over de narcist, hoe meer anderen je gaan ontwijken. Je voelt je eenzamer, beroerd en onbegrepen als ooit tevoren!

Als je je al wat langer bezighoudt met het narcisme, ben je tot de conclusie gekomen dat jezelf verdedigen tegen de lastercampagnes en misleidingen van de narcist niet werkt en zelfs een averechtse werking heeft. Dat moet anders. En ik ga je uitleggen hoe!

Hoe heb ik dat gedaan?

Ik zal je uitleggen hoe ik het gedaan heb en hoe ik het nog steeds doe:

Ik weet van mezelf dat ik een goed mens ben, dat ik een goed en puur hart heb en dat ik empathie heb: niet alleen voor anderen, maar ik voel ook empathie voor mezelf. Maar mijn allerbelangrijkste drijfveer in deze is: ik heb een geweten. En dat is eigenlijk wel de grootste ommekeer geweest: beseffen dat ik een geweten heb en dat de narcist zich gewetenloos gedraagt heeft me op de been gehouden.

Een narcist kun je niet veranderen. De enige die wel kan veranderen en iets aan de nare situatie kan doen ben jezelf.

Een narcist is kwaadaardig, het is een gif waar geen tegengif tegen bestaat. Uitsluitend als de narcist zelf de noodzaak ervan inziet dat hij, of zij, moet veranderen, wil de narcist zijn of haar best doen om te veranderen. Met andere woorden: ik, jij en helemaal niemand is in staat om de narcist en diens narcistisch gedrag te veranderen.

Want heb ook jij niet, net als al die andere HSP-slachtoffers en overlevers van het narcisme, gedacht of gehoopt dat door te proberen de narcist te veranderen dat je zou overleven en dat alles beter zou worden?

Een narcist kun je niet veranderen. De enige die wel kan veranderen en iets aan de nare situatie kan doen, ben jezelf. En niemand anders. Je kunt geen controle uitoefenen over een narcist. Je kunt wel controle uitoefenen over jezelf en over je eigen gedrag.

Met andere woorden: laat het los. Laat het valse manipulerende gedrag van de narcist los. Laat de narcist los. Ik, jij en wie dan ook kunnen geen enkele controle uitvoeren over de narcist of over diens gedrag. Dan heeft het ook geen enkele zin om ons druk te gaan maken over iets waar we geen controle over kunnen uitvoeren. Wat een verspilling van onze energie en tijd!

Wat is de oplossing?

Wel hebben we de controle over onszelf!

Wel hebben we de controle over ons gedrag!

En dat is de oplossing. Ik ga overigens niet beweren dat het makkelijk is, het is zeker in het begin een enorme worsteling, maar de oplossing tegen het misleidende lastercampagnes van de narcist ligt in iets waar we zelf de controle over hebben: ons gedrag. Ons eigen gedrag!

Ik denk dat je wel een vermoeden hebt hoe de narcist kwaad over je spreekt. Het zijn namelijk allemaal projecties van de narcist zelf. En hier ligt dus ook de oplossing: alles waarvan de narcist je van beschuldigt, is de narcist zelf schuldig aan. Ik ga er zo verderop in het artikel dieper op in!

Laat anderen d.m.v. je gedrag zien dat de narcist onzin over je uitkraamt!

Laat anderen maar door middel van je gedrag zien dat de narcist onzin over je uitkraamt. Narcisten schilderen graag hun slachtoffers af als hysterisch en als een emotioneel wrak tegenover anderen. Dit is iets wat je dus NOOIT moet doen: je gedragen zoals de narcist achter je rug om over te kletst. Natuurlijk staat het huilen je eerder nader dan het lachen! Al die emotionele mishandelingen achter gesloten deuren gaan je echt niet in de koude kleren zitten! Maar laat je in godsnaam geen depressie aanpraten door iemand die een stoornis heeft! Laat die anderen maar zien hoe sterk, krachtig, vitaal en geestelijk gezond je bent! Laat al die anderen maar het tegenovergestelde van al die misleidingen zien! Ooit is de narcist voor je gevallen omdat je zo sterk, krachtig en vitaal was! Dat moet je weer naar boven halen door te beginnen goed voor jezelf gaan zorgen!

Toon je waarheid! Toon je geweten! Toon je verantwoordelijkheidsgevoel! Toon je innerlijke sterkte! Toon je goedheid, je puurheid, je eerlijkheid, je echtheid, je vriendelijkheid, je lach, je oprechtheid, je empathie, je licht, je ontspannenheid, je hartelijkheid en je mensheid! Toon alles wat de narcist niet is! Toon alles wat de narcist niets is en nooit worden zal! Toon de waarheid! Toon alles wat het tegendeel is wat de narcist ooit over je beweerd heeft!

Stel: jij en de narcist liggen in een scheiding en jullie hebben samen kinderen. Je bent dankzij de scheiding in de laatste fase van jullie relatie terechtgekomen: de vernietigingsfase. Geen leuke fase: het is afschuwelijk dat iemand die ooit beweerd heeft van je te houden er nu alles aan doet om je kapot te maken via de…kinderen! De narcist gaat je vals beschuldigen van de meest krankzinnige dingen: zoals dat je je eigen kinderen mishandelt! Daar kom je met je verstand niet bij! Maar er zijn altijd lieden die het gelieg van een narcist blindelings en zonder waarheidsbevinding geloven. En daar moet je een stokje voor steken!

Word je vals beschuldigt door een narcist? Hoe doe je dat, aantonen dat de narcist liegt en dat niet jij de schuldige bent?

Ik ga je uitleggen hoe: als een narcist beweerde dat jij bent vreemd gegaan tijdens jullie relatie, kan je er vergif op innemen dat niet jij maar de narcist is vreemdgegaan. Dit is iets typisch narcistisch: ze beschuldigen jou van dingen waar ze ZELF SCHULDIG AAN ZIJN! Zo ook met de valse beschuldigingen dat jij je eigen kinderen zou misbruiken. Het is toch zot, ben je 16 jaar getrouwd, hebben jullie 15 jaar kinderen, jij wil scheiden en plotseling vertelt de narcist aan Jan en alleman dat jij de kinderen mishandelt…? Eh…hallo? Als jij de kinderen mishandelt had de narcist natuurlijk al jaren eerder aan de bel moeten trekken en niet pas nu de scheiding in werking is gezet, toch?

En het volgende komt uit het e-book: Scheiden van een narcist, hoe doe ik dat? Als de narcist jou valselijk beschuldigt van misbruik van je eigen kinderen, dan weten we al dat er iets niet klopt: het is typisch narcistisch om anderen te beschuldigen van iets waar ze zelf schuldig aan zijn. Beschuldigen ze je vals? Van zoiets vreselijks afschuwelijks als kindermisbruik? Help je kinderen en schakel een detective met vergunning van het ministerie van Justitie in en laat deze mijnheer of mevrouw alles tot op de bodem uitzoeken! Yep! Dat is kostbaar en volgens mij meer dan waard om je kinderen te helpen! Dit bewijs waar een detective MET vergunning van het ministerie van Justitie mee aan komt zetten, is rechtsgeldig! Met andere woorden: bruikbaar tijdens de scheiding om de narcist diens mond te snoeren: niet jij maar de narcist is de kindermisbruiker!

Via Google zoek je naar een detective met vergunning van het ministerie van Justitie in combinatie van de stad waar je woont en/of provincie. Ook België heeft deze detectives!

Kom als HSP-slachtoffer of HSP overlever van het narcisme in balans!

Straal! Lach! Maak grapjes! Speel met de kinderen! En zorg dat je ruim op tijd jezelf kunt opladen in een prikkelarme omgeving, voordat de wereld om je heen je overweldigt. Zorg dat je uiting en gehoor geeft aan je creativiteit. Zorg aan de behoefte die je voelt om buiten in de natuur aanwezig te zijn. Zorg dat je voldoet aan de behoefte om te aarden. Zorg aan de behoefte van je lichaam om zich te kunnen opladen tijdens een verkwikkende nachtrust. Zorg aan de behoefte van je lichaam, geest en je ziel dat je voeding van moeder Aarde tot je neemt en geen voedsel uit de fabriek.

Zorg dat je uiting en gehoor geeft aan al die dingen waar je als HSP behalve behoefte ook als enorm grote ondersteuning ervaart binnen je hoogsensitiviteit, zoals: omgaan met dieren, naar mooie muziekstukken luisteren, een muziekinstrument bespelen, zingen (in een koor), mandala´s tekenen, aura en chakra heling ondergaan, massage, met je handen in de aarde wroeten, de planten verzorgen, een mooi boek lezen, een goed en diepgaand gesprek voeren, dankbaarheid voelen en dankbaar zijn, affirmaties dagelijks gebruiken, Tai Chi, Yoga, mediteren, mindfulness, Chi Kung en bijvoorbeeld Shiatsu beoefenen.

(Denk je nu, nu je dit bovenstaande leest: Fleur Irene je bent helemaal gek geworden? Ik sta op het punt mijn kinderen kwijt te raken en ik moet gaan lachen en blij zijn? Stel de vraag maar eens aan jezelf: stel de narcist spreekt kwaad over iemand die altijd lacht, die altijd lief is, die altijd goed is voor anderen, die nooit een vlieg kwaad doet…hoe zou jij dan denken over deze prachtig mooie persoonlijkheid? Iets om over na te denken, of niet? De narcist doet er alles aan om ons ZWART te maken, zaak dus dat wij er alles aan doen om in KLEUR te leven!)

Laat aan iedereen zien dat je een goed persoon bent!

Laat de wereld maar zien dat jij alles bent. Laat de wereld maar zien dat de narcist liegt. Laat de wereld maar zien dat jouw licht straalt en het duister overwint!

Mensen met een geweten en mensen met een goed hart zullen beseffen dat de misleidingen en de lastercampagnes van de narcist over jou niet kloppen. Deze mensen zien in jou een goed persoon, omdat je je gedraagt als een goed persoon.

Als je bovendien steeds meer doordrongen bent van het feit dat je een goed mens bent met een hart en met een geweten, dan voel je steeds minder de behoefte om jezelf te verdedigen tegenover anderen over de misleiding van de narcist. Waarom je aandacht richten op iets dat vals, kwaadaardig, misleiding en niet de waarheid is? 

Veel beter is het om jezelf te richten op jezelf, op je eigen waarheid, op je eigen innerlijke kracht, op je eigen eerlijkheid, op je eigen puurheid en op je eigen geweten. Als je steeds meer gaat beseffen dat je de waarheid bent, dan straal je dat ook uit naar anderen toe. Laat die anderen maar verdrinken in het gif van de narcist, jij bent veel te goed om je druk te maken over valse mensen in een donkere en kille wereld zonder vreugde en zonder geweten.

En lieve HSPers: dit werkt! Dit werkt echt!! Mensen gaan inzien dat zodra ze jou zien en zodra ze zien dat jouw gedrag totaal anders is dan de narcist altijd beweerd heeft, dat ze gaan twijfelen over wat de narcist over je zei. 

Sommigen van deze mensen keren zich direct van de narcist af en geloven de lastercampagnes over je niet meer. 

Anderen twijfelen nog en gaan de toekomende misleidingen van de narcist met een korreltje zout nemen. Want ze zien met hun eigen ogen dat jij je niet gedraagt zoals de narcist altijd heeft beweerd.

Trouwe volgelingen van narcisten kun je missen als kiespijn.

Maar, er zullen altijd trouwe volgelingen van narcisten bestaan, zij zijn dusdanig gemanipuleerd of hebben zelf geen geweten, dat ze de narcist altijd zullen geloven. Het zijn mensen die je liever niet om je heen wil hebben, laat ze maar. Dit soort mensen is geen verrijking binnen je leven. Ze geven je geen energie, ze kosten je uitsluitend energie. Hoeveel empathie je ook bezit en hoe graag je ook zou willen dat deze mensen een tweede kans verdienen, soms moet je echt afscheid nemen van mensen die je al jaren kent of al je hele leven kent. Het leven is te kostbaar en te mooi om je in te laten met volgelingen van een narcist. JOUW leven is te kostbaar en te mooi om je nog langer in te laten met volgelingen van een narcist. Laat ze maar. Wens ze het allerbeste toe en laat ze los…

Vanaf nu komen er zelfs mensen naar je toe om je te waarschuwen over de narcist, hoe geweldig is dat? Vanaf nu komen er mensen naar je toe die je een knuffel (zolang het corona virus nog heerst zal het een knuffel op afstand zijn!) komen geven, hoe geweldig is dat? Vanaf nu komen er mensen naar je toe en komen achter je staan omdat ze een geweten hebben, hoe geweldig is dat?

Eindelijk ontvang je ondersteuning van anderen die de narcist je al die tijd ontnomen heeft! En dat heb je helemaal zelf gedaan! Dat gaat je zelfvertrouwen een enorme boost geven!!

Wees jezelf. Wees jezelf als je was voordat de narcist in je leven kwam. Wees jezelf zoals je van binnen bent. Straal je eerlijkheid uit. Straal je innerlijke kracht en je innerlijke vrede uit. Wees je vriendelijke zelf tegenover anderen. Behandel anderen zoals je zelf ook behandelt wenst te worden. Daar maak je zo ontzettend veel indruk mee op anderen! Het is cruciaal dat je door middel van je gedrag anderen laat zien dat de narcist het al die tijd mis had. Het is cruciaal dat je de controle neemt over je eigen gedrag.

Als de lastercampagnes en de misleiding van de narcist je echter gaan tegenwerken, moet je de narcist een stap voor blijven.

Weet je nog hoe de werkwijze van de narcist was toen jullie elkaar leerden kennen? Dat was de werkwijze die iedere narcist toepast tegen iedereen, dus ook tegen degene tegen wie hij, of zij, kwaad over je spreekt.

Maar stel dat je van de narcist wil scheiden en stel dat jullie kinderen hebben en stel dat jullie te maken krijgen met meerdere en verschillende hulpverleners. Dan weet je nu wat je te doen staat:

Zorg dat je deze hulpverlener eerder spreekt dan de narcist (want als een hulpverlener eenmaal diens mening heeft gevormd over iemand, blijft degene bij deze mening.) (Besef overigens dat er ook narcistische hulpverleners bestaan!)

Zorg dat je dezelfde werkwijze van de narcist gebruikt tegen de hulpverlener, zodat je de hulpverlener voor je wint.  

Ook is de vraag: “Waar zijn de feiten?” of: “Is dat een feit?” aan degen die de misleidingen van de narcist geloven, een goede vraag aangezien wat de narcist beweerd over jou nooit op feiten berust.

Herken de narcist!

Wil je meer weten hoe je een narcist, het narcisme en het kwaadaardige gedrag van een narcist kunt herkennen? Wil je meer weten hoe schadelijk het gedrag van een narcist is voor jou en voor de kinderen? Neem dan eens een kijkje bij het volgende: Herken de narcist en het narcisme, hoe schadelijk is het gedrag van een narcist voor jou en voor de kinderen?

Kleine stapjes in het helingsproces

Helen gebeurt niet automatisch, je moet er echt wat voor doen en daar is heel veel moed en lef voor nodig, maar de beloning is overweldigend mooi en bevrijdend en alle moeite meer dan de moeite waard! Ook wat in dit blogartikel is omschreven levert een bijdrage aan je helingsproces. De controle nemen over je eigen gedrag en de narcist loslaten is het beste kleinste stapje wat je jezelf ooit gegeven hebt!

Lees ook: Het Helingsproces, helen van narcistische, destructieve en van ongezonde relaties.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis een e-book! Uitschrijven kan wanneer je maar wenst en je gegevens zijn absoluut veilig bij me!

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Dit bericht heeft één reactie

  1. FleurIrene

    Ik kreeg deze reactie en de lezer van het artikel wil de reactie graag anoniem plaatsen:

    “Ik wil graag even reageren op hoe te verdedigen tegen lastercampagnes. In het artikel wordt aangeraden om de buitenwereld vooral het tegendeel te laten zien…. De rust zelve, altijd leuk en vrolijk met de kinderen, creabea zijn en zooo leuk naar de buren. Dan zullen sommigen zich gaan bedenken en inzien dat jij dus niet die hysterica bent etc? Dit is toch de meest uitputtende verdedigingsstrategie?

    Met alle respect naar het artikel en de vele slachtoffers… dit is niet vol te houden en je raakt steeds verder van je zelf af..

    Jij hebt nou eenmaal recht op een rothumeur en je kids zo nu en dan bij Oma droppen is ook okee. Mijn tip: Sluit de ‘meelopers’ buiten, bouw je eigen leven op (hoe moeilijk ook) en zoek jezelf! Met je minnen en je plussen. Dan pas zal een enkele ‘meeloper’ misschien een keer komen ‘fact checken’ en jouw versie willen horen (en anders niet, jammer dan) Sterkte!”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Hoe ga je om met de lastercampagnes, leugens en misleidingen van de narcist als HSPer?
Hoe ga je om met de lastercampagnes, leugens en misleidingen van de narcist?