Helen van een narcist en van narcistisch misbruik
Helen van een narcist en van narcistisch misbruik

Helen van een narcist en van narcistisch misbruik

Helen van een narcist en van narcistisch misbruik begint door naar binnen te keren en te voelen wat je echt voelt, maar ook door je innerlijke kind te herstellen van oude pijnplekken. 

Wij als HSPers zijn anders dan anderen, en dat hebben we tijdens onze jeugd ervaren. 

Velen van ons hebben bovendien met een narcistische ouder te maken gehad, met verslaving, misbruik en/of met verwaarlozing. Niet een goede start om je leven te beginnen, want je hebt geen echte jeugd gehad. Thuis ging het er niet “normaal” aan toe. Achter gesloten deuren had je te maken met een emotioneel onbereikbare ouder, met triangulatie, met passief agressieve communicatiestijl van de narcistische ouder, met manipulatie en met gaslighting.

Lees ook: Volwassen kind zijn van een narcistische ouder.

Als klein kind “weet” je dat je zonder je ouder of verzorger het niet overleefd. Je hersenstam “weet” dat je zonder verzorging binnen twee dagen dood kunt zijn. Dit gevoel is nog sterker dan je moeder degene is die de narcistische ouder is, verslaafd is of je verwaarloosd. Dus sluit je “vriendschap” met de dader uit je jeugd om in staat te zijn te overleven. Je paait als het ware de dader 

(Dader is geen fijn woord, maar ik gebruik het om het omslachtige “narcistische ouder/narcistische vader/narcistische moeder/narcistische verzorger en/of narcistische partner” te vermijden en in te korten naar: dader. Mijn excuses aan degene die het ook geen prettig woord vinden!) 

om ervoor te zorgen dat de dader je niet al te erg mishandelt. Je eigen behoefte zet je hierbij in de ijskast. Je doet alles om even dat korte moment van “liefde” te mogen ervaren van je narcistische ouder. Dit patroon blijft zich herhalen in je verdere leven, want je weet niet beter. Bovendien voel je je enorm schuldig en weet je vaak niet waar dat schuldgevoel vandaan komt. Velen van ons, die als klein kind “vriendschap” hebben gesloten met de dader om te kunnen overleven, voelt zich als volwassene schuldig. 

Maar ook nu nog, je laat je mishandelen, je laat je misbruiken, je laat je vernederen…terwijl je volwassenen bent. Als volwassene probeer je vermoedelijk er het beste van te maken van de nare situatie, juist als je het gevoel hebt dat je geen kant op kunt.

Daar komt het schuldgevoel vandaan: door je “vriendschap” met degene die je misbruikt: emotioneel misbruikt, manipuleert, chanteert, dreigt, narcistisch misbruik, mishandelingen en enz.  Vooral volwassen kinderen van narcistische ouders, die opgegroeid zijn binnen de dynamiek van een narcistisch gezin, worstelen enorm met deze schuldgevoelens!

Stop een kikker in een hete pan en de kikker maakt zich razendsnel uit de voeten. Maar zet je een kikker in een koude pan en laat je deze pan langzaam heet worden, blijft de kikker erin zitten. (Arme kikker!)

Wetenschappelijk hebben ze deze test ook met honden uitgevoerd. Mishandel een hond en de hond kan geen kant op. Zelfs als je na een tijdje de hond gelegenheid geeft om te kunnen ontspannen, blijft de hond. (Arme hond!)

En dit is wat er met ons gebeurd: er is ons een lekker bot beloofd, maar in plaats van een smakelijke bot te krijgen, worden we mishandelt. We blijven de mishandelingen goed praten, maar doordat het rationele en het emotionele brein niet meer goed samenwerken, blijven we. (Een beetje een te simplistische uitleg, maar zo krijg je een idee waarom velen van ons blijven of in ieder geval te lang blijven in een nare situatie.)

Door het misbruik werken je rationele en je emotionele brein niet meer echt samen. Het emotionele brein heeft de boel overgenomen en bij iedere “trigger” die je doet herinneren aan misbruik (bewust of onbewust) gaat het alarmsysteem af en blijft soms continue afgaan (PTSS). 

Zaak is om te achterhalen wat voor jou de triggers zijn en daar tegenover goede en fijne herinneringen te plaatsen. Dat is een hele worsteling, maar niet onmogelijk! 

Om de balans te herstellen tussen het rationele en het emotionele brein is het noodzakelijk dat we bewust gaan voelen wat we voelen en ons niet langer laten afleiden door het gebruik van allerlei afleidingen die we inzetten om het nare gevoel niet te hoeven voelen.

Ook is het noodzakelijk dat je je innerlijke kind leert te verzorgen, te koesteren en te beschermen: het kind binnenin je is beschadigd en wil dolgraag het levenslustige, vrije en blije kind zijn dat in sprookjes en in magie gelooft dat het vroeger was, of soms zelfs nooit kon zijn.

Oefeningen om je innerlijke kind te (her)ontdekken en te luisteren naar wat je innerlijke kind wil en wenst is een ongelooflijke belangrijke stap tot goede zelfzorg waar je nu als volwassene zo’n behoefte aan hebt: eigenwaarde en zelfvertrouwen en die kwellende schuldgevoelens verminderen. 

In de nieuwste versie van het e-book: Kind van een narcist, staan enkele oefeningen speciaal gericht voor het gewonde innerlijke kind van volwassen kinderen van narcistische ouders.

Maar ook is het belangrijk dat je de hersendelen – het rationele brein en het emotionele brein – weer samen laat communiceren. EMDR werkt hierin fantastisch. Maar er is nog een manier om je breinen weer samen te laten werken, met vrijwel hetzelfde effect als EMDR en zeer geschikt voor HSPers: schrijven met de pen door het uitvoeren van allerlei verschillende schrijfoefeningen. Begin maar eens voor jezelf alles op papier te zetten wat er tussen jou en je narcist is gebeurd. Zoek een rustig plekje op waar je op je gemak voelt en zorg ervoor dat niemand je de aankomende paar uren kan storen.

Maar ook lichamelijk zul je het nodige werk moeten gaan verzetten wil je helen van de narcist en/of van narcistisch misbruik. Het trauma gaat zich namelijk altijd vastzetten in diepe lagen van je lichaam. 

Je lichaam goed verzorgen is hierin ontzettend belangrijk, vooral ook omdat je lichaam en je brein in verbinding met elkaar staan. Als je je lichaam oppept, pep je ook je hersenen op en dat komt de verstoorde communicatie tussen het rationele en het emotionele brein zeer ten goede! 

Maar er is nog een reden waarom het goed is om gezond en stressvrij te leven en goed voor je lichaam te zorgen: je overprikkeling neemt met de jaren eerder toe dan af. Als HSPer ben je beter in staat om met de overweldigende wereld om te gaan als je overprikkeling vermindert door goed en gezond voor jezelf te zorgen.

Ik geloof namelijk ook sterk dat een HSP veel beter af is om problemen – welke problemen dan ook – op een holistische manier aan te pakken, zodat ook onze hooggevoeligheid tot zijn recht komt binnen de aanpak. 

En ja, helen van een narcist, van narcisme en van narcistisch misbruik doen we ook door contact op te nemen met lotgenoten. Het liefst binnen een omgeving waar je je veilig en gehoord voelt! Daarom heeft de HSP en de NARCIST website een speciale en besloten facebookgroep opgezet, speciaal voor HSPers: Contact met lotgenoten.

De onderstaande e-books zijn een geweldige ondersteuning voor jou als persoon, als HSPer, tegen de strijd van het narcisme maar ook om tegelijkertijd jezelf op te peppen. Deze e-books zijn:

Voeding,

Maak Jezelf Sterk en Krachtig speciaal voor HSPers en

Stress.

Op de HSP en de NARCIST website staan al vele artikelen over dit onderwerp, helen van de narcist en helen van narcistisch misbruik en ik zal de meest interessante hieronder plaatsen:

Detox, Reiniging en Zuivering van lichaam, geest en ziel na narcisme en andere destructieve relaties. Een eerste stap.

Narcistisch trauma, jeugdtrauma en PTSS na narcistisch misbruik.

Helen van opgekropte en onverwerkte emoties, een eerste stap om niet verder in de knoop te raken.

Kennis over het narcisme en herstellen van een narcistische relatie.

Narcisme: Onzichtbaar verdriet, stil en verborgen.

Vergeven en vergeef jezelf

Helen van een narcistische relatie, hoe doe je dat?

Herstellen van een narcist begint bij jezelf: het helingsproces

Stress en angst als je dagelijkse omgang hebt met een narcist.

Heb je genoeg van het narcisme en wil je niet verder beschadigd raken? Ben je het zat dat je constant aan jezelf twijfelt en het gevoel dat je gek gemaakt wordt door een gek? Heb je er genoeg van dat je iedere keer opnieuw over je eigen grens heen gaat? Klap je dicht of bevries je op cruciale momenten? Heb je behoefte aan fantastische oefeningen die je helpen je patronen te doorbreken, kwaadaardige boodschappen van narcisten uit je systeem te halen, je eigenwaarde en zelfvertrouwen te verbeteren en hoe je opgekropte emoties verwerkt, die onverwerkt nare lichamelijke klachten veroorzaken?

En ben je bereid om ACTIEF aan de slag te gaan met de geweldige oefeningen die in het unieke e-book: Het Helingsproces staan, zodat je proces om te helen succesvol van start gaan en een hoge slagingskans heeft om zeer goede resultaten te halen?

Ben je echter getraumatiseerd door een narcist? Om daadwerkelijk in staat te zijn om te helen en te herstellen van narcisme, moet je als HSP je chronisch overbelaste zenuwstelsel kalmeren en tot rust brengen, het liefst op een holistische wijze. Om resultaten te behalen is een goede voorbereiding op je heling noodzakelijk, daarom krijg je ook het e-book: “Als helen van narcisme niet werkt, het geheim van een noodzakelijke voorbereiding op je heling,” bij je aankoop van het e-book: Het Helingsproces.

Wanneer begin jij met je eigen persoonlijke Helingproces?

Copyright Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Alle teksten op deze site zijn eigendom van Fleur Irene en van HSP en de NARCIST.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fleur Irene.

Nieuw hier en weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je in voor de zondagochtend nieuwsbrief van Fleur Irene en ontvang gratis het mini-E-book: “Waarom trek ik narcisten aan?” Uitschrijven kan wanneer je maar wenst! De nieuwsbrief is geschreven voor mijn doelgroep: Hsp’ers die worstelen met hun gevoeligheid, narcisme, trauma, stress, herstel en heling, emotioneel misbruik en met hun welzijn en gezondheid.

Behoefte om je hart te luchten? Om los te komen van de narcist? Wil je opluchting ervaren en herstellen van narcisme en loskomen van de narcist? Neem dan een kijkje bij de 6 wekelijkse e-mailcursus: Therapeutisch Schrijven: Lucht je hart, speciaal voor HSP na narcisme, volgens de Fleur Irene Methode.

Hij/zij verhaal : Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online-producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Please follow and like us:
Je bekijkt nu Helen van een narcist en van narcistisch misbruik
Helen van een narcist en van narcistisch misbruik