Hoe doe je dat, goed voor jezelf zorgen na narcisme?
In 10 stappen helen en herstellen van narcisme - PDF - Het Helingsproces na narcisme voor gevoelsmensen
In 10 stappen helen en herstellen van narcisme – PDF – Het Helingsproces na narcisme voor gevoelsmensen

Hoe doe je dat, goed voor jezelf zorgen na narcisme?

Goed voor jezelf zorgen na narcisme is een helse klus, want waar begin je en hoe doe je dat? Want omgang hebben met een narcist betekent niets anders dan dat het je afgeleerd wordt om voor jezelf te zorgen, laat staan om goed voor jezelf te zorgen. Hoe langer je omgang hebt gehad met een narcist – narcistische partner of narcistische ouder – hoe meer je de aandacht en je focus op de narcist had en hoe minder op jezelf.

Hoe begin je goed voor jezelf te zorgen als je HSP en een gevoelsmens bent?

Als je HSP en een gevoelsmens bent is een HSP-levensstijl aannemen, dat past bij je gevoeligheid en bij je natuur, een verdraaid goed begin. Je voelt namelijk aan alles wat het bij je past en gegoten zit als een perfect zittende jeans. Dan heb je ook geen moeite om de volgende stap te nemen. Het gaat automatisch. Je richt je op dingen die nieuw voor je zijn, maar die prima bij je gevoeligheid passen. Totdat je op een dag wakker wordt en jezelf realiseert: “Verdraaid, ik ben al een tijdje bezig met werken aan mezelf en ik heb in die tijd niet aan de narcist gedacht!” Kijk! Dat is pas goed voor jezelf zorgen!

Moeilijk? Jazeker! Maar het gebeurt! Stapje voor stapje!

Na de waanzin en gekte van de narcistische stoornis

Iedereen die te maken heeft (gehad) met de stoornis van een narcist, is getrakteerd op pure gekte, waanzin, chaos en drama´s. Niets was zoals het leek. Alles wat normaal is, is voor iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis abnormaal. Vanwege al die gekte, waanzin, chaos en drama´s heb je geleerd om je aandacht en je tijd op de narcist te richten i.p.v. op jezelf. Als je een narcistische ouder hebt, dan doe je dit al je hele leven.

Van: Alle aandacht naar de narcist, naar: alle aandacht voor jezelf

De knop omzetten van: alle aandacht naar de narcist, naar: alle aandacht naar jezelf, is lastig, maar niet onmogelijk! Uitsluitend als je de aandacht gaat verleggen van de narcist naar jezelf, kan het goed voor jezelf zorgen na narcisme gaan beginnen!

Toen ik, Fleur Irene, het ontstaan ontdekte over het narcisme van mijn narcist in 2008, realiseerde ik me onvoldoende dat ik met iemand met een stoornis te maken had. Wel wist ik dat ik toen geestelijk uitgeput, moe, kapot en te mager was. Op emotioneel gebied was ik een wrak, op mentaal gebied was ik zwak en lichamelijk zat ik er doorheen. Ik had geen enkele kracht om uit bed te komen, laat staan dat ik puf had om voor mezelf te zorgen. Ik had uitsluitend mijn aandacht gericht op de narcist en diens stoornis, aangezien ik in de overlevingsmodus zat.

Goed voor jezelf zorgen na narcisme, waar begin je? Wat is een eerste stap?

Laat ik je vertellen hoe ik het gedaan heb in 2008: ik had geleerd van mijn zieke zusje dat voeding een medicijn is. Jarenlang heb ik nauwelijks gegeten, vanwege alle stress en vanwege de gedachte dat ik mogelijk gek was, en wat ik at was niet gezond. Ik had een ernstig gebrek aan voedingsstoffen in mijn lichaam en dat kon ik voelen! Ik had geen enkele energie over en mijn levensenergie was uitgeblust. Ik leek eerder op een uitgehongerde straatzwerver, dan een op een gezonde Hollandse meid die op de Canarische eilanden woonde!

Ik ben begonnen mijn voeding aan te passen. En dat kan al in hele kleine stapjes. Iedereen, ook jij, kan net als ik toen in 2008, opknappen dankzij goede, gezonde en noodzakelijke voedingsstoffen. Je komt weer een beetje tot leven en je voelt je energie toenemen. Zodra je lichaam toegang geeft tot voedingsstoffen, word je mentaal ook een stuk sterker!

Ik heb er een e-book in pdf over geschreven, nadat ik een opleiding tot voedingsdeskundige gedaan heb, aangezien je kennis over voeding de oplossing is om goed voor jezelf te gaan zorgen! Wat gezonde voeding voor de een is, hoeft namelijk niet gezond te zijn voor een ander! Juist gevoelsmensen hebben nog wel eens last van allergische reacties als ze eten of verdragen sommige voeding niet. Dan wil je wel meer weten over voeding en ontdekken wat een voedingsdagboek voor jou en je energie mag betekenen.

Goed voor jezelf zorgen na narcisme, waar begin je? Wat is een tweede stap?

Als je behalve je voeding, ook meer kracht, levenskracht, zelfvertrouwen en zelfbewustzijn wil creëren, is het volgen van mijn stappenplan: “Maak jezelf sterk en krachtig,” een zeer handig hulpmiddel! Goed voor jezelf zorgen is weten hoe je je zelfvertrouwen en je eigenwaarde weer kan opbouwen. Stapje voor stapje kom je beter in je vel te zitten. Niet alleen lichamelijk, ook mentaal en ook op emotioneel gebied!

Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik had dus echt geen idee meer wat: “Zorgen voor jezelf” betekende of hoe dat moest, laat staan dat ik wist wat: “Goed voor jezelf zorgen,” was.

Ik wist wel wat ik niet wilde: me gek laten maken door een narcist die niet spoorde! Dat gaf heel veel energie, zodat ik me kon richten op het ontwikkelen van mijn eigen stappenplan: Maak jezelf sterk en krachtig.

Die afleiding deed me heel goed. De stappen zelf volgen en uitproberen deden me heel erg goed! En dat gun ik jou ook! Met kleine stapjes voorwaarts!

Goed voor jezelf zorgen na “Ik ben niet goed genoeg,” of: “Ik ben niet waardevol.”

Iedereen die een narcistische ouder heeft, is opgegroeid in angst en in schaamte. Angst en schaamte remmen ons af en is een kenmerk van ons jeugdtrauma. Gevoelens en gedachten als: “Ik ben niet goed genoeg,” of: “Ik ben niet waardevol,” maakt je kwetsbaar.

Kwetsbaar zijn en kwetsbaarheid is mooi en puur, maar niet handig als je met iemand met een narcistische stoornis te maken hebt. Velen houden hun gevoeligheid verborgen voor de narcist en eerlijk is eerlijk: dat lijkt me geen gek idee!

Je gevoeligheid voor de narcist verborgen houden en door jezelf omarmen

Voor jezelf moet je je gevoeligheid niet verborgen houden en juist gaan omarmen. Eerst in stilte en zodra je overtuigd raakt van jezelf en van je ongelooflijke mooie talenten en kwaliteiten, ook aan de hele wereld! Goed voor jezelf zorgen is dat je accepteert dat je een gevoelswezen bent en gezegend bent met veel talent en kwaliteiten. Talenten en kwaliteiten die een narcist nooit zal hebben, omdat ze verweven zijn met je hart, je inlevingsvermogen en met je geweten.

Zelfliefde na narcisme

Als je jezelf kwijt bent, omdat er geen fundering is, is zelfliefde lastig. Begin klein, omdat je alles voor jezelf opnieuw moet gaan opbouwen, alsof je de architect bent van je eigen leven. Gebruik liever de woorden: “Waarom ook niet?” i.p.v. woorden te gebruiken die je neerhalen. Compassie voor jezelf is iets wat je hard nodig hebt en daar leer je alles over in Het Helingsproces.

Ontspannen leven, de tijd nemen voor die dingen waar je de tijd voor wil nemen, leven met je hart, lachen, aarden, naar je intuïtie luisteren, naar je buikgevoel luisteren en leven met de natuur, zal je helpen het contact met je gevoeligheid te herstellen.

Als je hierbij extra hulp nodig hebt, kan het e-book in pdf van Fleur Irene: “Het Helingsproces” je verder helpen. Goed voor jezelf zorgen en je eigen helingsproces gaan hand in hand samen, juist na het verraad van de narcist.

Ebook Het Helingsproces, helen van narcistische, destructieve en van ongezonde relaties.

Goed voor jezelf zorgen na narcisme: loskomen van de narcist, hoe doe je dat?

Loskomen van het narcisme van de narcist en loskomen van de gekmakende stoornis van de narcist is een voorwaarde als je goed voor jezelf wil zorgen.

Goed voor jezelf zorgen is afscheid nemen van de narcist en diens narcisme. En dat is voor sommigen een pittige klus, aangezien de narcist er wel voor gezorgd heeft dat je op alle gebied afhankelijk werd gemaakt. Afhankelijk van de narcist.

De narcist en diens stoornis heeft er voor gezorgd dat je het gevoel kreeg dat je zonder de narcist niets waard zou zijn en niet zelfstandig zou kunnen opereren. Iedere narcist doet dat met diens slachtoffers, of de narcist je ouder was of je partner.

Loskomen van de narcist kan je doen door je hart te luchten. Je hart te luchten volgens een therapeutische wijze en waar je niet de deur voor uit hoeft. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is pen en papier, een e-mailadres en internetverbinding.

Therapeutisch schrijven: Lucht je hart!
Please follow and like us: