Het narcisme zien en doorzien.
Gastblog
Gastblog

Het narcisme zien en doorzien.

Het narcisme zien en doorzien is als een onderdeel van een groter geheel. Het is het verborgen kwaad in deze wereld dat zich op vele manieren openbaart en afspeelt in levens van miljoenen en miljoenen mensen wereldwijd. Ik wil ingaan op het mysterie van het kwaad. Van het verborgen kwaad dat onzichtbaar is voor al die anderen. Het is vanuit menselijk verstand niet te bevatten: waarom de onschuldige mens zo getroffen wordt door iets dat onzichtbaar is? Het hoort bij het leven, daarom is het zomaar te niet te vermijden en eerlijkheid is nu eenmaal heel ver te zoeken.

Je hebt met narcisme te maken. En nu? En nu proberen om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Net zoals met het kwaad in deze wereld. Je komt er niet zomaar langs, wat je wel kunt doen is het volgende: je eigen inzichten verbeteren door kennis te nemen over het narcisme en over het gedrag van de narcist. De zwakheid kennen van de narcist, je eigen weerbaarheid vergroten, goed nadenken over wat je doet en welke stappen je gaat nemen.

Hoe verder na narcisme?

Je eigen interesse in het narcisme, moet als doel hebben dat je er wat van leert. Gebruik dat je slachtoffer bent geworden van een narcist niet als excuus en blijf je er niet achter schuilen! Blijven hangen in je slachtofferschap is niets anders dan vluchtgedrag. Het is moeilijk, heel moeilijk, maar om jezelf te verlossen van het narcisme en van het kwaad is een eerste belangrijke stap om je niet langer als een slachtoffer te gedragen. De wereld kan je niet in je eentje veranderen. De meeste winst haal je door jezelf te veranderen. Blijf niet de narcist als schuldige aanwijzen. Al je iets aan de situatie wil veranderen, dan zal je zelf moeten veranderen.

Dat is echter niet het hele verhaal. Hsp’ers worstelen behalve met het narcisme ook met hun gevoeligheid en is een extra belasting wat het allemaal zo moeilijk maakt. Niet iedereen is even gevoelig voor het narcisme of voor vluchtgedrag. Dat is ook afhankelijk hoe weerbaar je bent en welke kennis je inmiddels al allemaal hebt opgedaan en toepast.

Want 1 ding staat als een paal boven water: als je blijft vluchten voor narcisten en als je vluchtgedrag blijft vertonen, los je niets op. Sterker nog, je komt de ene narcist na de andere tegen in je leven. Dan is het zo belangrijk dat je in staat bent om toe te passen wat je de afgelopen tijd geleerd hebt over jezelf en over het narcisme.

Je kennis over jezelf en de kennis over het narcisme

De wereld is vol met narcisten. Je ontkomt er bijna niet aan, of je hebt dagelijks met enkele narcisten te maken.

De bagage, al je kennis dat je hebt opgebouwd, is je grootste schat. Je kennis over jezelf en de kennis over het narcisme. Dit is je wapen, dit maakt je sterk, dit maakt dat je bestand bent tegen het narcisme en dat je je niet langer overweldigt hoeft te voelen. Dankzij je bagage, al je kennis, ben je in staat om het best mogelijke uit jezelf te halen. Vanzelfsprekend kost dat af en toe moeite, maar dat maakt het leven de moeite waard! Je gaat hierdoor iedere dag onafhankelijker worden en dus ga je groeien en bloeien als mens. En dat is een heel groot goed in een wereld vol narcisten en Hsp’ers!

(Gastblog geschreven door anoniem: reageren mag en Fleur Irene zal uit naam van anoniem reageren op de reacties.)

Dit is een gastblog, geschreven door: anoniem.

Wil jij ook een gastblog schrijven?

Wil jij ook een gastblog schrijven als HSP op de HSP en de NARCIST.nl website? Heerlijk alles van je afschrijven over het narcisme in je leven? Anoniem, onder een andere naam of een alias? Denk je dat je verhaal waardevol kan zijn voor anderen of dat je graag inzichten wil delen die nuttig zijn? Dat kan! Stuur me je verhaal dat je hier een gastblog wil publiceren naar: fleurirene@hspendenarcist.nl, met als onderwerp: Gastblog, met welke naam (of anoniem), of lezers op je gastblog mogen reageren (of liever niet) en met de vermelding of je de gastblog graag ziet delen op de openbare facebookgroep van de HSP en de NARCIST, of de besloten facebookgroep: Contact met Lotgenoten, speciaal voor HSPers (of liever niet).

Is je gastblog gepubliceerd en later bedenk je voor jezelf dat je liever de gastblog offline wil halen, stuur me dan ook een mail en dan verwijder ik je gastblog zo snel mogelijk.

Met hartelijke groet, Fleur Irene.

Image by yogesh more from Pixabay 

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl . Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Je bekijkt nu Het narcisme zien en doorzien.
Gastblog