Helen van een narcist en van narcistisch misbruik
Helen van een narcist en van narcistisch misbruik

Helen van een narcist en van narcistisch misbruik

Helen van een narcist en van narcistisch misbruik begint door naar binnen te keren en te voelen wat je echt voelt, maar ook door je innerlijke kind te herstellen van oude pijnplekken. 

Wij als HSPers zijn anders dan anderen, en dat hebben we tijdens onze jeugd ervaren. 

Velen van ons hebben bovendien met een narcistische ouder te maken gehad, met verslaving, misbruik en/of met verwaarlozing. Niet een goede start om je leven te beginnen. 

Als klein kind “weet” je dat je zonder je ouder of verzorger het niet overleefd. Dit gevoel is nog sterker als je moeder degene is die de narcistische ouder is, verslaafd is of je verwaarloosd. Dus sluit je “vriendschap” met de dader uit je jeugd om in staat te zijn te kunnen overleven. Je paait als het ware de dader 

(dader is geen fijn woord, maar ik gebruik het om het omslachtige narcistische ouder/narcistische vader/narcistische moeder/narcistische verzorger en/of narcistische partner te vermijden en in te korten naar: dader. Mijn excuses aan degene die het ook geen prettig woord vinden!) 

om er voor te zorgen dat de dader je niet al te erg mishandelt. Je eigen behoefte zet je hierbij in de ijskast. Je doet alles om even dat korte moment van “liefde” te mogen ervaren van je narcistische ouder. Dit patroon blijft zich herhalen in je verdere leven, want je weet niet beter. Bovendien voel je je enorm schuldig en weet je vaak niet waar dat schuldgevoel vandaan komt. Velen van ons, die als klein kind “vriendschap” hebben gesloten met de dader om te kunnen overleven, voelt zich als volwassene schuldig. 

Maar ook nu nog, je laat je mishandelen, je laat je misbruiken, je laat je vernederen…terwijl je volwassenen bent. Als volwassene probeer je vermoedelijk er het beste van te maken van de nare situatie, juist als je het gevoel hebt dat je geen kant op kunt. Daar komt het schuldgevoel vandaan: door je “vriendschap” met degene die je misbruikt: emotioneel misbruikt, manipuleert, chanteert, dreigt, narcistisch misbruik, mishandelingen en enz.  

Stop een kikker in een hete pan en de kikker maakt zich razendsnel uit de voeten. Maar zet je een kikker in een koude pan en laat je deze pan langzaam heet worden, blijft de kikker er in zitten. (Arme kikker!)

Wetenschappelijk hebben ze deze test ook met honden uitgevoerd. Mishandel een hond en de hond kan geen kant op. Zelfs als je na een tijdje de hond gelegenheid geeft om te kunnen ontspannen, blijft de hond. (Arme hond!) En dit is wat er met ons gebeurd: er is ons een lekker bot beloofd, maar in plaats van een smakelijke bot te krijgen, worden we mishandelt. We blijven de mishandelingen goed praten, maar doordat het rationele en het emotionele brein niet meer goed samenwerken, blijven we. (Een beetje een te simplistische uitleg, maar zo krijg je een idee waarom velen van ons blijven of in ieder geval te lang blijven in een nare situatie.)

Door het misbruik werken je rationele en je emotionele brein niet meer echt samen. Het emotionele brein heeft de boel overgenomen en bij iedere “trigger” die je doet herinneren aan misbruik (bewust of onbewust) gaat het alarmsysteem af en blijft soms continue afgaan (PTSS). 

Zaak is om te achterhalen wat voor jou de triggers zijn en daar tegenover goede en fijne herinneringen te plaatsen. Dat is een hele worsteling, maar niet onmogelijk! 

Om de balans te herstellen tussen het rationele en het emotionele brein is het noodzakelijk dat we bewust gaan voelen wat we voelen en ons niet langer laten afleiden door het gebruik van allerlei afleidingen die we inzetten om het nare gevoel niet te hoeven voelen.

Ook is het noodzakelijk dat je je innerlijke kind leert te verzorgen, te koesteren en te beschermen: het kind binnenin je is beschadigd en wil dolgraag het levenslustige, vrije en blije kind zijn dat in sprookjes en in magie gelooft dat het vroeger was, of soms zelfs nooit kon zijn. Oefeningen om je innerlijke kind te (her)ontdekken en te luisteren naar wat je innerlijke kind wil en wenst is een ongelooflijke belangrijke stap tot goede zelfzorg waar je nu als volwassene zo’n behoefte aan hebt: eigenwaarde en zelfvertrouwen. 

Maar ook is het belangrijk dat je de hersendelen – het rationele brein en het emotionele brein – weer samen laat communiceren. EMDR werkt hierin fantastisch. Maar er is nog een manier om je breinen weer samen te laten werken, met vrijwel hetzelfde effect als EMDR en zeer geschikt voor HSPers: schrijven met de pen door het uitvoeren van allerlei verschillende schrijfoefeningen. Begin maar eens voor jezelf alles op papier te zetten wat er tussen jou en je narcist is gebeurd. Zoek een rustig plekje op waar je op je gemak voelt en zorg ervoor dat niemand je de aankomende paar uren kan storen.

Maar ook lichamelijk zal je het nodige werk moeten gaan verzetten wil je helen van de narcist en/of van narcistisch misbruik. Het trauma gaat zich namelijk altijd vastzetten in je lichaam. 

Je lichaam goed verzorgen is hierin ontzettend belangrijk, vooral ook omdat je lichaam en je brein in verbinding met elkaar staan. Als je je lichaam oppept, pep je ook je hersenen op en dat komt de verstoorde communicatie tussen het rationele en het emotionele brein zeer ten goede! 

Maar er is nog een reden waarom het goed is om gezond en stressvrij te leven en goed voor je lichaam te zorgen: je overprikkeling neemt met de jaren eerder toe dan af. Als HSPer ben je beter in staat om met de overweldigende wereld om te gaan als je overprikkeling vermindert door goed en gezond voor jezelf te zorgen. Ik geloof namelijk ook sterk dat een HSP veel beter af is om problemen – welke problemen dan ook – op een holistische manier aan te pakken, zodat ook onze hooggevoeligheid tot zijn recht komt binnen de aanpak. 

Binnenkort meer over: Overwin narcistisch misbruik waarin binnen een online programma, stapsgewijs en gericht op HSPers, je kunt helen van de narcist, van het narcisme en van narcistisch misbruik.

En ja, helen van een narcist, van narcisme en van narcistisch misbruik doen we ook door contact op te nemen met lotgenoten. Het liefst binnen een omgeving waar je je veilig en gehoord voelt! Daarom heeft de HSP en de NARCIST website een speciale en besloten facebookgroep opgezet, speciaal voor HSPers: Contact met lotgenoten.

Daarom heb ik besloten om speciaal voor jullie de ondersteunende ebooks nog enkele dagen (30-11-20 t/m as vrijdag 04/12/20) de speciale Black Friday prijs van €5,- per stuk aan te bieden. Deze ebooks zijn een geweldige ondersteuning voor jou als persoon, als HSPer, tegen de strijd van het narcisme maar ook om tegelijkertijd jezelf op te peppen. Deze ebooks zijn:

Voeding,

Maak Jezelf Sterk en Krachtig speciaal voor HSPers en

Stress.

Sinds afgelopen vrijdag zijn ze in de aanbieding en ze vliegen de winkel uit!

Op de HSP en de NARCIST website staan al vele artikelen over dit onderwerp, helen van de narcist en helen van narcistisch misbruik en ik zal de meest interessante hieronder plaatsen:

Detox, Reiniging en Zuivering van lichaam, geest en ziel na narcisme en andere destructieve relaties. Een eerste stap.

Narcistisch trauma, jeugdtrauma en PTSS na narcistisch misbruik.

Helen van opgekropte en onverwerkte emoties, een eerste stap om niet verder in de knoop te raken.

Kennis over het narcisme en herstellen van een narcistische relatie.

Narcisme: Onzichtbaar verdriet, stil en verborgen.

Vergeven en vergeef jezelf

Helen van een narcistische relatie, hoe doe je dat?

Herstellen van een narcist begint bij jezelf: het helingsproces

Stress en angst als je dagelijkse omgang hebt met een narcist.

Hij/zij verhaal

Omwille van de leesbaarheid verwijs ik, in alle online producten van de HSP en de NARCIST website, naar de narcist of destructief persoon als een “hij” en naar het HSP slachtoffer of overlever van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannelijke HSPers slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

Nieuw hier? Weet je niet waar of hoe te beginnen?

Ontvang 3 ebooks GRATIS bij je inschrijving!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis:

Het ontsnappingsplan”, als je wil ontsnappen aan je narcist. Ideaal als je het gevoel hebt geen kant op te kunnen, als je alles kwijt bent en niets meer te verliezen hebt,

Meer energie nodig,” als je wil winnen van een narcist moet je over vitale energie beschikken! Ideaal als je energieniveau laag is en jij je uitgeput, moe, overweldigd en overprikkeld bent en je meer energie nodig hebt om de nare situatie in je leven te veranderen,

Stappenplan narcist verlaten,” hoe je in 7 stappen je narcist verlaat! Ideaal als je wil ontdekken hoe jij je narcist kan verlaten en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Behalve de 3 gratis ebooks ontvang je ook gratis tips, adviezen over het narcisme, over je hooggevoeligheid en over het helingsproces. Je gegevens zijn veilig bij mij en inschrijven is geheel gratis en uitschrijven kan wanneer je maar wenst! Iedereen (m/v) is van harte welkom!

Met hartelijke groet, HSP Coach Fleur Irene

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 

Copyright © Coach Fleur Irene. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding van het copyright en de naam van de “HSP en de NARCIST” website. 

Please follow and like us:
Helen van een narcist en van narcistisch misbruik
Helen van een narcist en van narcistisch misbruik
Sluit Menu
×

Winkelmand