Helen van opgekropte en onverwerkte emoties, een eerste stap om niet verder in de knoop te raken.
Helen van opgekropte en onverwerkte emoties, een eerste stap om niet verder in de knoop te raken.

Helen van opgekropte en onverwerkte emoties, een eerste stap om niet verder in de knoop te raken.

Als hoogsensitief persoon hebben we ons heel veel moeten aanpassen aan onze omgeving om maar “geaccepteerd” te worden door de groep. Vooral tijdens onze jeugd, maar ook later in ons leven.

Hoogsensitieve personen beleven en ervaren emoties dieper en intenser dan anderen. Door de omgang met verborgen narcisten en door wat we thuis in onze jeugd (onbewust) geleerd hebben over emoties onderdrukken we veel van onze emoties. Bovendien leven we in een cultuur waar we maar weinig leren over het goed omgaan met emoties. We stoppen ze weg, we negeren ze en soms barst de bom en spuit alles wat we de afgelopen jaren hebben opgekropt, ongecontroleerd er uit.

Lees ook: Twijfel je of je hoogsensitief bent? Kenmerken HSP

De effecten van onverwerkte en opgekropte emoties op ons levensenergie zijn enorm.

Als hoogsensitief persoon “weet” je, of “voel” je, dat je in verbinding staat met andere mensen, met dieren en met de natuur. Intuïtief ben je sterk ontwikkeld. Muziek en kunst kunnen je heel diep raken. Emotionele gevoelens gaan heel diep. Je bezit (veel) talenten en andere speciale gave. Creativiteit is belangrijk voor je om je ziel te kunnen voeden, maar ook om je emoties te kunnen ontladen. 

Lees ook: Intuitie en het zesde zintuig

Hoe minder creatief een hoogsensitief persoon is, hoe minder deze zijn emoties kan verwerken. Hoe minder een hoogsensitief persoon bezig is met creativiteit (creativiteit op welke manier dan ook!) hoe minder zijn levensenergie vrijelijk stroomt en vloeit. Onverwerkte emoties gaan zich “vastzetten” ergens in het lichaam en kunnen zich – jaren later – uiten in lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld een maagzweer of in hartklachten, maar ook mentaal, emotioneel en spiritueel vlak.

De combinatie “Jezelf kwijt zijn geraakt” (dankzij het narcisme of andere destructieve relaties) en je opgekropte en onverwerkte emoties, verhinderen je ten volle te (genieten van het) leven. Het is alsof je met de rem er op leeft.

Jezelf kwijt zijn geraakt heeft een thema:

Jezelf kwijt zijn: welke energie van anderen laat je toe en wat straal je naar anderen uit?

Jezelf kwijt zijn: leren ontvangen zodat je jezelf weer kunt ontvangen.

Je hebt liever niet dat iemand deze onverwerkte en opgekropte emoties “aanraakt” want dat doet pijn. En mocht iemand het “aanraken” dan schiet je heen en weer tussen totale ongevoeligheid of overgevoeligheid.

Lees ook. heb jij een narcistische moeder en heb je moeite een emotionele verbinding aan te gaan met anderen?

Oorzaken emotionele blokkades

Nu gaat het natuurlijk veel te ver om uitsluitend de (verborgen) narcist in ons leven de “schuld” te geven van al onze opgekropte en onverwerkte emoties. Feit is wel, dat wie ook heeft samengeleefd met een (verborgen) narcist of met andere destructieve personen, er geen emoties mochten worden getoond. Het heeft onze emotionele blokkade binnen ons lichaam en binnen ons levensenergie zeker geen goed gedaan!

Maar ook door het meemaken van intense traumatische ervaringen in ons leven, door (langdurige!) chronische stress en er is nog een reden waarom we met een emotionele blokkade kunnen zitten: door onze voorouders. Diepe, intense emoties die onze (verre) voorouders hebben meegemaakt, en niet hebben kunnen verwerken, kunnen energetisch zijn doorgegeven aan ons. 

Energetisch? Ja, emoties zijn energie. Net als alles en iedereen om ons heen energie is, zo geldt dat ook voor emoties. Het kan je helpen om tijdens het helingsproces je te realiseren dat al je emoties energie is. 

In Het Helingsproces hebben we het regelmatig over onverwerkte emoties en hoe dit je helingsproces in de weg kan staan. Emoties hebben namelijk altijd een boodschap voor je, ze willen je iets duidelijk maken. Ze willen je iets vertellen.

En als je niet luistert, of je mag niet luisteren of het is je vertelt dat je niet mag luisteren, dan ontstaan er vroeg of laat blokkades in je emotionele energetische levensenergie, maar kunnen er ook nare en vage lichamelijke klachten ontstaan.

In Het Helingsproces mag je naar je emoties luisteren, want je emoties zijn van jou en horen bij jou. Je hoeft niet bang of angstig voor ze te zijn, laat ze maar komen. Heet ze welkom en reageer met compassie op ze. Hoe je dat precies doet, leggen we je uit in Het Helingsproces .

Lees ook: meesterlijk wraak nemen op je narcist, hoe doe je dat?

Lees ook: Mini ebook Zelf Helen van emotioneel misbruik na narcisme of andere destructieve relaties.

Beter omgaan met onverwerkte en opgekropte emoties

In Het Helingsproces staan vele “Actief aan het werk” vermeld, waarbij je actief aan het werk gezet gaat worden in je eigen veilige omgeving, om opgekropte en onverwerkte emoties om te buigen naar iets moois. (Dat is overigens geen verplichting! Alleen als je de behoefte voelt om de Actiefs aan het werk te doen mag je mee doen!) In dit artikel wil ik je graag enkele suggesties doen die je kunnen helpen je emoties in betere banen te krijgen:

Om niet verder in de knoop te raken is het belangrijk dat je vanaf vandaag gaat handelen naar een goede vraag die je jezelf altijd zou moeten stellen: “Waar krijg ik energie van,” en: “Krijg ik hier energie van?”

Zoek naar manieren waarop jij jezelf iedere dag creatief kan uitdrukken, dat hoeven dus niet de gebruikelijke creatieve uitingen zijn zoals: schilderen, boetseren, schetsen en enz, maar dat kan ook zijn: creatief zijn terwijl je kookt, creatief zijn in het bewegen, creatief zijn in het voortbrengen van klanken, creatief zijn in het bedenken van oplossingen voor het werk, creatief zijn tijdens het huis/werkplek opruimen, creatief zijn met het schikken van bloemen en planten uit je tuin en enz.

Wees dankbaar en beoefen dankbaarheid regelmatig,

Chronische stress verminderen (en maak een afspraak bij je huisarts!)

Creëer je eigen “happy” doos. Dit is een doos waarin je uitsluitend heerlijk fijne jeugdherinneringen, of andere herinneringen die je blij en opgewekt maken, in stopt die je allemaal en stuk voor stuk een goed gevoel geven. Of het nu om een liedje gaat, een inspirerend gedicht, waarderende en bemoedigende woorden van vrienden, verjaardagskaart of een lijst met films die je doen lachen en die je motiveren en inspireren, het mag allemaal. Zolang wat er in je “happy” doos zit je een goed gevoel geeft!

Leer meer over en leer werken met E.F.T. (Emotional Freedom Technique). Via “tappen” of “kloppen” op bepaalde punten van je lichaam, ontdoe jij jezelf van emoties die daar vastzitten. Het klinkt ongelooflijk, maar ik heb al zo vaak zulke goede resultaten gehoord en gezien dat een melding maken van deze bijzonder techniek t.o.v. opgekropte en onverwerkte emoties zeker op zijn plaats is. Via google en internet vind je hier meer over.

Nog enkele extra suggesties:

Wat werkt tegen wanhoop, stress en trauma´s veroorzaakt door een narcist of andere destructieve relaties?

Narcisme in je relatie? Bescherm jezelf en maak jezelf weerbaarder, hoe doe je dat?

Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf deel 1

Basis levensstijl hoogsensitief persoon: voorkom overprikkeling.

Update: Het Helingsproces staat online en is beschikbaar met een zeer unieke bonus: toegang krijgen tot de geheime en besloten facebook groep van HSP en de NARCIST: het helingsproces!

Lees ook: ONvoorbereid scheiden van een verborgen narcist, waarom je dat nooit moet doen.

Nieuw hier? Weet je niet waar of hoe te beginnen?

Ontvang 3 ebooks GRATIS bij je inschrijving!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis:

Het ontsnappingsplan”, als je wil ontsnappen aan je narcist. Ideaal als je het gevoel hebt geen kant op te kunnen, als je alles kwijt bent en niets meer te verliezen hebt,

Meer energie nodig,” als je wil winnen van een narcist moet je over vitale energie beschikken! Ideaal als je energieniveau laag is en jij je uitgeput, moe, overweldigd en overprikkeld bent en je meer energie nodig hebt om de nare situatie in je leven te veranderen,

Stappenplan narcist verlaten,” hoe je in 7 stappen je narcist verlaat! Ideaal als je wil ontdekken hoe jij je narcist kan verlaten en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Behalve de 3 gratis ebooks ontvang je ook gratis tips, adviezen over het narcisme, over je hooggevoeligheid en over het helingsproces. Je gegevens zijn veilig bij mij en inschrijven is geheel gratis en uitschrijven kan wanneer je maar wenst! Iedereen (m/v) is van harte welkom!

Met hartelijke groet, Coach Fleur Irene

Afbeelding van DarkWorkX via Pixabay 

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “HSP en de NARCIST” website.

Helen van opgekropte en onverwerkte emoties, een eerste stap om niet verder in de knoop te raken.
Helen van opgekropte en onverwerkte emoties, een eerste stap om niet verder in de knoop te raken.
Sluit Menu
×

Winkelmand

%d bloggers liken dit: