Helen van opgekropte en onverwerkte emoties, een eerste stap om niet verder in de knoop te raken.
Helen van opgekropte en onverwerkte emoties, een eerste stap om niet verder in de knoop te raken.

Helen van opgekropte en onverwerkte emoties, een eerste stap om niet verder in de knoop te raken.

Als hoogsensitief persoon hebben we ons heel veel moeten aanpassen aan onze omgeving om maar “geaccepteerd” te worden door de groep. Vooral tijdens onze jeugd, maar ook later in ons leven.

Hoogsensitieve personen beleven en ervaren emoties dieper en intenser dan anderen. Door de omgang met verborgen narcisten en door wat we thuis in onze jeugd (onbewust) geleerd hebben over emoties onderdrukken we veel van onze emoties. Bovendien leven we in een cultuur waar we maar weinig leren over het goed omgaan met emoties. We stoppen ze weg, we negeren ze en soms barst de bom en spuit alles wat we de afgelopen jaren hebben opgekropt, ongecontroleerd er uit.

Lees ook: Twijfel je of je hoogsensitief bent? Kenmerken HSP

De effecten van onverwerkte en opgekropte emoties op ons levensenergie zijn enorm.

Als hoogsensitief persoon “weet” je, of “voel” je, dat je in verbinding staat met andere mensen, met dieren en met de natuur. Intuïtief ben je sterk ontwikkeld. Muziek en kunst kunnen je heel diep raken. Emotionele gevoelens gaan heel diep. Je bezit (veel) talenten en andere speciale gave. Creativiteit is belangrijk voor je om je ziel te kunnen voeden, maar ook om je emoties te kunnen ontladen. 

Lees ook: Intuitie en het zesde zintuig

Hoe minder creatief een hoogsensitief persoon is, hoe minder deze zijn emoties kan verwerken. Hoe minder een hoogsensitief persoon bezig is met creativiteit (creativiteit op welke manier dan ook!) hoe minder zijn levensenergie vrijelijk stroomt en vloeit. Onverwerkte emoties gaan zich “vastzetten” ergens in het lichaam en kunnen zich – jaren later – uiten in lichamelijke klachten zoals een maagzweer of in hartklachten, maar ook mentaal, emotioneel en spiritueel vlak.

De combinatie “Jezelf kwijt zijn geraakt” (dankzij het narcisme of andere destructieve relaties) en je opgekropte en onverwerkte emoties, verhinderen je ten volle te (genieten van het) leven. Het is alsof je met de rem er op leeft.

Jezelf kwijt zijn geraakt heeft een thema:

Jezelf kwijt zijn: welke energie van anderen laat je toe en wat straal je naar anderen uit?

Jezelf kwijt zijn: leren ontvangen zodat je jezelf weer kunt ontvangen.

Je hebt liever niet dat iemand deze onverwerkte en opgekropte emoties “aanraakt” want dat doet pijn. En mocht iemand het “aanraken” dan schiet je heen en weer tussen totale ongevoeligheid of overgevoeligheid.

Lees ook. heb jij een narcistische moeder en heb je moeite een emotionele verbinding aan te gaan met anderen?

Oorzaken emotionele blokkades

Nu gaat het natuurlijk veel te ver om uitsluitend de (verborgen) narcist in ons leven de “schuld” te geven van al onze opgekropte en onverwerkte emoties. Feit is wel, dat wie ook heeft samengeleefd met een (verborgen) narcist of met andere destructieve personen, er geen emoties mochten worden getoond. Het heeft onze emotionele blokkade binnen ons lichaam en binnen ons levensenergie zeker geen goed gedaan!

Maar ook door het meemaken van intense traumatische ervaringen in ons leven, door (langdurige!) chronische stress en er is nog een reden waarom we met een emotionele blokkade kunnen zitten: door onze voorouders. Diepe, intense emoties die onze (verre) voorouders hebben meegemaakt, en niet hebben kunnen verwerken, kunnen energetisch zijn doorgegeven aan ons. 

Energetisch? Ja, emoties zijn energie. Alles is energie. Jij, ik, onze computer of smartphone, onze huisdieren, alles is energie. Net als alles en iedereen om ons heen energie is, zo geldt dat ook voor emoties. Het kan je helpen om tijdens het helingsproces je te realiseren dat al je emoties energie is. 

In Het Helingsproces hebben we het regelmatig over onverwerkte emoties en hoe dit je helingsproces in de weg kan staan. Emoties hebben namelijk altijd een boodschap voor je, ze willen je iets duidelijk maken. Ze willen je iets vertellen.

En als je niet luistert, of je mag niet luisteren of het is je vertelt dat je niet mag luisteren, dan ontstaan er vroeg of laat blokkades in je emotionele energetische levensenergie, maar kunnen er ook nare en vage lichamelijke klachten ontstaan.

In Het Helingsproces mag je naar je emoties luisteren, want je emoties zijn van jou en horen bij jou. Je hoeft niet bang of angstig voor ze te zijn, laat ze maar komen. Heet ze welkom en reageer met compassie op ze. Hoe je dat precies doet, leggen we je uit in Het Helingsproces .

Beter omgaan met onverwerkte en opgekropte emoties

In Het Helingsproces staan vele helende en herstellende oefeningen, waarbij je actief aan het werk gezet gaat worden in je eigen veilige omgeving, om opgekropte en onverwerkte emoties om te buigen naar iets moois. De resultaten zijn verbluffend goed mits je inderdaad actief aan het werk gaat met deze prachtige helende oefeningen!

In dit artikel wil ik je graag enkele suggesties doen, die je mogelijk kunnen helpen je emoties in betere banen te krijgen:

Om niet verder in de knoop te raken is het belangrijk dat je vanaf vandaag gaat handelen naar een goede vraag die je jezelf altijd zou moeten stellen: “Waar krijg ik energie van,” en: “Krijg ik hier energie van?”

Zoek naar manieren waarop jij jezelf iedere dag creatief kan uitdrukken, dat hoeven dus niet de gebruikelijke creatieve uitingen zijn zoals: schilderen, boetseren, schetsen en enz, maar dat kan ook zijn: creatief zijn terwijl je kookt, creatief zijn in het bewegen, creatief zijn in het voortbrengen van klanken, creatief zijn in het bedenken van oplossingen voor het werk, creatief zijn tijdens het huis/werkplek opruimen, creatief zijn met het schikken van bloemen en planten uit je tuin en enz.

Wees dankbaar en beoefen dankbaarheid regelmatig,

Chronische stress verminderen (en maak een afspraak bij je huisarts!)

Creëer je eigen “happy” doos. Dit is een doos waarin je uitsluitend heerlijk fijne jeugdherinneringen, of andere herinneringen die je blij en opgewekt maken, in stopt die je allemaal en stuk voor stuk een goed gevoel geven. Of het nu om een liedje gaat, een inspirerend gedicht, waarderende en bemoedigende woorden van vrienden, verjaardagskaart of een lijst met films die je doen lachen en die je motiveren en inspireren, het mag allemaal. Zolang wat er in je “happy” doos zit je een goed gevoel geeft!

Nog enkele extra suggesties:

Wat werkt tegen wanhoop, stress en trauma´s veroorzaakt door een narcist of andere destructieve relaties?

Narcisme in je relatie? Bescherm jezelf en maak jezelf weerbaarder, hoe doe je dat?

Crisis? Rottijd met je narcist? Troost en het helingsproces: heel jezelf deel 1

Basis levensstijl hoogsensitief persoon: voorkom overprikkeling.


Lees ook: ONvoorbereid scheiden van een verborgen narcist, waarom je dat nooit moet doen.

Afbeelding van DarkWorkX via Pixabay 

Heb je genoeg van het narcisme en wil je niet verder beschadigd raken? Ben je het zat dat je constant aan jezelf twijfelt en het gevoel dat je gek gemaakt wordt door een gek? Heb je er genoeg van dat je iedere keer opnieuw over je eigen grens heen gaat? Klap je dicht of bevries je op cruciale momenten? Heb je behoefte aan fantastische oefeningen die je helpen je patronen te doorbreken, kwaadaardige boodschappen van narcisten uit je systeem te halen, je eigenwaarde en zelfvertrouwen te verbeteren en hoe je opgekropte emoties verwerkt, die onverwerkt nare lichamelijke klachten veroorzaken?

En ben je bereid om ACTIEF aan de slag te gaan met de geweldige oefeningen die in het unieke e-book: Het Helingsproces staan, zodat je proces om te helen succesvol van start gaan en een hoge slagingskans heeft om zeer goede resultaten te halen?

Ben je echter getraumatiseerd door een narcist? Om daadwerkelijk in staat te zijn om te helen en te herstellen van narcisme, moet je als HSP je chronisch overbelaste zenuwstelsel kalmeren en tot rust brengen, het liefst op een holistische wijze. Om resultaten te behalen is een goede voorbereiding op je heling noodzakelijk, daarom krijg je ook het e-book: “Als helen van narcisme niet werkt, het geheim van een noodzakelijke voorbereiding op je heling,” bij je aankoop van het e-book: Het Helingsproces.

Wanneer begin jij met je eigen persoonlijke Helingproces?

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en (mentale) gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSP’ers slachtoffer van een narciste!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Helen van opgekropte en onverwerkte emoties, een eerste stap om niet verder in de knoop te raken.
Helen van opgekropte en onverwerkte emoties, een eerste stap om niet verder in de knoop te raken.